Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   





Clic aici
PC Magazine





Comentarii și interviuri - PC Magazine Romania, Noiembrie 2004


S-a spus de-atâtea ori povestea, încât... am ales o altă perspectivă, mai puțin cunoscută.


Mircea Sârbu
Director al firmei IntraWeb Software și columnist al revistei PC Magazine România.

Linus înainte de Linux

Mircea Sârbu

Finlanda este o țară mică, cu vreo cinci milioane de locuitori. Istoria sa a fost legată în principal de Suedia - cu care a fost "asociată" vreme de aproape 700 de ani - și apoi de Rusia, care a cucerit-o în 1808 și a păstrat-o sub forma unui Mare Ducat cu o mai mult sau mai puțin largă autonomie până în 1917, când și-a declarat independența. A urmat o perioadă agitată, cu un război civil, cu mai multe războaie anti-sovietice și apoi anti-hitlerise în al doilea război mondial, cu influențe politice sovietice de lungă durată...

Cu toate acestea, Finlanda este astăzi poate cea mai avansată țară din lume. Este numărul unu mondial în materie de libertatea presei, alfabetizare, tehnologia informației, competitivitate economică, ecologie. Are cel mai înalt standard de viață și este cea mai puțin coruptă. Însă toate acestea se trag dintr-o altă supremație mondială: domeniul educației. Originile sistemului de învățământ se trag din secolul 19, când a fost dezvoltat învățământul în limba finlandeză, dar mulți consideră că un rol important l-au jucat și împrejurările istorice. Revoluția bolșevică a alungat o bună parte din elita intelectuală rusească, astfel încât foarte mulți profesori renumiți ai universităților din Sankt Petersburg s-au refugiat în Finlanda vecină, unde și-au continuat carierele.

Linus Torvalds s-a născut 28 decembrie 1969 la Helsinki și provine dintr-o familie vorbitoare de limbă suedeză - o minoritate (circa 300.000) mai degrabă lingvistică decât etnică, suedeza fiind până în secolul 19 limba administrației și a claselor superioare. Părinții săi au nume suedeze, Nils și Anna, dar sunt cunoscuți mai ales prin variantele finlandeze Nikke și Mikke. Amândoi lucrează în jurnalistică - o meserie de tradiție în familie - și amândoi au fost agitatori comuniști în campusul universității din Helsinki prin anii 60. Nils chiar a petrecut un an de studii la Moscova și deși mai târziu s-a dezis de convingerile sale din tinerețe, această istorie l-a pus adesea pe Linus în situații destul de jenante. A mai petrecut câțiva ani în Rusia, de data aceasta în calitate de corespondent al televiziunii finlandeze în problema războiului din Cecenia. Părinții lui Linus s-au despărțit cu mulți ani în urmă.

Torvalds este un nume de familie foarte rar. A fost adoptat de bunicul lui Linus, poetul Ole Torvalds, astfel încât se pare că toți cei care-l poartă sunt descendenții săi. Prenumele Linus, și el foarte rar în Finlanda, a fost inspirat părinților de personalitatea savantului american Linus Pauling, laureat al premiului Nobel pentru chimie în 1954 și cunoscut militant pentru dezarmare nucleară.

Linus Torvalds nu s-a prea remarcat în copilărie. Sora sa îl caracterizează ca fiind un "perfecționist", în vreme ce mama sa îi subliniază determinarea fără să evite cuvântul "fanatic". Cu toate acestea, nu consideră că Linus are vreun talent "special", cu siguranță nu pentru computere. "Dacă n-ar fi fost computerele, ar fi fost altceva" - spune Mikke. Tatăl său își amintește că i-a cumpărat un navomodel foarte complicat pe când avea opt ani, în ideea că vor petrece multă vreme împreună construindu-l. A doua zi dimineața Linus asamblase deja jucăria.

Însă scânteia avea să fie aprinsă de bunicul dinspre mamă, Leo Toerngvist, profesor de statistică la universitatea din Helsinki. El a fost cel care i-a cumpărat un calculator Commodore și l-a încurajat să învețe să-l programeze. Astfel se face că la 12 ani Linus deja programa jocuri iar mai târziu a ales să studieze informatica la universitatea din Helsinki.

În 1991, deja student, a reușit să-și cumpere un PC adevărat, un 386 SX. După ce a pierdut o grămadă de vreme jucând Prince of Persia, s-a apucat să învețe să-l programeze în limbaj de asamblare. A scris câteva drivere ca să se poată conecta la mai vechiul său Sinclair iar apoi alte câteva pentru a putea rula sistemul Minix, dezvoltat de profesorul Andrew Tanenbaum în scopuri educaționale. Până la urmă a rezultat nucleul unei clone Unix.

Cu siguranță, Linus n-avea cum să prevadă ce va urma. Este un "revoluționar accidental". Intenționa să-și numească programul Freax, dar prietenul care s-a oferit să încarce sursa pe serverul său FTP a creat pentru el un director pe care l-a numit în glumă linux. Așa i-a rămas numele.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2004 Agora Media.

[email protected]

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro