Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   

Clic aici
PC Magazine

  PC MAGAZINE Iunie 2004
[ Imagine ]

TESTE COMPARATIVE

Imagini digitale

Cristian Lăcraru, Ștefan Iliescu

Evaluare pe scurt
Test 9 scanere pentru acasă
   Canon CanoScan LiDE 20    
   Canon CanoScan LiDE 30
   Epson Perfection 1670
   Genius ColorPage HR6X Slim
   Genius ColorPage HR7X Slim
   HP Scanjet 2400
   HP Scanjet 3670
   Umax Astra 4700
   Umax Astra 4900

Deși nu a evoluat foarte mult din punct de vedere tehnologic, scaner-ul a rămas o unealtă deocamdată fără pretendent la același titlu. Singur pe parcela lui. Nu e scump, nu e foarte greu de realizat, își face treaba bine și nu are înlocuitor. Așa arată cartea de vizită a unui astfel de echipament în acest moment. Cea mai bună reclamă rămâne deci unicitatea pe piață. Cu siguranță funcționează. Și funcționează bine.

Fiind vorba de scanere pentru acasă am impus o limită maximă de preț în care să se încadreze modele. Această valoare a fost fixată la 100Ś, ținând cont de oferta existentă pe piață și de faptul că această sumă se află totuși între salariul minim și cel mediu pe economie de la noi din țară.

Cum merge un scaner

Treaba unui scaner este aceea de a transforma informația analogică, respectiv a luminii, în informație digitală. Ce înseamnă asta: un document, prezent în format fizic (hârtie, plastic...) este transpus sub forma unei imagini (poză) în format digital. Se face în acest mod trecerea documentului în format electronic, de aici putând fi manevrat în diverse scopuri (mail, Web).

Piesa de bază a scanerului constă într-un șir de celule fotosensibile capabile să detecteze lumina reflectată sau transmisă prin obiectul scanat. Aceste celule fotosensibile sunt de fapt niște diode capabile de a recepta lumina atunci când sunt alimentate electric. Tot acest șir de diode formează senzorul scanerului (CCD - Charged-Couple Devices), care convertește intensitatea luminii în sarcină electrică.

O altă componentă importantă este convertorul analog-digital, rolul său fiind acela de a transforma informația analogică în informație digitală. Fiecare diodă din miile care formează CCD-ul crează un pixel din imaginea scanată, iar pentru a stoca informația corespunzătoare descrierii pixelului respectiv este necesar un anumit număr de biți. Cu cât se dedică un număr mai mare de biți fiecărui pixel, cu atât se va putea obține o calitate mai bună a imaginii scanate.

Mmajoritatea scanerelor disponibile astăzi folosește senzorul CCD, însă unele modele noi folosesc senzor CIS (Contact Image Sensor). În cazul unui scaner CCD, lumina reflectată din documentul original traversează un sistem de oglinzi, care o redirecționează către senzorul CCD. În tehnologia CIS, șirul de diode este plasat chiar sub documentul scanat, astfel încât senzorul captează direct lumina reflectată de document. Din moment ce scanerele cu CIS nu necesită un sistem foarte complicat de captare a luminii, rezultă un preț mai scăzut, dimensiunile sunt mai mici, iar durabilitatea crește. Datorită dimensiunilor reduse, senzorii CIS sunt recomandați în cazul scanerelor portabile. Senzorii CIS folosesc convertoare analog-digital încorporate, astfel rezultând și un consum redus de energie. Principalul neajuns al tehnologiei CIS constă însă tocmai în convertorul analog-digital, acesta ocupând un spațiu care în mod normal ar fi trebuit să contribuie la captarea luminii. Rezultatul constă în scăderea calității imaginilor scanate, astfel că mulți utilizatori preferă achiziționarea unui model cu senzor CCD, în ciuda prețului ceva mai mare.

