Agora
Media
freeBSD
e-saratoga



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Cover Story - PC Magazine Romania, Iulie  2002

Cum să faci un pc

CONECTIVITATE
Prin conectivitate înțelegem modurile în care sistemul poate schimba informații cu exteriorul. Cele mai cunoscute și comode căi de comunicare sunt placa de rețea și modemul.

Placa de rețea
Scopul plăcii de rețea este de a realiza conexiunea dintre un sistem și o rețea locală. Placa de rețea reprezintă legătura fizică dintre cablul de rețea și magistrala internă a sistemului. Cele trei variante de bază ale plăcilor disponibile pe piață sunt: 8-bit, 16-bit și 32-bit. Cu cât este mai mare numărul de biți pe care se face transferul de date, cu atât viteza de transmisie suportată de placa de rețea este mai mare. Majoritatea plăcilor din acest moment suportă transfer de 10/100 Mbps, viteza de transmisie fiind setată automat în funcție de capabilitățile plăcii de rețea de la celălalt capăt al conexiunii.



Modemul
Dezvoltarea atât de rapidă a internetului nu ar fi fost posibilă fără existența modemului. Aproape orice sistem procurat sau construit astăzi urmează să încorporeze și un modem pentru conectare la internet. Termenul "modem" este o prescurtare a expresiei MOdulator-DEModulator, care desemnează operațiile efectuate de acest dispozitiv. Scopul unui modem este de a transmite informații în format digital prin intermediul liniilor telefonice. Modemul care transmite modulează informațiile într-un format compatibil cu linia telefonică, în timp ce modemul care primește demodulează semnalul pentru a obține forma inițială a datelor. Modemurile fără cablu convertesc informațiile digitale în semnale radio și invers.

Viteza de transmisie suportată de primele modele de modemuri era de 300 bps (biți pe secundă). Pentru început, aceasta era mai mult decât suficientă, ea putând fi tradusă prin transmiterea a 30 de caractere pe secundă, ceea ce depășește viteza de tastare a omului. Odată cu momentul în care au început să fie transferate cantități mai mari de date, reprezentând de exemplu imagini, viteza de 300 bps nu mai putea fi suficientă. În interval de câțiva ani viteza de transmisie a modemurilor a cunoscut o evoluție spectaculoasă, ajungând în 1998 la 56 kbps.

Dacă în privința vitezei de transmisie a datelor nu încape nici o îndoială că este cel mai bine să achiziționați cel mai rapid modem, atenția dumneavoastră se poate îndrepta spre alte aspecte, la fel de importante. Modemurile hardware integrează un cip de procesare a datelor direct pe placa echipamentului. Astfel, prelucrarea informațiilor ce urmează a fi transmise sau care au fost recepționate se face direct la nivelul modemului. Modemurile software, cunoscute și sub numele de Winmodemuri, funcționează sub mediu Windows și folosesc puterea de procesare a sistemului pentru a prelucra informațiile de transmis sau primite. Avantajul modemurilor software constă în prețul mic de achiziție, creșterea puterii de prelucrare a sistemelor actuale fiind în favoarea acestora.

Decizia între un modem intern sau unul extern reprezintă de asemenea un aspect important. Modemurile interne se conectează de obicei pe un slot PCI.

Ele sunt mai ieftine decât modelele externe și sunt de regulă modemuri software. Dezavantajul acetui tip de modemuri constă în problemele de configurare care pot apărea odată cu instalarea. Modemurile externe sunt preferate de utilizatorii experimentați, fiind modemuri hardware. Dezavantajul este constituit de prețul mai mare de achiziție. Ușurința în instalare și configurare este însă un argument puternic în favoarea lor.

Articolul "Cum să faci un PC"


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

Concurs National pentru Tineret

OSC - Oameni si Companii

Credis

Libraria Byblos

www.agora.ro