Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   
Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


  PC MAGAZINE Ianuarie 2004
[ Divertisment ]

TESTE COMPARATIVE

Let the music play

Cristian Lăcraru

   Creative MuVo
   Digital Music Player
   Mercury KOB MP310-P1
   MSI Mega Stick 1
   MP3 Player MP-317
   Napa PA22
   Napa Pa11
   Napa PA12-FM
   Coby MP-C440
   Apple iPod 20 GB

Am mai spus-o și o mai spun. Unele din cele mai prezente și mai în vogă echipamente electronice la purtător în acest moment (în afară de telefoanele mobile care dețin de departe primul loc) sunt memoriile externe USB, așa numitele memory stick-uri. Explicația poate fi destul de simplă.

Atâta timp cât dimensiunile acestora nu deranjează cu nimic, atâta timp cât de cele mai multe ori nu ai nevoie de instalarea unor drivere, atâta timp cât nu sunt probleme de compatibilități iar scrierea unor date nu derivă în urma arderii cu un soft (operațiune care de obicei durează)... nu cred că mai este nevoie de altceva. Cu un memory stick pe care să îl ai mereu la tine ai prins norocul de mână. Să ne gândim la un student. Nu prea reușește el să ajungă la toate cursurile, barul de lângă cămin, facultatea de psihologie sau cu ceva noroc un servici fiind câțiva dintre factorii care participă fără voie la acest lucru. Și atunci, înainte de sesiune (este adevărat cu doar câteva zile înainte) începe să se dea cu capul de pereți sau mai bine zis de pereții camerelor colegilor pe care îi vizitează în speranța că va găsi ceva cursuri sau ceva laboratoare dacă nu chiar o listă de subiecte posibile. Și cum copiatoarele din cămine în astfel de perioade lucrează numai cu programări, studentul nostru a cam încurcat-o. Noroc că există calculatoarele și că, mai nou, cursurile se găsesc și în format electronic. Care este cea mai simplă și mai la îndemână metodă de a lua de la colegi date? Discheta. Mai vechea și actuala prietenă care nu vrea cu nici un preț să ne părăsească. Dar aici te poți lovi de problema capacității de stocare. Că de-aia nu înțeleg eu de ce o dischetă de doar 1,44 MB mai poate rezista pe un sistem pe care cel mai mic hard pe care poți să îl cumperi de la un magazin poate înghiți peste 2700 de dischete (aproximativ 40 GB). Dar problema cu discheta promit să o analizăm într-un material viitor. Vorbeam de stocare. Există deci ceva mult mai convenabil pentru transferul datelor studentului nostru. Este vorba de memory stick. Și o să mai trecem odată în revistă atuurile sale. Nu are nevoie de drivere, are capacitate mare de stocare (și mai ales... la alegerea utilizatorului), nu răpește mult timp la scriere (de ștergere nici nu mai vorbim), dar mai ales, se potrivește la orice calculator care dispune de un port USB.

Producătorii de memory stick-uri au simțit însă în scurt timp o breșă în piață. Ei și-au dat repede seama că pe lângă funcțiile de transfer de date memory stick-ul ar mai putea duce ceva bănuți în buzunare dacă ar mai face ceva care să mărească plaja de utilizare. Oamenii cel mai mult în timpul liber ascultă muzică sau se ocupă de treburi gospodărești (citit, pescuit, schi, fotbal... ). Numai că un slot USB cu siguranță nu putea suporta o undiță sau mai rău, o pereche de schiuri (și în ultimul caz nu ar prea fi avut vânzări în perioada de varăJ). Se putea ocupa totuși de altceva. Trebuia exploatat un domeniu de interes cât mai larg. Muzica. Și așa a apărut ideea de playere MP3 prin intermediul memory stick-ului. De ce MP3? Cred că am pune această întrebare degeba. Ar fi preferat cineva un player de WAV-uri? Cei mai mulțumiți sunt cei care oricum foloseau astfel de echipamente (playere cu CD) și înainte. Pentru că un drum de la București la Suceava cu trenul fără o sursă de muzică este cam de două ori mai lung J. În urma apariției playerelor de MP3-uri pe memory stick au avut de câștigat atât producătorii cât și utilizatorii. Sigur că în funcție de pretenții, corelate din plin cu posibilitățile financiare, piața a dezvoltat o întreagă industrie în acet sens, în momentul de față existând practic astfel de echipamente pentru orice buzunar.

Ne-am gândit că după sărbătorile de iarnă, după sarmale și vin... și după ce ați cheltuit și ultimii baniJ să vă aducem la cunoștință câteva playere MP3. Prețurile sunt mari și nu sunt. Sau se poate spune că sunt mici și nu sunt. Cum vreți să o luați. Ideea este că aveți de unde alege. Chiar dacă mai vreți un radio, chiar dacă mai vreți și un reportofon... și chiar dacă sunteți atât de pretențioși încât nu puteți avea un player de MP3-uri fără un ecran LCD. Aici veți găsi de toate.

Alegerea Redacției

Așa cum este normal, în cadrul unui test comparativ întâlniți o casetă cu "Alegerea redacției". Aici trebuia să fie prezentat cel mai bun produs din cele participante. Așa cum am mai spus însă, din comportarea echipamentelor am considerat că această piață a player-elor MP3 nu este încă destul de matură, nu este încă destul de dezvoltată. Și în plus, utilizatorii (sau potențialii utilizatori) nu sunt încă foarte bine informați despre acest tip de produse. Nu am fost în măsură să facem aprecierea celui mai bun dintre cele nouă participante. Am putea totuși numi ca făcând parte din clasa celor mai bune din cadrul testului pe MSI MegaStick 1, MP3 Player MP-317 și Napa PA12 FM/MP3 Player. Din tabelul de caracteristici și din graficele de transfer fiecare dintre voi își poate face o părere. Urmăriți cu atenție casetele cu sfaturi și concluzii din teste și informați-vă bine înainte să băgați mâna în buzunar pentru un player de MP3-uri.

Sfaturi înainte de cumpărare... și utilizare

Țineți cont înainte să dați banii pe un player de MP3-uri de câteva aspecte foarte importante pe care le puteți observa din specificații sau deschizând cutia:

  • conectarea player-ului la calculator se poate face fie direct USB fie printr-un cablu USB. Prima variantă aduce în avantaj faptul că nu este nevoie să cărați cablul de conexiune peste tot ci puteți conecta playerul la orice port USB de pe un calculator fără nici o problemă
  • memoria internă pe care o prezintă player-ul
  • prezența pe player a unor porturi de extensie pentru adăugarea de memorie. SecureDigital, SmartMedia, CompactFlash
  • existența unui ecran poate fi de un real folos. Acesta nu trebuie să fie deosebit de complex în afișare. Rolul său de cele mai multe ori este de imformare asupra stării player-ului, setărilor și melodiilor în curs
  • numărul de baterii poate fi în directă concordanță cu randamentul componentelor ce duc la un consum prea mare, sau cu funcțiile adiționale. Faceți un "control" asupra specificațiilor și vedeți care variantă este mai apropiată de realitate. Această metodă nu vă ajută prea mult dar uneori, la unele produse, poate da roade.

Glosar

DRIVER - program ce deține rolul de interfață între program/echipament și sistemul de operare. Driverul trimite de asemenea și informații către programul/echipamentul utilizatorului.

MP3 - acronim pentru MPEG layer 3. Cale/metodă de compresie digitală a informației audio. O informație audio nu poate fi compresată în format digital pentru ca mai apoi să se poată realiza procedeul invers fără compromisuri. Aceste compromisuri constau în modificarea fidelității înregistrării, funcție de metoda de compresie aleasă. Singura modalitate de a compresa informația audio fără a "strica" prea mult originalul este aceea de a elimina anumite componente ale semnalului care nu sunt de folos. Spre exemplu în cazul urechii umane aceasta poate recepta în același timp doar două semnale diferite în cazul în care diferența dintre acestea este mai mică de 50 dB. Deci dacă un semnal are 95dB orice alt semnal de mai puțin de 45 dB poate fi eliminat pentru că urechea normală nu îl mai recepționează. Sunt cazuri de persoane care trec lărgesc spectrul audibil dare acestea nu reprezintă în nici un caz majoritatea. În cazul fișierelor MP3 se pot seta frecvențele, valorile lor și lungimea acestora.

WAVE - format fără compresie utilizat de MS Windows utilizat în cazul înregistrărilor sau redărilor audio. Pentru a putea citi sau scrie un fișier WAVE se utilizează funcțiile WAVEIO din Windows API.

WINDOWS API - Windows Application Interface (API) reprezintă un set de funcții la care programatorii fac apel pentru a citi și scrie date în Windows SO.

WMA - Windows Media Audio (WMA) este un format proprietar MS Windows pentru compresia audio. WMA 7.1 este calitativ mai bun decât MP3 ținând cont de transferul fiecăruia dintre acestea (bit rate).

BIT RATE - cantitatea de informație (sau biți) care este transferată într-o secundă (biți pe secundă sau bps). MP3-ul face acest calcul în mii de biți pe secundă (kbps). Cu cât această valoare este mai mare cu atât calitatea audio este mai bună.

BLADE/BLADE ENC - un motor open source pentru WAV și MP3 utilizat în multe softuri MP3.

VQF - algoritm de compresie dezvoltat de Yamaha, similar cu cel MP3.

MEMORIE FLASH - mediu de stocare la care alimentarea se face prin intermediul conexiunii USB. Exemple de memorii flash: SmartMedia, CompactFlash, MemoryStick. Utilizate și în cazul aparatelor foto digitale.

PLAYER - produs soft sau hard capabil să redea înregistrări prezente pe un mediu de stocare.

MIXER - produs soft sau hard cu autorul căruia sunt combinate semnale audio.

Cum am testat

Toate testele au fost desfășurate în laboratorul PC Magazine România folosindu-se același sistem de test. Configurația sa a fost după cum urmează: placă de bază cu cipset Intel 875P, procesor Intel Pentium 4 la 3 GHz, 2x512 MB DDR-SDRAM Corsair XMS PC3200, hard disk Seagate Barracuda 7200.7 (SerialATA, 7200 rpm, 160 GB, 8 MB cache), USB 2.0, FireWire.

Echipamentele au fost testate în condiții identice. În cazul unei memorii memory stick (chiar dacă o a doua funcție este de player de MP3-uri) cea mai importantă funcție a acesteia este rata de transfer, sau timpul de transfer. Pentru acest lucru am realizat un pachet de date, acesta constând în 1192 fișiere și 12 directoare și un pachet de MP3-uri, constând în 23 fișiere și 2 directoare. Dimensiunea fiecărui pachet a fost de 100 MB (pentru player-ele cu 128 MB interni). În test au participal însă și playere cu 64 MB interni, pentru acestea realizând un pachet de date constând în 591 fișiere și 6 directoare, și un pachet de MP3-uri constând în 12 fișiere și 2 directoare. În acest ultim caz dimensiunea pachetelor a fost de 50 MB.

Fiecare player a fost instalat pe un sistem curat (prin restaurarea de fiecare dată a unei imagini). După instalare a urmat transferul propriu-zis, cronometrarea fiind realizată din momentul comenzii de copiere și până în momentul redării controlului asupra memoriei player-ului. După transferul pachetului de date s-a efectuat și operațiunea de ștergere a acestora (tot prin cronometrare), și la acest capitol observând diferențe destul de mari de la un model la altul. În afară de testele de transfer și de ștergere de date am mai fost interesați și de alte câteva caracterisitici întâlnite la fiecare model în parte, precum: prezența unui ecran LCD, iluminarea ecranului (în cazul în care acesta există), posibilitatea afișării numelui melodiei, recunoașterea și citirea directoarelor.

Ce am observat în teste

Din graficele de transfer de date se observă diferențe destul de mari de viteză. Avem o plajă cu extremități de la 0,05 MBps (nu luăm în calcul transferul de 0 MBps J) la 33,3 MBps. Deși produsele de care vorbim sunt din ce în ce mai utilizate, piața nu este încă pe deplin așezată, existând goluri ce nu pot fi controlate de cumpărător, acesta din urmă neavând posibilitatea de comparare a mai multor produse înainte de decizia de cumpărare sau chiar de achiziție în sine. Sigur că mai există și Internetul, dar din nou din păcate nu foarte mulți sunt aceia care înaintea avântului către magazin caută și ceva informații despre produsul pe care urmează a-l achiziționa. Și atunci de foarte multe ori această decizie se face funcție de preț și firmă producătoare, contând uneori și numărul de accesorii ce este oferit împreună cu pachetul. Totuși, pentru o bună parte din modelele prezente în laborator timpii obținuți s-au încadrat în limite decente, limite ce nu crează probleme din punctul de vedere al așteptării. Nu ne-ar supăra însă un transfer de 10 melodii pe secundă J, sau chiar instantaneu în momentul trecerii cu mașina prin fața magazinului de muzică la care suntem abonați.

Un player de MP3-uri se poate dovedi un prieten deosebit, putându-vă însoți peste tot, fără să ocupe prea mult spațiu și fără prea multe pretenții. Nici unul din player-ele prezente nu a venit cu acumulatori (au sosit numai cu baterii). Din punct de vedere al dimensiunilor nu vă faceți probleme prea mari. Orice buzunar cât de cât normal poate găzdui un astfel de echipament. Nu uitați însă că nu vorbim de playere de CD unde minimul fizic este determinat de dimensiunile unui astfel de suport optic.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro