Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   

Clic aici
PC Magazine

PC MAGAZINE MARTIE 2002
Sisteme

TESTE COMPARATIVE
[ sumarul caracteristicilor ] [ teste de performanță ]

Sisteme orientate spre performanță
Asus B1000 A
Compaq Presario 705EA
Dell Inspiron 4100
Dell Inspiron 8100
Fujitsu-Siemens LifeBook C6637
HP OmniBook 6100
HP OmniBook XE3
IBM ThinkPad A30

Sisteme orientate spre preț
Acer Travelmate 529ATX
Asus A1300 F
Asus L8400 Ce
Asus L8400 L
Fujitsu Siemens Amilo M-6500
Fujitsu Siemens LifeBook C6387
Gateway Solo 5300
IBM ThinkPad A20m
IBM ThinkPad A22e

Sisteme ultra-portabile
Asus S1300 A

Oameni în Mișcare - Sisteme portabile

Ștefan Iliescu
Șerban Păduroiu
Cristian Lăcraru

Diferențele dintre sistemele portabile și cele locale (de birou) sunt date de dimensiunile și greutatea mai mică și posibilitatea de a funcționa folosind ca sursă de alimentare acumulatorul încorporat. Cerințele pieței au dus la apariția unei multitudini de modele cu caracteristici și prețuri extrem de variate. Principalele trei caracteristici care permit realizarea unei clasificări din punctul de vedere al unui utilizator sunt puterea de calcul, prețul și portabilitatea (dimensiuni și greutate). Ținând cont de aceste caracteristici putem clasifica sistemele portabile în trei categorii.

Sistemele ultraperformante a căror principală caracteristică este puterea de calcul, interesând mai puțin prețul și portabilitatea.

Sunt sisteme destinate profesioniștilor, celor a căror activitate depinde de rapiditatea cu care sunt procesate informațiile, în orice loc și în orice condiții.

Această categorie este, în general, și cel mai bine dotată din punctul de vedere al conectivității (port serial și paralel, USB, Ethernet și posibilitate de conectare la rețeaua telefonică prin modem, intrări și ieșiri audio și video, sloturi PC Card).

Sistemele ultraportabile, ale căror principale caracteristici sunt dimensiunile și greutatea redusă, sunt destinate celor care călătoresc mult sau celor care doresc sisteme cu un aspect estetic deosebit. Deși sunt două categorii de utilizatori diferite, realizarea unor sisteme de dimensiuni reduse permite și obținerea unei forme deosebite (fenomen întâlnit și în producția de telefoane mobile).

Cea mai largă clasă de utilizatori sunt aceia care doresc sisteme echilibrate din punct de vedere al prețului, performanței și portabilității, caracterul prioritar în luarea deciziei de achiziție avându-l prețul.

Dorința noastră a fost să oferim o imagine comparativă a sistemelor portabile oferite pe piața românească, în acest scop invitând toate firmele despre care știam că oferă asemenea echipamente, iar cea mai mare parte au participat cu unul sau mai multe modele.

Acestea fiind spuse sperăm ca rezultatele testului nostru să vă fie de folos și să constituie un ajutor în luarea deciziei de achiziție a unui sistem portabil.

Alegerea Redacției
Categoria sistemelor performante a fost populată cu 8 participanți, fiecare încercând să ofere o putere cât mai mare și multe facilități. Obișnuiți cu ceea ce se întâmplă pe piața procesoarelor desktop, am așteptat cu încredere evoluția sistemului cu procesor AMD Athlon, însă rezultatele obținute în teste au fost sub așteptări. O parte din vină se poate arunca asupra sistemului de operare, însă nu putem merge până acolo încât să îi atribuim acestuia întreaga responsabilitate. Fiind vorba de categoria orientată spre performanță am urmărit în alegerea noastră în primul rând rezultatele din teste, le-am coroborat cu dotările și facilitățile oferite și am urmărit ca totuși prețul să nu devină chiar inaccesibil. Chiar dacă a fost depășit în testele de disc, HP OmniBook 6100 a reușit să câștige destul de clar testele de aplicații intensive, acolo unde se vede cu adevărat puterea. Mai mult decât atât, rezultatele obținute în aceste teste ar putea face invidioase chiar și multe sisteme desktop. Apelarea la varianta fără unitate floppy, dar cu unitate DVD-ROM interschimbabilă a dus la scăderea greutății sistemului, aspect apreciat de asemenea în evaluarea finală. Cea mai serioasă concurență a fost reprezentată de modelele IBM A30 și Dell Inspiron 4100, care fie din cauza memoriei inferioare, fie a procesorului mai slab, ori a sistemului de operare instalat nu au reușit să se ridice peste performanțele câștigătorului.

Pentru categoria sistemelor orientate spre preț am impus un plafon de preț situat la 1400 $ (fără TVA). Chiar dacă acest prag a fost stabilit în urma unui studiu al pieței, se pare că el putea fi plasat mai jos, judecând după caracteristicile unora dintre participanții la această categorie. Despre echipamentele care s-au plasat imediat în apropierea limitei de preț, deși prezintă caracteristici mai apropiate de categoria pentru performanță, putem spune doar că prețurile sunt cel declarate de distribuitorii respectivelor sisteme. Fiind totuși categoria sistemelor orientate spre preț era normal să începem evaluarea pornind de la preț, alături de care am luat în considerare dotările oferite și nu în ultimul rând, comportarea în teste. După dezbateri destul de încinse am ajuns la concluzia că un utilizator pentru care prețul este primul criteriu de achiziție, varianta optimă se poate numi IBM ThinkPad A20m. În goana după egalarea performanțelor concurenței foarte mulți producători uită de acei utilizatori pentru care puterea de procesare nu reprezintă factorul primordial, fiind interesați de sisteme ușor de transportat și cu un preț cât mai accesibil. Un alt aspect extrem de important este dotarea atât cu unitate floppy, cât și cu unitate CD-ROM, scutindu-vă pe mai departe de cheltuieli suplimentare.

La fel ca și în testul de anul trecut, prezența redusă la categoria sistemelor ultraportabile (redus fiind un termen pentru a desemna un singur echipament) ne-a împiedicat să ne gândim la vreo alegere. Am putea totuși acorda sistemului Asus S1300 A un premiu neoficial pentru echipamentul care a respectat cel mai bine motivația inițială a apariției sistemelor portabile și anume greutatea redusă.

Cum am testat
Am testat sistemele în configurația primită de la firma distribuitoare, fără a efectua intervenții asupra setărilor din BIOS sau în Windows. În cazul sistemelor cu Windows 2000 Professional și Service Pack 1, am instalat Service Pack 2, acesta fiind necesar rulării testelor de aplicații intensive. Pentru sistemele cu Windows Me sau XP am dezactivat facilitatea System Restore. Au fost eliminate din rulare procesele suplimentare celor necesare controlului plăcii video, controlului facilității SpeedStep acolo unde a fost cazul, iar desktop-ul a fost setat la rezoluția de 1024x768 la o adâncime de culoare de 32 de biți. În cazul sistemelor care nu suportă rezoluții mai mari de 800x600 pixeli, am rulat testele folosind un monitor extern, pentru a obține rezultate comparabile cu ale celorlalți competitori. După instalarea testelor s-a efectuat o defragmentare a partiției primare. A fost eliminată proprietatea "Always on top" a taskbar-ului.

Pentru test au fost folosite suitele Ziff Davis WinBench 99 1.2, Business Winstone 2001 1.0.2, Content Creation 2002 și Business Winstone BatteryMark 2001. Fiecare test a fost rulat de câte cinci ori pentru eliminarea situațiilor extreme de funcționare anormală.

WinBench 99 este un test orientat hardware ce testează principalele componente ale unui sistem: procesor, disc hard și placă grafică. Testele Graphics WinMark99 și Disk WinMark 99 sunt divizate și ele în câte două secțiuni, una Business și una High-End. Ambele teste execută simulări de aplicații înregistrându-se performanța subsistemului de stocare (disc hard), respectiv grafic 2D (GDI). Testele High-End Graphics WinMark 99 conțin și o serie de operații 3D OpenGL.

Business WinStone 2001 este un test orientat către aplicații ce testează viteza de execuție a software-ului scris pe 32 de biți și se concentrează doar pe pachete software de birou (Microsoft Office 2000, Lotus Notes R5, Microsoft Project 98, Norton AntiVirus, Netscape Communicator).

Content Creation Winstone 2002 este un test de aplicații intensive, rulat la nivel de sistem, care măsoară performanțele globale ale unui sistem PC.

Testul folosește fragmente din aplicațiile uzuale de manipulare a conținutului. Aplicațiile sunt rulate prin intermediul unor scripturi, iar benchmark-ul folosește timpul necesar unui sistem pentru a duce la îndeplinire diferite acțiuni, pentru a realiza o apreciere globală asupra performanțelor acestuia.

Aplicațiile folosite de noul Content Creation Winstone 2002 sunt: Adobe Photoshop 6.0.1, Adobe Premiere 6.0, Macromedia Director 8.5, Macromedia Dreamweaver UltraDev 4, Microsoft Windows Media Encoder 7.01. 00.3055, Netscape Navigator 6/6.01, Sonic Foundry Sound Forge 5.0c (build 184).

Business Winstone BatteryMark 2001 este un test destinat exclusiv notebook-urilor ce realizează o estimare a duratei de funcționare pe baza acumulatorilor. Testul rulează în mod repetat, cu intervenție minimă din partea utilizatorului, acumulatorii fiind trecuți mai întâi prin câteva cicluri de formare urmând ca apoi, prin simularea unor activități curente, să se producă descărcarea completă a lor. Fiecare sistem a fost echipat conform dotării standard, luminozitatea ecranului fiind setată la minimul permis de echipament.

Testele Content Creation Winstone și BatteryMark folosite în cadrul acestui test reprezintă versiuni semnificativ îmbunătățite ale testelor folosite cu ocazia testului din luna septembrie 2001. În consecință, rezultatele obținute în acest test nu pot fi comparate cu cele din testul de anul trecut.

 

Sfaturi pentru cumpărare

Atunci când v-ați decis să achiziționați un laptop există câteva lucruri care nu trebuie neglijate în momentul cumpărării. Fără a ține cont de aceste aspecte s-ar putea să observați ulterior că echipamentul cumpărat nu corespunde cerințelor dumneavoastră.

  1. Frecvența procesorului - dacă veți folosi portabilul pentru a rula diferite aplicații grafice și alte programe mari consumatoare de resurse, echiparea cu un procesor puternic se justifică. Pentru cei care urmează să folosească laptopul pentru editare de text, navigare pe web și alte aplicații de birou, investiția într-un procesor puternic și scump nu este recomandată.
  2. Memoria - dotarea cu memorie insuficientă poate conduce la gâtuirea aplicațiilor și vă va da mari bătăi de cap. Căutați un laptop care să permită adăugarea ulterioară de memorie suplimentară.
  3. Durata de viață a bateriei - gradul de portabilitate al viitorului dumneavoastră laptop depinde în mod direct de durata de viață a bateriei. Aceasta depinde de tipul bateriei și de modul de utilizare a echipamentului (un grad mai înalt de utilizare consumă mai mult).
  4. Porturi de intrare/ieșire - indiferen cât de mic și de compact vă doriți să fie viitorul dumneavoastră laptop, acesta trebuie să fie echipat macar cu un port USB și unul paralel (pentru imprimantă).
  5. Modem intern - comunicarea cu cei de la firmă, atunci când sunteți în călătorie, este un lucru vital. Căutați un laptop cu modem încorporat, perspectiva de a căra un modem extern după dumneavoastră nefiind deloc plăcută.
  6. Verificați funcționarea touch pad-ului sau a pointing stick-ului. De această componentă depinde ușurința cu care veți lucra. De asemenea, testați tastatura, pentru a vedea dacă poziționarea tastelor și distanța dintre ele este comodă pentru dumneavoastră.
  7. Software inclus - majoritatea sistemelor vin cu o serie de aplicați software incluse. De mule ori aceste aplicații nu vă sunt necesare. Întrebați dacă nu puteți primi altceva în schimb.
  8. Garanția - este foarte important a perioada de garanție să fie cât mai lungă, fiind astfel protejat de eventualele neplăceri ulterioare.
  9. Păstrați laptopul lângă dumneavoastră atunci când călătoriți cu avionul. Este de preferat să nu lăsați echipamentul în bagaje, riscul de producere a șocurilor mecanice fiind extrem de mare.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2004 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro