Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   
Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


  PC MAGAZINE August 2003
[ Imprimare ]

TESTE COMPARATIVE
[ legenda ]
[ imprimante pentru acasă și grupuri mici de lucru - sumarul caracteristicilor , teste de performanță ]
[ imprimante pentru grupuri medii de lucru - sumarul caracteristicilor , teste de performanță ]

Alegerea redacției

Viteza de tipărire reprezintă un argument foarte important în decizia de achiziție a unei imprimante, la fel ca și prețul. Însă mai important decât acestea două la un loc este costul de utilizare al respectivului echipament. Costul de utilizare se calculează adunând la prețul de achiziție, costurile tonerului și ale mediilor de tipărire folosite de-a lungul timpului. Presupunând că mediul de tipărire este același în toate cazurile, respectiv hârtia normală, am încercat să facem un calcul al prețului total pentru fiecare model în parte, luând în considerare prețul de achiziție și costurile declarate de producător. Am folosit acest calcul în decizia de acordare a alegerilor redacției, considerând că dincolo de performanțele din teste, costurile de utilizare sunt cele mai importante pe termen lung.

Categoria imprimantelor pentru acasă și grupuri mici de lucru s-a bucurat de prezența a nu mai puțin de 18 modele. Unele dintre acestea pot fi folosite doar acasă, altele aflându-se la granița dintre cele două zone, datorită dotărilor opționale gen placă de rețea, tavă suplimentară de alimentare sau memorie adițională.

Dacă vă doriți o imprimantă laser cât mai ieftină, pentru acasă, volumul lunar ce urmează a fi tipărit nedepășind 150 de coli, Samsung ML-1510 reprezintă soluția ideală. Beneficiind de cel mai mic preț de achiziție al testului, ML-1510 rămâne cel mai ieftin model al categoriei până dincolo de 10.000 de pagini tipărite, ceea ce în cazul volumului menționat anterior reprezintă aproape șase ani de utilizare.

Tot pentru cei care urmează să folosească imprimanta acasă, dar într-un volum mai mare, Brother HL-5030 poate fi mai potrivită, modelul devenind cel mai ieftin din punct de vedere al prețului total, după atingerea cotei de 10.000 de pagini tipărite. Pentru exemplificare, acest volum înseamnă aproximativ 500 de pagini pe lună, în timp de 20 de luni.

Figura 1 - Costul total după 10.000 de pagini
Figura 2 - Costul total după 70.000 de pagini

Subcategoria imprimantelor destinate grupurilor de lucru de dimensiuni mici, respectiv a birourilor cu 3-4 angajați, alegerea se numește Kyocera-Mita FS-1010N. Construită pentru un volum de până la 10.000 de pagini pe lună, imprimanta devine mai ieftină decât concurentele directe de la HP, Oki sau Xerox dupa un număr de nici 30.000 de pagini tipărite. Pentru folosirea în cadrul unui grup mai larg de utilizatori, prezența unei plăci de rețea este obligatorie.

Categoria imprimantelor pentru grupuri medii de lucru a beneficiat de prezența unui număr mai restrâns de participanți, lupta fiind însă la fel de puternică. Susținută de o comportare excelentă în teste, Kyocera-Mita FS-3800 beneficiază de un cost al consumabilelor imbatabil. Astfel, după aproximativ 40.000 de pagini tipărite, destul de puțin pentru această categorie, FS-3800 ajunge să fie cea mai ieftină imprimantă a categoriei, privită prin prisma costurilor totale. Mai mult decât atât, la cota a 250.000 de pagini tipărite, modelul ajunge să coste în total aproape jumătate față de oricare dintre concurenți.

Figura 3 - Costul total după 40.000 de pagini
Figura 4 - Costul total după 250.000 de pagini

Evident, modelelor distinse cu Alegerea Redacției li se alătură cele două recorduri ale lunii, câte unul pentru fiecare categorie. Oki B4300 a reușit să obțină cele mai bune rezultate ale categoriei sale, concurând chiar cu modele cotate mai bine din punctul de vedere al vitezei. Cheia succesului a constat în timpul extrem de mic până la tipărirea primei foi, acesta contând destul de mult în economia testelor, mai ales în cazul testelor cu număr redus de pagini. Categoria a doua a fost destul de dezechilibrată, modelul HP LaserJet 4300dtnsl fiind destul de departe ca specificații față de restul concurenților, pentru a putea fi ajuns la capitolul viteză. Astfel, el devine cel mai rapid model laser monocrom de format A4 testat până acum în laboratorul nostru.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro