Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   
Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Cover Story - PC Magazine Romania, Martie  2002

Gata Pentru Revoluția Serviciilor

Internet în mișcare
Ce este GPRS?
Beneficii
Terminale GPRS
WAP peste GPRS
SonyEricsson moștenește experiența Ericsson
Servicii GPRS
Glosar
Adrese de interes
Oferta Connex
Oferta Dialog
În loc de concluzii


La realizarea acestui grupaj au colaborat:
Alexandru Georgevici, Business Development Representative Motorola Romania;
Radu Cozma, Sales Manager Nokia;
Radu Ionescu, Ericsson;
Monica Voinea, Sales Manager al Diviziei Siemens Informații și Comunicații Mobile;
Eugen Preotu, consultant pe probleme de comunicații;
Eva Ciubotaru, Associate Director Service Development Connex;
Dragoș Dima, Customer Service Connex;
Mihai Ciocîrlie, Corporate Marketing Manager MobilRom;
Cristian Lăcraru, Laboratorul de teste PC Magazine.
Grupajul a fost coordonat din partea PC Magazine de Mihaela Cârstea.

Asistăm cu toții astăzi la explozia de informație adusă de dezvoltarea internetului. Un posibil scenariu care se desfășoară într-un orizont de timp nu foarte îndepărtat, să spunem 2004, va pune internetul în centrul universului nostru personal, la birou, acasă, în mașină.

Statisticile recente indică o convergență absolută a tuturor mediilor de comunicare spre internet.

Internetul tinde să devină interfața primară de comunicație; oamenii accesează www pentru a se informa sau pentru a se distra, se conectează la intranetul propriilor companii pentru a accesa informațiile de care au nevoie în desfășurarea activității de zi cu zi sau pentru a comunica cu colegii și, nu în ultimul rând, accesează extranetul/internetul pentru a comunica și a desfășura afaceri cu clienții și furnizorii.

Dar toată această revoluție în comunicarea și accesarea informației via internet nu ar fi putut fi posibilă fără dezvoltarea tehnologică a telecomunicațiilor din ultima perioadă. Telefonia celulară radio, sau altfel spus telefonul GSM cotidian așa cum îl știm, a fost concepută în principal pentru a satisface o necesitate primară a oamenilor și anume comunicarea prin voce. Însă lucrurile nu s-au oprit aici...

De la simplicitatea vorbei, lucrurile au evoluat spre mesajul scris. Operatorii GSM de pretutindeni au intuit potențialul acestui mod de comunicare și au lansat un serviciu care permite transmiterea, cu ajutorul telefonului mobil, a unui banal mesaj scurt, de tip text (sau SMS cum i se mai spune astăzi). De la serviciile incipiente de tip SMS, s-a ajuns astăzi la o paletă mult mai largă și anume la comunicarea prin e-mail, la acces internet, WAP, Bluetooth etc.

Internet în mișcare...
De la diversitatea de servicii și până la conceptul de internet mobil nu a fost decât un pas. Acesta a fost făcut în momentul în care convergența de care discutam la începutul acestui articol se transpunea în realitate. Acest concept de "internet în mișcare" începe să prindă contur și în România odată cu dezvoltarea tehnologiilor de acces la date "wireless" (fără fir). GPRS devine astfel prima tehnologie care permite apariția și dezvoltarea internetului mobil.
În 2001 a fost prezentată în mediile de comunicare lansarea tehnologiei GPRS în România. Doi dintre operatorii prezenți în România au decis implementarea acesteia și lansarea unui nou serviciu de date pentru clienții lor.

Ce este GPRS ?
Cele 4 inițiale provin de la General Packet Radio Service. GPRS-ul este o tehnologie pentru servicii mobile de comunicare și transmisie rapidă de date.

GPRS se bazează pe comutarea de pachete prin rețeaua de telefonie mobilă. Noutatea fundamentală introdusă de tehnologia GPRS este aceea că telefonul mobil devine un terminal identificat printr-o adresă de IP (internet), conectat permanent și disponibil, iar rețeaua GSM de telefonie cu circuite comutate se transformă într-o rețea de transmisie și comutare de pachete similare tehnologiei TCP/IP folosită în internet.

El aduce o nouă dimensiune serviciilor de telefonie celulară (GSM) în ceea ce privește comunicarea și transferul de date și astfel telefonia celulară devine cu un pas tot mai aproape de internet.

Pentru a putea oferi servicii utilizând GPRS, un operator trebuie să introducă o rețea de date peste rețeaua existentă de telefonie GSM, așa numitul core GPRS sau rețeaua de bază GPRS. Aceasta este de fapt elementul central al tehnologiei. Core GPRS este compusă din două elemente (noduri) de rețea: unul este SGSN - Serving GPRS Support Node, nodul care efectuează routarea pachetelor în rețea, din și înspre zona specifică pe care o deservește, managementul utilizatorilor de GPRS din acea zonă, precum și interfața primară de tarifare.

Celălalt nod din rețeaua GPRS este GGSN - Gateway GPRS Serving Node, nodul care constituie interfață către "lumea exterioară de date". După cum este și denumit, este un "gateway", o poartă de access, o interfață între rețeaua mobilă GPRS și rețele externe, publice de date, de tip IP - internet World Wide Web, .X25 etc. GGSN include de asemenea un element "Border Gateway" care să permită conectarea la alte rețele de tip GPRS, pentru serviciile de roaming etc.

În componența core GPRS se mai regăsesc elemente adiționale, o componentă pentru transport de date inter noduri, care este de fapt un backbone de IP de mare capacitate - așa numitul "Communication Hub/Switch", elemente de interfață, stocare, mediere și calcul pentru informația de tarifare generată în nod, "Charging Gateway", elemente care să asigure managementul operării și mentenanța sistemului, "OMC_G - Operations & Management Centre - GPRS" etc.

Din punctul de vedere al rețelei GSM, și aceasta suferă transformări care o pregătesc de interfațarea cu "core network" -ul. La nivelul stațiilor regionale de control GSM, se mai adaugă câte un element nou, numit PCU - Packet Control Unit, care are rolul de a controla traficul de pachete la nivel de interfață radio. De asemenea, la nivelul stațiilor de bază GSM, BTS, unitățile radio ale acestora trebuiesc upgradate pentru a suporta noua interfață radio, precum și elementele de securizare și semnalizare ale GPRS.


De fapt, GPRS nu reprezintă numai o tehnologie sau un serviciu în sine, GPRS este un model interactiv mai complex care presupune infrastructura, aplicațiile (și implicit) serviciile aferente GPRS, precum și terminalele, telefoanele cu care utilizatorii să aibă acces la aceste servicii.

Beneficii
Introducerea acestei tehnologii va permite oamenilor accesul mult mai rapid și mai convenabil la informație, în general, la numeroase servicii de date și informații cu ajutorul telefonului mobil, în particular, va îmbunătăți și spori comunicarea.

Pentru că GSM-ul nu a fost niciodată creat pentru a permite comunicarea la viteza, calitatea și costurile cerute de un utilizator al anului 2001, transmisiile mobile de date la viteza de 9,6 kbps precum și tarifarea la timp oferită de tehnologia GSM au fost mult timp o stavilă în calea dezvoltării comunicațiilor mobile de date.

Spre deosebire de GSM, tehnologia GPRS și, implicit serviciile oferite de aceasta, oferă câteva avantaje clare pentru utilizator:

Conectarea permanentă
O caracteristică importantă a tehnologiei GPRS este conectarea permanentă a utilizatorului. Conceptul de "always on" înseamnă că utilizatorul, în mod similar unui calculator (PC) conectat într-o rețea, poate rămâne permanent conectat, dar plătind numai pentru volumul de date transferat și nu la timp, așa cum se întâmplă în cazul transferurilor de date pe rețeaua clasică GSM. Plata, deci, se face în funcție de volumul de date transmise și nu în funcție de durata transmisiei. Pe piață sunt disponibile diferite modele de abonamente, unele cu volum de date incluse, pentru "heavy users" de date sau dimpotrivă abonamente mai scăzute ca preț, pentru cei care consultă informațiile doar ocazional.

Timpul de conectare - În sistemul GPRS conectarea se face extrem de rapid, tipic 2-3 s în loc de 30-40 s cât eram obișnuiți la o conexiune de date peste GSM sau chiar la un dial-up fix de internet. Acest lucru este critic pentru aplicații bancare, securizate, de tip "remote credit card authorization" unde nu poți obliga utilizatorul să mai aștepte încă 30 s pentru conectare.

Viteza de transmisie a informației - Vitezele de transfer de date oferite sunt de asemenea net superioare GSM, ele ajungând astăzi la valori uzuale de 33-35 kbps. Pe măsura dezvoltării acestor servicii, vitezele oferite vor crește spre 80-90 kbps. Viteza maximă teoretică oferită de GPRS este de 171 kbps (atunci când se utilizează toți cei 8 timeslot ai purtătoarei radio). Aceasta este de cca 3 ori mai mare, net superioară unei conexiuni fixe de telecomunicații (de dial up) de 64 kbps și de cca 10 ori mai mare decât cele oferite de GSM. Astfel informația este transmisă mai repede și mai eficient de-a lungul rețelei mobile.

Aplicații noi, diversificate, atractive
GPRS permite folosirea în regim de mobilitate totală a aplicațiilor de tip navigare pe internet, acces al informațiilor de companie de la birou, aplicații de transmisie text sau imagini video, comunicare personală, comerț mobil, localizare etc. Toate acestea fie la birou, fie acasă pe laptop, fie în mașină afișate pe display-ul inteligent al acesteia, sau când mergem pe jos, pe ecranul terminalului nostru mobil, fie el telefon sau PDA. Practic informația este cu noi, oriunde, oricând, accesibilă de pe orice terminal.

Aplicațiile existente WAP dobândesc o nouă vigoare și savoare, în condițiile în care viteza de transfer a informației și prețul nu mai sunt o piedică în calea folosirii acestora. Astfel, utilizatorul are acces la un portofoliu extrem de variat de informații de genul: știri text însoțite eventual de imagini, informații despre vreme, trafic, zboruri, rezultate de loterie, sportive, horoscop, gluma zilei etc.

Tehnologia GPRS permite dezvoltarea și lansarea de noi aplicații, care nu au putut fi disponibile datorită limitărilor tehnologiei GSM (transmisie de date la 9,6 kbps) și ale SMS (mesaj cu lungime de maximum 160 de caractere). De exemplu putem naviga pe internet, în condiții de viteză de access net superioare soluțiilor clasice de dial-up fix. Timpul petrecut în accesarea unui sit de pe internet se scurtează considerabil. Putem face mai multe în timp mai puțin și să nu uităm că vom plăti doar pentru ceea ce vedem/accesăm.

Putem accesa, de asemenea, în condiții de totală securitate (prin intermediul VPN) și mobilitate, informațiile aflate pe intranetul firmei noastre, ca să consultăm ultima prognoză de vânzări, ultimul tabel de prețuri, sau financiare - acțiuni, oriunde ne-am afla.

E-mail-ul nostru de la birou sau contul personal de pe internet/de la operator, poate fi transmis/recepționat de pe telefonul mobil sau laptop. Practic se poate face accesul la orice informație aflată pe intranetul companiei, aici incluzând accesul la e-mail, agenda electronică personală cu date despre întâlniri, lista de telefoane, adrese, sarcini și priorități, fișiere diverse, baze de date etc. se face oricând și de oriunde.

Putem fi în contact permanent cu prietenii prin intermediul aplicațiilor de comunicare personală tip Instant Messaging, putem sta la un chat de pe telefonul mobil sau laptop sau putem descărca de pe internet și citi eBooks, cărți în format electronic.

În clipele noastre de răgaz, ne putem destinde, putem juca jocuri în rețea cu prietenii noștri, putem descărca și asculta muzică de pe internet sau ne putem personaliza telefonul și descărca ultimele sonerii muzicale, logo-uri și screen saver-uri pentru telefonul nostru.

Tehnologia GPRS permite de asemenea transmitere de eCard, ePictures, imagini electronice sau chiar mici filmulețe video în formatul Mpeg4 movie. De exemplu, pentru presă, poate fi posibilă transmiterea la ziar de fotografii de la locul relatării faptei, în timp real, utilizând doar o cameră digitală, un laptop și telefon GPRS.

O altă aplicație ar putea fi monitorizarea de la distanță contra intrușilor a unei proprietăți/loc public, și transmisia de imagini în timp real, la un dispecerat central de pază și securitate/poliție etc. Comanda de la distanță și automatizarea unor aplicații casnice este un alt exemplu. Trasmiterea către serviciul de urgență al spitalului, a unor analize/date despre un pacient aflat într-o stare critică, în ambulanță, i-ar putea salva acestuia viața. GPRS este aici ca să ne ofere posibilități de dezvoltare.

Să presupunem că suntem nou venit în oraș și trebuie să găsim un hotel, un restaurant, un ATM/bancă. Cum putem face acest lucru, când nu știm limba, pentru că vorbim doar engleza? Serviciile de localizare ne permit să găsim cu ușurință restaurantul, hotelul, ATM-ul, și apoi putem face și booking-ul de rigoare.

De asemenea suntem la cumpărături și nu avem bani îndeajuns. Însă și aici serviciul GPRS ne vine în ajutor. Serviciile de mobile Purchase, mobile Payment și mobile Banking ne permit conceptul de "portofel mobil".

O altă gamă de aplicații verticale sunt cele legate de monitorizare de vehicule/management de flotă de transport etc. O asemenea aplicație se bazează pe rețeaua globală de sateliți GPS (întreținută 24 de ore din 24 de către Dept. Apărării al SUA), pe un receptor GPS montat pe vehicul și pe suportul de transmisie de date oferit de GPRS. Astfel, orice obiect poate fi detectat și localizat, în orice colț al globului, cu o acuratețe de 1-2 metri. Vehiculul poate fi astfel monitorizat și conducătorului i se poate stabili și comunica poziția exactă, ruta optimă de mers sau, în cazul unei defecțiuni, poate fi depanat de la distanță de către un centru de asistență sau se poate chiar împiedica furtul acestuia.

Tot din această gamă fac parte și aplicațiile dispecerat/curierat/service. O astfel de aplicație se poate lega de cele de localizare de mai sus și eficientiza activitățile de dispecerat/curierat/service. Astfel, în cel mai scurt timp de la preluarea apelului de service, clientul beneficiază de cel mai apropiat tehnician pentru intervenție. Acesta, la terminarea comenzii, actualizează baza de date cu toate detaliile referitoare la intervenție, în timp real, și primește mai departe instrucțiuni pentru următoarea intervenție. Clientul este mulțumit de promptitudinea și calitatea serviciului iar compania prestatoare de servicii de eficiența utilizării resurselor din teritoriu ...și lista ar mai putea continua la infinit, posibilitățile fiind aici nelimitate.

Beneficii pentru operator
Și pentru operator, tehnologia GPRS aduce câteva beneficii clare:

  • Eficiența utilizării resurselor de rețea în cazul comutării de pachete. Comutarea de pachete versus circuite comutate este net superioară. De exemplu, în cazul unei transmisii de date între utilizatorii A și B, există fizic o linie dedicată pe toată durata transferului, numai pentru acești 2 utilizatori. În cazul GPRS, informația este împărțită în pachete, ca într-un puzzle, trimisă la destinație și apoi reasamblată. Diferența constă în faptul că elementele sunt trimise numai în momente discrete de timp pe canalul deschis între A și B, în restul timpului lăsând loc și pentru alte pachete ale altor utilizatori. Astfel utilizarea resurselor, canalului de comunicație se face de mai mulți oameni și implicit se eficientizează transmisia.
  • Eficiența spectrului radio alocat - fiind comutare de pachete, după modelul tehnologiei TCP/IP utilizată în internet, se transmit cantități mici de informație în intervale scurte de timp, așa numite "burst-uri" de transmisie, ceea ce mărește eficiența transmisiei radio. De asemenea, utilizarea resurselor radio se face numai atunci când se transmit/recepționează efectiv date. Astfel, o singură resursă radio poate deservi mai mulți utilizatori simultan, în loc să se aloce acea resursă pentru o perioadă de timp, numai pentru utilizatorul x. Fiind o lărgime de bandă utilizată în comun, numărul de utilizatori care pot fi deserviți de o singură celulă radio GPRS simultan, depinde de volumul și tipul aplicației folosite.
  • Pentru prima dată rețele mobile devin compatibile cu internetul 100%. Acum se permite funcționalitatea de mobile internet, toate aplicațiile care se folosesc în internetul "fix" pot fi acum portate pe GPRS, ex. navigare pe internet, transfer de fișiere - ftp, chat, email, telnet etc.
  • Este un standard cu adevărat global, permițând roaming global. GPRS este susținut atât de către tehnologia europeană GSM cât și de CDMA, care există pe scară largă atât în SUA cât și în Japonia.

În mod evident toate aceste caracteristici fac din serviciul GPRS unul extrem de eficient, atractiv și rentabil atât în ceea ce privește timpul și banii utilizatorilor, cât și investiția și interesul operatorilor de telefonie celulară. - Alexandru Georgevici


Terminale GPRS

 

Wap peste GPRS
Nokia, liderul mondial al pieței terminalelor mobile, consideră combinația dintre GPRS și WAP (WAP over GPRS) ca fiind un motor principal al serviciilor mobile în G 2,5. GPRS permite comutarea pachetelor de date transferate pe baza tehnologiei tradiționale GSM, reflectând modelul internet și asigură tranziția către 3G. WAP este conceput să asigure un format al conținutului pentru utilizatorii de terminale. În mediul creat de combinația celor două elemente utilizatorii pot avea acces permanent și rapid la servicile WAP, respectiv la informația pe care și-o doresc, într-un mod asemănător cu accesarea web-ului prin LAN sau DSL.

Se estimează că la sfârșitul anului 2003 vor fi aproximativ 1 miliard de utilizatori de echipamente wireless pentru care utilizarea conținutului " fir" va fi o parte a vieții cotidiene. Revoluția datelor mobile va fi cu atât mai rapidă cu cât operatorii vor implementa mai repede comutarea pachetelor informaționale.

Valoarea tehnologiei GPRS devine, însă, mai ușor perceptibilă (și mai interesantă) pentru utilizatori atunci când este vorba despre terminalele care o includ și despre avantajele oferite de performanțele lor îmbunătățite.

Nokia a lansat deja 4 terminale GPRS care se adresează unor categorii diferite de utilizatori. Astfel, virtuțiile noii tehnologii pot fi puse să lucreze în ipostaze de viață diferite, în funcție de stilul fiecărei categorii de utilizatori. Două dintre aceste terminale sunt disponibile comercial (Nokia 8310 și Nokia 6310), alte două fiind planificate pentru trimestrul 1 al anului 2002 (Nokia 6510) și, respectiv, trimestrul 2 (Nokia 7650).

"Terminalul mobil are un rol din ce în ce mai important în viața unui număr din ce în ce mai mare de oameni. Aceștia au, fiecare, stiluri de viață diferite, reflectate și de necesitățile specifice ale serviciilor și funcțiilor utilizate cu predilecție"- spune Radu Cozma, Sales Manager, Nokia Mobile Phones - care subliniază că oferta Nokia este gândită astfel încât să răspundă fiecărui segment de utilizatori identificat în profunzimea pieței.

Ca dovadă, Nokia 8310, primul terminal GPRS prezentat de Nokia, se adresează segmentului de public interesat atât de tendințele modei cât și de noutățile tehnologice. Terminalul are un concept de design special, tridimensional, și oferă posibilitatea asortării carcaselor în 160 de combinații de culori. Prin intermediul căștilor se pot asculta posturile de radio preferate iar comutarea către convorbirea telefonică se face automat, de îndată ce intervine un apel.


Nokia 6310 este dedicat unei alte categorii de public: utilizatorii care folosesc telefonul pentru conducerea afacerilor. Conexiunea Bluetooth inclusă permite conectarea la o multitudine de office devices precum computerul sau imprimanta compatibile. Nokia 6310 este, de asemenea, primul terminal Nokia care include un portofel electronic ce permite utilizatorului să facă cumpărături de oriunde și oricând și să facă plățile, în mod convenabil, în timp ce se află în mișcare.

Nokia 6510 combină virtuțiile modelelor Nokia 8310 și Nokia 6310. El se adresează celor care au nevoie de funcții de tip business și doresc în plus accesul la opțiuni legate de stil.

Nokia 7650 introduce conceptul de multimedia messaging (MMS) oferind, prin intermediul aparatului de fotografiat digital inclus, posibilitatea transmiterii simultane de fotografii, text și mesaje vocale.

"Concluzia este că utilizatorul final simte nevoia să îi fie recunoscută unicitatea și că tehnologia inclusă în terminale trebuie să faciliteze accesul la funcțiile și serviciile pe care fiecare și le dorește."- spune Cozma.

Ca o indicație a tendințelor pieței ar fi intersant de adăugat că în lume, la numai un an de la lansarea WAP erau peste 8 milioane de utilizatori ai acestor servicii specifice care foloseau peste 40 de modele de telefoane. Aceasta poate fi o indicație în plus asupra exploziei pe care o va produce GPRS.


SonyEricsson moștenește experiența Ericsson

Ca lider mondial în telecomunicații mobile, Ericsson a sprijinit puternic introducerea GPRS, fiind câștigătorul a numeroase licitații de instalare de rețele GPRS, în întreaga lume. Noua companie, SonyEricsson, moștenește toată această experiență și beneficiază, de asemenea, de aportul Sony în ceea ce privește aplicațiile multimedia la nivelul terminalelor.

GPRS este un pas înainte în evoluția firească a GSM, iar piața utilizatorilor de GSM este puternic dezvoltată, mai ales în Europa. Pentru aceste milioane de utilizatori, posibilitatea de a efectua transferuri de date rapide și eficiente ca preț, fără a apela la o altă tehnologie, este extrem de importantă. În acest sens, toate telefoanele noastre GSM de dată recentă suportă GPRS.

Astfel, SonyEricsson a lansat la sfârșitul anului trecut telefonul T68, unul dintre cele mai performante terminale GPRS aflate pe piața românească în prezent. T68 este și primul telefon mobil din lume cu ecran color, având și suport pentru Bluetooth și mesagerie multimedia.

Alte terminale GPRS ale SonyEricsson, disponibile pe piața din România sunt R520, T39 și T65. Terminalele care vor fi lansate în cea de-a doua jumătate a anului vor reflecta și mai bine viziunea SonyEricsson, aceea de a prelua conducerea în ceea ce privește produsele multimedia mobile. Convergența între tehnologia informației și comunicații va deveni mai vizibilă în produsele noastre. Saltul tehnologic la nivelul terminalelor trebuie dublat de un salt la nivelul rețelelor, iar GPRS-ul poate fi considerat un astfel de salt.

SonyEricsson colaborează cu toți cei trei operatori GSM în ceea ce privește distribuția de telefoane mobile, iar Ericsson România pentru echipamentele de rețea (GSM și GPRS). E greu de dat un pronostic cu privire la evoluția serviciului, mai ales că se așteaptă și licitația pentru licențe UMTS, care vor da un plus de competitivitate pe piața transmisiunilor mobile de date. - Radu Ionescu

Adrese de interes
www.gsmworld.com/technology/gprs.html - Informații despre tehnologia GPRS
www.mobilegprs.com- Detalii despre GPRS în rețelele mobile
www.ericsson.com/gprs/ - Pagina Ericsson dedicată GPRS
www.nokia.com/gprs/- Pagina Nokia dedicată GPRS
www.siemens.com/gprs- Pagina Siemens dedicată GPRS
www.motorola.com/aspira/GPRS.htm- Pagina Motorola dedicată GPRS
www.connex.ro- Pagina operatorului Mobifon
www.telemobil.ro- Pagina operatorului Telemobil
www.etsi.org/ - (European Telecommunications Standards Institute)
www.umts-forum.org/- Forumul UMTS (Universal Mobile Telecommunications System)
www.links2mobile.com/ - Portal pentru situri dedicate comunicațiilor mobile
www.mobile4g.com/ - Informații despre a patra generație de servicii mobile
www.3gpp.org/ - Proiecte de parteneriat pentru generația 3
www.wapforum.org/ - Forumul WAP
www.bluetooth.com/ - Situl oficial Bluetooth
3gsmworldcongress.com - Congresul mondial GSM
www.cdg.org - Grupul dezvoltatorilor CDMA


SERVICII GPRS

Tehnologia GPRS oferă posibilitatea dezvoltării unui număr teoretic infinit de aplicații. Cei care le implementează sunt operatorii de telefonie mobilă GSM. În momentul de față, atât Mobifon cât și MobilRom oferă în România servicii GPRS, atât companiilor cât și clienților individuali. Chiar dacă lansarea oficială a acestor servicii a fost făcută cu puțin timp în urmă, reacțiile operatorilor sunt optimiste. Capacitatea, viteza de transmisie și costurile implicate de GPRS îl recomandă ca o soluție excelentă pentru consumatorii de comunicare integrată mobilă, mai ales cei din mediul de afaceri.

Oferta Connex
Oferta Dialog

Glosar

În loc de concluzii


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro