Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   
Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


PC MAGAZINE SEPTEMBRIE 2002
[ Stocare ]

TESTE COMPARATIVE

[ sumarul caracteristicilor ] [ teste de performanță ]

IBM Deskstar 120GXP 60 GB
IBM Deskstar 120GXP 80 GB

Maxtor DiamondMax D740X 80 GB
Samsung SpinPoint P40 40 GB
Seagate Barracuda ATAIV 60 GB
Western Digital Protege 20 GB
Western Digital Caviar 40 GB
Western Digital Caviar 60 GB
Western Digital Caviar 120 GB

Cele mai tari discuri hard

Cristian Lăcraru
Ștefan Iliescu

 

Alegerea redacției
Discul hard reprezintă una dintre cele mai importante investiții pe care le faceți în sistemul dumneavoastră. Pe lângă prețul mai mare comparativ cu alte componente, durata de viață foarte lungă a discului hard ne determină să studiem mai bine piața înainte de luarea deciziei de cumpărare. Dacă în cazul unei plăci de bază, așa cum vom vedea și în testul de luna viitoare, argumentele cele mai importante la achiziție sunt constituite de numărul de facilități oferite, performanțe și stabilitate, prețul trecând pe locul secund, atunci când vorbim de discul hard prețul este cel puțin la fel de important ca și performanțele obținute în teste și capacitatea de stocare oferită. De aceea, în alegera noastră am încercat să realizăm un echilibru între performanțe și capacitate a de stocare, pe de o parte, și prețul de achiziție, de cealaltă parte.

Pentru un utilizator obișnuit este foarte important ca discul pe care îl alege să beneficieze de un raport preț/capacitate foarte bun, dar să ofere în același timp și un nivel rezonabil de performanțe. În cazul unui utilizator pasionat de jocuri sau care rulează aplicații de prelucrare audio/video, care necesită transfer de date de pe discul hard la rate cât mai mari, alegerea se va îndrepta cu siguranță către modelul cel mai performant, prețul mai mare de achiziție urmând a fi amortizat ulterior.

Chiar dacă multe dintre modelele testate au beneficiat de aceleași sau aproape aceleași caracteristici tehnice, rezultatele obținute în teste au evidențiat diferențe uneori semnificative între producători. La nivelul superior de performanță s-au luptat două modele, IBM Deskstar 120GXP de 80 GB și Western Digital Caviar de 120 GB. În ciuda timpului de acces mai mic oferit de modelul IBM, cei 8 MB ai bufferului de memorie folosiți de Western Digital Caviar 1200JB au adus un plus de performanță, ceea ce a determinat câștigarea a patru din cele șase teste rulate și, implicit, a titlului de record al lunii.
Așa cum se vede și în graficul alăturat, în alegerea noastră am ținut cont nu numai de performanțele brute, ci și de raportul preț/capacitate. Dacă la testele de performanță lupta s-a dat între cele două versiuni ale modelului IBM Deskstar 120GXP și Western Digital Caviar 1200JB, la raportul preț/capacitate a intrat în luptă și modelul Maxtor DiamondMax D740X de 80 GB. Cu o comportare excelentă în teste și cu cel mai mic raport preț/capacitate, modelul IBM Deskstar 120GXP de 80 GB ne-a convins cel mai mult că poate fi o alegere înțeleaptă pentru orice utilizator care dorește performanțe dar și un preț foarte bun.

Discurile prezente în text au acoperit în mare măsură oferta existentă pe piață

Cum am testat
Configurația folosită pentru test a fost următoarea: placă de bază cu cipset Intel 845E, controler ATA/133, procesor Intel Pentium 4 la 2,2 GHz, 256 MB DDR PC2100, video GeForce4 MX440 128 MB. Astfel ne-am asigurat că singurele diferențe între rezultatele obținute în teste vor proveni din diferențele de performanță dintre discuri și nu din surse adiacente.

Discul a fost instalat ca master pe primul canal al controlerului ATA/133. Pe fiecare disc în parte a fost instalat sistemul de operare Windows 2000 Professional cu SP2, pentru aceasta folosindu-ne de o partiție FAT32 de 5 GB. Sistemul de operare a fost configurat identic pe toate discurile, fiind instalate toate driverele plăcii de bază și ale celorlalte componente. Înainte de rularea fiecărui test s-a efectuat o defragmentare a spațiului de pe disc. Testele au fost realizate folosind pachetele WinBench 99 2.0 și Content Creation Winstone 2002. Din suita de teste WinBench 99 am folosit componentele dedicate mediilor de stocare. Business Disk WinMark 99 și High-End Disk WinMark 99 se constituie dintr-o serie de 8 aplicații uzuale de birou, care testează comportarea discului în condiții de utilizare reale. Rata de transfer este măsurată atât la începutul discului, unde aceasta este cea mai mare, cât și la sfârșitul discului, zonă în care foarte multe echipamente înregistrează o scădere considerabilă a ratei de transfer. Timpul mediu de acces reprezintă timpul scurs între trimiterea cererii către disc și returnarea rezultatului, principalele componente ale sale fiind timpul mediu de căutare și timpul de latență datorat vitezei de rotație a platanelor.

Content Creation Winstone 2002 este un test de aplicații intensive, care simulează cel mai bine comportarea în condiții normale de lucru a discului, diferențele înregistrate aici putând fi luate în considerare atunci când dorim un disc hard performant în aplicațiile de birou.

Pentru obținerea rezultatelor, fiecare test a fost rulat de câte cinci ori, păstrându-se rezultatul cel mai bun. Acolo unde au existat variații mai mari de 3% între diferitele rulări, testele s-au repetat.

Glosar

  • Buffer - zonă de memorie temporară folosită pentru a stoca anumite informații pentru o perioadă scurtă de timp. De exemplu, bufferul de memorie al unei imprimante copiază datele de pe calculator și le reține până când imprimanta este gata de tipărire.
  • Rata de transfer - viteza la care datele sunt transferate pe și de pe mediul de stocare (în cazul de față platanul discului hard). Discurile actuale prezintă rate de transfer din ce în ce mai ridicate dinspre interiorul discului către exterior.
  • Timp de căutare - se măsoară în milisecunde și reprezintă timpul necesar capetelor de citire pentru a accesa informația cerută de utilizator.
  • Latență - perioada de timp în care capetele de citire așteaptă ca discul să se rotească în poziția corectă, pentru a accesa informația dorită. Pentru un disc cu viteza maximă de rotație a platanelor de 7200 rpm, latența medie este de 4,2 milisecunde.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

Concurs de Grafica Digitala si Web Design

www.agora.ro

www.agora.ro