Agora
Media
www.agora.ro



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Cover Story - PC Magazine Romania, Aprilie  2002

Piața securității TI: prezent și perspective

Securitatea ca mod de viață
Piața securității TI: prezent și perspective
Soluții de securitate
Sunteți în siguranță? Cum puteți afla?
Panaceum universal sau soluții de securitate personalizate?
Siguranța afacerilor online
Asigurarea confidențialității mesajelor
Symantec & Cypherix
Familia de produse BitDefender

PREZENT
Conform statisticilor efectuate, s-a constatat că la nivel global doar 5% din bugetul de TI al firmelor este cheltuit pentru securitatea informației. Cum firmele folosesc aproximativ 2%-12% din veniturile lor pentru TI, rezultă că pentru securitatea informației se cheltuiesc 0,02%-0,6%. De asemenea, tehnologiile și procedurile de securitate diferă de la o infrastructură de comunicare și tranzacții la alta. Iar complexitatea rețelelor este crescută datorită diferențelor aflate în cadrul lor la nivel de: calculatoare, sisteme de operare, aplicații software și moduri de interconectare. Ca urmare, infrastructura curentă de securitate are mai multe găuri de securitate decât un cașcaval elvețian.

Soluțiile de securitate sunt privite, în mod tradițional, ca unelte de prevenire pentru care firmele trebuie să tolereze cheltuieli fără a fi capabile să cuantifice sau să aprecieze beneficiile aduse. Situația curentă tinde să fie schimbată, iar soluțiile de securitate să fie privite ca investiții care aduc beneficii și reduc cheltuielile.

Deblocarea multor afaceri, printre care B2B și B2C, depind de asigurarea unei mult mai bune securități a informației. De asemenea, securitatea este principalul factor care ține pe loc accelerarea vânzărilor de echipamente handheld.

PERSPECTIVE
În viitorul apropiat nu se întrevede o scădere a numărului de inovații și a complexității aplicațiilor și echipamentelor. Internetul va continua să crească atrăgând un număr record de utilizatori, echipamente, conexiuni și aplicații în timp ce arhitectura de bază va rămâne într-o stare de fluctuație continuă. Altfel spus, încărcarea va crește continuu chiar dacă elementele infrastructurii nu au timp suficient să se stabilizeze și să fie complet testate. Utilizatorii și infrastructura vor continua să fie sub o presiune constantă din partea hackerilor și răuvoitorilor care vor avea acces la unelte de atac din ce în ce mai puternice. Rețelele publice și private vor fi și mai interconectate. Astfel, securitatea unei rețele va depinde și mai mult de securitatea altor rețele cu care are contact direct sau indirect. Fără granițe fizice și cu o multitudine de legi neuniforme (în cazul în care există) în statele unde se află rețele, în viitorul apropriat va rămâne încă dificil să depistăm și să condamnăm criminalii informatici.
Cumpărătorii se vor îndrepta spre producătorii care oferă pe lângă produsele lor și posibilitatea de a-și defini macrouri proprii, utiliza API-uri sau adăuga module. De asemenea, spre cei care oferă cea mai bună soluție pentru un anumit segment de securitate, în pofida celor care oferă soluții de tipul toate într-una, care s-au dovedit neadaptate realității.

Ca urmare a noilor reglementări în domeniul securității TI (cum ar fi HIPAA și semnătura electronică), se vor accelera cererile de soluții de securitate. De asemenea, vor continua seria de fuziuni și preluări de companii din domeniul securității TI.


Experiențe care nu trebuie ignorate

  • Conform Datamonitor, pierderile globale produse de acțiunile hackerilor, virușilor și a altor breșe de securitate în domeniul informațiilor depășesc 15 mld.$ anual.
  • 7% din veniturile anuale se pierd datorită lipsurilor în securitatea sistemelor informatice ale firmelor (conform Omni Consulting, pe baza unui studiu efectuat asupra a 3.000 de companii).
  • Virusul "I Love You" a produs companiilor pierderi directe de 960 mil.$ și de productivitate de 7,7 mld.$. Paguba în primele 5 zile a fost de 6,7 mld.$ (conform Computer Economics).
  • Europenii au pierdut 267,5 mil.$ în 2000 datorită fraudelor asupra cărților de credit folosit on-line ca urmare a slabei securități a siturilor web și a breșelor de securitate (conform Uniunii Europene).
  • Pierderea medie per victimă fraudată prin internet a fost de 665$ (conform Internet Fraud Complaint Center).
  • Industria din întreaga lume a pierdut aproximativ 1,2 mld.$ datorită atacurilor DDoS asupra comerțului electronic (conform estimării Yankee Group).
  • Vânzătorii de aplicații software au pierdut aproximativ 12,2 mld.$ în 1999 datorită pirateriei software (conform estimării International Planning and Research).
  • Din totalul de companii care efectuează afaceri on-line, 99% se tem de fraudele on-line, dar 60% dintre ele cheltuiesc mai puțin de 1% din veniturile lor pentru prevenirea lor (conform Worlwide E-Commerce Fraud Prevention Network, March 2001).
  • Pierderile suferite de Amazon.com datorită atacurilor DDoS sunt de 200.000-300.000 $/oră (conform Forrester, IDC și Yankee Group).



PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

www.agora.ro

Concurs National pentru Tineret

OSC - Oameni si Companii

www.agora.ro

Libraria Byblos

www.agora.ro