Procesul de capturare a luminii reflectate, sau care traversează obiectul scanat, necesită în mod evident o sursă de lumină, iar calitatea acesteia poate influența în mod decisiv rezultatul. Primele modele de scanere desktop foloseau becuri fluorescente. Potrivite multor tipuri de documente, becurile fluorescente prezintă două dezavantaje majore: nu sunt capabile să emită aceeași intensitate de lumină pe o perioadă lungă de timp, iar cantitatea mare de căldură degajată conduce la deteriorarea componentelor interne. Din aceste motive, majoritatea producătorilor au trecut la folosirea lămpilor catod-rece, care pot furniza o lumină mai intensă și degajă foarte puțină căldură. Scanerele CIS folosesc câmpuri dense de LED-uri RGB pentru a produce lumină albă.

Tipuri de scanere

În afară de modul de iluminare utilizat (lampă catod rece sau LED RGB), se mai poate face o diferențiere a scanerelor, funcție de modul de lucru al fiecăruia. Este vorba de flatbed, sheetfed, handheld, foto.

Flatbed

Scanerele flatbed folosesc un geam orizontal de sticlă, pe sub care trece senzorul de lumină, fiind acoperit cu un capac. Puteți așeza pe acest geam documentul ce urmează a fi scanat, fie că acesta este o poză sau o carte. Lumina emisă de sub sticlă se reflectă în obiectul scanat și este apoi captată de senzorul CCD aflat în mișcare. Principalul avantaj al scanerelor flatbed este că se pot scana cărți sau chiar suprafețe de pe obiecte 3D, dezavantajul major constând în spațiul relativ mare ocupat pe birou.

Sheetfed

Spre deosebire de modelele flatbed, în cazul de față senzorul este fix, pagina scanată fiind deplasată prin dreptul acestuia. Acest tip de scanere este recomandat celor care doresc să transforme în format digital o cantitate mare de documente, mai ales prin combinarea cu un modul ADF (automatic document feeder - alimentator automat de documente). Spațiul ocupat pe birou este mult redus, însă, evident, apare dezavantajul constituit de imposibilitatea scanării obiectelor tridimensionale. Există însă și posibilitatea combinării unui scaner flatbed cu unul sheetfed, lucru destul de des utilizat în momentul de față. Astfel sunt îndeplinite funcțiile clasice de scanare, în același timp cu posibilitatea de scanare multiplă de documente, în special în cazul în care nu este necesară o rezoluție prea mare de lucru și timpul acordat este prea scurt.

Handheld

Modelele manuale folosesc un senzor de aproximativ 12-13 cm lungime, fiind foarte ușor de transportat. Pentru a realiza scanarea unui document, utilizatorul trebuie să deplaseze scanerul pe deasupra colii de hârtie. Datorită dimensiunilor reduse ale senzorului, scanarea unui document se face în mai multe treceri. De obicei, acest tip de scanere este însoțit de aplicații destinate combinării diferitelor fragmente rezultate într-un întreg. Dacă avantajul major oferit de modelele manuale constă în portabilitate, marele dezavantaj se numește lipsă de ușurință în utilizare. Dacă nu ai o mână foarte precisă vei avea nevoie de câteva încercări succesive pentru a realiza o scanare corectă. Este util în cazul în care suprafețele ce urmează a fi scanate nu pot fi manevrate, cum ar fi de exemplu pânza unui tablou sau o masă pictată.

Filme și medii transparente

Utilizatorul obișnuit, cel căruia îi adresăm acest test, nu va avea prea des nevoie să scaneze negative sau medii transparente, iar atunci când va avea cu siguranță nu o va face la nivel profesional. Însă cei care lucrează în domenii ca prelucrarea grafică profesională sau în publicitate vor dori ca rezultatele să fie perfecte. Datorită dimensiunilor foarte reduse ale negativelor, rezoluția folosită pentru a obține rezultate bune trebuie să fie foarte mare. Prețul unui scaner de film variază între câteva sute și câteva mii de dolari.

