Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   





Clic aici
PC Magazine





  PC MAGAZINE Iunie 2004
[ Imprimare ]

TESTE COMPARATIVE

Lasere pentru acasă

Ștefan Iliescu, Cristian Lăcraru

Evaluare pe scurt
Test 11 imprimante pentru acasă
   Brother HL-5040
   Canon LaserShot LBP 3200
   Epson EPL-6200L
   HP LaserJet 1010
   HP LaserJet 1015
   Konica Minolta PagePro 1300W
   Kyocera-Mita EcoSys FS-1010
   Lexmark E321
   Samsung ML-1710P
   Samsung ML-1750
   Xerox Phaser 3130

Noțiunea de imprimantă laser pentru acasă reprezenta în urmă cu nu mult timp un nonsens, motivul principal fiind legat de prețul de achiziție. Scăderea prețului imprimantelor laser monocrom, mai ales în ultimul an, a determinat apariția categoriei de imprimante dedicate special utilizatorilor casnici.

Fără intenția de a pătrunde mult prea adânc în tehnologiile care stau la baza imprimantelor laser monocrom, vom puncta totuși câteva caracteristici importante, esențiale în procesul de luare a deciziei de cumpărare.

Viteza de tipărire

Spre deosebire de modelele cu jet de cerneală, în cazul imprimantelor laser viteza de tipărire reală se apropie foarte mult de cea specificată de producător. În unele cazuri, viteza specificată reprezintă viteza mecanismului de tractare a hârtiei, respectiv numărul de pagini goale pe care imprimanta este capabilă să le transporte într-un minut din tava de alimentare în tava de colectare. Însă această viteză nu implică timpul de prelucrare care apare în cazul job-urilor din viața reală.

Limbajele de tipărire

Cel mai răspândit limbaj în momentul de față este PCL (Printer Control Language), acesta fiind folosit inițial în cazul imprimantelor matriciale. După ce a trecut printr-o lungă serie de îmbunătățiri, limbajul PCL a ajuns la versiunea 6. Aceasta a fost introdusă în anul 1996 și reprezintă un limbaj complet rescris. Orientarea pe lucrul cu obiecte a adus o îmbunătățire a flexibilității și o creștere semnificativă a vitezei de prelucrare a documentelor grafice.

Aparținând companiei Adobe Systems, limbajul PostScript a fost introdus în anul 1985. Limbajul PostScript realizează o descriere a paginilor în mod vectorial, apoi trimite datele către imprimantă pentru a fi rasterizate (convertite în puncte). Ultima versiune de PostScript, a treia, include îmbunătățiri semnificative aduse modulului de interpretare, acest lucru afectând în mod direct și pozitiv calitatea, siguranța, eficiența și productivitatea.

GDI (Graphical Device Interface) reprezintă o alternativă în fața imprimantelor care folosesc PostScript sau PCL. Limbajul folosește resursele PC-ului pentru a efectua toate prelucrările asupra documentului ce urmează a fi tipărit sub mediul Windows, trimițând apoi informația direct în format bitmap pentru a fi tipărită. În consecință, nu mai este nevoie de un procesor puternic și multă memorie la nivelul imprimantei, acest fapt conducând la scăderea prețului de achiziție.

Rezoluția

Rezoluția reprezintă numărul de puncte care pot fi tipărite pe o unitate de suprafață și se exprimă în puncte pe inchi (dpi - dot per inch). Evident, cu cât rezoluția este mai mare, cu atât calitatea imaginii tipărite va fi mai bună. În mod normal, rezoluția folosită în cazul unei imprimante laser monocrom este 600dpi, însă pot exista anumite documente care să necesite 1200dpi. De asemenea, posibilitatea de a tipări la 300dpi poate constitui un avantaj

atunci când o serie de documente sunt tipărite sub formă de schițe de lucru, realizându-se astfel economie de toner.

Interfața

Calea de comunicare dintre PC și imprimantă reprezintă un element extrem de important atunci când timpul de așteptare este prețios. Dacă folosești imprimanta pentru tipărirea documentelor contabile, existența unui port paralel reprezintă o necesitate. Posibilitatea de conectare în rețea devine obligatorie atunci când echipamentul urmează să fie folosit de mai mulți utilizatori, din mai multe birouri eventual, în cadrul unei firme. Pentru cei care vor folosi imprimanta acasă sau într-un birou de două-trei persoane, conectarea USB este suficientă, cu condiția ca în cazul partajării, sistemul pe care aceasta este instalată să fie pornit în permanență.

Mecanismul de manipulare a hârtiei

Alături de formatul maxim suportat un element important este constituit și de varietatea tipurilor de media suportate de imprimantă (transparente, calc, plicuri, carton). Dacă urmează să folosești carton, verifică dacă modelul de imprimantă ales suportă astfel de mediu de tipărire.

Capacitatea de alimentare totală (care include tava standard, tava manuală, cât și pe cele eventual opțional existente) este un alt element important, fiind recomandabilă o corelare a acesteia cu nevoile reale.

Memoria

Așa cum spuneam, modelele care folosesc limbaj GDI nu necesită prea multă memorie, toată prelucrarea căzând în sarcina PC-ului. Celelalte modele, mai ales cele de rețea, folosite în paralel de mai mulți utilizatori vor avea nevoie de o cantitate semnificativă de memorie instalată pentru a putea duce la bun sfârșit toate sarcinile primite.

Consumabilele

Este bine cunoscut faptul că, în cazul imprimantelor de orice fel, prețul de achiziție este mai puțin important decât costurile de exploatare ulterioare. Costul pe pagină tipărită declarat de producător este un indiciu asupra prețului pe care va trebui să îl plătești pentru a folosi imprimanta, însă modul în care se calculează acest cost rămâne de multe ori învăluit în mister. Astfel, în afara costului pe pagină declarat poți încerca să calculezi propriul cost pe pagină. Acesta trebuie să includă prețul tonerului, prețul hârtiei folosite și, în unele cazuri, prețul unității fotoconductoare. Există modele la care unitatea fotoconductoare este inclusă în cartușul de toner, astfel încât schimbarea cartușului implică și schimbarea acesteia. Alte modele, folosesc unitate fotoconductoare separată, aceasta trebuind să fie schimbată după un număr mai mare de pagini, dar implicând totuși un cost suplimentar.

Este bine de verificat situația în care producătorul susține că se poate atinge valoarea specificată pentru capacitatea de tipărire a cartușului de toner. În general, numărul de pagini specificate se referă la folosirea unei rezoluțiie de 600dpi, la acoperire 5%, în timp ce utilizatorul s-ar putea să folosească foarte mult 1200dpi, la 35% acoperire, ceea ce va conduce la o scădere drastică a numărului real de pagini tipărite și implicit la creșterea costului pe pagină. De exemplu, suita de documente folosită de noi în testarea imprimantelor, construită special pentru a simula cât mai realist tipul de documente folosite în lumea reală, folosește o acoperire medie de 9,14%. De aici rezultă că, în cazul unei folosiri normale a imprimantei, viața cartușului de toner va ajunge la aproape jumătate din perioada specificată de producător.

De asemenea, pentru a obține un cost și mai apropiat de realitate este bine de știut că, în ciuda tuturor îmbunătățirilor tehnologice aduse cartușelor de toner, nu vei putea folosi chiar 100% din tonerul existent. Astfel, numărul de pagini estimate de producător va fi ceva mai mare față de cel real.

glosar

Banding - un artefact al gradației de culoare apărut în imaginile digitale, acest aspect apărând în urma "spargerii" culorilor în blocuri mai mari aparținând unei singure culori, reducându-se astfel aspectul de "smooth" al gradației normale.

Buffer - zonă de memorie utilizată de imprimantă pentru a stoca datele sosite de la calculator cu un debit mai mare decât cel cu care poate lucra motorul intern al imprimantei. Acest fapt are ca efect un mai rapid acces la aplicațiile de pe sistem.

Calibrare - acțiunea de ajustare a culorii unui echipament relativ la un altul, de exemplu a unui monitor cu imprimanta. Calibrarea se mai poate face și prin ajustarea culorilor cu un prag deja stabilit, memorat anterior, de cele mai multe ori încă din fabrică.

Consumabile - accesoriile utilizate de imprimantă în timpul procesulului de tipărire a unui job: toner, cerneală, hârtie, etichete etc.

DPI (dot per inch) - măsură a rezoluției unei imprimante sau a unui monitor bazată pe densitatea de puncte, numărul de puncte pe unitatea de lungime (1 inch=2,54 cm). De exemplu majoritatea imprimantelor laser prezintă o rezoluție de 300 dpi iar un monitor o rezoluție de 72 dpi.

Driver - soft ce aduce control asupra unui echipament hardware, așa cum sunt de exemplu imprimatele. Un driver funcționează ca un convertor, ca un interpretor, asigurând o bună înțelegere a comenzilor trimise de utilizator din soft de către imprimantă.

Duplex - capacitatea unei imprimante de a tipări documente pe ambele fețe ale unei foi, fără a mai fi nevoie de intervenția utilizatorului sau de comenzi auxiliare soft.

Memorie RAM - Random Acces Memory. Locul unde sunt stocate informații necesare sistemului de operare, aplicații sau date în uz, pentru un acces rapid al procesorului către acestea. Cu cât aplicațiile date imprimantei spre tipărire sunt mai complexe cu atât crește nevoia de memorie RAM.

Plug and Play (PnP) - este un standard dezvoltat de producătorul de software Microsoft pentru sistemul de operare Windows 95 și cele care i-au urmat, care permite calculatorului ca la conectarea unui dispozitiv să-l recunoască. Sistemele de operare anterioare necesitau intervenția utilizatorului care trebuia să specifice sistemului de operare că un nou dispozitiv a fost adăugat. Acest standard a fost înlocuit de către un standard industrial numit Universal Plug and Play (UPnP) care utilizează protocoalele Internet pentru recunoașterea dispozitivelor introduse în sistem.

Port Paralel - interfață a calculatorului ce are ca rol realizarea unei conexiuni a acestuia cu un echipament extern, în cazul de față imprimanta. În modul de transmisie paralel datele sunt transmise pe opt biți o dată prin intermediul a opt fire. Transferul de date paralele este mai rapid față de cel serial, dar este fiabil numai pentru o distanță ce nu depășește șase metri.

Port Serial - o interfață a calculatorului ce are ca rol realizarea unei conexiuni a acestuia cu un echipament extern, în cazul de față imprimanta. În modul de transmisie serial datele sunt transmise pe un bit o dată printr-un fir, dar pot fi transmise pe o distanță mai mare, de șase metri sau chiar mai mult.

Rezoluție - calitatea imaginii rezultată în urma tipării unui document. Măsurătoarea se face în general ținând cont de dpi (numărul de puncte tipărite). Când este vorba de măsurarea rezoluției unei imagini halftone, măsurătoarea se mai poate face și în lpi (linii pe unitatea de măsură). Cu cât există un număr mai mare de dpi sau lpi cu atât imaginea este de o calitatea mai bună.

Cum am notat

Pentru evaluarea cât mai corectă a fiecărui model în parte, apelăm la o schemă de punctare bazată pe trei stâlpi de susținere: performanță, dotări și preț. Aprecierea de performanță a inclus testele rulate, fiecare rezultat contribuind la scorul final, conform ponderilor din schema alăturată. Dotările s-au referit la rezoluțiile disponibile, limbajele cunoscute, interfața folosită, diferitele opțiuni suplimentare, calitatea tipăririi, precum și la garanția oferită. Importanța prețului este evidentă și nu mai are nevoie de alte comentarii.

Cum am testat

Testarea s-a efectuat folosind fișiere de test de dimensiuni și cu conținut tipic aplicațiilor uzuale, pentru a reprezenta performanța în condiții normale de exploatare.

În graficele cu testele de performanță am prezentat datele ca pagini efective A4 pe minut. Acest număr a fost calculat bazat pe un timp important pentru utilizatorul final, acela scurs din momentul apăsării pe butonul OK din fereastra de tipărire, până la căderea ultimei foi tipărite în tavă. În acest timp este inclus și timpul de latență necesar pentru pornirea imprimării efective.

Pentru a asigura condiții egale de testare, a fost folosit același sistem de test: placă de bază Epox 4PDA3i, cipset Intel 865PE (southbrige ICH5 USB 2.0), procesor Intel Pentium 4 3GHz/FSB800 MHz, 2x512MB DDR PC 3200 (dual-channel), Hard Disk Seagate Barracuda 7200.7, 160GB, 7200rpm, 8MB buffer, SATA, placă video cipset FX5600. Sistemul de operare utilizat a fost Windows XP Professional, pentru fiecare imprimantă folosindu-se aceeași imagine a sistemului de operare la care au fost instalate driverele oferite împreună cu imprimanta de către producător. Rezoluția folosită a fost de 600dpi, în setările sugerate implicit de driver.

Testul de 12 pagini text neformatat în Microsoft Word ne-a ajutat să punem în evidență viteza susținută de imprimare a motorului, în timp ce testul de 12 pagini text și grafică a pus în valoare puterea de rasterizare. Prin măsurarea timpilor de tipărire dintre două pagini consecutive (text neformatat) am putut verifica viteza specificată de fiecare producător.

Testul de o pagină în Microsoft Excel a fost constituit de un tabel simplu și a avut ca rol punerea în evidență a timpului inițial de latență. Cel de-al doilea test, în care trebuiau tipărite trei pagini de grafice, au avut ca prim scop surprinderea vitezei de rasterizare a graficii vectoriale.

Testul de patru pagini în Microsoft PowerPoint a solicitat la maxim capacitatea de rasterizare a imprimantelor. În acest test, au fost net avantajate imprimantele cu un driver eficient, procesor rapid și memorie suficientă.

În ultimul test de performanță imprimantele au fost solicitate să tipărească un document Adobe Acrobat 5 de patru pagini, apelându-se la capacitatea driverului de a lucra cu aplicația și procesorul imprimantei.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2004 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

Concurs de Grafica Digitala si Web Design

www.agora.ro

www.agora.ro