Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


  PC MAGAZINE August 2003
[ Imprimare ]

TESTE COMPARATIVE
[ alegerea redacției ]
[ imprimante pentru acasă și grupuri mici de lucru - sumarul caracteristicilor , teste de performanță ]
[ imprimante pentru grupuri medii de lucru - sumarul caracteristicilor , teste de performanță ]
[ legenda ]

Viteză ieftină

Imprimante pentru acasă și grupuri mici de lucru
Brother HL-1230
Brother HL-5030
Brother HL-5040
Epson EPL-5900
Epson EPL-6100
HP LaserJet 1005w
HP LaserJet 1300
HP LaserJet 2300L
Kyocera-Mita FS-1010N
Lexmark E321
Minolta PagePro 1200W
Minolta PagePro 1250W
Oki B4300
Samsung ML-1510
Samsung ML-1710
Samsung ML-1750
Xerox Phaser 3130
Xerox Phaser 3400N
Imprimante pentru grupuri medii de lucru
HP LaserJet 2300dtn
HP LaserJet 4300dtnsl

Kyocera-Mita FS-3800
Lexmark T420d
Lexmark T630nVE
Xerox Phaser 4400N

În urmă cu câțiva ani, prinși de febra dezvoltării fără precedent a mijloacelor electronice de comunicare, foarte mulți s-au grăbit să prevestească sfârșitul documentelor tipărite. Astăzi, avântul instrumentelor electronice este același, însă cantitatea de documente tipărite cunoaște o creștere contină. Motivele sunt multiple și nu este cazul să le dezvoltăm aici, însă încrederea oamenilor în foaia tipărită reprezintă un argument important.

La fel ca și anul trecut am decis că este oportun să realizăm un test comparativ dedicat imprimantelor laser monocrom, de format A4, grupate pe două categorii. Prima categorie, a modelelor destinate utilizatorilor individuali și birourilor mici, cuprinde modele capabile de a tipări la o viteză (cel puțin specificată) de 20 ppm. Cea de a doua categorie este constituită din modele de peste 20 ppm, acestea fiind destinate birourilor de nivel mediu. Limita de 20 ppm dintre cele două categorii nu a fost impusă arbitrar, ci s-a desprins din studierea ofertei producătorilor, din acest moment. Nu ne-am avântat în zona imprimantelor destinate firmelor mari, cu multe sute de mii de pagini tipărite lunar și o mulțime de opțiuni, această zonă fiind mult prea specializată.

Fără intenția de a pătrunde mult prea adânc în tehnologiile care stau la baza imprimantelor laser monocrom, vom puncta totuși câteva caracteristici importante, esențiale în procesul de luare a deciziei de cumpărare.

Rezoluția

După cum știm, rezoluția reprezintă numărul de puncte care pot fi tipărite pe o unitate de suprafață și se exprimă în puncte pe inci (dpi - dot per inch). Evident, cu cât rezoluția este mai mare, cu atât calitatea imaginii tipărite va fi mai bună. În mod normal, rezoluția folosită în cazul unei imprimante laser monocrom este 600 dpi, însă pot exista anumite documente care să necesite 1200 dpi. De asemenea, posibilitatea de a tipări la 300 dpi poate constitui un avantaj atunci când o serie de documente sunt tipărite sub formă de schițe de lucru, realizându-se astfel economie de toner.

Limbajele de tipărire

Cel mai răspândit limbaj în momentul de față este PCL (Printer Control Language), acesta fiind folosit inițial în cazul imprimantelor matriciale. Prima versiune de largă răspândire a fost versiunea 3, care oferea suport doar pentru anumite sarcini simple, iar PCL4 a adus o îmbunătățire a suportului pentru tipărirea graficelor. PCL5 oferea facilități precum scalarea fonturilor și suportul formatelor vectoriale. De asemenea, PCL5 folosea diferite tipuri de compresie astfel încât se obținea o creștere considerabilă a vitezei de tipărire. PCL5e a adus odată cu el comunicația bidirecțională, pentru raportarea informațiilor de stare ale imprimantei, însă nu a adus îmbunătățirea calității de tipărire. PCL6 a fost introdus în anul 1996 și este un limbaj complet rescris. Orientarea pe lucrul cu obiecte a adus o îmbunătățire a flexibilității și o creștere semnificativă a vitezei de prelucrare a documentelor grafice.

Aparținând companiei Adobe Systems, limbajul PostScript a fost introdus în anul 1985. Limbajul PostScript realizează o descriere a paginilor în mod vectorial, apoi trimite datele către imprimantă pentru a fi rasterizate (convertite în puncte). PostScript 1 era un limbaj folosit de editurile mari datorită faptului că puteau transforma imagini la 300 dpi în imagini la 2400 dpi, folosite de mașinile de tipărit. Marele avantaj al limbajului PostScript era portabilitatea, orice platformă fiind capabilă de a lucra cu el. În acest fel, tot ce aveați nevoie era un driver pentru a transforma informația în format PostScript, care putea apoi fi înțeles de orice imprimantă PostScript. Marele dezavantaj al limbajului constă în faptul că aparține unei companii și pentru a fi folosit necesită licențiere, ceea ce duce la creșterea prețului imprimantelor care îl folosesc.

PostScript 2 a adus o compresie superioară, conducând la creșterea vitezei de tipărire, a îmbunătățit algoritmii de halftoning și modul de administrare a memoriei. Ultima versiune de PostScript, a treia, include îmbunătățiri semnificative aduse modulului de interpretare, acest lucru afectând în mod direct și pozitiv calitatea, siguranța, eficiența și productivitatea.

GDI (Graphical Device Interface) reprezintă o alternativă în fața imprimantelor care folosesc PostScript sau PCL. Limbajul folosește resursele PC-ului pentru a efectua toate prelucrările asupra documentului ce urmează a fi tipărit sub mediul Windows, trimițând apoi informația direct în format bitmap pentru a fi tipărită. În consecință, nu mai este nevoie de un procesor puternic și multă memorie la nivelul imprimantei, acest fapt conducând la scăderea prețului de achiziție. Pe de altă parte, prelucrarea documentului la nivelul sistemului conduce la încărcarea acestuia, lucru simțit foarte clar în cazul sistemelor mai slabe.

Viteza de tipărire

Spre deosebire de modelele cu jet de cerneală, în cazul imprimantelor laser viteza de tipărire reală se apropie foarte mult de cea specificată de producător. În unele cazuri, viteza specificată reprezintă viteza mecanismului de tractare a hârtiei, respectiv numărul de pagini goale pe care imprimanta este capabilă să le transporte într-un minut din tava de alimentare în tava de colectare. Însă această viteză nu implică timpul de prelucrare care apare în cazul job-urilor din viața reală. De asemenea, unii producători specifică viteza de tipărire în format Letter și nu A4, lungimea unei coli de format Letter fiind mai mică și implicit viteza mai mare.

Mecanismul de manipulare a hârtiei

Alături de formatul maxim suportat un element important este constituit și de varietatea tipurilor de media suportate de imprimantă (transparente, calc, plicuri, carton). Dacă urmează să tipăriți pe carton, verificați dacă modelul de imprimantă ales suportă astfel de mediu de tipărire.

De asemenea, foarte importantă se poate dovedi facilitatea de tipărire duplex, adică de tipărire pe ambele fețe ale colii de hârtie, scăzând astfel costurile consumabilelor. Multe imprimante disponibile astăzi folosesc așa-numitul duplex manual, ceea ce presupune tipărirea paginilor fără soț, urmată de reașezarea hârtiei în tava de alimentare și tipărirea paginilor cu soț.

Capacitatea de alimentare totală (care include tava standard, tava manuală, cât și pe cele eventual opțional existente) este un alt element important, fiind recomandabilă o corelare a acesteia cu nevoile reale. Dacă în firma dumneavoastră se tipăresc zilnic 20.000 de coli, alegerea unei imprimante cu o singură tavă de alimentare de 250 de coli ar fi o greșeală. În același timp, un sistem de trei tăvi cu capacitate totală de 10.000 de coli va reprezenta o risipă de bani, în cazul în care necesitățile zilnice de tipărire se ridică la câteva sute de exemplare.

Interfața

Calea de comunicare dintre PC și imprimantă reprezintă un element extrem de important atunci când timpul de așteptare este prețios. Dacă folosiți imprimanta pentru tipărirea documentelor contabile de sub DOS, existența unui port paralel reprezintă o necesitate. Posibilitatea de conectare în rețea devine obligatorie atunci când echipamentul urmează să fie folosit de mai mulți utilizatori, din mai multe birouri eventual, în cadrul unei firme. Pentru cei care vor folosi imprimanta acasă sau într-un birou de 2-3 persoane, conectarea USB este suficientă, cu condiția ca în cazul partajării, sistemul pe care aceasta este instalată să fie pornit în permanență.

Memoria

Așa cum spuneam, modelele care folosesc limbaj GDI nu necesită prea multă memorie, toată prelucrarea căzând în sarcina PC-ului. Celelalte modele, mai ales cele de rețea, folosite în paralel de mai mulți utilizatori vor avea nevoie de o cantitate semnificativă de memorie instalată pentru a putea duce la bun sfârșit toate sarcinile primite. Dacă estimați că imprimanta va fi folosită în paralel de mai mulți utilizatori, nerăbdăori să primească documentele tipărite, asigurați-vă că modelul ales beneficiază de suficientă memorie.

Consumabile

Este bine cunoscut faptul că, în cazul imprimantelor de orice fel, prețul de achiziție este mai puțin important decât costurile de exploatare ulterioare. Costul pe pagină tipărită declarat de producător este un indiciu asupra prețului pe care va trebui să îl plătiți pentru a folosi imprimanta, însă modul în care se calculează acest cost rămâne de multe ori învăluit în mister. Astfel, în afara costului pe pagină declarat puteți încerca să calculați chiar dumneavoastră un cost pe pagină. Acesta trebuie să includă prețul tonerului, prețul hârtiei folosite și, în unele cazuri, prețul unității fotoconductoare. Există modele la care unitatea fotoconductoare este inclusă în cartușul de toner, astfel încât schimbarea cartușului implică și schimbarea acesteia. Alte modele, folosesc unitate fotoconductoare separată, aceasta trebuind să fie schimbată după un număr mai mare de pagini, dar implicând totuși un cost suplimentar. Verificați condițiile în care producătorul susține că se poate atinge valoarea specificată pentru capacitatea de tipărire a cartușului de toner. În general, numărul de pagini specificate se referă la folosirea unei rezoluțiie de 600 dpi, la acoperire 5%, în timp ce dumneavoastră s-ar putea să folosiți foarte mult 1200 dpi, la 35% acoperire, ceea ce va conduce la o scădere drastică a numărului real de pagini tipărite și implicit la creșterea costului pe pagină. De exemplu, suita de documente folosită de noi în testarea imprimantelor, construită special pentru a simula cât mai realist tipul de documente folosite în lumea reală, folosește o acoperire medie de 9,14%. De aici rezultă că, în cazul unei folosiri normale a imprimantei, viața cartușului de toner va ajunge la aproape jumătate din perioada specificată de producător.

De asemenea, pentru a obține un cost și mai apropiat de realitate este bine de știut că, în ciuda tuturor îmbunătățirilor tehnologice aduse cartușelor de toner, nu veți putea folosi chiar 100% din tonerul existent. Astfel, numărul de pagini estimate de producător va fi ceva mai mare față de cel real.

Garanția

Chiar dacă este plasată întotdeauna în coada listei, perioada de garanție și mai ales modul de acordare al ei reprezintă elemente extrem de importante. Asigurați-vă că reparația unui eventual defect se va face la sediul dumneavoastră și nu veți fi nevoit să cărați imprimanta până la un service autorizat. Încercați să obțineți informații din surse de încredere, eventual clienți mai vechi ai firmei de la care urmează să cumpărați imprimanta, asupra modului în care funcționează în realitate condițiile de garanție, fiind bine știut că, de multe ori, între condițiile specificate și realitate există o cale lungă.

Sfat!

Bazați-vă decizia de achiziție pe tipul documentelor care urmează să fie tipărite în cea mai mare parte. Dacă veți tipări o mulțime de documente text, cu puțină ilustrație, atunci o imprimantă laser este soluția.

Dacă nu aveți nevoie de culoare, o imprimantă laser monocrom este alegerea corectă. Este mult mai rapidă decât modelele inkjet, și mai ieftină atât ca preț de achiziție, cât și din punct de vedere al costurilor de exploatare față de cele laser color.

Încercați să corelați cât mai bine volumul de tipărire necesar în firmă (actual și viitor) cu capacitatea de tipărire specificată de producător. În principiu ar fi bine să vă orientați către modele care vă permit un volum zilnic de tipărie de 3-4 ori mai mare față de nevoile actuale. De asemenea, asigurați-vă că tăvile de alimentare cu hârtie pot înmagazina ceva mai mult decât necesarul de tipărire al unei zile. Astfel, nu va fi nevoie ca tava de alimentare să fie umplută prea des.

Verificați modul de conectare. Dacă doriți o imprimantă laser pentru acasă și nu aveți port USB, asigurați-vă că imprimanta se poate conecta pe paralel. Dacă veți folosi imprimanta la firmă și doriți să o instalați în rețea, asigurați-vă că este capabilă de așa ceva.

Verificați posibilitatea de a adăuga memorie ulterior achiziției. Odată cu creșterea nevoilor de tipărire din firmă, s-ar putea ca memoria existentă să devină insuficientă și ar fi neplăcut să aflați abia atunci că modelul ales nu permite adăugarea unei mamorii suplimentare.

La fel ca în cazul oricărui tip de imprimantă de pe piață, costurile de exploatare sunt mult mai importante decât prețul de achiziție. Calculați cu atenție costurile de exploatare, acestea putând ridica foarte mult prețul total al imprimantei, de-a lungul vieții acesteia.

Cum am testat

Împărțirea celor 24 imprimante aflate în test s-a făcut pe două categorii: pentru acasă și grupuri mici de lucru (până la 20 ppm) și pentru grupuri medii de lucru (peste 20 ppm). Testarea s-a efectuat folosind fișiere de test de dimensiuni și cu conținut tipic aplicațiilor uzuale, pentru a reprezenta performanța în condiții normale de exploatare.

În tabelul cu testele de performanță am prezentat datele ca pagini efective A4 pe minut. Acest număr a fost calculat bazat pe un timp important pentru utilizatorul final, acela scurs din momentul apăsării pe butonul OK din fereastra de print, până la căderea ultimei foi tipărite în tavă. În acest timp este inclus și acela de latență, necesar pentru pornirea imprimării efective.

Pentru a asigura condiții egale de testare, a fost folosit un același sistem de test (placă de bază cu cipset Intel 875P, procesor Intel Pentium 4 la 3 GHz, 512 MB DDR-RAM, USB 2.0, Ethernet 10/100 Mbps, Windows XP Professional cu SP1), folosindu-se aceeași imagine a sistemului de operare la care au fost instalate driverele oferite împreună cu imprimanta de către producător. Testele au fost desfășurate simulându-se o rețea locală prin intermediul unui HUB 10/100 Mbps. În cazul imprimantelor fără opțiune de rețea s-a folosit portul USB. Toate testele de performanță au fost efectuate folosind atât emularea PCL, cât și PostScript, acolo unde aceste limbaje su fost disponibile, restul fiind imprimante GDI. Rezoluția folosită a fost de 600 dpi, în setările sugerate implicit de driver.

Deoarece am considerat aplicația Microsoft Word XP ca fiind cea mai populară din care utilizatorii imprimă, cele mai multe teste au fost efectuate cu ea. Testele de 12 pagini text formatat și neformatat ne-au ajutat să punem în evidență viteza susținută de imprimare a motorului, în timp ce testul de 12 pagini text și grafică a pus în valoare puterea de rasterizare. Testul de 32 de pagini, o combinație a celor de mai sus, s-a dorit a reprezenta o sumă a performanțelor în aplicația Word. Prin măsurarea timpilor de tipărire dintre două pagini consecutive (text neformatat) am putut verifica viteza specificată de fiecare producător.

Testul de o pagină în Microsoft Excel XP a fost constituit de un tabel simplu și a avut ca rol punerea în evidență a timpului inițial de latență. Cel de-al doilea test, în care trebuiau tipărite 3 pagini de grafice, a avut ca prim scop surprinderea vitezei de rasterizare a graficii vectoriale.

Testul de 12 pagini în Microsoft PowerPoint XP a solicitat la maxim capacitatea de rasterizare a imprimantelor. În acest test, au fost net avantajate imprimantele cu un driver eficient, procesor rapid și memorie suficientă.

În ultimul test de performanță imprimantele au fost solicitate să tipărească un document Adobe Acrobat 5 de 6 pagini, apelându-se la capacitatea driverului de a lucra cu aplicația și procesorul imprimantei.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro