Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   
Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


  PC MAGAZINE Ianuarie 2004
[ Divertisment ]

TESTE COMPARATIVE

Playere MP3

Creative MuVo
Memorie internă: 128 MB;
Preț informativ: 115 € (fără TVA).

 

Imaginea mărită
Dezvoltatorii de la Creative au realizat un model de player MP3 ceva mai aparte. Nu este cu mult diferit de ceilalți competitori. Diferența este că modulul de alimentare poate fi separat total de modulul de memorie. Sigur că funcția de player MP3 este valabilă doar în cazul în care avem și o alimentare atașată. Însă cei care câteva zile nu vor să asculte muzică ci doar să folosească memoria flash economisesc ceva spațiu în buzunar. Nu am observat nici un mod de blocare a accesului la butoane pentru apăsarea accidentală a vreunui buton, mai ales în cazul în care este în derulare și o melodie. În testul de transfer de date Creative MuVo a fost "campion" cu extraordinarul timp de 34 min 30 s, timp obținut și în urma repetării testului de mai multe ori. Timpii obținuți în celelalte teste s-au păstrat în aceeași notă, cam mari pentru un transfer USB.

Digital Music Player
Memorie internă: 128 MB;
Preț informativ: 75$ (fără TVA).

Imaginea mărită

Citește MP3 și WMA. Ecranul este iluminat din spate cu o lumină albastră, contrastul nefiind nemaipomenit. În afara funcției de player de MP3-uri echipamentul mai poate fi folosit și ca reportofon digital, pentru acest lucru existând un microfon încorporat. Memoria internă este de 128 MB dar mai este pus la dispoziție și un port pentru carduri SmartMedia. În timp ce navigați de la o melodie la alta durează puțin până ajungeți la melodia dorită, să zicem ceva mai departe de locul de unde se play-ează. Acest lucru se datorează faptului că la fiecare apăsare de buton (pentru următoarea melodie) indiferent de câte ori se apasă mai întâi se inițializează următoarea melodie. Așa că derularea între melodii se face cu apăsări ceva mai rare, lucru nu foarte plăcut de altfel.

Nu vă faceți probleme cu urechile. Nu o să vă supere prea tare volumul la maxim ☺.

Mercury KOB MP310-P1
Memorie internă: 64 MB;
Preț informativ: 99,9 € (fără TVA).

Imaginea mărită

Echipamentul este ceva mai generos în dimensiuni. Ecranul este extrem de simplist. În lateralele acestuia sunt plasate opt butoane. Pentru transport a fost livrată și o husă, deși nu prea îmi imaginez un utilizator care să asculte muzică și să țină playerul în buzunar și în husă. Dacă tot am vorbit de ascultarea muzicii trebuie spus că există și o telecomandă cu fir, loc unde se conectează și o pereche de căști.

Memoria internă este de 64MB dar este pus la dispoziția utilizatorilor și un port pentru carduri Smart Media. Pentru cei care își doresc multifuncționalitate, echipamentul poate fi utilizat și pe post de reportofon, existând un microfon încorporat, dar și o priză pentru intrarea unui astfel de echiapament. Tot la capitolul intrări se poate specifica și line-in-ul auxiliar. Înregistrările se fac tot în format MP3. În plus pentru cei care se plictisesc de MP3 pot trece la ascultarea radio. Din păcate testul de trasfer pentru pachetul de date nu a putut fi rulat în întregime, echipamentul raportând o eroare la fiecare încercare a noastră de a duce testul până la capăt.

MSI MegaStick 1
Memorie internă: 128 MB;
Preț informativ: 109 € (fără TVA).

Imaginea mărită
Cei 128 MB prezenți la bord trebuie neapărat să vă ajungă pentru că alte sloturi de extensie nu vă sunt oferite. În schimb aveți acces la un radio FM de care sigur nu vă plictisiți ☺ Ecranul nu este foarte generos dar este de ajuns și pe deasupra și iluminat. Designul echipamentului este foarte bine pus la punct, și deși pare fragil din punct de vedere al rigidității materialului din care este făcut, impresia generală este una foarte bună. În cazul în care doriți transformarea lui MegaStick 1 într-un reportofon priza pentru intrarea de microfon vă este de un real ajutor. Intrarea în meniu se face printr-un dispozitiv asemănător JogDial. De aici este permisă chiar și operațiunea de ștergere a unor înregistrări, funcție folositoare cel mai probabil în cazul înregistrărilor tip reportofon. Contrastul și iluminarea ecranului aduc o vizibilitate excelentă în spațiile neiluminate.

MP3 Player MP-317
Memorie internă: 128 MB;
Preț informativ: 74,9 € (fără TVA).

Imaginea mărită
Ca design pare destul de interesant. Nu vine cu telecomandă dar are un set de căști foarte plăcut, fiind permisă și agățarea playerului de gât. Are chiar și un meniu prin care se poate naviga prin intermediul unui buton asemănător cu cele JogDial. Ecranul este iluminat din spate cu o lumină albastră, putându-se seta chiar și nivelul contrastului. Tot din meniu se mai poate avea acces la informații precum gradul de ocupare al memoriei interne (maximul în cazul de față fiind de 128 MB), opțiune foarte folositoare. Înregistrările de voce, pentru că există și un microfon intern, se pot face de la 8000 Hz până la 48000 Hz. În timpul utilizării, fără să ascultăm vreun fișier MP3, ci doar navigând prin meniuri am semnalat ceva opriri, asemănătoare cu cele date de funcția autooff. Butoanele pentru control al volumului m-au păcălit pițin pentru că erau așezate invers, în sensul că cel pentru creștere al volumului este dispus în stânga iar cel pentru descreștere în dreapta.

Napa PA22 MP3 Player
Memorie internă: 128 MB;
Preț informativ: 107$ (fără TVA).

Imaginea mărită
Este compact și nu foarte pretențios. Nu dorește nimic mai mult decât să dețină rolul de player MP3 și memorie USB. Și îndeplinește destul de bine cele două funcții. În rest nu vine nici cu ecran, nici cu cine știe ce intrări. Napa PA22, la capitolul transfer de date, se apropie destul de mult de Creative MuVo. PA22 a obținut pentru transferul de date un timp de 29 min 57 s. În rest toate celelate rezultate au fost, așa cum am spus, apropiate de Creative MuVo, cu specificația că PA22 a reușit totuși un transfer mai rapid. Așezarea butoanelor de acces la PA22 pare că este pentru stângaci. Ținându-l în mâna dreaptă nu am putut efectua comenzile la fel de rapid, butoanele pentru control al volumului fiind plasate în partea stângă, pe laterala player-ului. Tot la aceste butoane am observat necesitatea acordării unei mai mari atenții în apăsare, de vină fiind nereliefarea îndeajuns a butoanelor, pentru un acces mai simplu și mai sigur.

Napa și Coby

Nu știu care din următoarele playere este produs de Napa și care este produs de Coby. Două dintre acestea poartă numele Napa, iar unul Coby. Problema este că arată aproape identic, neexistând nici o urmă de îndoială că fabricantul este comun. Am ales să facem o descriere multiplă pentru că dacă am fi ales pe rând fiecare player după primul prezentat nu prea am mai fi avut ce să scriem la celelalte două. Cele trei modele sunt Napa PA11, Napa PA 12 și Coby MP-C440. În primul rând vă spunem faptul că două dintre acestea au 64 MB interni, iar unul 128 MB. Este vorba de modelul Coby MP-C440. La instalare MP-C440 a cerut neapărat instalarea în prealabil a driverelor de pe CD, operațiune ce face practic imposibilă plimbarea playerului pe la prieteni fără CD-ul cu drivere în geantă. Din punct de vedere al memoriei externe (carduri), Coby MP-C440 nu se poate lăuda cu nimic vis a vis de portul SM și SD/MMC prezent la Napa PA11, respectiv Napa PA12-FM . În pachet, la toate trei modelele întâlnim ca acesoriu o pereche de căști. Trebuie să îi dăm câștig de cauză însă din nou lui Coby MP-C440 care are un set de căști mai bine pus la punct. Roata se întoarce însă în favoarea lui Napa PA12 datorită tunerului radio prezent la bord. În orice caz alegerea unuia din cele trei modele prezentate mai sus nu este o procedură foarte complicată ținând cont și de faptul că toate trei sunt furnizate de același magazin. Așa că le puteți vedea pe toate deodată foarte ușor.

Napa PA11 - Memorie internă: 128 MB; Preț informativ: 91$ (fără TVA).

Napa PA12 - Memorie internă: 128 MB; Preț informativ: 108$ (fără TVA).

Coby MP-C440 - Memorie internă: 128 MB; Preț informativ: 140$ (fără TVA).

Imaginea mărită

Imaginea mărită

Imaginea mărită

Apple iPod 20GB

Specificații: memorie internă 20 GB, suport magnetic hard disk, FireWire, ceas, alarmă, compatibilitate AAC, MP3, WAV, AIFF, rată de transfer suportată 32-320 Kbps, căști cu telecomandă pe fir, baterie Lithiu Ion, capacitate 630 mAh, timp estimat de lucru al bateriei 8 ore. Sisteme de operare : MS Windows 2000/XP/Apple MAC OS10.1.5.

Preț informativ: 402 € (fără TVA). Garanție: 12 luni.
Ofertant Best Computers, tel.: 021-303.01.57, www.bestcomputers.ro

Rezultatele obținute de iPod 20 GB în testele de transfer - Fig. Transfer date MBps - deconspiră faptul că sub caroserie se află un motor de hard disk.

Imaginea mărită

Apple iPod 20 GB

Player-ele de MP3-uri cu CD sunt arhicunoscute. Cam pe aceeași pantă se învârt acum și cele ce dețin ca suport memory stick-ul. O categorie relativ nouă o reprezintă player-ele cu HDD intern. Și nu este vorba de vreo memorie ci pur și simplu de un hard disk. Se poate discuta mult pe această temă. Dacă îmi dau cu părerea mă contrazic de la minut la minut. Există argumente și Pro și Contra. Primul lucru care ne-a interesa în cazul în care ne-am gândi să cumpărăm așa ceva ar fi prețul. Ei bine aici vă pot spune clar că este destul de mare. Un argument forte negativist este acela că un hard disk care să stea în buzunar în timp ce lucrează nu este foarte fiabil. Probabil că durata sa de viață este mult mai mică iar posibilitățile de defectare mult mai mari. Probabil. Pentru că nici nu am văzut așa ceva stricat dar nici nu e prea multă vreme de când avem așa ceva pe piața. Și totuși există argumente pro care par să le primeze în decizia de cumpărare. Este vorba în primul rând de capacitatea extrem de mare, de care dispune un player cu hard disk. În cazul de față putem vorbi de 20 GB dar există deja și varianta de 40 GB. Și nu sunt două unul peste altul☺ O mare parte de vină în cazul de față o are și compania producătoare, datorită design-ului absolut "înfiorător" de bine pus la punct și a funcțiilor multiple ce pot fi aplicate player-ului. Priviți poza alăturată și imaginați-vă câtă de câtă inventivitate au dat dovadă dezvoltatorii. Elementul care "macină" pe fiecare prim utilizator al său este în primul rând butonul de derulare prin meniuri sau liste. Acest buton este conceput sub forma unui disc, în mijloc fiind separată o zonă pentru confirmarea acțiunii. Un fel de tastă OK. Simpla deplasare a degetului pe disc are ca efect deplasarea pe ecran în meniuri sau liste.

Meniurile sunt absolut încântătoare. Simple și în același timp extrem de complete. Navigarea este mai mult o joacă.

Pentru a nu fi nevoie de scoaterea echipamentului mereu din buzunar pentru schimbarea melodiilor, la atâția bani era și normală prezența unei telecomenzi. Aceasta păstrează pe de-a-ntregul linia de design impusă iPod-ului.

iPod 20 GB face de toate. Face liste cu preferințe muzicale, are trei jocuri absolut geniale pentru modul de navigare prezent pe echipament, are ceas, are alarmă și poate reține liste de contact din Microsoft Outlook, Microsoft Outlook Express și Palm Desktop. Și astea sunt cele mai importante. Mai sunt și altele dar din lipsă de spațiu nu le mai enumerăm. Nu mai vorbim de calitatea excelentă a sunetului.

Nu știu ce i-am putea reproșa lui iPod 20 GB. Dacă însă țineți neapărat să îi reproșăm ceva o sa vă facem pe plac. Să ne legăm de baterie. Deși nu am testat durata de viață a trebuit să încărcăm bateria cam de două oro pentru o zi de muncă la birou de aproximativ 10 ore. Sigur însă că fiind vorba de un hard disk și de faptul că l-am tot alergat prin toate meniurile consumul bateriei este serios afectat. O a doua atenționare este de fapt un mic bug de soft. Iată cum stă problema. În timpul melodiei punem o mică pauză. Să zicem că ne-a sunat telefonul. În timpul convorbirii mai navigăm și noi prin meniuri să vedem ce alte melodii mai putem asculta. La un moment dat (să zicem la sfârșitul convorbirii telefonice) vrem să revenim la melodia anterioară, de acolo de unde am pus pauza acum ceva vreme. Ei bine. Dacă vă aflați, în urma navigării, pe o altă melodie, apăsarea tastei pauză (nu play!) nu continuă vechea melodie ci o lansează pe cea de pe ecran acolo unde ați fost poziționați în acel moment. Cam lungă explicația dar voi ați vrut să găsim și ceva mai puțin bun la iPod. Deși între noi fie vorba nu știu decâte ori o să vă loviți de această problemă de soft. A! iPod nu are radio FM!

Conexiunea cu calculatorul se face prin IEEE 1394, este adevărat, conexiune mai puțin întâlnită și utilizată la noi. Însă cine dă banii pe un iPod cu siguranță are acasă o placă de bază cu FireWire☺. Sau măcar își poate permite una. Atenție însă că pentru a face transfer de date este musai nevoie de cradle-ul oferit în pachet datorită mufei proprietare cu care sosește iPod-ul. Deci nu puteți face conexiune directă cu calculatorul.

[ Teste comparative - Let the music play ]


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro