Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   
Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Cover Story - PC Magazine Romania, Iulie  2002

Cum să faci un pc

Șerban Păduroiu
Ștefan Iliescu
Cristian Lăcraru

Construcția calculatorului dumneavoastră merită plănuită cu grijă. Acum este momentul să vă gândiți la câteva amănunte esențiale.

Banii reprezintă factorul limitator în calea viselor dumneavoastră. Vedeți câți bani aveți și de câți bani puteți face rost. Eventual structurați banii în două categorii: bani pe care ați vrea să-i cheltuiți cu acest calculator și banii pe care ați putea să-i cheltuiți în plus dacă este cazul (reușiți să găsiți o componentă de foarte bună calitate al cărei preț, deși mai mic decât prețul de catalog, este mai mare decât doreați să investiți; reușiți să stricați una dintre componentele cumpărate etc.).

FII SIGUR DE CEEA CE-ȚI DOREȘTI

Scopul în care este construit acest calculator este corelat cu suma pe care doriți să o investiți în el. O socoteală cinstită spune că bani din piatră seacă se pot scoate cu mare greutate. Dacă doriți să "spargeți norii" cu mașina pe care o construiți, trebuie să investiți. Dacă doriți să rulați aplicații uzuale, de birou (un editor de text, un program de calcul tabelar etc.) și, ocazional, să vă jucați, nu este o investiție majoră, dar dacă doriți să faceți prelucrare de imagini video, să obțineți o veridicitate și o dinamică perfectă chiar și în cele mai complexe jocuri este cazul să devalizați mai multe pușculițe (de preferință proprietate personală) și să obțineți o siluetă avantajoasă prin regim liber consimțit. Chiar în cazul în care câștigați suficient, este știut că un calculator poate costa oricât de mult vrei!

Dacă știți ce bani aveți și la ce va fi întrebuințat calculatorul, puteți determina ce anume trebuie și va putea conține. În mod sigur veți avea un procesor (mai mult sau mai puțin puternic, în funcție de necesități). Apoi puteți alege placa de bază, ținând cont că aceasta vă condiționează și alegerea tipului de memorie. Memoria, placa video, discul hard, unitatea optică, unitatea de dischetă, carcasa, sistemul de operare etc. sunt alegeri care se supun și ele, fiecare în parte, unor criterii specifice, impuse de domeniile de utilizare propuse. Pe lângă elementele comune poate apărea necesitatea unor componente specifice: plăci de achiziție de date, de prelucrare video etc.

Este indicat să luați în calcul și posibilitățile viitoare de utilizare a acestui calculator, în aceste condiții contând extrem de mult și variantele de upgrade.

Dacă aveți dubii, puteți achiziționa o configurație mai ieftină cu posibilități de îmbunătățire ulterioare, când punga va fi mai plină sau începeți să amortizați ceea ce ați cumpărat deja.

În absolut toate cazurile este necesară o informare prealabilă. Cereți sfatul tuturor celor care lucrează cu aplicațiile pe care doriți să le utilizați și dumneavoastră fiind atenți atât la ceea ce le place cât și la nemulțumiri. Dacă există incompatibilități, dacă există recomandări, dacă există limitări... acum ar fi bine să aflați.

Apoi vedeți ce există pe piața autohtonă. Prețurile de pe piața internațională, pe care le găsiți pe internet vor fi mai mici, dar costurile de transport, lipsa garanției sau durata efectuării reparațiilor în garanție compensează. Există situații, destul de rare, în care importatorul român nu poate să vă ofere o remediere rapidă a defecțiunilor apărute în garanție, reparația făcându-se prin expedierea componentei la producător și, în acest caz, ținând cont de birocrație, blocaje financiare etc., rentează să cumpărați direct din străinătate.

Pentru că tot am vorbit de garanție... fiți atenți la garanția oferită, fiecare furnizor având regulile proprii care nu corespund neapărat cu legislația în vigoare. Oricum, toți furnizorii care se respectă vă vor da un certificat de garanție care, chiar dacă este scris cu litere extrem de mici, chiar dacă este șters sau prost imprimat până la pragul ilizibilului, vă avertizează asupra condițiilor de garanție.

Pe parcursul articolului vă sfătuim și vom continua să o facem să apelați la prieteni sau cunoștințe cu adevărat pricepute. Considerăm o datorie morală să vă avertizăm în privința persoanelor cu o experiență îndoielnică în domeniu dar cu mult tupeu, care se perfecționează pe pielea prietenilor care nu se pricep deloc. Unii "pricepuți" sunt greu de identificat, ei fiind ușor de confundat cu cei care se pricep în mod real și care vă pot ajuta. În aceste condiții, ar fi poate indicat să vă alocați o parte din buget pentru consultații. Avantajul banului dat este că, în cazul în care ceva merge prost, poți să ceri socoteală.

Pe de altă parte, o practică tot mai întâlnită în magazinele noastre este tentativa vânzătorilor de a vă îndesa pe gât "marfa din depozit" în primul rând, abia pe locul doi contând necesitățile dumneavoastră. În aceste condiții este bine să cereți consultații persoanelor care nu sunt implicate direct în achiziția componentelor (nu fac parte dintre furnizori).

Dacă în privința garanției și seriozității furnizorilor nu putem să vă ajutăm (cel mai bine găsiți un client mai vechi al firmei respective care vă spune tot ceea ce vreți să știți), în privința componentelor vom încerca să vă dăm câteva detalii în cele ce urmează.

Placa de bază
Procesorul
Memoria
Placa video
Discul hard
Unitatea optică
Unitatea floppy
Conectivitate
Sistemul de sunet
Plăci de extensie
Carcasa
Accesorii pentru asamblare
Dispozitive de intrare
Monitorul
Imprimanta
Sistemul de operare
Studiul pieței, achiziția, reevaluarea
Construcția sistemului
Pornirea sistemului
Instalarea sistemului de operare


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro