Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


  PC MAGAZINE IUNIE 2003
[ Sisteme ]

TESTE COMPARATIVE
[ sumarul caracteristicilor ]
[ teste de performanță ]

Performanța la birou - Sisteme

Branduri locale
Ager Smart
Alliance Space Office
Best Office
Brinel Alpis Platinix
Caro C-One
Deck Office Millenium
Elsaco Panther
Flamingo Classic
Maguay Office Power
ProVision Pyramid Pro
Romsoft Hefaistos
Sistec SCS Star
Tape Atlantis Office
Tora Business AMD
UltraPro OfficePro

Branduri internaționale
Compaq Evo D510 SFF
Dell Optiplex GX260
Gateway 300S
IBM Netvista A30P
Siemens Scenic P300

Ștefan Iliescu
Cristian Lăcraru

Cum am testat

Ca de fiecare dată, și în pregătirea testului de față am încercat să ne plasăm în poziția celui care ar dori să achiziționeze unul sau mai multe sisteme de birou, și să găsim acele criterii care s-ar potrivi cel mai bine unui astfel de proiect. Așa cum era și firesc, am solicitat firmelor care urmau să participe la test câteva sfaturi despre modul în care văd ele o configurație potrivită, fiind evident că firmele sunt mai apropiate de piața reală decât noi.

În urma răspunsurilor primite din partea celor care au avut această amabilitate, chiar dacă apoi au existat o serie de voci care, deși nu au răspuns inițial, s-au arătat nemulțumite de criterii, am decis impunerea următoarelor limitări: procesor maxim Pentium 4 la 2 GHz sau Athlon XP 2000+, 256 MB RAM, controler video integrat, hard disk maxim 40 GB. În urma sesizărilor sosite din partea firmelor am decis renunțarea la monitor, față de testele trecute.
Despărțirea testului în două categorii, în funcție de proveniența asamblorului, a fost decisă în dorința de a nu compara între ele produse din clase diferite, atât ca preț cât și ca configurație.

La categoria asamblorilor locali au participat 15 sisteme. Este îmbucurător faptul că, spre deosebire de testele trecute, a existat un singur sistem care nu a respectat specificațiile impuse de noi. Unele probleme există încă la capitolul comunicare, unele firme nereușind să ne pună la dispoziție informațiile pe care le cerem.

Dintre cele 15 sisteme, 10 au ales o soluție Intel, celelalte mergând pe AMD. Interesantă a fost opțiunea a patru asamblori pentru sisteme orientate mai mult spre performanță, aceștia folosind platforme cu memorie dual channel. Alegerea hard disk-ului a fost aproape comună, toți asamblori locali optând pentru 40 GB și doar unul singur pentru un hard disk de 540 rpm, ceilalți folosind 7200 rpm. Alegerea unității optice a fost și ea aproape în unanimitate pentru CD-RW, existând și aici o excepție cu o unitate combo CD-RW/DVD-ROM. Toate sistemele au oferit controler de rețea, fiind aproape sigur că sistemul urmează să facă parte dintr-un intranet. Opțiunea a patru dintre asamblori pentru dotare cu modem pune în discuție utilitatea unei astfel de componente într-un sistem de birou. Sistemul de operare folosit a fost în 12 cazuri Windows XP Professional, existând și două variante Home Edition, cât și o instalare de Millenium. Prețul mai mic al licenței pentru acestea din urmă este motivul pentru care au fost alese, însă utilitatea în condițiile date este pusă sub semnul întrebării.

Modelele din categoria brandurilor internaționale au prezentat câteva caracteristici comune, care le-au diferențiat de cealată categorie, încă un argument pentru a le separa. Prima caracteristică este sesizabilă încă din momentul punerii în funcțiune și reprezintă o diferență majoră față de numele locale. Este vorba de silențiozitate. Fără excepție, în afara situației în care lucrați într-o cameră izolată fonic, cele cinci modele aproape că nu produc nici un zgomot. Modul de asamblare este un alt aspect important, dorința de a minimiza spațiul ocupat conducând la alegerea unor soluții care mai de care mai ingenioase pentru plasarea componentelor în interiorul carcasei. Prețul de achiziție, sensibil mai mare decât în cazul numelor locale, constituie o altă diferență. Trebuie însă ținut cont că, pe lângă diferențele de asamblare și cheltuielile de cercetre și dezvoltare incluse în el, prețul conține și o serie de taxe vamale.

După cum se poate observa, nici unul din sistemele participante nu a obținut alegerea redacției. Acest lucru nu se datorează faptului că sistemele nu au funcționat cum trebuie sau că realizatorii testului nu au avut nici o preferință. Alegerea noastră în cazul de față a fost să vă furnizăm cât mai multe informații în legătură cu sistemele participante și să vă oferim libertatea de a face propria alegere, funcție de necesitățile locale.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

Concurs de Grafica Digitala si Web Design

www.agora.ro

www.agora.ro