Computer Press Agora
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   
Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


PC MAGAZINE MAI 2002
Sisteme

TESTE COMPARATIVE
[ sumarul caracteristicilor ] [ teste de performanță ]

Ager Smart
Asus Terminator K7
Best Manager
Blue Ridge Atronic
Brinel Alpis Activa
Deck Explorer
Elsaco Panther 1700+
IBM Netvista A22P
IBM Netvista M41
Omni Office
ProSys
Provision Cyber Office
Siemens Scenic TE13
Sistec SCS-Star
Tape Atlantis Office
Ultra Pro Director

Sisteme de birou

Ștefan Iliescu
Șerban Păduroiu
Cristian Lăcraru

Unii specialișii din domeniul TI susțin că testele dedicate sistemelor de birou nu mai au un sens bine definit la ora actuală. Din moment ce puterea de procesare a celui mai slab procesor disponibil pe piață a depășit de mult necesitățile unui utilizator office, se presupune că, implicit, orice configurație își va face treaba. Însă există câteva aspecte de care nu se ține cont și anume: stabilitate în funcționare, ergonomie, conectivitate, facilități de securitate și deloc în ultimul rând prețul de achiziție. Aceste criterii pot sta foarte bine la baza unui test comparativ, înaintea rezultatelor sintetice din testele de performanță.

Încercând să ținem cât mai mult seama de experiența anului trecut, când impunerea unor parametrii foarte stricți de configurare a generat destule nemulțumiri din partea firmelor participante, am lansat invitația de participare fără a impune nici un criteriu de configurație de această dată. Am presupus că ne aflăm în pielea unui reprezentant al unei firme, care dorește să achiziționeze câteva sisteme dedicate aplicațiilor de birou. Așa că am lăsat la latitudinea firmelor invitate alegerea configurației ideale pentru această situație. Trebuie să recunoaștem că răspunsul primit la această invitație ne-a mirat și nu prea, mulți dintre cei invitați exprimându-și de această dată nemulțumirea față de neimpunerea unor restricții de configurație. Dată fiind această situație am luat decizia de a mai lumina puțin drumul asamblorilor locali, făcând următoarele precizări:

"Redacția PC Magazine România vă invită să participați la testul comparativ de sisteme business.

Toate sistemele vor fi livrate ca pentru un end-user (complet, cu manuale, drivere), având preinstalat sistemul de operare. Se va specifica prețul (USD sau EURO) fără TVA și perioada de garanție, precum și modalitatea de acordare a ei (sistem, sau pe componente).

Sistemele vor fi testate în configurația în care au venit (fără optimizări suplimentare). Toate sistemele vor trebui să permită accesul în interiorul lor (pentru foto + apreciere interior).

Configurația sistemului va trebui să respecte următoarele limitări maximale:

  1. fiecare firmă poate participa cu un singur sistem;
  2. sistemul va fi monoprocesor, cu frecvența maximă de 1,5 GHz;
  3. memoria maximă a sistemului va fi de 256 MB;
  4. monitor 15" LCD sau 17" CRT.

În plus, se vor urmări următoarele caracteristici: conectivitate, ergonomie, stabilitate în funcționare, dotare software, facilități de securitate. Fiind vorba despre un sistem destinat utilizării la birou nu vor fi apreciate dotările suplimentare legate de sunet sau facilități video 3D."

Părerile noastre detaliate despre fiecare sistem în parte le veți afla în paginile ce urmează, însă vom face aici niște considerații de ordin general. În primul rând, se remarcă prezența unui singur sistem care a depășit specificațiile impuse, față de anul trecut când 12 sisteme din 37 au încălcat într-un fel sau altul limitările impuse. Iar dacă ținem cont că echipamentul în cauză aparține unei firme aflate la prima participare într-un test la PC Magazine, putem chiar trece cu vederea. Foarte interesantă este și concluzia care se poate trage privind configurațiile alese, marea majoritate a participanților apelând la soluții cât mai puternice, în dorința de a scoate scoruri cât mai mari în teste.

Promovarea de către Intel a procesoarelor mari este de înțeles dacă ne gândim la profitabilitate, dar chiar și așa sunt oferite și procesoare din gama Celeron, care reprezintă soluția ieftină.

Prezența a șase sisteme dotate cu monitoare cu ecran LCD este un lucru îmbucurător, demonstrând că această tehnologie își face loc și pe piața românească. Alegerea sistemului de operare este un alt aspect pozitiv, cu câteva excepții când s-a apelat la Windows 98SE, Me sau XP Home Edition, sistemele fiind preinstalate cu Windows 2000 sau XP Professional.

Fără să mai lungim prea mult această introducere, credem că acest test se va dovedi util celor care doresc să se informeze în legătură cu oferta pieței românești, în dorința de a achiziționa un sistem pentru aplicații office.

 

Alegerea redacției

Ager Smart
ProVision Cyber Office

Încă de la început trebuie să recunoaștem că ne-a surprins prezența unui număr foarte mic de sisteme care să încerce să ofere o soluție integrată, mai puțin performantă, dar mai ieftină și mai ușor de întreținut. În alegerea noastră am ținut cont desigur de performanțele obținute în teste, dar și de o serie de alți factori cum ar fi stabilitatea în funcționare, echilibrarea configurației, facilități de securitate, conectivitate și nu în ultimul rând prețul de achiziție. Dacă în decizia de achiziție a unui sistem pentru acasă prețul este important, dar suntem dispuși să mai dăm o anumită sumă pentru niște facilități suplimentare, atunci când ne uităm la un sistem de birou, trebuie să ținem cont că fiecare dolar economisit se multiplică cu numărul de sisteme achiziționate.

Adoptând o soluție bazată pe o placă de bază cu cipset Intel 815E, având încorporate controlerele video, audio și de rețea, cu un procesor Celeron la 1200 MHz și 256 MB SDRAM, sistemul Ager Smart, a reușit să ne convingă. Sistemul de operare Windows 2000 Professional asigură atât stabilitatea în funcționare, cât și un nivel de securitate suficient. Dotarea cu un monitor capabil de performanțe foarte bune punctează la capitolul ergonomie, sistemul urmând să fie folosit fără întrerupere câteva ore bune pe zi.

Prețul de achiziție a contat de asemenea decisiv în alegerea noastră.

Aparținând unei firme aflată la prima participare într-un test comparativ, ProVision Cyber Office a beneficiat de o configurație îndrăzneață. Conștienți de faptul că un procesor Duron la 1000 MHz, în combinație cu o placă de bază cu cipset KT266A și 128 MB DDR-RAM poate rula fără probleme toate aplicațiile de birou utilizate în prezent, realizatorii sistemului s-au concentrat pe asigurarea unei soluții care să atragă și prin prețul de achiziție. Echiparea cu unitate CD-RW rezolvă și eventualele probleme de stocare ce pot apărea pe parcurs, permițând realizarea de arhive pe CD-uri.


Cum am testat

Pentru teste s-a folosit sistemul dotat și configurat de către firma producătoare, fără a se modifica setările din BIOS sau din sistemul de operare. Singura modificare a fost instalarea Service Pack 2 în cazul sistemelor cu Windows 2000 Professional, care nu îl aveau instalat. SP2 este necesar pentru ca testele de aplicații să poată rula. În aceste condiții, au fost avantajate sistemele care au fost dotate cu versiuni mai performante ale driverelor. Asupra fiecărui sistem au fost operate următoarele acțiuni: au fost eliminate din rulare toate aplicațiile suplimentare, cu excepția proceselor Systray, Explorer și a celui de control al plăcii video. Rezoluția aleasă pentru testare a fost de 1024x768 cu 32 de biți de culoare la frecvența maximă de reîmprospătare suportată de monitor. A fost eliminată proprietatea "Always on top" a taskbar-ului. În cazul sistemelor pe care a fost instalat Windows Me, Windows XP Professional sau Home Edition a fost de asemenea dezactivată facilitatea System Restore.

Benchmark-urile utilizate în test au fost pachetele Ziff Davis Business Winstone 2001 v1.02, Content Creation Winstone 2002 și WinBench 99 2.0. După instalarea testelor pe partiția primară a discului hard s-a efectuat o defragmentare folosindu-se facilitatea standard pusă la dispoziție de sistemul de operare. Fiecare test a fost rulat în mod repetat pentru eliminarea situațiilor extreme de funcționare anormală. S-au ales valorile cele mai bune obținute.

Business WinStone 2001 este un test orientat către aplicații ce testează viteza de execuție a software-ului scris pe 32 de biți și se concentrează doar pe pachete software de birou (Microsoft Office 2000, Lotus Notes R5, Microsoft Project 98, Norton AntiVirus, Netscape Communicator). Business Winstone nu simulează secvențe similare lucrului cu o serie de aplicații uzuale de birou, ci acestea sunt efectiv instalate. Pe baza unor scripturi sunt executate operații curente multitasking, rezultatul testului fiind un scor unic ce reflectă performanța globală.

Content Creation Winstone 2002 este un test de aplicații intensive, rulat la nivel de sistem, care măsoară performanțele globale ale unui sistem PC. Testul folosește aplicațiile uzuale de manipulare a conținutului. Aplicațiile sunt rulate prin intermediul unor scripturi, iar benchmark-ul folosește timpul necesar unui sistem pentru a duce la îndeplinire diferite acțiuni, pentru a realiza o apreciere globală asupra performanțelor acestuia. Aplicațiile folosite de Content Creation Winstone 2002 sunt: Adobe Photoshop 6.0.1, Adobe Premiere 6.0, Macromedia Director 8.5, Macromedia Dreamweaver UltraDev 4, Microsoft Windows Media Encoder 7.01.00.3055, Netscape Navigator 6/6.01, Sonic Foundry Sound Forge 5.0c (build 184).

WinBench 99 este un test orientat hardware ce testează principalele componente ale unui sistem: procesor, disc hard, placă grafică. Testele Graphics WinMark99 și Disk WinMark 99 sunt divizate și ele în câte două secțiuni, una Business și una High-End. Ambele teste execută simulări de aplicații înregistrându-se performanța subsistemului de stocare (disc hard), respectiv grafic 2D (GDI). Testele High-End Graphics WinMark 99 conțin și o serie de operații 3D OpenGL.

ÎN NUMĂRUL VIITOR Veți putea citi un test dedicat imprimantelor laser monocrom.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2001 Computer Press Agora.

[email protected]; ISP: NetSoft Tg. Mures.
LG - LifeŽs Good

deltafri

Concurs de Grafica Digitala si Web Design

www.agora.ro

www.agora.ro