Computer Press Agora
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


PC MAGAZINE IUNIE 2002
[ Imprimare ]

TESTE COMPARATIVE
[ sumarul caracteristicilor ] [ teste de performanță ]

Imprimante pentru acasă
și grupuri mici de lucru

Brother HL-1450
Brother HL-1470n
Gestetner P7016
HP LaserJet 1000w
HP LaserJet 1200
Kyocera Ecosys FS-1010
Lexmark E322
OkiPage 14i/n

Imprimante pentru
grupuri medii de lucru

HP LaserJet 2200dtn
HP LaserJet 4100tn
Lexmark T520n
Lexmark T620n
Ricoh Aficio AP2610n

Print

Ștefan Iliescu
Șerban Păduroiu
Cristian Lăcraru

În 1984 Hewlett-Packard revoluționa domeniul imprimantelor laser prin lansarea primului model LaserJet, destinat nu numai sistemelor departamentale (așa cum se întâmplase până atunci), ci și celor personale. Din acel moment piața imprimantelor laser a cunoscut o scădere permanentă a prețului de achiziție și al consumabilelor, în același timp cu creșterea constantă a calității documentelor tipărite.

Diferențele dintre imprimantele inkjet și cele laser sunt multiple. Tonerul folosit în cazul laserelor este folosit uscat, în timp ce cerneala folosită de inkjeturi este lichidă. În timp, costurile de exploatare ale unei imprimante cu jet de cerneală ajung de aproape 10 ori mai mari decât cele asociate unei imprimante laser. Dacă necesitățile dumneavoastră de tipărire sunt de volum mic și impun folosirea culorilor, atunci o imprimantă cu jet de cerneală este recomandată. Dacă, însă, doriți să tipăriți cantități mari de documente, economia de timp fiind de asemenea un factor important, o imprimantă laser se poate dovedi soluția problemelor dumneavoastră.
Atunci când v-ați decis să cumpărați o imprimantă laser, există câteva aspecte care trebuie cunoscute și evaluate cu mare grijă.

Capacitatea de tipărire și viteza
Dacă imprimanta va fi destinată categoriei de utilizatori individuali sau în birouri de dimensiuni mici, înseamnă că un volum de tipărire în jur de 2-3000 de pagini lunar este de ajuns. O imprimantă destinată firmelor cu mai mulți utilizatori va trebui să facă față unei solicitări mai mari ca volum lunar de tipărire. Aici poate fi vorba de câteva zeci de mii, chiar sute de mii, de pagini tipărite în fiecare lună, ceea ce impune achiziționarea unui model dintr-o categorie superioară. Desigur, există mașini de tipărit de volum foarte mare, care sunt capabile de tipărirea câtorva sute de pagini pe minut în regim permanent, însă ele nu fac obiectul testului nostru.

Limbajele de tipărire
Cel mai răspândit limbaj în momentul de față este PCL (Printer Control Language), introdus de HP în 1970, și folosit inițial în cazul imprimantelor matriciale. Prima versiune de largă răspândire a fost versiunea 3, care oferea suport doar pentru anumite sarcini simple, iar PCL 4 a adus o îmbunătățire a suportului pentru tipărirea graficelor. PCL 5, dezvoltat inițial pentru LaserJet III, oferea facilități precum scalarea fonturilor și suportul formatelor vectoriale. De asemenea, PCL5 folosea diferite tipuri de compresie astfel încât se obținea o creștere considerabilă a vitezei de tipărire. PCL 5e a adus odată cu el comunicația bidirecțională, pentru raportarea informațiilor de stare ale imprimantei, însă nu a adus îmbunătățirea calității de tipărire. PCL 6 a fost introdus în anul 1996 și este un limbaj complet rescris. Orientarea pe lucrul cu obiecte a adus o îmbunătățire a flexibilității și o creștere semnificativă a vitezei de prelucrare a documentelor grafice.

Aparținând companiei Adobe Systems, limbajul PostScript a fost introdus în anul 1985. Acesta realizează o descriere a paginilor în mod vectorial, apoi trimite datele către imprimantă pentru a fi rasterizate (convertite în puncte). PostScript 1 era un limbaj folosit de editurile mari datorită faptului că puteau transforma imagini la 300 dpi în imagini la 2400 dpi, folosite de mașinile de tipărit. Marele avantaj al limbajului PostScript era portabilitatea, orice platformă fiind capabilă să-l interpreteze. În acest fel, tot ce aveați nevoie era un driver pentru a transforma informația în format PostScript, care putea apoi fi înțeles de orice imprimantă PostScript. Marele dezavantaj al limbajului constă în faptul că aparține unei companii și pentru a fi folosit necesită licențiere, ceea ce duce la creșterea prețului imprimantelor care îl folosesc.

PostScript 2 a adus o compresie superioară, conducând la creșterea vitezei de tipărire, a îmbunătățit algoritmii de halftoning și modul de administrare a memoriei. Ultima versiune de PostScript, a treia, include îmbunătățiri semnificative aduse modulului de interpretare, acest lucru afectând în mod direct și pozitiv calitatea, siguranța, eficiența și productivitatea.

GDI (Graphical Device Interface) reprezintă o alternativă în fața imprimantelor care folosesc PostScript sau PCL și utilizează procesorul intern al imprimantei. Limbajul folosește resursele PC-ului pentru a efectua toate prelucrările asupra documentului ce urmează a fi tipărit sub mediul Windows, trimițând apoi informația direct în format bitmap pentru a fi tipărită. În consecință, nu mai este nevoie de un procesor puternic și multă memorie la nivelul imprimantei, acest fapt conducând la scăderea prețului. Pe de altă parte, prelucrarea documentului la nivelul sistemului conduce la încărcarea acestuia, lucru simțit foarte clar în cazul sistemelor mai slabe.

Mecanismul de transport a hârtiei
Alături de formatul maxim suportat, un element important este constituit și de varietatea tipurilor de media acceptate de imprimantă (transparente, calc, plicuri, carton). De asemenea, foarte importantă se poate dovedi facilitatea de tipărire duplex, adică de tipărire pe ambele fețe ale colii de hârtie, scăzând astfel costurile consumabilelor. Multe imprimante disponibile astăzi folosesc așa-numitul duplex manual, ceea ce presupune tipărirea paginilor fără soț, urmată de reașezarea hârtiei în tava de alimentare și tipărirea paginilor cu soț.

Alegerea redacției
Rolul unui test comparativ este de a pune față în față mai multe echipamente din aceeași categorie, pentru a evidenția atât plusurile cât și minusurile fiecăruia, raportat la ceilalți participanți.

Considerate de multe ori un barometru al evoluției produselor de pe piață, testele noastre nu își propun impunerea unui echipament sau eliminarea altuia. Dorința noastră este în primul rând de a informa cititorii despre oferta disponibilă, cu bune și cu mai puțin bune, privită prin ochii unor oameni care au un anumit nivel de experiență în evaluarea echipamentelor. Evident că nu putem acoperi toate echipamentele disponibile pe piață într-o anumită categorie, și nici nu ne propunem asta. De aceea nici nu considerăm alegerile noastre ca fiind niște verdicte universal valabile.

La categoria imprimantelor pentru acasă și pentru birouri mici au existat opt participanți. Așa cum am mai spus, prețul de achiziție a scăzut atât de mult în cazul unora dintre modele, încât acesta nu mai constituie o piedică în achiziționarea unei imprimante laser acasă. HP LaserJet 1000w ne-a convins și de această dată, alături de prețul mic de achiziție fiind foarte apreciate ușurința în instalare și operare, atribute esențiale atunci când ne referim la utilizatori individuali. A doua alegere la această categorie se numește Kyocera FS-1010. Funcționarea ireproșabilă pe toată durata testelor, împreună cu procesul de instalare fără probleme o recomandă chiar și acolo unde utilizatorii nu sunt specialiști. În plus, multitudinea de opțiuni suplimentare, alături de cel mai mic preț declarat pentru tipărirea unei pagini, au fost decisive în decizia noastră finală.

Categoria imprimantelor pentru birouri medii a avut cinci participanți, lucru care nu înseamnă că rezultatele nu au fost strânse. HP 4100tn și-a apărat susținut titlul de anul trecut, fiind însă nevoită să cedeze în final cununa de lauri modelului Lexmark T520n. Cu cel mai mic preț al categoriei și performanțele de viteză cele mai apropiate de valoarea declarată de producător, T520n a impresionat și prin multitudinea de facilități opționale oferite.

Cum am testat
Împărțirea celor 13 imprimante aflate în test s-a făcut pe două categorii: pentru acasă și grupuri mici de lucru (până la 17 ppm) și pentru grupuri medii de lucru (peste 17 ppm). Testarea s-a efectuat folosind fișiere de test de dimensiuni și cu conținut tipic aplicațiilor uzuale, pentru a reprezenta performanța în condiții normale de exploatare.

În tabelul cu testele de performanță am prezentat datele ca pagini efective pe minut. Acest număr a fost calculat bazat pe un timp important pentru utilizatorul final, acela scurs din momentul apăsării pe butonul OK din fereastra de print până la căderea ultimei foi tipărite în tavă. În acest timp este inclus și timpul de latență necesar pentru pornirea imprimării efective. Trebuie notat că în majoritatea testelor noastre sunt tipărite puține pagini ce au o serie de elemente grafice. În aceste cazuri, viteza brută de imprimare a echipamentului este mai puțin importantă decât cea de rasterizare a imaginilor și decât timpul de pornire din starea normală de repaus.

Pentru a asigura condiții egale de testare, a fost folosit un același sistem de test (Athlon XP 1800+, 256 MB DDR-RAM, Windows 2000 Professional), folosindu-se aceeași imagine a sistemului de operare la care au fost instalate driverele oferite împreună cu imprimanta de către producător. Testele au fost desfășurate simulându-se o rețea locală prin intermediul unui HUB 10/100 Mbps. În cazul imprimantelor fără opțiune de rețea s-a folosit portul USB. Toate testele de performanță au fost efectuate folosind atât emularea PCL, cât și PostScript la rezoluția de 600 dpi, în setările sugerate implicit de driver.

Deoarece am considerat aplicația Microsoft Word 2000 ca fiind ce mai populară din care utilizatorii imprimă, cele mai multe teste au fost efectuate cu ea. Testele de 12 pagini text formatat și neformatat ne-au ajutat să punem în evidență viteza susținută de imprimare a engine-ului, în timp ce testul de 12 pagini text și grafică a pus în valoare puterea de rasterizare. Testul de 32 de pagini, o combinație a celor de mai sus, s-a dorit a reprezenta o sumă a performanțelor în aplicația Word. Prin măsurarea timpilor de tipărire dintre două pagini consecutive (text neformatat) am putut verifica viteza specificată de fiecare producător.

Testul de o pagină în Microsoft Excel 2000 a fost constituit de un tabel simplu și a avut ca rol punerea în evidență a timpului inițial de latență. Cel de-al doilea test, în care trebuiau tipărite 3 pagini de grafice, au avut ca prim scop surprinderea vitezei de rasterizare a graficii vectoriale.

Testul de 12 pagini în Microsoft PowerPoint 2000 a solicitat la maxim capacitatea de rasterizare a imprimantelor. În acest test, au fost net avantajate imprimantele cu un driver eficient, procesor rapid și memorie suficientă.

În ultimul test de performanță imprimantele au fost solicitate să tipărească un document Adobe Acrobat 4 de 6 pagini, apelându-se la capacitatea driverului de a lucra cu aplicația și procesorul imprimantei.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2001 Computer Press Agora.

[email protected]; ISP: NetSoft Tg. Mures.

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro