Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Cover Story - PC Magazine Romania, Martie  2002

Gata Pentru Revoluția Serviciilor

GLOSAR GPRS

3G - prescurtare pentru cea de-a treia generație de comunicații fără fir. Urmare a generațiilor 1G (anii '70, '80, primele sisteme de telefonie mobilă), 2G (anii '90 până în prezent, codificarea vocii digitale, ulterior îmbunătățirea lărgimii de bandă, rutarea pachetelor și introducerea multimedia). Faza 3G se estimează că va atinge maturitatea în anii 2003 și 2005 și se așteaptă să includă facilități precum multimedia îmbunătățită (voce, date, video și control de la distanță), întrebuințare în toate modurile populare (telefoane mobile, e-mail, paging, fax, videoconferințe, browsing web), lărgime de bandă și viteză crescută (2 Mbps), flexibilitate de rutare (repetor, satelit, LAN), operare la frecvențe de aproximativ 2 GHz, facilități de roaming în Europa, Japonia și America de Nord.

4G - prescurtare pentru cea de a patra generație de comunicații fără fir. Serviciile 4G se estimează că vor fi introduse în 2006 în Japonia. Distincția majoră dintre 3G și 4G va consta în creșterea ratei de transmisie a datelor, ajungându-se la 20-40 Mbps, îmbunătățirea transmisiilor multimedia și streaming video, accesul universal și portabilitatea pe toate tipurile de dispozitive. Se preconizează și includerea facilității de roaming prin acoperirea întregii suprafețe a globului.

Band (bandă) , denumită adesea și bandă de frecvență, este o serie specifică de frecvențe în spectrul de radio frecvență. Fiecare bandă este limitată de valori inferioare și superioare definite. Deoarece folosirea în comun a unei benzi de frecvență a doi transmițători radio poate determina apariția de interferențe, folosirea benzilor este reglementată, pe plan național de către agenția abilitată în acest sens, iar pe plan internațional de către Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor.

Clasificarea frecvențelor:
- foarte scăzute (vlf), în plaja 3 - 30 kHz"utilizări: semnale orare, frecvențe standard;
- scăzute (lf), 30- 300 kHz, transmisii fixe, transport maritim, sisteme de navigație, transmisii radio;
- medii (mf), 300 - 3000 kHz, transport maritim și de uscat, transmisii radio;
- înalte (hf), numite și unde scurte, 3 - 30 MHz, transmisii fixe și mobile, transporturi marine, aeronautice, radioamatori, transmisii radio;
- foarte înalte (vhf), 30-300 MHz, transmisii fixe și mobile, transporturi marine, aeronautice, radioamatori, transmisii radio și TV, navigație radio;
- ultra înalte (uhf), 300-3000 MHz, transmisii fixe și mobile, transporturi marine, aeronautice, radioamatori, transmisii radio și TV, navigație și localizare radio, meteorologie, comunicații spațiale;
- super înalte (shf), 3-30 GHz, transmisii fixe și mobile, navigație și localizare radio, comunicații spațiale și prin satelit;
- extrem de înalte, 30 - 300 GHz, radioamatori, comunicații prin satelit, explorarea spațiului și a planetei Pământ.

Bluetooth - specificație a industriei TI&C care descrie modul în care telefoanele mobile, calculatoarele, asistenții personali digitali (PDA) pot fi conectate cu ușurință unele cu altele, precum și cu alte dispozitive casnice folosind o conexiune fără fir. Fiecare echipament dispune de un microcip tranceiver care transmite și recepționează în banda de 2,4 GHz. În afara transmisiei de date este posibilă și cea de voce prin cele maximum 3 canale disponibile. Viteza este de 1 - 2 Mbps.

Broadband (bandă largă) - se referă la disponibilitatea unei benzi largi de frecvență. Informația poate fi multiplexată și expediată pe mai multe frecvențe sau canale diferite din banda respectivă, permițând transmiterea unei cantități mai mari de date într-un interval de timp dat.

CDMA (code division multiple access) - este o formă de multiplexare, care permite numeroaselor semnale să ocupe un singur canal de transmisie, optimizând utilizarea lărgimii de bandă disponibile. Tehnologia este folosită în sistemele de telefonie celulară în benzile uhf de 800 MHz și 1,9 GHz.
CDMA folosește conversia analog-digital în combinație cu tehnologia spread spectrum.

DSL (Digital Subscriber Line) - tehnologie care asigură transmisia informațiilor cu lărgime de bandă mare către locuințe și firmele mici prin linii telefonice obișnuite, de cupru. xDSL se referă la diferite variante de DSL, ca de exemplu ADSL, HDSL, RADSL.
O linie DSL poate servi atât transportului de semnale date cât și de voce.

EDGE (Enhanced Data for GSM Evolution) reprezintă evoluția finală a comunicațiilor de date prin GSM. EDGE utilizează o nouă schemă de modulație pentru a permite viteze de 384 kbps folosind infrastructura GSM existentă. EDGE poate oferi o cale alternativă operatorilor GSM care nu dispun de licență 3G.

GPRS (General Packet Radio Services) - serviciu de comunicații fără fir bazat pe pachete, care asigură o rată de transfer a datelor între 56 - 114 kbps precum și conexiune continuă la internet pentru utilizatorii de telefoane mobile și calculatoare.

GSM (Global System for Mobile Communication) - standardul de facto pentru Europa pentru telefonia mobilă digitală. Digitizează și comprimă datele pe care le trimite apoi printr-un canal alături de două alte fluxuri de date ale utilizatorului, fiecare în propriul slot de timp. Operează în benzile de frecvență de 900 sau 1800 MHz.

UMTS (Universal Mobile Telecommunications Service) - reprezintă așa numita generație a treia (3G), care asigură transmisii bazate pe pachete de text, voce digitizată, video și multimedia la viteze de până la 2 Mbps. Se bazează pe standardul GSM și oferă posibilitatea existenței unei game variate de servicii pentru calculatoarele portabile și telefoanele mobile. Se estimează a deveni în 2002 standardul la nivel mondial pentru utilizatorii mobili din întreaga lume. Implementarea completă a UMTS permite utilizatorilor conexiunea constantă la internet prin intermediul unei combinații de transmisii terestre fără fir și prin satelit.

WAP (Wireless Application Protocol) - tehnologie proiectată pentru a oferi utilizatorilor de terminale mobile acces rapid și eficient la internet. Integrează servicii de telefonie cu microbrowsing și asigură acces interactiv la internet ușor de utilizat de pe handsetul mobil. Printre aplicațiile WAP cele mai obișnuite se află: tranzacțiile de comerț electronic, servicii bancare online, servicii de știri, mesagerie.

 


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro