[home] [prezentare] [evenimente] [sibiu] [link-uri] [proiecte] [sponsori] [informatii]
ISTORIC
VALORI ȘI ATITUDINI
PERSONALITĂȚI
REGULAMENT
DOTARE
RELAȚII SI STRUCTURI
PROFESORI
ELEVI
>>PREZENTARE
 
 
 

 

 

Lucrări de referință:

Preot prof. Dr. Ioan Stanciu: Istoricul Liceului Gheorghe Lazăr din Sibiu la 250 de ani de la întemeierea lui, 1692 - 1942 - Sibiu 1943, Institutul de Arte Grafice „Dacia Traiană" S.A.

Prof. Petru Munteanu: Monografia Liceului „Gheorghe Lazăr" din Sibiu 1692/93 - 1967/68 - Sibiu 1968, editat sub îngrijire proprie la Intreprinderea Poligrafică Sibiu

Prof. Vasile Mihai Câmpeanu: Liceul „Gheorghe Lazăr" Sibiu - Compendiu Monografic 1692 - 1992 - Sibiu 1992, Editura Caleidoscop

Argument

În cele peste trei secole în care această instituție a învățat și a produs învățare, ideea și acțiunea educațională au fost mereu înscrise în coordonatele culturale și morale cele mai înalte ale epocii. Evoluția instituției este marcată de înscrisuri cu importanță mai largă sau mai restrânsă - dovezi perene ale unui spirit păstrat mereu viu. Personalitățile din cultura românească și mondială care au trecut prin această școală, precum și scrierile lor sunt un bun național care a produs pe mai departe educație. Sunt însă poate mai puțin cunoscute acele înscrisuri a căror circulație s-a limitat la nivel local - rezultat al muncii de zi cu zi a elevilor și profesorilor acestei școli. Într-o bună măsură sunt și acestea cele care făuresc identitatea și călăuzesc pe mai departe evoluția. Iată aici doar câteva exemple:

Teze la limba română lucrate de elevii români la examenele de bacalaureat în a doua jumătate a secolului al XIX-lea:

1875/76: A iubi omenimea este datorenția principale a unei animi nobile

1876/77: Iubirea de patrie este una de intre virtuțile cele mai eminenti ale unui cetățianu

1877/78: Etatea teneră este cea mai aptă pentru studiere

1878/79: Esemplele cele rele strică moravurile cele bune

1879/80: Fericirea corpului constă în sănătate statornică, er a sufletului întru înțelepțiune

1880/81: Precum aurulu în focu, așia amiculu bunu și sinceru se probează în necazuri

1882/83: Scolariulu este datoriu cu respectu și recunoscienția facia cu institutulu la care a studiatu

Regulamentul Liceului de Băieți „Gheorghe Lazăr" Sibiu, anul școlar 1943/1944:

I. Conduita în școală

Iubiți școala. Ea vă pregătește pentru vieață. Pentru aceea sunteți obligați să-i respectați tradiția și legile ei

  1. Îmbrăcămintea curată și ținuta îngrijită sunt condiții higienice și de bun simț. Cei care vin cu îmbrăcămintea și încălțămintea murdară, fără număr, cu chipiul nereglementar, cu vestmintele în desordine vor fi trimiși acasă pentru a-și pune în ordine ținuta; iar absențele făcute din această cauză nu li se vor motiva. neglijența și reaua voință va aduce după sine eliminarea elevului din școală.
  2. După cum acasă păstrați curățenie, nu aruncați nimic pe jos sau prin fereastră, nu fluerați, nu scrieți pe pereți și nu stricați mobilierul, - la fel și în școală trebue să păstrați totul intact și curat. Orice abatere se pedepsește: stricăciunea se plătește. Dacă vinovatul nu se cunoaște, clasa întreagă răspunde.
  3. Punctualitatea venirii la școală este necesară bunului mers al ei. Întârzierea va fi socotită ca absență nemotivată.
  4. După semnalul de intrare în clasă, elevul își ocupă locul în bancă, așteptând în liniște începerea lecțiunilor. Cei care vor face gălăgie și desordine, sunt înscriși de șeful clasei și raportați d-lor pedagogi, care vor aduce la cunoștința d-lor profesori diriginți, pentru a fi sancționați.
  5. În recreație elevii ies din clase în liniște. Nu se aleargă pe coridoare și scări. Partea dreaptă la coborîre și cea stângă la urcare vor rămâne libere pentru d-nii profesori , pedagogi și lume străină. Numai în caz de timp nefavorabil, elevii vor rămâne pe coridoare. D-nii pedagogi și elevii de serviciu vor observa respectarea acestor reguli.
  6. Față de elevii mai mari trebuie să aveți respect. nu trebuie să vă faceți singuri dreptate. Dacă sunteți jigniți sau loviți de colegi, veți aduce la cunoștință cazul d-lor profesori diriginți.

II. Conduita în afară de școală

  1. Ținuta și atitudinea demnă, stăpânirea de sine, sunt chezășia superiorității morale. Oamenii care nu vă cunosc, vă judecă după ele. Pe stradă și în locurile cu oameni mulți, uniforma reprezintă școala din care faceți parte. Veți merge liniștit întotdeauna, nu vă veți opri inutil, nu vă veți îmbulzi în grupuri mari cu colegii, nu veți staționa și nu veți întârzia peste ora începerii camuflajului. Nu veți merge la localuri și la spectacole neadmise pentru elevi. Selecționarea spectacolelor se va face de către d-nii profesori diriginți, dela care se va cere bilet de voie. Fumatul este cu desăvârșire interzis. Abaterile vor fi pedepsite cu eliminarea.
  2. În caz de boală, părintele sau gazda va anunța în primele 24 de ore pe d-l diriginte și pe d-l medic al școlii. Absențele nu se motivează decât pe baza unui certificat medical semnat sau contrasemnat de medicul liceului. Dacă un elev ajunge la 21 absențe nemotivate, el este eliminat pentru frecventarea neregulată, aducându-se la cunoștința părintelui sau a corespondentului. El nu se mai poate înscrie decât dacă va adresa d-lui diriginte în termen de 3 zile cererea de reînscriere, în care își ia angajamentul că pe viitor va avea frecventarea foarte regulată. Dirigintele va decide dacă merită să mai fie înscris sau nu. În caz de reînscriere vor rămâne nemotivate 17 absențe, restul motivându-se. După primele 4 absențe nemotivate, elevul va fi exmatriculat din nou și definitiv.
  3. Fuga dela oră sau lucrare scrisă se pedepsește cu nota 1 și nemotivarea absenței. Repetarea sistematică a acestei abateri se va sancționa cu eliminarea.

Abaterile de la acest regulament vor fi cercetate și sancționate de d-nii profesori diriginți și conferința clasei. Cazurile mai grave vor fi deferite conferinței d-lor diriginți, care va decide.

Și astfel, aequo animo - din tot sufletul și cu dăruire, s-a scris istoria acestei școli...

 

Copiright 1999-2001 Colegiul Național "Gheorghe Lazăr"
Concept si design Ciprian Ciocan
Contactati-ma la [email protected]