Adâncime de culoare

Așa cum este normal în cazul oricărei tehnologii, există câteva aspecte tehnice pe care orice utilizator este bine să le cunoască, înainte de a face alegerea finală. Primul termen este adâncimea de culoare. Pentru descrierea fiecărui pixel al unei imagini, scanerul poate stoca o cantitate pe un anumit număr de biți. Respectivul număr de biți reprezintă adâncimea de culoare. Cu cât folosim o adâncime de culoare mai mare, cu atât vom obține o calitate mai bună a imaginii scanate și de asemenea o dimensiune mai mare a fișierului rezultat. Adâncimea de culoare minimă pentru obținerea unei calități decente este de 24 de biți. Deci pentru fiecare pixel, scanerul reține 8 biți de informație pentru fiecare din cele trei nivele de culoare (RGB - Red-roșu, Green-verde și Blue-albastru).

În practică există un anumit nivel de pierdere a informației în timpul procesului de scanare, datorită unui număr de factori externi. Astfel, calitatea imaginii scanate suferă mici modificări în zonele de luminozitate mare și în cele întunecate. Dacă scanezi negative sau medii transparente, chiar dacă o faci la nivel de amatori, 30 de biți de culoare reprezintă minimum necesar, iar 36 este o valoare de preferat.

Rezoluție

Există două tipuri de rezoluție, optică și interpolată; prima este cea importantă. Rezoluția optică sau hardware a unui scaner este măsurată în puncte sau pixeli pe inch (dpi sau ppi). Un număr mai mare de pixeli înseamnă o rezoluție mai bună și o calitate superioară a imaginii, cel puțin în teorie. Numărul de pixeli pe care un scaner este capabil să îl genereze se bazează pe numărul de celule fotosensibile ce se află plasat în capul de scanare.

Rezoluția interpolată are întotdeauna o valoare mai mare, uneori mult mai mare, decât cea optică. Pentru a obține o rezoluție interpolată, scanerul preia informația din pixeli alăturați și folosind algoritmi matematici, umple spațiul liber dintre ei. Nu te lăsa păcălit de rezoluția interpolată și caută să afli exact rezoluția optică de care este capabil un scaner.

Viteză

Majoritatea celor care cumpără un scaner pentru uz personal nu sunt foarte interesați de viteza de scanare, însă în orice caz nu îți vei dori să aștepți de ordinul zecilor de minute scanarea unui document. Principalul parametru în funcție de care variază viteza este rezoluția. Cu cât crește rezoluția folosită, cu atât va trebui să aștepți mai mult finalizarea scanării.

Interfață

Conectarea scanerului la PC se poate face în mai multe feluri. Chiar dacă mai există încă modele cu port paralel, majoritatea folosesc USB sau SCSI. Conectarea USB a devenit foarte populară datorită ușurinței pe care o capătă procesul de instalare, la care se adaugă cantitatea mare de date care poate fi transferată rapid. Interfața SCSI a rămas populară în cazul celor care folosesc sisteme Macintosh, instalarea și configurarea necesitând destulă experiență.

Aplicații suplimentare

Atunci când cumperi un scaner primești de obicei un număr de aplicații incluse. Pe lângă driverele de instalare, cel mai des vei întâlni o aplicație de editare a imaginilor și un program de recunoaștere a caracterelor (OCR - Optical Character Recognition).

Pentru cei care instalează scanerul pe un sistem de operare Windows, driverul este de obicei compatibil TWAIN. TWAIN (Technology Without An Interesting Name) este un standard care permite scanarea documentelor prin intermediul altor aplicații de editare, decât aplicația de scanare proprietară.

Aplicațiile de editare incluse oferă de obicei o gamă limitată de opțiuni față de programul original, însă pentru majoritatea utilizatorilor individuali nici nu va fi nevoie de mai mult pentru aplicarea anumitor prelucrări primare asupra imaginilor scanate.

Programul de recunoaștere a caracterelor realizează transformarea textului din format tipărit în format digital, editabil. Cele mai răspândite aplicații OCR sunt ABBYY Fine Reader, Xerox TextBridge și ScanSoft OmniPage.

glosar

CCD (Charge Coupled Device) - dispozitiv electronic de captare și conversie a luminii (informație optică) în informație electronică. Fiecare element al imaginii scanate este transpus în semnal electric, intensitatea acestuia corespunzând unei culori din spectru.

Driver - software dedicat în exclusivitate comunicației cu un anume echipament hardware. Fără drivere care să le controleze, toate subansamblele dintr-un PC ar fi complet inutile. Driverele sunt încărcate și gestionate de sistemul de operare.

TWAIN - protocol pentru schimbul de informații între aplicații și echipamente precum scanerele sau aparatele foto digitale. TWAIN spre exemplu face posibilă comunicarea între o cameră foto digitală și un soft prin intermediul calculatorului. Prin intermediul TWAIN putem scana o imagine direct într-o aplicație precum Photoshop eliminându-se astfel metoda scanării în aplicația proprie scaner-ului pentru ca mai apoi aceasta să fie trimisă către Adobe Photoshop.

USB (Universal Serial Bus) - interfață plug and play între calculator și un alt echipament extern (imprimantă, scaner, aparat foto digital, tastatură, mouse...). Echipamentele care prezintă un port USB nu necesită o altă placă de extensie, rata de transfer acceptată fiind de 12Mbps pentru standardul USB 1.1 și de 480Mbps pentru standrdul USB 2.0.

Cum am testat

Testele au fost desfășurate în laboratorul PC Magazine Romania folosindu-se același sistem de test pentru fiecare model în parte. Configurația sistemului de test a fost următoarea: placă de bază Epox 4PDA3i, cipset Intel 865PE (SouthBrige ICH5 USB 2.0), procesor Intel Pentium 4 3GHz/FSB 800MHz, 2x512MB DDR PC3200 (dual-channel), Hard Disk Seagate Barracuda 7200.7, 160GB, 7200rpm, 8MB buffer, SATA, placă video cipset FX5600. Sistemul de operare utilizat a fost Windows XP Professional. Pentru fiecare scaner testat s-a instalat o imagine curată a sistemului de operare, asigurându-se astfel condiții identice de testare. Driverele utilizate au fost cele aflate în cutiile scanerelor. Testele au fost separate pe două categorii. Cea de viteză și cea de calitate.

Testele de viteză au constat în măsurarea timpilor necesari pentru previzualizarea unei pagini A4, scanarea unei pagini A4 la 150dpi și scanarea unei fotografii 10x15cm, la 300dpi.

În cadrul testului de calitate am avut în vedere capacitatea de recunoaștere a culorilor, în acest sens fiind utilizată o miră de bare calibrată, cu rezoluție de 3386dpi, raster 70 linii/cm, tiparul fiind realizat de Heidelberg Speedmaster pe o hârtie dublu cretată, lucioasă, cu grad alb 100% și opacitate 97,4%, cu scaner de placă CPC-31. Grila este reprodusă în spațiul de culoare CMYK, conținând o serie de valori predefinite și cunoscute. Caseta scanată are umătoarele caracteristici de culoare CMYK: C-60, M-90, Y-20, K-10. Nu au fost efectuate alte corecții de culoare. După etapa de scanare, am preluat mira și am utilizat-o în Adobe Photoshop 7.0, direct în spațiul de culoare CMYK. Prin intermediul acestui program am efectuat câte trei citiri de suprafață. Au fost citite canalele CMYK în parte, pentru fiecare dintre acestea notându-se cele mai apropiate valori obținute față de cele cunoscute inițial pe miră. Abaterea a fost calculată prin diferența dintre valorile cunoscute și cele măsurate de fiecare scaner, rezultatele fiind înregistrate pe fiecare canal, valoarea fiind luată în modul. Valorile înregistrate pot fi influențate de orice factor de felul prezenței urmelor de grăsime de pe degete, sau particulelor de praf pe suprafața din sticlă. Calibrarea scanerului reprezintă o operațiune ce implică o mulțime de bani și nu se justifică în nici un caz după achiziționarea unui scaner pentru acasă. Din aceste cauze nu am efectuat nici o modificare asupra nici unui scaner.

Pentru aprecierea calității cu care fiecare scaner a fost capabil să realizeze operațiunea OCR s-a folosit o foaie A4 (aflată în imaginea alăturată). S-au urmărit atât recunoașterea caracterelor cu și fără diacritice, precum și recunoașterea și poziționarea imaginilor și tabelelor în text. Notarea a fost simplă, luându-se în considerare trei aspecte. Recunoașterea corectă a caracterelor fără diacritice, recunoașterea corectă a diacriticelor și respectarea așezării în pagină a textului, pozelor și tabelelor. Operațiunea de OCR-izare a constituit dintotdeauna un test greu aplicat segmentului software din această categorie. Până în acest moment nici un scaner sosit în laborator nu a trecut cu notă maximă această operațiune. Sigur că și fișa de test este aleasă astfel încât modulele de recunoaștere să fie solicitate cât mai mult. Se observă însă destul de bine evoluția înregistrată de software-ul profesional, în acest moment OCR-ul aplicat pe o pagină standard (cu text fără inserturi complicate de tabele, grafice și poze), realizându-se excelent, rezultatele fiind uneori uimitoare.

Cum am notat

Pentru evaluarea cât mai corectă a fiecărui model în parte, apelăm la o schemă de punctare bazată pe trei stâlpi de susținere: performanță, dotări și preț. Aprecierea de performanță a inclus testele rulate, fiecare rezultat contribuind la scorul final, conform ponderilor din schema alăturată. Dotările s-au referit la tipul senzorului, rezoluția hardware, adâncimea de culoare, interfața folosită, capabilitatea de a scana filme, precum și la garanția oferită. Importanța prețului este evidentă și nu mai are nevoie de alte comentarii.

Sfaturi de cumpărare

Am spus în introducerea acestui test că nu întâlnim diferențe tehnologice prea mari de la un model la altul. Deși acest lucru este cât se poate de clar și nu trebuie să îți mai faci probleme cu o documentare serioasă asupra tehnologiilor interne, sunt câteva aspecte de care trebuie să ții cont înainte să scoți banii din buzunar. Nu credem că prețul mai este un factor prea important în acest caz, ținând cont de faptul că pentru sectorul de acasă media este cam aceeași, undeva în jurul valorii de 100Ś. Mare atenție la caracteristicile tehnice prezente atât pe cutie (dacă ești foarte grăbit și nu mai ai timp de alte documentări), dar și în manualul de utilizare, fie tipărit fie în format electronic. Aici poți să fii atent la rezoluție, adâncime de culoare, soft pentru OCR, software adițional... în general cam tot ce e prezent în tabelul cu "Sumarul caracteristicilor". La rezoluție mai facem o precizare. Există unii producători care tipăresc pe cutia produsului valoarea (de exemplu) 1200x600 dpi. Atenție mare în astfel de cazuri. Rezoluția care te interesează, cea care conteză de fapt, este reprezentată de valoarea cea mai mică, în acest caz 600 dpi.

Dacă ești amator de scanarea filmelor foto aruncă o privire și la tipul de adaptor de transparență existent (fie el încorporat fie separat; la acesta din urmă ai avanatajul că poți da banii și mai târziu pe el). Nu uita însă că un adaptor de transparență de pe un scaner pentru acasă nu va oferi niciodată o calitate excepțională a scanării. Este însă de ajuns pentru amatori.

Ca întotdeauna sfătuim cumpărătorii să aloce un timp aparte unei documentări pe Internet, poate mijlocul cel mai simplu și la îndemână de informare în acest moment.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2004 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro