Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   

Clic aici
PC Magazine

PC MAGAZINE APRILIE 2002
Imprimare

TESTE COMPARATIVE
[ sumarul caracteristicilor ] [ teste de performanță ]

Imprimante pentru acasă
Canon S300
Epson Stylus C40UX
Epson Stylus C60
HP DeskJet 845C
HP DeskJet 920C
HP DeskJet 940C
Lexmark Z53

Imprimante de birou
Canon S500
Canon S520
Canon S750
Epson Stylus C70
Epson Stylus C80
HP DeskJet 960C
HP cp1160

Imprimante foto
Canon S820D
Canon S900
Epson Stylus Photo 890
HP PhotoSmart 1315
HP PhotoSmart 100

Magia Cernelii - test imprimante

Ștefan Iliescu
Șerban Păduroiu

Orice ai face, oricât de aproape ar fi momentul în care documentul electronic va înlocui hârtia, apare momentul în care dorești să vezi cum arată rezultatul muncii tale tipărit. În cazul în care ești mulțumit îl arăți și altora. Pe de altă parte creșterea performanțelor camerelor fotografice digitale impulsionează piața de imprimate capabile să tipărească imagini la o calitate apropiată de cea fotografică.

Cea mai accesibilă categorie de imprimante (din punctul de vedere al prețului imprimantei) capabile să tipărească atât alb-negru cât și color sunt imprimantele cu jet de cerneală.

Pentru obținerea unei tipărituri de calitate conlucrează mai mulți factori: tehnologia de imprimare, cerneala cu caracteristici specifice tehnologiei respective, mediul de tipărire prelucrat inițial (mecanic și chimic) în vederea unei compatibilități avansate cu cerneala folosită, algoritmul de culoare folosit (se referă la modul în care se realizează aranjarea punctelor de culoare pentru a realiza o imagine) și modul în care ansamblul rezultat (tipăritura propriu-zisă) reacționează cu mediul înconjurător.

Una dintre caracteristicile importante ale imprimantelor din zilele noastre este flexibilitatea soluțiilor de conectare. Pe lângă conectarea deja standard prin portul paralel sau USB (care în versiunea 2 oferă o viteză de comunicare mult mai mare), odată cu creșterea vitezei de tipărire a apărut și posibilitatea reală a folosirii în grupuri mai mari de lucru, deci necesitatea unui port care să permită conectarea în rețea sau conectarea fără fir (unde radio).

Eficiența unei tehnologii de tipărire și a cernelii folosite din punctul de vedere al numărului de pagini tipărite cu aceeași cantitate de cerneală este dificil de realizat din mai multe motive. Paginile de test folosite de fiecare producător în parte au o acoperire declarată diferită (3 până la 7%). Nu există o referire unitară din punct de vedere optic la intensitatea culorii negre. Modurile de lucru (economic sau ciornă, normal, avansat sau fotografic) nu sunt standardizate, rezoluția și parametrii de tipărire specifici fiecărui mod diferind de la un producător la altul. În cursul procesului de determinare a numărului de pagini tipărite nu se ține cont întotdeauna de cerneala utilizată în cursul ciclurilor de calibrare, curățare etc.

Din punctul de vedere al rezistenței în timp a tipăriturilor există aceleași probleme de standardizare. Nu există un procedeu universal acceptat de îmbătrânire rapidă, acest procedeu fiind necesar să acopere un spectru mare de factori de mediu (temperatură, presiune, umiditate, radiații luminoase, factori chimici etc.).

Numărul mare de utilizatori cu o pregătire tehnică variată necesită mecanisme de instalare atât hardware cât și software extrem de simple.

Biroul modern presupune de asemenea și o adevărată competiție în realizarea unor forme cât mai plăcute, a unor modele care să folosească spațiul cât mai eficient, contând atât calea de intrare și ieșire a hârtiei, cât și calea de acces la elementele consumabile (tancuri de cerneală, capete de tipărire).

Facilități suplimentare, cum sunt posibilitatea de a tipări pe ambele fețe a hârtiei, detectarea automată a tipului de hârtie, semnalizarea vizuală și/sau sonoră a parametrilor de funcționare, dau un "plus de valoare" la un "plus de preț".

Alegerea redacției
Așa cum am spus și la testul de anul trecut, un test de imprimante inkjet este dificil de realizat, numai și dacă luăm în considerare parametrii de funcționare total nestandardizați ai fiecărui producător. Lipsa unor standarde clare pe această piață permite producătorilor să realizeze teste proprii ale eficienței modelelor produse, rezultatele fiind întotdeauna de partea celui care realizează măsurările. Simpla menționare a numărului de pagini pe care o imprimantă este capabilă să le tipărească într-un minut nu ne oferă nici a suta parte din capabilitățile reale ale respectivului echipament. Fiecare producător folosește documente de test proprii, cu acoperiri variabile de cerneală, fără a lua în considerare comportamentul în situații reale de lucru. În aceste condiții, este normal ca, beneficiind doar de informațiile interne, care de cele mai multe ori afirmă că imprimantele respectivului producător sunt cele mai bune de pe piață, reprezentanții firmelor distribuitoare să fie de multe ori surprinși de rezultatele obținute de echipamentele pe care le distribuie.

De aceea am insistat, la acest test mai mult ca oricând, ca testele să se realizeze cu participarea unor reprezentanți din partea firmei distribuitoare.

Categoria imprimantelor pentru acasă a fost compusă din șapte echipamente, fiecare aducând diferite argumente favorabile, iar nouă rămânându-ne să le descoperim pe cele mai puțin plăcute. Analizând cu mare atenție atât rezultatele din testele de performanță, dar și calitatea documentelor produse, lupta s-a dat între Epson Stylus C60 și HP DeskJet 940C. Calitatea superioară a imaginilor color în mod normal, și mai ales în mod economic, mod utilizat deseori acasă, alături de costurile mult mai mici ale paginilor tipărite, au înclinat în final balanța în favoarea modelului HP DeskJet 940C, căruia i-am acordat alegerea noastră.

La categoria imprimantelor destinate utilizării la birou lupta a fost și mai strânsă, toți cei trei producători prezenți având câte un reprezentant apreciat. Canon S750 a obținut cele mai bune rezultate în câteva din testele de viteză, și a beneficiat de un cost scăzut al consumabilelor, însă calitatea documentelor care au inclus grafice color a lăsat destul de mult de dorit. Acest aspect nu poate fi lăsat de-o parte atunci când discutăm de imprimante de birou, folosite de multe ori la tipărirea de prezentări comerciale.

În cele din urmă, la această categorie ne-am oprit asupra a doi câștigători. Pentru acele birouri în care se tipăresc multe documente text, dar există și necesități de tipărire color de calitate, Epson Stylus C80 poate reprezenta o soluție. Cu un rezultat de 11,8 ppm în testul de 12 pagini text neformatat, C80 a fost cea mai rapidă imprimantă a testului la acest capitol. Chiar dacă prețul pe pagină color este destul de mare, calitatea tipăririi este un argument incontestabil în favoarea lui C80. A doua alegere a acestei categorii s-a îndreptat către HP cp1160. O imprimantă cu facilități de expandare multiple, de la tava suplimentară de alimentare cu hârtie și până la tipurile de conectare suportate. Unitatea duplex încorporată adaugă un plus la capitolul eficiență, alături de costurile foarte scăzute de tipărire.

Categoria imprimantelor foto s-a bucurat anul acesta de prezența a cinci membri. Dacă ținem cont de tendința evidentă a pieței de a se îndrepta către metodele de tipărire directă, fără a mai conecta imprimanta la un sistem PC, era normal ca lupta să se dea între cele două modele care au oferit astfel de facilități. Atât Canon 820D, cât și HP PhotoSmart 1315 oferă multiple posibilități de a tipări fără a apela la un sistem. Dacă la capitolul calitate pot exista discuții interminabile, aprecierea fiind clar subiectivă și îngreunată până la urmă de calitatea deosebită a ambelor modele, la capitolul dotări PhotoSmart 1315 s-a dovedit superioară. Existența unui ecran LCD prin intermediul căruia puteți vizualiza imaginea ce urmează a fi tipărită este un avantaj mare. În plus, atât prețul de achiziție, cât și costurile de tipărire sunt net inferioare în cazul modelului HP, ceea ce ne-a determinat în final să acordăm alegerea noastră lui HP Photosmart 1315.


Tipuri de imprimante

Imprimantele matriciale funcționează similar cu mașinile de scris utilizând în locul carului cu caractere o matrice cu ace. Acționarea acelor imprimă tușul impregnat într-o bandă pe hârtie. Reprezintă o soluție extrem de ieftină, monocoloră (schimbarea culorii presupune schimbarea benzii impregnate cu tuș, uzual negru, cu o alta impregnată cu tuș de altă culoare), singura capabilă să tipărească pe hârtie autocopiativă. Nu se obține o calitate grafică ridicată. Zgomotul produs în timpul tipăririi este extrem de neplăcut, chiar în condițiile în care ultimele modele sunt semnificativ mai silențioase. Este recomandată pentru aplicațiile economice care presupun tipărirea de facturi sau formulare în general.

Imprimantele laser funcționează similar unui copiator (conturul literelor este inițial marcat electrostatic pe foaia de hârtie, praful negru cunoscut ca "toner" fiind atras pe hârtie și fixat acolo prin trecerea pe lângă o zonă de temperatură ridicată care practic îl topește impregnându-l în porii hârtiei). Costul per pagină tipărită este mai mic decât la imprimantele cu jet de cerneală, dar costul imprimantei este mult mai mare. În plus, majoritatea imprimantelor laser sunt alb-negru, modelele color fiind mult mai scumpe. Calitatea tipăriturilor alb-negru reprezintă un punct de referință pentru imprimantele laser.

Imprimantele cu jet de cerneală sunt cea mai accesibilă soluție din punctul de vedere al prețului echipamentului. Se obține o calitate bună, dar pentru un preț pe pagină mai mare comparativ cu imprimantele laser. La ora actuală toate imprimantele cu jet de cerneală permit tipărirea color, în condițiile folosirii unor cerneluri și a unor medii de imprimare speciale obținându-se o calitate similară cu cea fotografică. Tipărirea se face prin "aruncarea" pe hârtie (sau alt tip de suport folosit) a picăturilor de cerneală. De la producător la producător variază tehnologia de formare a picăturii de cerneală (se poate controla și dimensiunea picăturii în vederea obținerii unor amprente mai mici sau mai mari), modul de amplasare a punctelor în vederea formării imaginii etc. Mai mult decât la celelalte tipuri de imprimante, un rol determinant îl are cerneala și suportul de tipărire (hârtie, calc, film), interacțiunea chimică între ele permițând obținerea unei calități deosebite.

Cum am testat
Testele au fost desfășurate în laboratorul PC Magazine România folosindu-se același sistem de test. Configurația sistemului de test a fost următoarea: placă de bază Gigabyte GA-7DXR+, 256 MB DDR-RAM, placă video cu cipset nVidia GeForce2 Pro, disc hard Quantum 7200 rpm. În cazul imprimantelor pentru acasă, am folosit sistemul de operare Windows 98SE, iar pentru celelalte Windows 2000 Professional cu Service Pack 2. Pentru fiecare imprimantă testată s-a instalat o clonă a sistemului de operare, asigurându-se astfel condiții identice de testare. Driverele utilizate au fost cele aflate în cutiile imprimantelor, iar conectarea s-a realizat pe portul USB 2.0. Fiecare imprimantă a fost calibrată după instalare. Viteza de tipărire este exprimată în pagini pe minut și a fost măsurată din momentul comenzii de tipărire și până la eliberarea ultimei coli de hârtie tipărite.

Testele folosite au constat din documente create cu ajutorul principalelor pachete Microsoft Office 2000: Excel 2000, PowerPoint 2000 și Word 2000.

Testele realizate în Excel au constat dintr-o foaie de calcul cu text și un document de 3 pagini cu grafice complexe. Documentul PowerPoint a fost compus din 4 pagini de prezentare în care se puteau urmări atât calitatea culorilor, cât și finețea reprezentării grafice. Ultimele două teste, realizate în Word, au constat din două documente de câte 12 pagini, primul fiind un text neformatat, iar al doilea conținând o serie de imagini inserate, pentru testarea capabilităților de prelucrare. Toate aceste teste au fost rulate atât în modul economic, pentru obținerea vitezei maxime de tipărire, cât și în modul implicit în care este setată imprimanta, pentru verificarea calității în condiții normale. Hârtia folosită pentru aceste teste a fost hârtie normală de copiator (80 g/m2).

Pentru testarea calității fotografice am folosit o imagine de test creată special pentru laboratoarele PC Magazine USA. Am ales setările de calitate maxime, iar hârtia folosită a fost cea furnizată de producător pentru obținerea celor mai bune rezultate posibile.

Cerneluri
Cerneala reprezintă unul din punctele cheie în funcționarea unei imprimante. În primul rând, cernelurile sunt create astfel încât în cursul procesului de tipărire să permită formarea de picături cu un volum cât mai mic (în prezent s-a ajuns la 3-4 picolitri), ceea ce influențează direct calitatea imaginii realizate. Picăturile de cerneală de culori diferite aflate în contact trebuie să se amestece cât mai puțin (dacă se poate deloc), să se usuce rapid și să nu-și altereze calitățile cromatice în timp. Procesul tehnologic care duce la obținerea tuturor acestor calități este extrem de sofisticat, de aici și costurile ridicate ale consumabilelor de calitate.

Cerneala pe bază de pigmenți presupune existența unor particule insolubile aflate în suspensie. La evaporare aceste particule rămân la suprafața hârtiei asigurând o îmbunătățire a fixării pe suprafață și a intensității culorii. În plus, componenta activă a culorii nu pătrunde în porozitatea hârtiei.

O soluție mai ieftină ar fi utilizarea cernelurilor compatibile. Din anumite puncte de vedere avem de a face însă cu o ieftinire aparentă deoarece în general cernelurile compatibile nu beneficiază de aceeași calitate, ceea ce duce la o rată mai mare de eroare la tipărire influențând direct calitatea tipăriturii. În general, garanția unui echipament este condiționată de folosirea consumabilelor originale și asta pe bună dreptate. Cei care se ocupă de service cunosc doar caracteristicile tehnice ale cernelurilor produse de firma respectivă, diagnosticarea unei imprimante care folosește cerneală sub licență fiind dificilă. În plus, garanția se referă la utilizarea cu cernelurile originale, în unele cazuri existând posibilitatea ca deteriorarea apărută în urma utilizării unor cerneluri care nu sunt originale să afecteze și funcționarea cartușelor utilizate ulterior. Un caz clasic este cel legat de deteriorarea capetelor de imprimare, a căror înlocuire este pentru unele modele extrem de costisitoare. Global, se poate considera că alături de scăderea calității tipăriturii, folosirea cernelurilor care nu sunt originale duce la scurtarea duratei de utilizare a imprimantei.

Datorită deprecierii calității cernelii în timp este necesar ca la cumpărare să fie verificat termenul de garanție care este de regulă inscripționat pe ambalaj. Ultimele generații de cartușe de cerneală sunt dotate cu cipuri care permit monitorizarea cantității de cerneală rămase în rezevor.

O categorie aparte, cernelurile foto sunt create pentru a permite obținerea unui număr mai mare de culori. Aceste cerneluri sunt folosite numai împreună cu medii de tipărire foto speciale (hârtie, film).

ÎN NUMĂRUL VIITOR
Veți putea citi un test dedicat sistemelor de birou.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2004 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro