Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   
Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


PC MAGAZINE DECEMBRIE 2002
[ Sisteme ]

TESTE COMPARATIVE

Sisteme de categorie grea
10 dintre cele mai puternice configurații pentru jocuri se înfruntă în fața dumneavoastră

Ager Wise
Best Gamer XL
Brainstorm
Caro C-One
Deck Professional XP
Elsaco Panther 2800
Flamingo Diablo 6666 Pro
Maguay PowerStation
Tape Atlantis
UltraPro Games Pro

Ștefan Iliescu

[ sumarul caracteristicilor ]
[ teste de performanță ]

Un test de sisteme dedicate jocurilor se transformă, inevitabil, într-un test pentru sisteme puternice, care se luptă să obțină cele mai bune performanțe. Am lansat invitația firmelor participante, oferindu-le toată libertatea în alegerea configurației, considerând că în acest fel concurenții își vor putea pune mai bine în valoare calitățile de integratori. Este îmbucurător faptul că, de la un test la altul, numărul celor care se confruntă cu probleme în timpul testelor este din ce în ce mai mic. Despre fiecare sistem în parte veți putea citi în paginile ce urmează, aici fiind locul unor considerații de ordin general.

Primul aspect interesant este legat de platformele pe care s-au construit sistemele. Dacă anul trecut au fost 10 sisteme cu procesoare AMD și unul singur cu procesor Intel, în 2002 raportul de forțe s-a răsturnat radical, AMD având un singur reprezentant între cele 10 sisteme prezente. Fenomenul este explicabil, dacă avem în vedere ascensiunea înregistrată de Intel în acest an și dacă ținem cont că lupta pentru supremație sub aspectul frecvențelor de funcționare a fost câștigată clar. Mai mult chiar, cinci dintre concurenți au apelat la procesoare Pentium 4 la 2,8 GHz, cea mai puternică versiune la momentul testului, în ciuda creșterii semnificative de preț performanțele fiind evident superioare.

Un singur sistem a fost dotat cu doar 256 MB de memorie RAM, restul beneficiind de câte 512 MB, creșterea de preț devenind dealtfel nesemnificativă în cazul sistemelor de față. Două sisteme au fost chiar echipate cu memorii DDR PC3200, platformele alese permițându-le să folosească acest avantaj.

O privire de ansamblu asupra subsistemelor de stocare a scos la iveală un lucru foarte interesant. Zece din cele 16 hard disk-uri folosite în sisteme au fost IBM Deskstar seria 120GXP. Acest lucru nu ne-a putut împiedica să nu ne ducem cu gândul la testul nostru din luna septembrie, unde alegerea noastră a fost destul de criticată, inclusiv de unii dintre participanții care acum au apelat la aceste discuri.

Placa video joacă un rol determinant într-un sistem dedicat jocurilor, de capabilitățile ei fiind foarte strâns legate performanțele din teste. Șase dintre participanți au apelat la plăci video cu cipset Ati Radeon 9700 Pro, iar rezultatele sunt vizibile cu ochiul liber. Cinci dintre sisteme au fost dotate și cu monitor, ceilalți cinci producători lăsând alegerea acestui periferic la latitudinea utilizatorului.

Toate sistemele au prezentat capabilități CD-RW și DVD-ROM, prin intermediul unităților optice instalate. Sistemul de la Depozitul de calculatoare a fost singurul care a folosit o unitate combo, iar combinația CD-RW Teac/ DVD-ROM Pioneer s-a bucurat de un important succes, cinci dintre participanți prezentând o asemenea configurație.

La capitolul sunet, lupta a fost câștigată detașat de Creative, opt din sisteme fiind echipate cu plăci de sunet ale acestui producător. Nouă dintre participanți au inclus în preț și câte un sistem de boxe, odată cu creșterea nivelului de performanță oferit de acesta crescând și prețul de achiziție.

Chiar dacă este vorba de sisteme pentru acasă, marea majoritate a sistemelor au beneficiat de controler LAN, însă la 7 dintre ele această opțiune este standard pe placa de bază. Tocmai pentru că este vorba de sisteme pentru acasă am apreciat în plus prezența unui modem, acesta fiind prezent la 6 dintre sisteme.

În privința prețului total de achiziție s-ar putea vorbi mult, dar nu este foarte clar pe cine ar ajuta. Cu cât sistemele prezintă mai multe facilități, iar dotările sunt mai puternice, cu atât prețul total crește și, odată cu el, posibilitatea producătorilor de a-l "cosmetiza". Ceea ce putem să facem noi este să vă oferim prețurile declarate de participanți, alături de configurațiile prezentate, iar dumneavoastră să fiți cei care să aveți ultimul cuvânt.

Cum am testat
Am realizat testele folosind sistemele în configurația cu care au sosit la redacție, fără a efectua modificări în BIOS sau în sistemul de operare. Nu am permis însă forțarea parametrilor de funcționare maxim admiși de componentele sistemelor. După instalarea testelor, am dezactivat toate aplicațiile suplimentare și am efectuat o defragmentare a partiției primare. Rezoluția desktop-ului a fost de 1024x768 pixeli, la o adâncime de culoare de 32 de biți. A fost eliminată proprietatea "Always on top" a taskbar-ului. Pentru sistemele cu Windows XP și Me au fost dezactivate facilitățile System Restore și Automatic Update și s-a ales varianta de desktop optimizat pentru performanță. S-a dezactivat opțiunea V-Sync atât pentru DirectX, cât și pentru OpenGL. Ordinea de rulare a aplicațiilor de test a fost aceeași pentru toate sistemele. Fiecare test a fost rulat în mod repetat, pentru a se asigura consistența rezultatelor. Au fost alese valorile cele mai bune. După încheierea fiecărui test s-a efectuat o repornire a sistemului.

Pentru o cât mai bună evaluare a performanțelor oferite de fiecare sistem, am folosit următoarele teste: Mad Onion 3DMark 2001SE, CodeCreatures Benchmark Pro, Jedi Knight: Jedi Outcast și Serious Sam: The Second Encounter. Toate testele au fost rulate folosind 32 de biți de culoare, în trei variante: 1024x768 pixeli, 1600x1200 pixeli și 1024x768 pixeli cu AntiAliasing 2x.

3Dmark 2001SE este probabil cel mai utilizat test pentru DirectX și deși este un test foarte sintetic, supune placa video unei serii destul de bogate de scenarii posibile în jocurile 3D. Dacă în testele rulate în 1024x768 pixeli rezultatele sunt legate într-o măsură mai mare și de performanțele procesorului și ale FSB-ului, la 1600x1200 pixeli diferențele între diferitele sisteme sunt datorate în primul rând procesoarelor grafice.

CodeCreatures Benchmark Pro este al doilea test optimizat pentru DirectX. CodeCreatures este un mediu avansat de dezvoltare pentru jocuri 3D, fiind de la început proiectat ca produs de sine stătător și nu ca engine dedicat unui joc anume.

Jedi Knight: Jedi Outcast este unul dintre cele mai noi jocuri construite în jurul engine-ului de Quake3 (OpenGL) și foarte mulți sunt de părere că este și testul cel mai solicitant, lucru observabil și din testele noastre.

Parametrii video folosiți la test au fost:
GL extensions: on
Full screen: on
Geometric detail: high
Texture detail: high
Texture quality: default
Texture filter: trilinear
Detailed shaders: on
Video sync: off
Dynamic lights: on
Wall marks: on
Anisotropic filtering: on.


Serious Sam: The Second Encounter este al doilea test pentru OpenGL. Secțiunea de test este chiar mai reușită decât cea a versiunii originale, încărcarea exercitată asupra procesoarelor grafice fiind semnificativă. Pentru testul nostru am folosit demo-ul Citadel.

Parametrii video folosiți la test au fost:
Texture detail: normal
Texture quality: optimal
Detail textures: enabled
Shadowmap size: normal
Lens flares: standard
Gamma correction: normal
Wait vertical retrace: no
Wide screen: off.

Alegerea redacției
Testele de sisteme generează cele mai multe discuții în jurul alegerii celui mai bun. Așa cum spunem aproape la fiecare test, noțiunea de "cel mai bun" este relativă și cunoaște variații semnificative de la om la om. Este evident că în alegerea noastră ținem cont de performanțe, mod de realizare, stabilitate în funcționare, dotări, dar și de alte aspecte care nu se văd, dar care vă pot afecta pe dumneavoastră la un moment dat. Există încă destule firme care tratează testele revistelor de specialitate ca pe un simplu instrument de publicitate, fără a manifesta un interes prea ridicat pentru testul în sine și pentru ținta lui, care este reprezentată în final tot de proprii clienți.

Ca de fiecare dată ne-am pus în poziția clientului care intră în magazin și își manifestă intenția de a cumpăra un sistem. Rezultatele din teste, modul de asamblare, dar și felul în care ni s-a răspuns din "partea cealaltă a tejghelei" au contribuit la decizia finală. Toate cele trei sisteme care au primit alegerea redacției au fost realizate bine, repede, au funcționat fără probleme și au fost livrate în termenul solicitat, lucru pe care foarte multe firme îl trec cu vederea.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

Concurs de Grafica Digitala si Web Design

www.agora.ro

www.agora.ro