Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   
Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


  PC MAGAZINE IULIE 2003
[ Imagine ]

TESTE COMPARATIVE
[ sumarul caracteristicilor ]
[ teste de performanță ]
[
Schema de funcționare a unui scaner CCD ]
[ Exemplu de grilă de test

Scanere pentru acasă

Benq S2W 5300U
Canon CanoScan LiDE 30
Epson Perfection 1260
Genius ColorPage HR-7X Slim
HP ScanJet 3500c
HP ScanJet 3570c
Mustek BearPaw 2400TA Plus
Mustek Bear Paw 4800TA Pro
Plustek OpticPro UT16
Plustek OpticPro ST12
Umax Astra Slim SE
Umax Astra 4500

Răspândirea pe scară tot mai largă a aparatelor foto digitale rezolvă unul din motivele pentru care mulți apelează la achiziționarea unui scaner acasă. Însă, în afară de amintirile de vacanță imortalizate sub formă de poze, există o mulțime de alte tipuri de informații aflate în format tipărit, care necesită un scaner pentru transferul în format electronic. Așadar, utilitatea unui scaner acasă nu a dispărut.

Obiectul testului de față este constituit de categoria scanerelor flatbed, de format A4, destinate lucrului acasă, respectiv a celor cu un preț de achiziție maxim de 120 EURO. Alături de compararea rezultatelor obținute de modelele prezente în diferitele teste rulate, vom încerca să atingem câteva din criteriile de bază care ar trebui să stea la baza evaluării unui scaner, mai ales dacă este vorba de o decizie de achiziție.

Cum funcționează
Un scaner este un echipament destinat transformării informației analogice, respectiv a luminii, în informație digitală.

Piesa de bază a scanerului constă într-un șir de celule fotosensibile capabile să detecteze lumina reflectată de sau transmisă prin obiectul scanat. Aceste celule fotosensibile sunt de fapt niște diode capabile de a recepta lumina atunci când sunt alimentate electric. Tot acest șir de diode formează senzorul scanerului (CCD - Charged-Couple Devices), care convertește intensitatea luminii în sarcină electrică.
O altă componentă importantă este convertorul analog-digital (CAD), rolul său fiind acela de a transforma informația analogică în informație digitală. Fiecare diodă din miile care formează CCD-ul crează un pixel din imaginea scanată, iar pentru pentru a stoca informația corespunzătoare descrierii pixelului respectiv este necesar un anumit număr de biți. Cu cât se dedică un număr mai mare de biți fiecărui pixel, cu atât se va putea obține o calitate mai bună a imaginii scanate.

Marea majoritate a scanerelor disponibile astăzi folosesc senzor CCD, însă unele modele noi folosesc senzor CIS (Contact Image Sensor). În cazul unui scaner CCD, lumina reflectată din documentul original traversează un sistem de oglinzi, care o redirecționează către senzorul CCD. În tehnologia CIS, șirul de diode este plasat chiar sub documentul scanat, astfel încât senzorul captează direct lumina reflectată de document. Din moment ce scanerele cu CIS nu necesită un sistem foarte complicat de captare a luminii, rezultă un preț mai scăzut, dimensiunile sunt mai mici, iar durabilitatea crește. Datorită dimensiunilor reduse, senzorii CIS sunt recomandați în cazul scanerelor portabile. Senzorii CIS folosesc convertoare analog-digital încorporate, astfel rezultând și un consum redus de energie. Principalul neajuns al tehnologiei CIS constă însă tocmai în convertorul analog-digital, acesta ocupând un spațiu care în mod normal ar fi trebuit să contribuie la captarea luminii. Rezultatul constă în scăderea calității imaginilor scanate, astfel că mulți utilizatori preferă achiziționarea unui model cu senzor CCD, în ciuda prețului ceva mai mare.

Așa cum spuneam, majoritatea scanerelor primesc informația prin capturarea luminii reflectate sau care traversează obiectul scanat. Acest proces necesită în mod evident o sursă de lumină, iar calitatea acesteia poate influența în mod decisiv calitatea rezultată. Primele modele de scanere desktop foloseau becuri fluorescente. Potrivite multor tipuri de documente, becurile fluorescente prezintă două dezavantaje majore: nu sunt capabile să emită aceeași intensitate de lumină pe o perioadă lungă de timp, iar cantitatea mare de căldură degajată conduce la deteriorarea componentelor interne. Din aceste motive, majoritatea producătorilor au trecut la folosirea lămpilor catod-rece, care pot furniza o lumină mai intensă și degajă foarte puțină căldură. Scanerele CIS folosesc câmpuri dense de LED-uri RGB pentru a produce lumină albă.

Tipuri de scanere
Modele flatbed
Scanerele flatbed folosesc un geam orizontal de sticlă, pe sub care trece senzorul de lumină, fiind acoperit cu un capac. Puteți așeza pe acest geam documentul ce urmează a fi scanat, fie că acesta este o poză sau o carte. Lumina emisă de sub sticlă se reflectă în obiectul scanat și este apoi captată de senzorul CCD aflat în mișcare. Principalul avantaj al scanerelor flatbed este că se pot scana cărți sau chiar suprafețe de pe obiecte 3D, dezavantajul major constând în spațiul relativ întins ocupat pe birou.

Modele sheetfed
Spre deosebire de modelele flatbed, în cazul de față senzorul este fix, pagina scanată fiind deplasată prin dreptul acestuia. Acest tip de scanere este recomandat celor care doresc să transforme în format digital o cantitate mare de documente, mai ales prin combinarea cu un modul ADF (automatic document feeder - alimentator automat de documente). Spațiul ocupat pe birou este mult redus, însă, evident, apare dezavantajul constituit de imposibilitatea scanării obiectelor tridimensionale.

Modele handheld
Modelele manuale folosesc un senzor de aproximativ 12-13 cm lungime, fiind foarte ușor de transportat. Pentru a realiza scanarea unui document, utilizatorul trebuie să deplaseze scanerul pe deasupra colii de hârtie. Datorită dimensiunilor reduse ale senzorului, scanarea unui document se face în mai multe treceri. De obicei, acest tip de scanere este însoțit de aplicații destinate combinării diferitelor fragmente rezultate într-un întreg. Dacă avantajul major oferit de modelele manuale constă în portabilitate, marele dezavantaj se numește lipsă de ușurință în utilizare. Dacă nu aveți o mână foarte precisă, veți avea nevoie de câteva încercări succesive pentru a realiza o scanare corectă.

Modele pentru filme și medii transparente
Utilizatorul obișnuit, cel căruia îi adresam acest test, nu va avea prea des nevoie să scaneze negative sau medii transparente, iar atunci când va avea, cu siguranță nu o va face la nivel profesional. Însă cei care lucrează în domenii ca prelucrarea grafică profesională sau în publicitate vor dori ca rezultatele să fie perfecte. Datorită dimensiunilor foarte reduse ale negativelor, rezoluția folosită pentru a obține rezultate bune trebuie să fie foarte mare. Prețul unui scaner de film variază între câteva sute și câteva mii de dolari.

Caracteristici importante
Adâncimea de culoare
Așa cum este normal în cazul oricărei tehnologii, există câteva aspecte tehnice pe care orice utilizator este bine să le cunoască, înainte de a face alegerea finală. Primul termen este adâncimea de culoare. Pentru descrierea fiecărui pixel al unei imagini, scanerul poate stoca o cantitate pe un anumit număr de biți. Respectivul număr de biți reprezintă adâncimea de culoare. Cu cât folosim o adâncime de culoare mai mare, cu atât vom obține o calitate mai bună a imaginii scanate și, de asemenea, o dimensiune mai mare a fișierului rezultat. Adâncimea de culoare minimă pentru obținerea unei calități decente este de 24 de biți. Deci pentru fiecare pixel, scanerul reține 8 biți de informație pentru fiecare din cele trei nivele de culoare (RGB - Red-roșu, Green-verde și Blue-albastru).

În practică există un anumit nivel de pierdere a informației în timpul procesului de scanare, datorită unui număr de factori externi. Astfel, calitatea imaginii scanate suferă mici modificări în zonele de luminozitate mare și în cele întunecate. Dacă scanați negative sau medii transparente, chiar dacă o faceți la nivel de amatori, 30 de biți de culoare reprezintă minimum necesar, iar 36 este o valoare de preferat.

Rezoluția
Există două tipuri de rezoluție, optică și interpolată; prima este cea importantă. Rezoluția optică sau hardware a unui scaner este măsurată în puncte sau pixeli pe inch (dpi sau ppi). Un număr mai mare de pixeli înseamnă o rezoluție mai bună și o calitate superioară a imaginii, cel puțin în teorie. Numărul de pixeli pe care un scaner este capabil să îi genereze se bazează pe numărul de celule fotosensibile se află plasate în capul de scanare.

Rezoluția interpolată are întotdeauna o valoare mai mare, uneori mult mai mare, decât cea optică. Pentru a obține o rezoluție interpolată, scanerul preia informația din doi pixeli alăturați și, folosind algoritmi matematici, umple spațiul liber dintre ei. Nu vă lăsați păcăliți de rezoluția interpolată și căutați să aflați exact rezoluția optică de care este capabil un scaner.

Viteza
Marea majoritate a celor care cumpără un scaner pentru uz personal nu sunt foarte interesați de viteza de scanare, însă în orice caz nu vă veți dori să așteptați de ordinul zecilor de minute scanarea unui document. Principalul parametru în funcție de care variază viteza este rezoluția. Cu cât crește rezoluția folosită, cu atât va trebui să așteptați mai mult finalizarea scanării.

Interfață
Conectarea scanerului la PC se poate face în mai multe feluri. Chiar dacă mai există încă modele cu port paralel, majoritatea folosesc USB sau SCSI. Conectarea USB a devenit foarte populară datorită ușurinței pe care o capătă procesul de instalare, la care se adaugă cantitatea mare de date care poate fi transferată rapid. Trecerea către USB 2.0 necesită puțin timp, însă este o evoluție sigură. Interfața SCSI a rămas populară în cazul celor care folosesc sisteme Macintosh, instalarea și configurarea necesitând destulă experiență.

Aplicații suplimentare
Atunci când cumpărați un scaner primiți, de obicei, un număr de aplicații incluse. Pe lângă driverele de instalare, cel mai des veți întâlni o aplicație de editare a imaginilor și un program de recunoaștere a caracterelor (OCR - Optical Character Recognition). Pentru cei care instalează scanerul pe un sistem de operare Windows, driverul este de obicei compatibil TWAIN. TWAIN (Technology Without An Interesting Name) este un standard care permite scanarea documentelor prin intermediul altor aplicații de editare, decât aplicația de scanare proprietară. Aplicațiile de editare incluse sunt de obicei versiuni "lite", adică oferă o gamă limitată de opțiuni față de programul original, însă pentru majoritatea utilizatorilor individuali nici nu va fi nevoie de mai mult pentru aplicarea anumitor prelucrări primare asupra imaginilor scanate.

Programul de recunoaștere a caracterelor realizează transformarea textului din format tipărit în format digital, editabil. Cele mai răspândite aplicații OCR sunt ABBY Fine Reader, Xerox TextBridge și ScanSoft OmniPage.


Alegerea redacției
La o scurtă aruncare de privire pe tabelul ce conține comportarea scanerelor putem observa cu ușurință că modelul Scanjet 3570C de la HP a fost de departe cel mai bine plasat. Imediat lângă, extrem de aproape chiar (nu numai în tabel J), s-a aflat coechipierul acestuia, Scanjet 3500C. Lucru înțeles însă ușor, datorită faptului că ambele modele folosesc același motor intern. Alegerea noastră s-a îndreptat însă spre modelul de bază HP Scanjet 3500C. Diferența față de 3570C este reprezentată de prezența unui adaptor de transparență pe acesta din urmă. Acest accesoriu crește prețul cu 33 EURO, o valoare însă nu foarte ridicată. Considerând că o importanță destul de mare pentru potențialii clienți este reprezentată de aspectul financiar, și de faptul că cine are bani își poate alege fără probleme modelul cu transparență, am considerat că HP Scanjet 3500C merită pe deplin premiul acordat.

În cadrul acestui test am ales însă doi câștigători. Umax Astra 4500 este plasat în tabel, după performanțe, pe locul 3, după modelele de la HP. Deși utilizează o interfață USB 1.1, viteza sa de lucru nu are foarte mult de suferit, concurând direct cu modelele cu USB 2.0. Pe lângă acest aspect, și la abaterea totală, punctajul obținut este cu mult peste următorii clasați. Modelele HP au o abatere de 85 și 98 de puncte, iar Astra 4500 de 137 de puncte. Deși este o oarece diferență între aceste valori, trebuie ținut cont că toate celelalte scanere din test au adus o abatere ce depășea valoarea de 230 de puncte, deci cu aproape 100 de puncte în plus față de cea de-a doua alegere a noastră.

Cum am testat

Testele au fost desfășurate în laboratorul PC Magazine Romania folosindu-se același sistem de test pentru fiecare model în parte. Configurația sistemului de test a fost următoarea: procesor Intel Pentium 4 la 2,53 GHz, placă de bază cu cipset Intel 845PE, 512 MB DDR-RAM, placă video cu cipset nVidia GeForce4 Ti4600, hard disk Maxtor DiamondMax D740X 7200 rpm. Sistemul de operare folosit a fost Windows XP Professional. Pentru fiecare scaner testat s-a instalat o imagine curată a sistemului de operare, asigurându-se astfel condiții identice de testare. Driverele utilizate au fost cele aflate în cutiile scanerelor. Viteza de scanare a fost măsurată din momentul comenzii de scanare și până la redarea controlului asupra aplicației de scanare.

Testele de viteză au constat în măsurarea timpilor necesari pentru previzualizarea unei pagini A4, scanarea unei pagini A4 la 150 dpi și scanarea unei fotografii 10/15 cm, la 300 dpi.

Pentru recunoașterea de culoare, mai bine zis testarea de recunoaștere a culorilor, a fost utilizată o miră de bare calibrată Imation MatchPrint, reprodusă în spațiul de culoare CMYK, în conținutul acesteia regăsindu-se și valorile RGB cunoscute de noi. Am considerat că la utilizarea unui scaner pentru acasă se utilizează în special imagini tipărite. Aceste valori sunt următoarele : pentru ROȘU (100% magenta, 100% galben, 0% cyan, 0% negru) R=237, G=28, B=36, pentru VERDE (0% magenta, 100% galben, 100% cyan, 0% negru) R=0, G=166, B=81, pentru ALBASTRU (100% magenta, 0% galben, 100% cyan, 0% negru) R=46, G=49, B=146. Pentru fiecare model de scaner testat s-a scanat această miră, setările utilizate fiind maxime. Este vorba în principal de cele mai importante dintre acestea, rezoluție (hardware) și adâncime de culoare. Nu au fost efectuate alte corecții de culoare. După etapa de scanare, am preluat mira și am utilizat-o în Adobe Photoshop 6.0, în spațiul de culoare RGB. Prin intermediul acestui program am efectuat câte 4 citiri pe o suprafață de 5x5 pixeli cu mediere. Au fost citite canalele RGB în parte, pentru fiecare dintre acestea notându-se cele mai apropiate valori ale "subcanalelor" RGB față de cele cunoscute inițial pe miră (valorile la fiecare citire au fost foarte apropiate). Abaterea a fost calculată prin diferența dintre valorile cunoscute și cele măsurate de fiecare scaner, rezultatele fiind însumate pe canale în modul (o abatere a canalului R cu +5 pe roșu, 0 pe verde și -5 pe albastru înseamnă o abatere totală de 10). Cea mai mică abatere obținută în teste a fost de 85 de puncte, iar cea mai mare de 398 de puncte. Aceste valori sigur că pot fi influențate foarte ușor de orice factor de felul prezenței urmelor de grăsime de pe degete, sau particulelor de praf pe suprafața din sticlă. Considerând însă că scanerul a fost proaspăt achiziționat și desigilat, fiind la prima sa utilizare, nu am efectuat nici o operațiune de curățare.

Pentru aprecierea calității cu care fiecare scaner a fost capabil să realizeze operațiunea OCR s-a folosit o foaie A4 (aflată în imaginea alăturată). S-au urmărit atât recunoașterea caracterelor cu și fără diacritice, precum și recunoașterea și poziționarea imaginilor și tabelelor în text. Notarea a fost simplă, luându-se în considerare 3 aspecte. Recunoașterea corectă a caracterelor fără diacritice (*), recunoașterea corectă a diacriticelor (**) și respectarea așezării în pagină a textului, pozelor și tabelelor (***). Ultima cerință s-a dovedit cea mai dificilă, aproape toate modelele semnalând probleme, mai mici sau mai mari. A existat însă și un model care a lucrat aproape ca la carte. Vă lăsăm însă să citiți testul pentru a descoperi care este acesta.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

Concurs de Grafica Digitala si Web Design

www.agora.ro

www.agora.ro