Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   
Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


  PC MAGAZINE IULIE 2003
[ Componente ]

Noua generație de cipseturi Intel

[ Intel 875P ]
[ teste de performanță ]

Ștefan Iliescu

Creșterea rapidă a frecvențelor de funcționare a procesoarelor desktop a creat o serie de dezechilibre în sistemele de astăzi. Cel mai important dintre acestea, valabil atât în sistemele bazate pe Intel, cât și în cele construite cu procesoare AMD, este generat de nevoia acută de lățime de bandă de memorie. Anul trecut Intel a lansat pe piață două cipseturi, i7205 (Granite Bay) și 845PE, destinate stațiilor de lucru și sistemelor de nivel mediu. i7205 oferea acces dual-channel pentru memorie DDR PC2100 (266 MHz), ajungând să poată fi comparat în rezultate cu 850E. Cipsetul 845PE oferea suport pentru memorie DDR PC2700 (333 MHz), dar lucra pe un singur canal cu aceasta. Principala problemă a cipsetului i7205 era constituită de prețul foarte mare. Astfel, era evident că Intel avea nevoie de o soluție completă care să concureze cu AMD.

Chiar dacă planul inițial se baza pe lansarea unui singur cipset, purtând numele de cod "Springdale", care să ofere suport dual-channel pentru memorie DDR PC2700, Intel a decis la finalul anului trecut să devină mai agresiv, scindând cipsetul Springdale în două componente. Astfel a luat naștere "Canterwood", un cipset și mai performant, cu acces și mai rapid la memorie și suport ECC (error checking and correcting). În plus, ambele versiuni oferă acum suport DDR PC3200 (400 MHz). Și pentru că numele de cod nu sunt pe placul tuturor, Springdale se mai numește 865, iar Canterwood a devenit 875P, fiind lansat pe piață cu aproximativ o lună înaintea lui Springdale.

Accesul îmbunătățit la memorie pe care îl oferă 875P se realizează prin intermediul tehnologiei PAT (Performance Acceleration Technology). În ciuda numelui de cod (al câtelea?), care are darul de a introduce și mai multă confuzie, funcționarea PAT este foarte simplă. Astfel, cipsetul permite alegerea unor setări foarte agresive pentru timing-urile memoriei, lucru care conduce la o creștere importantă a performanțelor, mai ales atunci când se folosesc memorii foarte bune.

Una peste alta, ambele cipseturi aduc, ca element de noutate, trei mari caracteristici care au lipsit platformelor Intel până acum: suport SerialATA integrat în SouthBridge, suport pentru FSB la 800 MHz și AGP 8X. Funcționarea cu memorie DDR PC3200 în mod dual-channel conduce la o lățime de bandă agregată a memoriei de 6,4 GBps, valoare semnificativ mai ridicată decât în cazul lui 845PE (2,7 GBps).
SouthBridge-ul folosit atât de 875P, cât și de 865, este ICH5/R (I/O Controller Hub). Față de ICH4, noul cip aduce o serie de îmbunătățiri:

  • suport pentru două canale Serial ATA. Așa cum spuneam în numărul trecut, performanțele reale ale hard disk-urilor Serial ATA nu vor putea fi cunoscute atâta timp cât controlerele folosite până acum comunicau cu SouthBridge-ul prin intermediul magistralei PCI.
  • suport pentru Serial ATA RAID 0, în versiunea ICH5R. Se realizează din software și este necesar un driver furnizat de Intel.
  • suport pentru până la 8 porturi USB 2.0 (cu două mai mult decât ICH4).

Nu lipsită de interes este schimbarea survenită asupra componentei de comunicație existentă în cipseturile 875P/ 865. Aceasta se numește acum CSA (Communications Streaming Architecture) și vă puteți gândi la ea ca la un fel de "AGP pentru rețea". CSA oferă suport pentru conectarea Gigabit Ethernet, cei de la Intel susținând că folosind comunicarea bidirecțională se poate ajunge până la 1,6 Gbps în fiecare direcție.

Dacă 875P este deocamdată disponibil într-o singură versiune, cipsetul 865 poate fi întâlnit, după cum veți vedea și în prezentarea ce urmează, în trei variante. Varianta de bază se numește 865PE și furnizează toate caracteristicile de care am amintit până acum. 865G oferă, pe lângă caracteristicile lui 865PE, și controlerul video integrat Extreme Graphics 2. De asemenea, există și o versiune mai ieftină, numită 865P, care nu suportă decât FSB la 400 sau 533 MHz și memorie DDR PC2700 (333 MHz).

Pentru realizarea prezentării de față am avut ocazia să vedem la lucru toate versiunile cipsetului 865, modele dotate cu 875P fiind încă greu de găsit, probabil datorită prețului destul de mare. Prezentarea nu este un test comparativ, numărul mai mare de plăci testate în cadrul aceluiași material putând duce cu gândul către această variantă. Pentru construirea configurației de test am folosit două memorii Samsung DDR PC3200, care au fost instalate pentru a lucra în mod Dual-Channel, un hard disk Western Digital Raptor (SerialATA 150/ 10.000 rpm, 8 MB buffer) și o placă video MSI cu cipset nVidia GeForce FX5600 cu 128 MB. Pentru a evidenția creșterea de performanță înregistrată în urma trecerii la FSB 800 MHz, am rulat două serii de teste pentru fiecare model, prima serie cu un procesor Pentium 4 la 2,4 GHz cu FSB 800 MHz (12x200), iar a doua serie cu un procesor Pentium 4 tot la 2,4 GHz, dar cu FSB 533 MHz (18x133). La o privire asupra rezultatelor se poate observa că, spre deosebire de testele de memorie din cadrul suitelor Sisoft Sandra 2003 și PC Mark 2002, unde s-au înregistrat diferențe semnificative de performanță, în cazul testelor de aplicații, unde rezultatele sunt influențate de întregul ansamblu de componente, acestea au variat extrem de puțin.

Abit IS7
PUNCTAJUL OBTINUT
 
Gigabyte GA-8IG1000
PUNCTAJUL OBTINUT
Gigabyte GA-8IP900
PUNCTAJUL OBTINUT
Gigabyte GA-8IPE1000 (Pro)
PUNCTAJUL OBTINUT

Intel D865PERL
PUNCTAJUL OBTINUT
Intel D865GBFL
PUNCTAJUL OBTINUT 
MSI 865PE Neo2
PUNCTAJUL OBTINUT 

 


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

Concurs de fizica pe Web

www.agora.ro

BitDefender + Abonament PC Magazine

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro