Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   
Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


  PC MAGAZINE IANUARIE 2003
[ Premii ]

COVER STORY

Produsele anului 2002

Produsul anului
Plăci video
Echipamente de stocare
Plăci de bază
Sisteme desktop
Sisteme portabile
Imprimante inkjet
Imprimante laser
Echipamente multifuncționale
Alte periferice

Ștefan Iliescu

De-a lungul anului 2002, laboratorul de teste v-a adus în prim plan peste 400 de produse testate. Unicul nostru obiectiv a fost și va rămâne să vă oferim informații corecte cu privire la cele mai importante echipamente disponibile pe piață, astfel încât dumneavoastră să fiți cât mai bine pregătiți în momentul "confruntării" cu vânzătorul de la magazin. Este un moment extrem de important în achiziția unui produs, iar lipsa de informare în această etapă poate echivala cu aruncarea unei sume de bani direct la gunoi.

Și în 2002 producătorii au continuat să aducă pe piață noi modele, noutățile tehnologice fiind însă foarte puține. Cea mai dinamică, s-a dovedit din nou piața cipseturilor video, apariția familiei GeForce4 de la nVidia și ulterior a lui Radeon 9700 de la Ati fiind momentele de referință. Finalul de an ne-a găsit cu Ati savurând încă superioritatea față de nVidia, dar și cu anunțul viitorului GeForceFX, moment ce se anunță foarte greu pentru Ati.

Procesoarele au continuat să urce frecvențele de funcționare, Intel câștigând anul acesta de departe lupta cu AMD. Marea problemă întâmpinată de AMD nu ar consta în frecvența redusă a procesoarelor, ci mai ales în dependența de cipseturile produse de Via, SiS și mai nou nVidia. De partea cealaltă, Intel are avantajul de a produce atât procesoarele, cât și platformele pentru acestea, rezultatul fiind vizibil.
Unitățile CD-RW au aruncat în aer vitezele de scriere, finalul anului găsindu-ne testând unități 52x. Este evident că limita superioară s-a cam atins, de aici mai departe fiind vorba mai mult de strategii de vânzări decât de evoluție tehnologică. Cel mai probabil, lupta se va concentra mai departe pe creșterea vitezei de scriere pe medii CD-RW.

Hard disk-urile fac parte probabil din categoria echipamentelor care au cunoscut cele mai mici schimbări de-a lungul anului 2002. Simpla creștere a capacității de stocare a devenit un argument insuficient pentru utilizatori, eforturile concentrându-se pe dezvoltarea noului standard SerialATA. Chiar dacă specificațiile există, și au început să apară plăci de bază dotate cu controlere SerialATA, așteptăm încă hard disk-urile care să folosească noua interfață.

În rest, evoluțiile se referă aproape exclusiv la creșterea în pași mărunți a specificațiilor deja existente, pe sistemul "Noul detergent, care e mai bun decât vechiul detergent", deși ambele fac același lucru. Despre 2003 s-ar putea spune multe, însă evoluția haotică de multe ori a pieței IT&C ne îndeamnă la circumspecție în avansarea scenariilor posibile. Nu ne rămâne așadar decât să urmărim împreună ce ne rezervă anul care tocmai a început.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

Concurs de Grafica Digitala si Web Design

www.agora.ro

www.agora.ro