Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   

Clic aici
PC Magazine

  PC MAGAZINE Iunie 2004
[ Imagine ]

TESTE COMPARATIVE

Imagini digitale - Test 9 scanere pentru acasă

Canon CanoScan LiDE 20
Punctaj general: 53,62
Rezoluție optică (dpi): 600x1200
Tip senzor: CIS
Adaptor transparență: nu
Interfață: USB 2.0;
Alimentare: USB;
Preț informativ (fără TVA): 53,3€;

Canon CanoScan LiDE 30
Punctaj general: 43,50
Rezoluție optică (dpi): 1200x2400;
Tip senzor: CIS;
Adaptor transparență: nu;
Interfață: USB 2.0;
Alimentare: USB;
Preț informativ (fără TVA): 72€;

Imaginea mărită

Imaginea mărită

Canon a fost prezent în cadrul testului cu două modele, ambele facând parte din categoria Slim. Din această cauză a fost utilizat și un senzor de captare model CIS, automat alimentarea scanerului efectuându-se direct prin intermediul cablului USB. Pe lângă spațiul salvat de dimensiunile scanerului, au fost câștigați ceva centimetrii buni și din lipsa alimentatorului separat. Producătorii au semnat condica devreme și la capitolul greutate, LiDE 20 și LiDE 30 fiind din acest punct de vedere cele mai ușoare modele din test, fiecare cântărind doar 1,5kg.

Cele două modele (CanoScan LiDE 20 și CanoScan LiDE 30) nu prezintă mari diferențe de construcție. Totuși, financiar vorbind există o diferență destul de serioasă. Există câteva puncte participante la aceste diferențe. În primul rând senzorul CIS de la LiDE 30 permite o scanare optică de 1200x2400 (LiDE 20 efectuează scanări la o rezoluție optică de 600x1200). În plus, la nivel extern LiDE 30 oferă un capac metalic, mai robust.

Butoanele frontale sunt identice, funcțiile directe îndeplinite fiind scan/copy/email.

Deși motoarele interne nu sunt cu mult diferite, în teste am înregistrat valori destul de diferite. Astfel, deși la previzualizare am obținut același timp, 19 secunde, la scanarea color 10/15cm/300 dpi am obținut timpi diferiți (LiDE 20-17 secunde, LiDE 30-23 secunde). Trebuie să semnalăm aici și timpul de retragere al lămpii, destul de mare zicem noi pentru o valoare de 15 secunde.

La capitolul add-on semnalăm prezența unui suport pentru "parcarea" scanerului în poziție verticală. Această operațiune poate fi de folos în cazul în care pentru o perioadă de timp nu mai utilizezi scanerul, dorești spațiu mai mult pe birou, dar nu vrei să apelezi la împachetarea lui la loc în cutie.

Ambele pachete sosesc și cu o suită software destul de bogată, pentru operațiunea de OCR-izare fiind utilizat programul ScanSoft OmniPage SE.

Epson Perfection 1670
Punctaj general: 59,98
Rezoluție optică (dpi): 1600x3200;
Tip senzor: CCD;
Adaptor transparență: nu;
Interfață: USB 2.0;
Alimentare: separată;
Preț informativ (fără TVA): 99€;

Imaginea mărită

Epson Perfection 1670 este modelul cu cea mai mare rezoluție optică din cadrul testului, 1600x3200dpi. La scanarea cu A4/150dpi și 10x15cm/300dpi, au fost înregistrați cei mai buni timpi din test, fiind vorba de 10,3 secunde respectiv 9 secunde. Și timpul de retragere a lămpii a fost foarte mic, doar 4 secunde, valorile anterioare fiind serios influențate (în bine) de rapiditatea mecanismului lămpii. Valorile scanate pe grila de test, CMYK, au fost și ele foarte apropiate de realitate. În afară de varianta standard, Epson Perfection 1670 poate sosi și în variantă foto, în plus apărând adaptorul de transparență încorporat. Varianta standard sosește deja cu priză pentru adaptor și priză de conectare.

Pentru operațiunea de OCR-izare a fost utilizat ABBYY FineReader Sprint, programul aflându-se în pachetul lui Epson Perfection 1670. Pachetul software oferit nu este foarte bogat, printre programele de pe CD regăsindu-se însă și ArcSoft PhotoImpression.

Genius ColorPage HR6X Slim
Punctaj general: 61,08
Rezoluție optică (dpi): 600x1200;
Tip senzor: CCD;
Adaptor transparență: integrat;
Interfață: USB 2.0;
Alimentare: externă;
Preț informativ (fără TVA): 65€;

Genius ColorPage HR7X Slim
Punctaj general: 53,36
Rezoluție optică (dpi): 1200x2400;
Tip senzor: CCD;
Adaptor transparență: integrat;
Interfață: USB 2.0;
Alimentare: externă;
Preț informativ (fără TVA): 99€;

Imaginea mărită

Imaginea mărită

Diferența principală dintre cele două echipamente surori este dată de senzorul CCD care permite captarea de imagini la o rezoluție de 600x1200dpi, respectiv 1200x2400dpi. Tot de aici derivă și o diferență substanțială de preț. În rest lucrurile stau cam la fel. Este de semnalat prezența unui dispozitiv automat de blocare a mecanismelor în cazul deplasării scanerului. Este vorba de un buton (tip sonerie/cu revenire automată) ce se dezactivează în momentul în care scanerul este așezat pe o suprafață plană. Acest artificiu ne face să nu mai fim atenți la butonul de blocare, operațiunea îndeplinindu-se de la sine. Pe lângă blocarea automată, în cazul în care pentru o perioadă mai lungă de timp nu scanați documente, este livrat un dispozitiv din plastic deloc complicat, cu ajutorul său putând efectua o "parcare" varticală a scanerului. Este salvat în acest fel destul de mult spațiu pe birou.

Rezultatele obținute în scanarea grilei de test CMYK au fost destul de aproape de realitate, abaterile neînregistrând valori prea mari. Ambele modele prezintă adaptor de transparență inclus. Poziționarea acestuia este regăsită pe spatele capacului protector, accesul realizându-se în urma înlăturării unei folii de plastic. În plus se mai utilizează și un stativ pentru film (și diapozitive), acesta fiind plasat pe sticla scanerului.

Ambele modele oferă butoane cu acțiune directă pentru o serie de funcții "cel mai des utilizate": Copy/e-mail/fax/OCR/Scan/Scan to web/Scan to file/Print.

Pentru scanarea tip OCR în pachet este oferit programul ABBYY FineReader 5.0.

HP Scanjet 2400
Punctaj general: 63,60
Rezoluție optică (dpi): 1200x2400;
Tip senzor: CCD;
Adaptor transparență: nu;
Interfață: USB 2.0;
Alimentare: externă;
Preț informativ (fără TVA): 66€;

HP Scanjet 3670
Punctaj general: 65,71
Rezoluție optică (dpi): 1200x2400;
Tip senzor: CCD;
Adaptor transparență: integrat;
Interfață: USB 2.0;
Alimentare: externă;
Preț informativ (fără TVA): 85€;

Imaginea mărită

Imaginea mărită

Cele două modelele se aseamănă destul de mult. Apar însă ceva diferențe atât la nivel exterior cât și la nivel tehnic.

Scanjet 3670, spre deosebire de modelul 2400, oferă și un adaptor de transparență integrat, necesar scanării filmelor foto și a diapozitivelor. Adaptorul este plasat pe fața interioară a capacului, însă, spre deosebire de celelalte modelele din test, nu prezintă nici o protecție. Acest fapt nu afectează calitatea scanării filmelor foto, însă se resimte în operațiunea de previzualizare a unui document, combinată cu utilizarea funcției autocrop. Practic, indiferent de dimensiunile documentului previzualizat, scanerul va prelua și porțiuni din adaptorul de transparență, datorită acestui fapt funcția de detecție automată a dimensiunilor documentului scanat oferind informații eronate. Aceste informații pot fi însă foarte ușor corectate manual. Pe lângă adaptorul de transparență, Scanjet 3670 deține în plus și un buton cu acționare directă, "scan to Web", asta pe lângă cele de scan și fax.

În aplicațiile de viteză ambele modele s-au mișcat destul de bine. Scanjet 2400 a fost puțin mai rapid la acest capitol, înregistrând 10 secunde pentru operațiunea de previzualizare și 18 secunde pentru scanarea A4 la 150 dpi. Nici în aplicațiile de calitate nu au fost înregistrate diferențe prea mari, modelul Scanjet 3670 fiind însă extrem de apoape de valorile inițiale ale grilei scanate (original: C-60, M-90, Y-20, K-10; scanat: C-63, M-90, Y-23, K-7).

Trebuie menționat faptul că atât Scanjet 2400 cât și Scanjet 3670 nu sosesc cu cablu de date (USB) inclus în pachet. Pentru scanarea OCR ambele pachete oferă programul Readiris Pro 8.0.

Umax Astra 4700
Punctaj general: 58,52
Rezoluție optică (dpi): 1200x2400;
Tip senzor: CCD;
Adaptor transparență: nu;
Interfață: USB 2.0;
Alimentare: externă;
Preț informativ (fără TVA): 93€;

Umax Astra 4900
Punctaj general: 58,33
Rezoluție optică (dpi): 1200x2400;
Tip senzor: CCD;
Adaptor transparență: nu;
Interfață: USB 2.0;
Alimentare: externă;
Preț informativ (fără TVA): 82€;

Imaginea mărită
Imaginea mărită

Deși cele două modele par din lista pe scurt a specificațiilor, identice, lucrurile nu stau chiar așa. Cel puțin dacă arunci o privire pe pozele alăturate îți dai rapid seama că nu prea seamănă. Interesant este faptul că deși te aștepți ca modelul Astra 4900 să fie mai scump, lucrurile stau exact invers. Și diferența de preț nu este chiar foarte mică, ea situându-se undeva în jurul valorii de 11€.

La capitolul viteză Astra 4700 a înregistrat rezultate mai bune decât Astra 4900, existând chiar și timpi reduși aproape "la jumătate" (Astra 4700 a scanat un document A4 la o rezoluție de 150dpi în 12 secunde, comparativ cu Astra 4900 - 23,3 secunde). În cadrul testului de calitate, în urma scanării grilei de test, Astra 4700 a obținut valori extrem de apropiate de cele reale prezente pe grilă, rezultatele sale find cu puțin peste cele obținute demodelul Astra 4900.

Modelul Astra 4700 permite și "parcare verticală" pentru cazul în care nu folosiți scanerul mai mult timp dar vreți să îl lăsați în continuare pe birou, în acest mod spațiul ocupat fiind notabil restrâns. Parcarea este asigurată de un suport din plastic, fără a oferi însă o stabilitate foarte bună scanerului. Mare atenție deci în cazul în care ridici scanerul în această poziție pentru că dacă din greșeală îl lovești poți afecta ceva componente interne ale echipamentului, în special sistemul de ghidare al lămpii.

Pentru recunoașterea de text, Astra 4700 a utilizat programul ABBYY Fine Reader 5.0 Sprint. Astra 4900 a sosit în pachet cu aceeași versiune de program, în plus oferindu-se acces temporar la versiunea 6.0 Professional, timpul de recunoaștere vis-a-vis de Astra 4700 fiind cu 9 secunde redus (12 secunde).

[ Teste comparative Imagini digitale ]


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2004 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro