Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Editorial PC Magazine Romania, Martie  2000

In spatele zidului de ignoranta

Ca informatia inseamna putere este o axioma, un adevar incontestabil ce nu trebuie dovedit. Dar ce trebuie sa faci pentru a obtine informatiile de care ai nevoie, cum le administrezi, cum le prelucrezi pentru a extrage ceea ce iti este intr-adevar folositor, unde le stochezi, cum le transmiti mai departe celor care au nevoie de ele, cum le poti proteja de distrugerea voita sau accidentala sau de folosirea in scopuri ilegale, toate acestea sunt probleme carora specialistii epocii moderne incearca sa le gaseasca cele mai eficiente solutii.

Exista in prezent o cantitate imensa de date stocate pe tot felul de suporturi: de la hartie si toate mediile pe care s-a scris de-a lungul veacurilor (papirus, piele, piatra etc.), pana la medii de stocare realizate in diverse tehnologii (magnetica, magneto-optica, laser s.a.). Dar foamea de spatiu si necesitatea asigurarii unei durate de viata cat mai indelungate a informatiilor raman teme de stringenta actualitate pentru cercetatorii din domeniu. Veti gasi in paginile acestui numar al revistei cateva solutii existente (CD-uri reinscriptibile HP) sau de perspectiva, in studiu la centrul de cercetare de la Bell Labs al companiei Lucent (bazate pe inregistrarea holografica a discurilor), precum si o realizare de exceptie dintr-un laborator mult mai modest decat cel de la Lucent – cea a fizicianului roman Eugen Pavel, care a conceput si realizat un hyper CD-ROM ce poate inmagazina 10 TB de date, inventie premiata la ultima editie a Salonului Inventiilor de la Bruxelles.

Despre internet (iata vom scrie de acum inainte acest cuvant cu litera mica pentru ca el este deja unul comun, cunoscut probabil de peste jumatate din populatia globului), ca sursa de informare si de colaborare prin aplicatiile ce-i adauga necontenit valoare, veti gasi numeroase pagini. Mesageria instantanee, neabordata inca in revista, are de aceasta data o prezentare pe larg insotita de sfaturile si analizele specialistilor nostri. Multe adrese de pagini web va vor ajuta sa ajungeti mai rapid la informatia care va intereseaza (ne cerem scuze ca nu puteti face clic pe aceste adrese).

Despre celelalte probleme am mai discutat si vom mai discuta, si totusi raman intrebari legate de informare – informatie - informatica la care nu s-a raspuns si nu stim cand se va putea raspunde. De exemplu, cine ne-ar putea spune de ce in cladirea Guvernului exista trei retele de calculatoare nelegate intre ele sau de ce pentru multi factori de decizie internetul este un fel de tichie de margaritar sau un Playboy mai consistent? De la inceputul anilor '90 cand asistam cu stupoare la reactii ale unor persoane din firme de stat sau particulare care refuzau sa foloseasca programe de gestiune pentru ca nu mai puteau fura la fel de bine nu s-au schimbat foarte mult lucrurile. Poate pe alocuri s-au mai rafinat. Azi o firma nu mai refuza sa foloseasca un program de contabilitate, ba dimpotriva foloseste doua cu intrari si iesiri diferite, asa ca sa fie toata lumea multumita. Administratia publica nu s-a informatizat, iar bietul cetatean trebuie sa alerge ca si pana acum de la o institutie la alta pentru solutionarea unor probleme banale.

Cineva spunea: vrem nu vrem (sau mai brutal spus: oricat am fi de indolenti), societatea informationala va veni peste noi, ne va trage inainte. Cei ce ne-au condus sau ne conduc in prezent isi doresc cu ardoare intrarea in UE si poate ca dincolo de niste sperante care nu stim daca se vor materializa, unul dintre efectele benefice ale luptei incrancenate pentru aderare s-ar putea sa fie accelerarea informatizarii tarii, pentru ca o tara moderna, europeana e imperios necesar sa faca mai intai parte din societatea informationala. De ce? Pentru simplul motiv ca trebuie sa existe modalitati comune de colaborare. Lucrurile se misca inca greu. Am aderat volens-nolens la programul ESIS II (European Survey for Information Society), dar obtinerea informatiilor pentru realizarea informarii periodice a stadiului existent este o lucrare de Sisif sau poate chiar mai rau una de tip kafkian, pentru ca absurdul pare sa ne guverneze. Vrei sa gasesti cateva informatii, ce ar trebui sa fie usor accesibile, despre piata de produse x sau y (ca sa nu le numim calculatoare, imprimante, telefoane mobile sau orice altceva vreti) si ele fie nu exista pentru ca nimeni nu catadicseste sa le inregistreze (doar piata gri trebuie sa existe si ea si nu oricum!), fie sunt tinute cu strasnicie sub oboroc, desi cu putina perseverenta ele pot fi gasite (fara parole sau taxe) pe siturile partenerilor din alte tari care stiu ca dincolo de faptul ca informatia inseamna putere, ea trebuie si sa circule pentru a aduce profit.

Cineva care vrea sa inceapa o afacere sanatoasa are nevoie de informatii corecte despre piata pe care doreste sa actioneze. Nu le gaseste, mai bine renunta. Cui serveste acest lucru? Secret de stat? Povesti, pe care copiii de azi cu siguranta nu le mai cred.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

Concurs de Grafica Digitala si Web Design

www.agora.ro

www.agora.ro