Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


PC MAGAZINE OCTOMBRIE 2002
[ Componente ]

TESTE COMPARATIVE

22 de plăci de bază în teste

Plăci cu socket A
Abit KR7A-RAID
Abit KR7A-133R
Abit KX7-333

DFI AD76-RAID
Epox 8K3A
Epox 8K3A+
Gigabyte GA-7VRXP
MSI KT3 Ultra2 (MS-6380E)
Matsonic MS8318E

Plăci cu socket 478
ECS P4IBASD
Transcend TS-ABR4
Intel D845GLAD
Matsonic MS9118E
Abit IT7
Asus P4B533-E
Chaintech CT-9EJL
Gigabyte GA-8IEXP
MSI 845E Max (MS-6566E)
DFI NB76-EC
Epox EP-4G4A+
Gigabyte GA-8IG
Intel D845GBV

Ștefan Iliescu
Șerban Păduroiu

[ cipseturi pentru procesoare Intel ]
[ cipseturi pentru procesoare AMD ]

PLĂCI DE BAZĂ CU SOCKET A
[ sumarul caracteristicilor ]
[ teste de performanță ]


PLĂCI DE BAZĂ CU SOCKET 478
[ sumarul caracteristicilor ]
[ teste de performanță ]

Acum câțiva ani construirea propriului PC era o aventură la care nu aveau curajul să se încumete prea mulți. Multiplele incompatibilități, alături de riscul destul de ridicat de a face o setare greșită și, în consecință, fatală viitorului sistem făceau din construcția unui calculator personal o operație destinată mai mult specialiștilor.

Astăzi este mult mai ușor să pui pe picioare un sistem din componente achiziționate separat, datorită pe de o parte îmbunătățirilor tehnologice, iar pe de alta multiplelor surse de informare disponibile. În timp ce pentru unii construirea propriului PC constituie o metodă de verificare a cunoștințelor în domeniu, pentru alții înseamnă o nouă provocare, alături de oportunitatea de a își dovedi aptitudinile de proiectant. Alegerea celor mai potrivite componente, fără a scăpa nici un moment din atenție realizarea unui preț total optim, implică un proces de documentare destul de laborios, dar care, în cele din urmă, nu poate să nu dea rezultate.

Ei bine, cu toate sursele de informare de care vorbeam mai sus, mulți doritori de a-și construi propriul PC omit în cadrul procesului de documentare prealabil tocmai cea mai importantă componentă și anume placa de bază. Un motiv al acestei stări de fapt poate fi găsit în complexitatea ridicată a componentei în cauză, motiv pentru care mulți preferă să adopte politica struțului. Un alt motiv constă în modul în care distribuitorii de componente înțeleg să ofere informații legate de produsele oferite.

De multe ori, în ofertele de prin magazine plăcile de bază sunt caracterizate doar prin cipset, fără să se precizeze numele producătorului și modelul. Dincolo de toate aceste cauze se află însă, din păcate, ignoranța multora, care mai apoi, la funcționarea instabilă a sistemului, se consolează cu formule consacrate de genul "de vină e Bill Gates".

Un lucru este cert și trebuie ținut cont de el, dacă doriți ca viitorul dumneavoastră sistem să aibă șansa de a funcționa așa cum vă doriți: dintre toate componentele necesare unui sistem, placa de bază este echipamentul la care prețul trece pe planul secund, în fața caracteristicilor tehnice și a rezultatelor din teste. Într-un cuvânt, în cazul plăcii de bază zicala "cât dai atâta face" se aplică în mod deosebit.

Vom încerca, așadar, în cele ce urmează să mai facem puțină lumină asupra acestei "complicate" componente, fără a avea, evident, pretenția că realizăm un manual universal valabil.

Nevoia de viteză
Constituind inima PC-ului, procesorul a evoluat rapid de-a lungul timpului. Proiectanții diferitelor tipuri de procesoare au împins în permanență frecvențele de ceas tot mai sus, exploatând de multe ori nevoia utilizatorului de a folosi un număr unic pentru evaluarea performanțelor întregului sistem. Însă megaherții nu reprezintă nici pe departe criteriul de evaluare corectă a performanțelor de ansamblu. În funcție de procesor, cantitatea de date care poate fi procesată în timpul unui ciclu de ceas poate varia destul de mult.

Nord și sud
Cipsetul este componenta definitorie a unei plăci de bază, prin intermediul său realizându-se toate conexiunile între diferitele componente de pe placă. Cunoscând cipsetul cu care este dotată o placă de bază, cunoaștem în mare parte și dotările pe care aceasta le prezintă.

Arhitectura plăcilor de bază arăta cu mult mai complicat cu ani în urmă, însă permanenta nevoie de integrare a condus în cele din urmă la apariția unui cipset compus din două cipuri integrate - North Bridge (puntea nord) și South Bridge (puntea sud). Termenul de "Bridge" (punte) se folosește pentru a face referire la un echipament care conectează mai multe magistrale. Numele de Nord/Sud au provenit din plasarea fizică a celor două cipuri pe placă, respectiv deasupra și dedesubtul magistralei PCI. North Bridge-ul conectează magistrala principală (FSB) a procesorului cu magistrala memoriei, cea AGP și cu South Bridge-ul. Pentru un proiectant de plăci de bază North Bridge se ocupă de administrarea tuturor componentelor rapide, în timp ce South Bridge este destinat perifericelor cu acces lent cum ar fi IDE, USB PCI sau defunctul ISA.

De ce două cipuri?
Cele două cipuri deservesc două zone distincte ca funcționalitate pe placa de bază, fapt ce a determinat dezvoltatorii să reziste tentației de a integra tot cipsetul într-un singur cip. Deoarece interfețele de conectare standard pentru echipamentele periferice suferă schimbări radicale la intervale relativ scurte de timp, producătorii de plăci de bază pot păstra același North Bridge, actualizând doar South Bridge-ul. De asemenea, ar fi foarte costisitor de construit un integrat cu foarte mulți pini, mai ales că dimensiunile majorității cipseturilor existente sunt deja limitate din motive tehnologice.

Așa cum a mai facut-o în multe rânduri, Intel provoacă și mai multă confuzie în rândul celor mai puțin inițiați numind cele două componente ale cipsetului "Hub"-uri. North Bridge este numit MCH (Memory Controller Hub - controler de memorie), în timp ce South Bridge a devenit ICH (I/O Controler Hub - controler de intrare/ieșire). Trebuie să recunoaștem că sunt niște termeni mai descriptivi și implicit mai apropiați de utilizator, funcțiile îndeplinite fiind exact aceleași.


Link Hub, V-Link. Ce inseamnă?
Folosirea magistralei PCI pentru a realiza conexiunea între cele două componente ale cipsetului a condus la crearea unei zone de gâtuire pentru traficul de date. Teoretic, magistrala PCI poate furniza o rată maximă de transfer de 133 MBps, însă rata medie reală de transfer nu depășește 40 MBps. Cu interfața IDE ajungând la un teoretic 133 MBps, perifericele controlate de South Bridge dispun de capacitatea de a satura magistrala PCI în încercarea de a transfera date înspre și dinspre memoria controlată de North Bridge. În concluzie, a devenit clar că magistrala PCI nu mai poate susține tot traficul necesare componentelor controlate de South Bridge, în sistemele actuale. Din nefericire, nu există încă o compatibilitate între diverșii producători de cipseturi, iar producătorii de plăci de bază nu pot alege să folosească un South Bridge de la alt producător decât cel care a produs și North Bridge-ul.

Intel nu a făcut publice prea multe detalii despre interfața dedicată dintre cele două cipuri, referindu-se la ea ca "link hub". Este vorba de un port pe 8 biți, rulând la 66 MHz și transferând 4 octeți pe fiecare tact de ceas, ceea ce conduce la o rată maximă de transfer de 266 MBps. O astfel de lățime de bandă este mai bine utilizată decât în cazul conexiunii PCI, din moment ce toate cererile de acces la memorie adresate de periferice sunt înscrise într-o listă de transferuri. South Bridge-ul alocă lățime de bandă către North Bridge în funcție de această listă, permițând satisfacerea tuturor cererilor de acces la memorie.

VIA folosește, la rândul său, o interfață dedicată între North Bridge și South Bridge, aceasta purtând numele "V-Link". Similar cu abordarea Intel, această interfață furnizează o lățime de bandă de 266 MBps și este disponibilă începând cu versiunea VT8233 de South Bridge.

North Bridge
Există foarte puține diferențe între funcționalitatea North Bridge-ului în cazul cipseturilor dedicate platformelor Intel sau AMD. Rolul său este de a gestiona traficul de date care traversează cele patru magistrale. Ca să folosim o comparație mai sugestivă, este ca un polițist aflat într-o intersecție cu patru sensuri, unde toată lumea dorește acces cât mai ușor către drumul ce duce la memorie. Cheia proiectării unui North Bridge de succes constă în administrarea eficientă a cererilor de acces la memorie. Un North Bridge reușit trebuie să realizeze un echilibru între toate aceste cereri pentru a se asigura că nu există gâtuiri pe parcurs.

În arhitectura cipseturilor de început, controlerul de memorie era subordonat direct procesorului, având în vedere că majoritatea traficului se făcea între cele două componente. Sistemele actuale lucrează cu o cantitate foarte mare de date care necesită sincronizare în timp, aplicațiile de prelucrare audio/video fiind doar un exemplu. Astfel North Bridge-ul trebuie să asigure un acces concurent, adică fiecare componentă a sistemului necesită o cale dedicată de acces la memorie.

Interfața AGP
(Accelerated Graphics Port)
Interfața subsistemului grafic rotunjește vederea de ansamblu asupra funcțiilor îndeplinite de North Bridge, majoritatea pasionaților de jocuri fiind de acord că AGP-ul reprezintă o componentă esențială în arhitectura unui sistem. Acceleratoarele grafice au folosit vreme bună magistrala PCI, dar partajarea acesteia cu alte componente a condus la limitarea performanțelor maxime. În plus, Intel începuse să își manifeste temerea că atenția utilizatorilor se putea îndrepta cu precădere către cipurile grafice, scăzând interesul pentru noile procesoare.

Intel a dezvoltat interfața AGP, ca un mod de a controla partajarea resurselor dedicate subsistemului grafic. Așa cum a fost proiectat inițial, AGP-ul ar fi trebuit să permită unui controler grafic să folosească memoria sistemului pentru stocarea informațiilor legate de texturile grafice. Arhitectura urma să evolueze apoi către sisteme cu toate datele grafice rezidente în memoria principală. Lucrurile nu au progresat însă chiar în această direcție, din moment ce nevoia de performanță a condus la dezvoltarea unor cipuri grafice din ce în ce mai puternice. Pentru afișarea unui număr de câteva miliarde de pixeli pe secundă, procesoarele grafice au nevoie de memorie dedicată, rapidă. Folosirea unei memorii de bază cu caracteristici speciale nu se dovedea o soluție viabilă din punct de vedere economic. Astfel interfața AGP a devenit doar o cale mai simplă de a descongestiona traficul produs de controlerul grafic de pe magistrala PCI.

În ultimul timp, situația s-a schimbat, totuși, din momentul în care interfața AGP poate lucra în modul 4X și mai nou 8X.

Proiectată inițial pentru a funcționa la 66 MHz, similar cu interfața PCI, magistrala AGP a devenit capabilă apoi de a prelua două semnale pe tact de ceas (AGP 2X), apoi patru semnale pe tact (AGP 4X). Cu o lățime de bandă de 32 de biți (4 octeți), rulând la 66 MHz și capabilă de patru transferuri pe tact, interfața 4X reușește să furnizeze o rată de transfer de 1056 GBps. În timpul realizării acestui articol s-au anunțat deja primele modele de plăci de bază și video care suportă AGP 8X.

Unele implementări de plăci de bază destinate utilizatorilor pentru care prețul reprezintă principalul criteriu de achiziție renunță total la memoria grafică și folosesc controlere grafice integrate în North Bridge. Aceste controlere folosesc o parte din memoria sistemului ca memorie video, performanțele fiind însă, evident, mai scăzute decât în cazul sistemelor construite cu plăci video dedicate. În aceste cazuri magistrala AGP poate fi complet eliminată.

Renunțarea la magistrala AGP poate reprezenta o soluție pentru piața echipamentelor mobile, însă utilizatorii de sisteme desktop vor dori să beneficieze în continuare de un slot AGP liber pentru un eventual upgrade ulterior.

South Bridge
Dacă North Bridge se ocupă cu arbitrarea cererilor de acces la memorie, activitate ce necesită o mare viteză de lucru, South Bridge realizează conexiunea celorlalte componente periferice disparate. Chiar dacă plăcile disponibile acum pe piață au renunțat în totalitate la această magistrală, mulți utilizatori mai posedă încă sisteme cu interfață ISA. Versiunile actuale de cipseturi au renunțat la a mai furniza suport pentru magistrala ISA, unele înlocuind-o cu soluții alternative, destinate sistemelor orientate către preț.

Magistrala PCI
Odată cu apariția unei conexiuni dedicate pentru comunicarea între cele două componente ale cipsetului, magistrala PCI a devenit o simplă magistrală dedicată componentelor periferice. Un lucru important de menționat este acela că, indiferent dacă sloturile PCI sunt sau nu populate cu plăci de extensie, magistrala PCI este folosită de componentele de pe placa de bază. Printre echipamentele legate la South Bridge, care folosesc magistrala PCI se numără controlerul IDE, controlerul USB, controlerul SMBus etc.

Interfața LPC (Low Pin Count)
Un motiv pentru care ISA a avut o viață atât de lungă constă în faptul că multe periferice nu au nevoie de complexitatea și costurile implicate de folosirea unui controler PCI. Pentru a acoperi această categorie de periferice, Intel a dezvoltat un nou tip de magistrală, controlată de asemenea de South Bridge. Este vorba de o interfață pe 4 biți folosită în principal de controlerul de intrare/ieșire (Super I/O). Controlerul I/O este locul unde se găsesc adunate toate componentele "clasice", incluzând porturile seriale, portul paralel, porturile PS/2 pentru tastatură și mouse, interfața infraroșu și controlerul pentru unitatea floppy.

Basic Input/Output System (BIOS)
BIOS-ul este acel software care controlează funcționarea componentelor de pe placa de bază. Procesorul execută codul BIOS-ului la prima pornire a sistemului, permițând testarea memoriei și configurarea perifericelor. Prin schimbarea parametrilor de funcționare din BIOS, utilizatorul poate determina funcționarea plăcii de bază. Pentru marea majoritate a utilizatorilor setările implicite din BIOS sunt suficiente pentru a folosi sistemul fără probleme. Cei care posedă un nivel mai ridicat de cunoștințe vor dori întotdeauna să optimizeze parametrii de funcționare ai componentelor, pentru a obține cele mai bune performanțe de care sistemul este capabil. Dacă nu cunoașteți exact rolul fiecărei opțiuni din BIOS este recomandabil să nu încercați modificarea parametrilor impliciți, rezultatele putând fi uneori catastrofale.

Majoritatea plăcilor de bază actuale au renunțat la jumperii de configurare plasați direct pe placă, permițând efectuarea tuturor configurărilor direct din BIOS. Producătorii de plăci de bază dedicate overclocking-ului au adăugat chiar opțiuni suplimentare pentru cei care doresc să "stoarcă" și ultimul strop de performanță din propriul sistem, evident pe propria răspundere. Producătorii mari de PC-uri tind să limiteze însă accesul utilizatorilor la toți parametrii de configurare, dorind să limiteze numărul de sisteme sosite în garanție ca urmare a încercărilor nereușite de overclocking.
Făcând, ca de obicei, notă discordantă față de restul lumii, Intel numește cipul care conține BIOS-ul Firmware Hub (FWH). În cipseturile Intel, FWH-ul partajează aceiași pini cu interfața LPC.

Interfața IDE
Controlerul dedicat unităților de stocare a cunoscut schimbări repetate în ultimii ani. Termenul (IDE - Integrated Drive Electronics) înseamnă că majoritatea operațiilor de control pentru discul hard au fost integrate chiar în unitatea propriu-zisă, în loc să facă parte dintr-o placă de extensie instalată pe placa de bază. Proiectată pentru a constitui o alternativă ieftină la interfața SCSI (Small Computer System Interface), tehnologia IDE a evoluat în sensul suportului pentru rate de transfer din ce în ce mai mari și capacități crescute de stocare.

Via KT400 - deși nu am avut nici o placă dotată cu cel mai nou cipset Via,
se pare că acesta va deveni vârful de lance al soluțiilor AMD.

Dacă domeniul unităților de stocare nu era destul de confuz, organizația care este responsabilă cu standardizarea în Statele Unite (ANSI) a numit tehnologia ATA (Advanced Technology Attachment). La începutul anilor '90 tehnologia a fost îmbunătățită, suportând rate de transfer mai ridicate și capacități de stocare mai mari, devenind EIDE (Enhanced IDE) pentru Western Digital și FastATA pentru Seagate, ambele denumiri desemnând în fond același lucru.

Convențiile de numire au devenit ulterior mai descriptive. Dacă atât cipsetul, cât și discul hard erau compatibile cu standardul ATA/33, atunci însemna că rata maximă de transfer suportată era de 33 MBps. Au urmat ATA/66, ATA/100, iar cel mai recent ATA/133.

Noul standard Serial ATA, la care se lucrează de ceva timp, a fost conceput ca o soluție pentru înlocuirea interfeței paralele IDE. Serial ATA oferă o rată de transfer maximă de 150 MBps. Costurile de implementare ale noului standard vor fi comparabile cu cele necesare pentru interfața paralelă.

Universal Serial Bus (USB)
Este o interfață serială proiectată pentru conectarea echipamentelor externe, cum ar fi mouse-ul, tastatura, scanerul, camera foto sau imprimanta. Versiunea 1.1 suportă o rată maximă de transfer a datelor de 12 Mbps, ceea ce nu o recomandă pentru aplicații video sau altele de mare viteză. Versiunea 2.0 oferă o rată maximă de transfer de 480 Mbps, ceea ce o situează peste interfața Firewire (IEEE1394) în topul preferințelor utilizatorilor. South Bridge conține de obicei unul sau două controlere USB, fiecare fiind capabil de a suporta doi conectori.

Codecul audio (AC)
Această componentă a cipsetului este proiectată pentru a permite o conexiune digitală către echipamente electronice audio (digitale sau analogice) externe. Prin minimizarea circuitelor externe, funcțiile de prelucrare audio pot fi preluate de cipset. Intel a creat specificațiile standardului AC Link pentru a facilita implementarea software a funcțiilor necesare, deși unii utilizatori mai pretențioși vor prefera să nu folosească puterea procesorului pentru partea de prelucrarea audio, apelând la o placă de sunet dedicată. Versiunea curentă a standardului AC'97 furnizează o interfață pe 6 canale către un codec extern.

Folosirea unei soluții cu codec audio încorporat în cipset este rezonabilă în primul rând prin prisma costurilor.

Intel 845G - este cel mai nou cipset Intel, în momentul testului nostru. Integrarea controlerului video reduce costurile de construcție ale unui sistem nou, completând totodată oferta Intel și pe această piață.

Controlerul LAN (Local Area Network)
Problema conectării la rețea este un exemplu în care proiectanții sistemelor doresc să mute responsabilitatea de pe seama plăcilor de extensie specializate către cipset, unde procesorul poate fi implicat în mod direct. Ca și în cazul codec-ului audio integrat, încărcarea suplimentară a procesorului poate deveni o problemă în cazul aplicațiilor intensive.

Dincolo de cipset
Este evident acum pentru toată lumea că majoritatea proceselor ce se desfășoară pe placa de bază sunt controlate de doar două cipuri. Singurele componente despre care nu am vorbit sunt circuitele analogice, câteva cipuri cu funcții specializate și conectorii.

VRM (Voltage Regulator Module)
La început, toate cipurile de pe placa de bază funcționau alimentate la aceeași tensiune. Acest lucru a început să se schimbe din momentul în care proiectanții cipurilor au început să scadă tensiunile de alimentare pentru a economisi cât mai mult din puterea sursei de alimentare sau pentru a putea folosi un proces de producție mai avansat tehnologic. Niște tranzistori mai mici necesită tensiuni de alimentare mai mici, în caz contrar putând apărea chiar arce voltaice între aceștia (este și motivul pentru care nu este recomandat overclockingul). Procesorul este componenta care a scăzut cel mai mult tensiunea de alimentare, de la 3,3 V sau 5 V cât este necesar pentru a alimenta restul plăcii de bază. Noile cipseturi și memorii folosesc, de asemenea, tensiuni de alimentare diferite.

Pentru a asigura o funcționare stabilă a sistemului, Intel a introdus un tip special de regulator de tensiune pentru procesoarele sale. Un regulator de tensiune este o componentă care preia o tensiune de alimentare de o anumită valoare și livrează mai departe o tensiune de valoare stabilă. Un modul de reglare a tensiunii (VRM) este un regulator de tensiune programabil, care preia un set de cinci semnale pentru a genera o tensiune de alimentare fixă.

Viitorul plăcilor de bază
Componentele PC-ului devin în fiecare zi mai performante și mai ieftine, pasionații având în permanență lucruri noi de învățat și experimentat. Însă ce se va întâmpla în viitor cu PC-ul, într-o lume a echipamentelor integrate, unde totul va deveni din ce în ce mai specializat?

Mai devreme am afirmat că integrarea pare să se fi oprit la nivelul celor două componente ale cipsetului, însă echipamentele viitorului vor integra procesorul, cipul grafic și întregul cipset. Deseori numite "Sisteme pe un cip", aceste echipamente reprezintă probabil ultima fază a integrării totale. În această etapă nu vor putea fi încă integrate memoria și BIOS-ul. Multe din funcțiile analogice dedicate audio, video și componentei de rețea vor fi de asemenea integrate într-un cipset. Deocamdată, asemenea sisteme integrate sunt destinate utilizării în echipamente precum PDA-urile sau alte instrumente digitale de uz personal.

S-ar putea ca, la un moment dat, să putem construi un PC dintr-un singur cip, însă întrebarea este cine va vinde respectivele cipuri? Producătorii de procesoare, cei de cipseturi, cei de cipuri video sau cei de memorii?

Din fericire pentru utilizatorii pasionați, facilitățile care au făcut PC-ul atât de popular nu își vor pierde importanța. Chiar dacă unii vor putea să se descurce fără probleme cu echipamentele specializate, foarte mulți dintre noi vom dori în continuare să ne putem construi propriul PC. Cele mai înalte performanțe vor fi obținute tot folosind un PC clasic, așa că placa de bază va rămâne componenta numărul unu din punct de vedere al importanței.

Sfârșitul începutului
Vom continua cu fiecare ocazie să atragem atenția asupra importanței acestei componente, de multe ori ignorată aproape total, mai ales de cei care cumpără un sistem "la cheie". Prezentarea de față nu și-a propus nici un moment să acopere toate informațiile legate de plăcile de bază, autorul dorind să furnizeze câteva informații utile celor care își încep drumul prin lumea PC-ului sau celor care doresc să achiziționeze o placă de bază și doresc să se documenteze în prealabil.

 

PLĂCI DE BAZĂ CU SOCKET A

Începând de acum câțiva ani, firma AMD a început să devină un concurent tot mai serios și mai agresiv pe piața procesoarelor. O explicație a succesului o constituie, în primul rând, prețul mai mic pentru produse de performanțe comparabile, cel puțin în domeniul aplicațiilor de birou. În al doilea rând, succesul a fost realizat prin dezvoltarea mai rapidă a platformei pentru aceste procesoare, cipseturile plăcilor de bază succedându-se în variante tot mai performante, cu facilități tot mai bogate. Dacă pentru procesoarele Intel, cel mai important producător de cipseturi pentru plăci de bază a fost tot Intel, pentru procesoarele produse de AMD rolul principal l-au constituit produsele realizate de VIA. De altfel, VIA a fost un participant activ la realizarea arhitecturii procesorului AMD Athlon, ceea ce a permis realizarea unor optimizări deosebite fără a fi afectată compatibilitatea.

În acest context, nu este de mirare că în piață cea mai mare parte a plăcilor de bază pentru procesoarele produse de către AMD sunt dotate cu cipseturi produse de către VIA. Dotarea plăcilor prezente în testul nostru reflectă acest fapt. Există o singură placă de bază dotată cu cipset produs de firma SIS, aceasta fiind un model care are integrate mai multe funcții (video, audio, rețea etc.).

Majoritatea plăcilor din test (7 din 10) sunt dotate cu cipsetul VIA KT333 care domină la ora actuală piața.

Majoritatea plăcilor oferă posibilitatea de conectare a discurilor hard conform standardului UDMA133, porturi USB 2.0 (prin cipsetul suplimentar VIA VT6202, cu o excepție) și facilități suplimentare RAID (controlere Promise sau HighPoint).

Ordinea prezentării plăcilor de bază prezente în test a ținut cont, în primul rând, de cipset și în al doilea rând de numele producătorului. În cadrul prezentării, referințele la elementele plăcii sunt realizate ținând cont de poziția de asamblare a plăcii într-o carcasă turn.

 

PLĂCI DE BAZĂ CU SOCKET 478

Am încercat să găsim o motivație cât mai aproape de adevăr pentru numărul mai mare de plăci de P4 din test. Faptul că testul s-a făcut folosind parametrii normali de funcționare, fără forțare, se poate să fi determinat firmele să apeleze mai repede la soluția Intel. Un alt motiv, și mai evident, constă în faptul că două firme au participat cu câte două plăci doar la categoria Intel, ele fiind distribuitori doar de plăci pentru platforme Intel. Trecând însă peste acest aspect, putem spune că echipamentele prezente în test la această categorie au reușit să acopere majoritatea ofertei importante de pe piață, realizarea unui test cu toate plăcile disponibile fiind imposibilă.

Ca și în cazul categoriei pentru procesoare AMD se remarcă, în primul rând, prezența unui singur cipset non-Intel. Nici una dintre firmele care ne-au trimis echipamente la această categorie nu s-a încumetat să apeleze la o placă construită pe o soluție SiS. Foarte interesantă este și prezența a șase plăci cu controler grafic integrat, ceea ce ne determină să credem că semnalele pe care distribuitorii le primesc de pe piață sunt încurajatoare în direcția acestor soluții. Așa cum puteți observa și în rezultatele din teste, apelarea la o soluție Intel cu video integrat este indicată în cazul sistemelor de firmă sau care nu necesită performanțe video prea ridicate.

Așezarea echipamentelor în tabel a ținut cont în primul rând de frecvența magistralei principale, plăcile cu FSB la 400 MHz fiind așezate primele. Plăcile cu FSB la 533 MHz au fost așezate în funcție de cipset, în ordinea cronologică a apariției acestora, adică 845E, apoi 845G. Evident, în cadrul aceluiași cipset ordonarea a fost alfabetică.

Frecvența de funcționare a procesorului folosit pentru testarea plăcilor din această categorie a fost de 2,53 GHz, funcționând pe FSB la 533 MHz (133 MHz x 4) / (133 MHz x 19=2,53 GHz; unde 133 MHz este frecvența FSB și 19 este valoarea fixă a multiplicatorului). În această situație, plăcile dotate cu cipseturi cu FSB la 400 MHz (100 MHz x 4) au "văzut" procesorul ca funcționând la 1,9 GHz (100 MHz x 19=1,9 GHz). Deși au existat plăci care permiteau modificarea valorii multiplicatorului, am considerat că este mai corect și mai sigur să folosim valoarea implicită, făcând precizarea de mai sus.

Alegerea redacției

Categoria plăcilor pentru procesoare AMD

Produsul oferit de Matsonic, deși extrem de ieftin, se adresează unei categorii restrânse de utilizatori, pentru care performanțele sunt foarte puțin importante, elementul decisiv fiind prețul.

Produsele realizate de DFI și Gigabyte, extrem de competitive, au fost grevate de necesitatea operării pe placa de bază a parametrilor de funcționare ai procesorului, ceea ce impune unui utilizator cunoștințe avansate. Plasarea acestor produse a fost extrem de dificilă ținând cont de restul facilităților oferite.

Dacă tot vorbim despre facilități, cred că este momentul să vorbim și despre produsul realizat de MSI.

Deși este cel mai nou din punct de vedere tehnologic, acest lucru nu se reflectă în rezultatele obținute în teste. Dacă ar fi fost vorba numai despre facilitățile oferite probabil că ar fi fost câștigător.
A sosit momentul să ne gândim și la Abit care a participat cu 3 plăci de bază. KR7A RAID și 133R, deși sunt dotate cu cipseturi mai vechi au prețuri mai mari și rezultate mai slabe față de KX7-333. Dacă diferența rezultatelor este normală, diferența de preț poate fi explicată doar prin prezența suplimentară a controlerului IDE RAID.

Dar, pentru un preț similar, Abit KX7-333 este în inferioritate față de Epox 8K3A+, care oferă dotări suplimentare (RAID și sunet). Iar Epox 8K3A+ este cu 30$ mai scump decât fratele său fără RAID integrat, fără display de semnalizare a erorilor la pornire și cu facilități audio mai modeste, modelul 8K3A. Dar sunt 30$ mai puțin și cele mai bune rezultate din test.

În concluzie, pentru acasă, unde se presupune că nu sunteți interesat în mod deosebit de facilități cum ar fi controlerul suplimentar RAID, interfață de rețea etc., alegerea redacției este placa de bază Epox 8K3A.

Pentru un birou, unde interfața de rețea este obligatorie, porturile USB 2.0 sunt binevenite, RAID-ul poate fi folositor (dacă nu acum, poate mai încolo), pentru un preț ponderat, puteți achiziționa placa de bază Gigabyte GA-7VRXP. Mai bogată în accesorii și software decât produsul oferit de către DFI, pentru o firmă unde se presupune că există personal specializat care se ocupă de sistemele de calcul (pentru care instalarea și setarea plăcii nu este o problemă), această placă este o achiziție excelentă.

Categoria plăcilor pentru procesoare Intel
Pe o piață pe care concurează un număr extrem de mare de producători, departamentele de marketing lucrează intens pentru a atrage atentia cât mai mult asupra diferitelor plăci oferite. În fiecare zi primim o mulțime de mesaje prin care suntem anunțați despre disponibilitatea unui nou model "cel mai bun dintre cei buni".

După o perioada relativ lungă de timp în care plăcile existente au reușit mai mult sau mai puțin să se abată de la niște modele de referință, Abit IT7 este un model despre care se poate spune, de data aceasta cu adevărat, că încearcă să revoluționeze domeniul plăcilor de bază. Pentru cei dornici de o schimbare radicală IT7 va fi cu siguranță singura alegere, iar pentru cei mai conservatori probabil că va dura ceva timp până să se obișnuiască cu ideea. Rămâne de văzut dacă schimbarea bruscă va obține destui adepți pentru a deveni un standard, sau daca rezistența la schimbare a utilizatorilor va întârzia acest moment.

A doua alegere s-a îndreptat tot către o placă din categoria celor cu cipset 845E. Patru modele și-au prezentat avantajele, dar și dezavantajele. Modelul Asus P4B533-E a fost poate cel mai bine dotat din punct de vedere al opțiunilor, dar a fost tras în jos de prețul destul de mare, mai ales pentru varianta cu LAN și Firewire. Gigabyte GA-8IEXP a prezentat, de asemenea, o configurație plină de opțiuni, cu LAN, Firewire, RAID și controler audio Creative, dar din nou prețul a fost considerat prea mare față de celelalte competitoare. Poate că varianta fără controler RAID ar fi fost mai ieftină, această facilitate fiind totuși căutată de un număr restrâns de utilizatori. În final, în cursă au rămas modelele Chaintech CT-9EJL și MSI 845E Max. La capitolul dotări, balanța a înclinat în favoarea modelului Chaintech, care a beneficiat de controler LAN, iar prețul de achiziție a fost mai mic cu 2$ în favoarea sa. Rezultatele din teste, pe de o parte, alături de capabilitățile de overclocking prezentate de modelul MSI 845E Max au punctat decisiv în favoarea acesteia din urmă. Este adevărat că numărul celor care experimentează overclockingul, la fel ca și al celor care folosesc RAID-ul, este mai mic, dar o placă capabilă de a suporta overclocking prezintă șanse crescute de a funcționa mai bine în parametrii normali.

Chiar dacă au participat în cadrul aceleiași categorii, cele patru modele dotate cu cipset 845G au fost judecate separat, în cele din urmă rezultând și de aici un câștigător. Cu dotări foarte asemănătoare, diferențele constând în absența controlerului de rețea la modelul Gigabyte GA-8IG, și în prezența controlerului RAID doar pe modelul Epox EP-4G4A+, rezultatele din teste au înregistrat variații foarte mici de la un model la altul. Chiar dacă rezultatele sale au reușit să se ridice în mod constant deasupra celor concurente, deși nu cu mult, prezența controlerului RAID a crescut prețul de achiziție și a împiedicat modelul Epox să se impună. În aceste condiții, cu un preț mai mic cu 20$i decât oricare din concurente, modelul DFI NB-76EC s-a impus în final.

Tipul dimensional (Form Factor)
Între atâția producători de plăci de bază, de carcase, de diverse componente, trebuie să existe un standard care să permită asamblarea tuturor acestora împreună. La ora actuală standardul este constituit de specificațiile ATX versiunea 2.1.

Aceste specificații definesc elemente de design al plăcilor de bază, elemente ce țin de calitatea energiei electrice furnizate de către sursele de tensiune din interiorul carcaselor și modul lor de amplasare. Se pomenește în treacăt și despre importanța realizării unei ventilații eficiente în interiorul carcasei, fără a se defini elemente limitatoare.

Din punctul de vedere al designului, este definită dimensiunea plăcii de bază de format ATX la 305 x 244 mm și de format mini-ATX 284 x 208 mm. Una dintre cele mai importante părți a acestei specificații se referă la dimensiunea și amplasarea în placa de bază a găurilor pentru șuruburile ce o fixează de carcasă. Similar, aceste elemente sunt specificate și pentru carcase, astfel încât, indiferent de producător să puteți conecta cele două componente. Suplimentar se definesc pozițiile conectorilor principalelor porturi (serial, paralel etc.), a sloturilor de pe placa de bază pentru a avea corespondență cu ieșirile din partea din spate a carcasei. Sunt sugerate constrângeri dimensionale care garantează amplasarea fără probleme a plăcilor de extensie în interiorul carcasei.

Ultima generație a acestor standarde ține cont în specificarea parametrilor de furnizare a energiei electrice de necesitățiile celor mai recente generații de procesoare, respectiv de plăcile de bază care le utilizează.

Din punctul de vedere al utilizatorului, sau mai bine zis al celui care asamblează placa de bază în carcasă, important este ca atât carcasa, cât și placa de bază să suporte un standard comun, în aceste condiții fiind posibilă atât asamblarea, cât și funcționarea în deplină siguranță a întregului calculator.

Cum am testat
În evaluarea fiecărei plăci am urmărit, pe de o parte, aspectul calitativ, iar pe de altă parte aspectul cantitativ. Analiza calitativă s-a legat de facilitățile oferite de fiecare placă, ușurința în configurare și calitatea documentației ce o însoțește. Chiar dacă din punct de vedere arhitectural diferențele nu sunt majore între multe dintre plăcile testate, există anumite probleme de compatibilitate, care fac diferența atunci când placa este folosită la parametrii maximi. Pentru realizarea analizei cantitative, ținând cont de numărul relativ mare de plăci, combinat cu complexitatea metodologiei de testare a unei plăci de bază, am încercat realizarea a două sisteme de test. Imposibilitatea, legată de cauze obiective, de a realiza două platforme comparabile ca performanțe, ne-a determinat să realizăm comparații doar în interiorul fiecărei categorii.

Sistemul de test pentru plăcile destinate procesoarelor AMD a fost compus dintr-un procesor la Athlon XP 2000+, 256 MB DDR-RAM PC2700, disc hard Maxtor DiamondMax D740X de 20,5 GB / 7200 rpm / UATA/133 și placă video Abit Siluro cu cipset GeForce4 Ti4200 si 128 MB DDR-RAM. Configurația de testare pentru procesoare Intel a cuprins un procesor Pentium 4 la 2,53 GHz, 256 MB DDR-RAM PC2700 sau 256 MB SDRAM PC133, disc hard Maxtor DiamondMax D740X de 20,5 GB / 7200 rpm / UATA/133 și placă video Abit Siluro cu cipset GeForce4 Ti4200 si 128 MB DDR-RAM.

Setările din BIOS au fost făcute în încercarea de a obține cele mai bune rezultate posibile, însă nu s-au aplicat creșteri de tensiune de alimentare și nici răciri speciale. Pe sistemul creat am instalat în mod cât mai identic Windows 2000 Professional, la care am adăugat Service Pack 3, driverele oferite de producătorul plăcii de bază, driverul video Detonator 29.42 de la nVidia și DirectX 8.1. După instalarea aplicațiilor de test, am dezactivat toate aplicațiile rezidente, iar desktop-ul a fost setat la o rezoluție de 1024x768 pixeli, la o adâncime de culoare de 32 de biți. Din BIOS au fost dezactivate componentele care ar fi putut afecta funcționarea în parametrii optimi, cum ar fi controlerul audio, LAN, RAID etc.

Pentru evaluarea performanțelor de ansamblu ale sistemului am folosit testele de aplicații intensive ZD Business Winstone 2001 v.1.0.2 și ZD Content Creation Winstone 2002. Comportarea subsistemelor luate în parte a fost testată cu ZD Winbench 99 2.0 pentru controlerul IDE (Business și High-end Disk Winmark 99) și cel AGP (Business și High-end Graphics Winmark 99). Pentru o mai bună evaluare a funcționării cipseturilor video integrate în cipseturile plăcilor de bază am folosit 3D Mark 2001SE, la o rezoluție de 1024x768 în 32 de biți de culoare. Pentru evaluarea performanțelor oferite separat de procesor, memorie și discul hard am apelat la PC Mark 2002.

Atât pentru a asigura consistența rezultatelor, cât și pentru a verifica stabilitatea plăcilor de bază, testele au fost efectuate în mod repetat. Pentru teste am folosit driverele oferite de producătorii plăcilor și versiunile de BIOS cu care plăcile au venit echipate. Am dorit astfel să obținem rezultate cât mai apropiate de cele pe care urmează să le obțină un utilizator imediat după achiziție.

Faceți-vă temele
Dacă doriți să vă construiți un sistem nou, să schimbați placa de bază din sistemul vechi sau chiar să cumpărați un sistem gata configurat, nu omiteți etapa de documentare. Cu cât veți acorda o atenție mai mare acestei etape, cu atât satisfacția ulterioară va fi mai mare. Iar cea mai mare răsplată o veți primi în momentul în care veți constata că rulați o mulțime de aplicații pe noul dumneavoastră sistem, iar acesta răspunde așa cum trebuie, fără să se blocheze sau să restarteze în timpul funcționării. Iată câteva lucruri pe care e bine să le urmăriți, fără a avea pretenția că sunt și singurele criterii de evaluare posibile.

  • Citiți prezentările de produse - dacă auziți că un anumit model este bun, nu luați de bună informația. Căutați cât mai multe teste realizate de surse independente prin revistele de specialitate și pe web.
  • Comparați facilitățile - petreceți puțin timp studiind caracteristicile plăcii. Ce fel de memorie suportă? Care sunt versiunile de procesoare suportate? Câte sloturi dedicate plăcilor de extensie sunt pe placă? Care este frecvența maximă de funcționare a FSB-ului? Care sunt modurile UDMA suportate de controlerul IDE? Există facilități de monitorizare a parametrilor de funcționare? Și lista poate continua.
  • Căutați nume consacrate - nu este recomandabil să achiziționați o placă despre al cărei producător nu ați auzit nimic. Există destule plăci produse de companii fără mare renume, care funcționează chiar decent, la fel cum există modele ratate ale marilor producători. Probabilitatea de a nimeri o placă reușită produsă de o companie de care nu s-a auzit este extrem de mică însă.
  • Verificați situl producătorului - este situl la zi cu toate informațiile? Există versiuni noi de BIOS pentru diferitele modele? Sunt disponibile în format electronic manualele de utilizare ale plăcilor prezentate? Există o secțiune de întrebări și răspunsuri unde să puteți afla informații suplimentare referitor la echipamentele disponibile? Există mijloace de comunicare directă cu producătorul?
  • Feriți-vă de oameni "pricepuți" - este bine să adunați informații de la prieteni sau colegi, dar încercați să vă feriți de acei oameni care se reped să vă dea sfaturi înainte de a vă întreba ce vă doriți. De obicei este vorba de oameni care învață după ureche, fără a avea o bază solidă de cunoștințe. Este categoria cea mai periculoasă de sfătuitori, iar cea mai bună soluție este evitarea lor. Achiziționarea unei plăci de bază "ca cea a vecinului" este una dintre cele mai mari greșeli pe care le puteți face.

PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

Concurs de Grafica Digitala si Web Design

www.agora.ro

www.agora.ro