Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Timpul Liber- PC Magazine Romania, Mai  2001

La braț cu crocodilii

Dan Iancu

Pentru clienții cablurilor TV unele posturi de televiziune sunt o binefacere permițând celui care le frecventează o deconectare de lumea PRO sau de tocșăurile care mai de care mai dramatic spirituale. Dacă CNN vehiculează știri în stil american, dacă Eurosport ne oferă Cupa Împăratului la sumo, unii se gândesc că televiziunea a reușit înaintea internetului să domine distanțele. Despre siturile acestor canale, dar nu numai ele, voi scrie azi pentru că e duminică și de aici de la mine din birou se aude galeria Stelei ducându-se la derby. Cinstit să fiu, crocodilii îi prefer pe ecran sau în tigaie.

Siturile despre care vorbim ar putea fi ușor categorisite la portaluri, dar oare nu cam orice este la ora actuală o poartă? Nu chiar, dar este o problemă pentru că unele lucruri se repetă, aproape ca un fel de copiator de structuri și începi să nu mai faci diferențe între una și alta. Unii încearcă să o facă, alții mai puțin și poate chiar au ambiția să fie Poarta.

Discovery
www.discovery.com
Nu cred că există foarte mulți care nu ar ști la ce se referă acest titlu. Deci ce ar putea avea interesant situl unui celebru canal de televiziune. În afară de program, nimic nou, și de articolele zilnice trebuie precizat că aici este punctul de plecare către alte situri patronate de Discovery și, de fapt, reprezintă un sit masiv cu numeroase posibilități de intrare. Am putea să rezumăm amploarea prin 425 de milioane de privitori, 152 de țări, 33 de limbi. Unui buchet de canale de televiziune mai multe situri dedicate, reunite într-un portal complex unitar ca prezentare, sunt modalitatea cea mai eficace de completare a informațiilor prezentate. Siturile principale sunt în general cunoscute de împătimiți. Animal Planet (apl.discovery.com) despre viața animalelor, Travel Chanel (travel.discovery.com) despre călătorii, The Learning Chanel sau pe scurt TLC (tlc.discovery.com) despre viața umană sau Discovery Health (health.discovery.com) despre sănătate și boli sunt punctele importante de plecare către articole sau mici filme interesante. Putem avea acces la unele dintre emisiunile preferate prin internet și unele informații, care le scăpăm la vizionare, ne sunt oferite aici. În plus, putem consulta programul zilnic precum și ce este mai fierbinte în următoarele transmisii. Unele situri au și mici jocuri sau concursuri de tip ,,Cine știe, câștigă!".


De remarcat sunt multiplele ,,filme" și jocuri interactive realizate în Macromedia Flash. În general, meniurile sunt unitare și păstrează un tipic. Prezentarea programului TV, cele mai vizitate situri, căutare după subiect, jocuri și concursuri, filme și nu lipsește pagina destinată regulilor fiecărui sit. Desigur există și lucruri specifice care totuși nu strică armonia și modul de realizare unitar. De exemplu, la paginile destinate călătoriilor, Travel Chanel, se poate efectua căutarea după destinație sau după ideea unui voiaj. Eu m-am gândit la un periplu intitulat Cultură și mâncare:-). Ți se oferă toate datele necesare plecând de la informații specifice unor locuri renumite până la hărți sau ce ar trebui să conțină trusa cu medicamente. Am încercat să văd ce obțin și mi s-au oferit o mulțime de variante sortate la alegere după durată, preț sau destinație. La situl dedicat sănătății găsim un dicționar al bolilor și remediilor precum și diferitele simptome. Explicațiile sunt ilustrate și prezentate într-o structură accesibilă marelui public. Vizitatorii pot avea pe lângă diferite enciclopedii în domeniu și părerea unui specialist care să dea un răspuns cât mai apropiat întrebărilor interactive. De altfel ideea este nu de a avea o simplă imagine a canalelor, ci de a găsi o cale cu care compania să fie în mod activ în legătură cu publicul, nu numai prin simple scrisori, ci în principal cu un ajutor real în diferite domenii.

Pe lângă toate acestea, există și un magazin de unde poți cumpăra diferite suveniruri, cadouri pentru cunoscuți, pe care le poți trimite direct, și numeroase filme și cărți legate de subiectele apărute pe aceste canale. Evident că poți cumpăra și colecția completă a ,,Vânătorului de Crocodili" sau ,,Țara Mamuților". Amatorii pot vizita shopping.discovery.com. Oferta este foarte bogată și chiar dacă nu intenționați să cumpărați, merită intrarea în aceste pagini pentru a vedea un minunat magazin.

Există și situri care nu mai păstrează tipicul și sunt dedicate unor subiecte ceva mai înguste sau unui public special. Discovery Wings (wings.discovery.com) este destinat celor interesați de avioane, piloți sau chiar navete spațiale. Dacă doriți, veți putea trimite și felicitări cu imagini din acest domeniu. Desigur că o amplă colecție de filme din istoria aviaticii sau a explorării spațiului cosmic stau la dispoziția vizitatorilor. Discovery School (school.discovery.com) este un sit care reunește cele trei categorii de oameni implicați în procesul școlar, elevii, profesorii și, foarte important, părinții. Pentru fiecare există lucruri specifice. Cei mai mici găsesc materiale ajutătoare pentru lecțiile grele, profesorii unelte cu care să facă mai interesante orele de clasă și părinții modalități de a discuta cu copii lor sau cu pedagogii pentru a obține rezultate cât mai bune în educația de acasă. Situl este prezentat atractiv conținând jocuri nu numai pentru elevi. Rebusuri, dicționare, tezaure și imagini de tot felul completează benefic acest sit. Discovery Kids (kids.discovery.com) e poate cel mai drăguț, mai ales că sub același meniu serios, asemănător cu canalele principale, se află o mulțime de jocuri și filme interesante. Merită vizitat și de oamenii mari ca să vadă poate cum poate fi decorată o cameră virtuală pentru copii lor și, nu în ultimul rând, cum se face educație jucându-te. Am văzut unele cestii ce i-ar fi scandalizat pe membrii CNA. Discovery Science (science.discovery.com) este mai mult dedicat științei decât principalul canal, unde sunt programate emisiuni din toate domeniile. Deocamdată este mai puțin atrăgător ca sit, prezentând doar programul TV.

Ca orice portal serios, există și posibilitatea de a personaliza situl prin My Discovery. Formularul este pentru rezidenți americani, dar nu e un impediment pentru că nimeni nu verifică dacă Bucureștiul este sau nu în Omaha. Aici beneficiați de intrări la toate siturile principale, dar și de scrisori de știri pe probleme alese de fiecare. Ce am enumerat aici este numai o parte din ce puteți vedea vizitând aceste situri.

National Geografic
http://www.nationalgeographic.com/
O altă marcă de renume în ceea ce privește călătoriile în macro sau micro spațiu este National Geografic, revistă renumită prin calitatea materialelor sale, inclusiv cele video. Recunosc că sunt unul dintre admiratorii ei și oricât de vechi ar fi exemplarele am rămas uimit întotdeauna de calitatea impecabilă a fotografiilor sale. Era normal ca odată cu lansarea unui post de televiziune prin cablu să fie și un sit pe internet care să completeze astfel modalitățile de informare pe care National Geografic le oferă suporterilor ei.


Situl este un model în materie având secțiuni dedicate diferitelor activități. Pe lângă programul canalului omonim, avem posibilitatea de a parcurge cuprinsul revistei. Dacă articolele sunt reproduse parțial, avem în compensare mici filme explicative, mici jurnale despre cum au fost realizate cele din revistă și mai ales galerii foto. Sunt capitole dedicate hărților, călătoriilor, aventurii și explorărilor, evenimentelor actuale și noutăților. Fiecare din aceste capitole sunt situri diferit construite, încercând să nu se creeze senzația de deja văzut. În acest mod se realizează o separare vizuală folositoare memorării unui loc, care a plăcut, fără a-l contopi cu masa portalului. E o idee interesantă, mai ales că e încă nefolosită pe internet.


Interactivitatea este realizată nu numai prin clasicele mijloace de a scrie webmasterului sau diferiților redactori, ci și prin forumuri specializate. Acestea beneficiază și ele de un sit aparte și sunt doar vârful icebergului pentru că o pagină întreagă are astfel de locuri de unde putem să admirăm adevărate filme montate în Macromedia Flash ca și în Discovery. Evident că există și un capitol destinat copiilor unde se pot denumi castele și urmări șoareci. Sau mergeți la www.nationalgeographic.com/ world/ unde lumea nebunilor e pe prim plan. Și aici putem alege excursii deși modalitățile de construire nu sunt atât de prietenești sau atât de complete. Evident că nu lipsește magazinul virtual, nu atât de amplu și mult mai orientat pe obiecte destinate călătoriilor. Este adevărat că și domeniul este mai restrâns și politica este alta. Totuși o vizită la National Geografic este o obligație.

Îmi doresc foarte mult ca și în România să fie create situri educaționale cu un impact atât de mare asupra generațiilor de după mine. După părerea mea este o datorie a celor ce mai doresc oameni în România. Nu numesc categorii pentru că în afară de bani este nevoie de bunavoință și pricepere. Modele există, a se vedea cele de mai sus, și oameni care s-ar pricepe să le facă din punct de vedere tehnic iarăși nu ducem lipsă. Atunci ce ne lipsește?


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro