Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Telefoanele WAP, in curand la indemana tuturor

Market Developement Manager in divizia International  & Europe a ICL
Interviu cu domnul Radu Ionescu, director de vanzari pentru divizia de telefoane mobile a companiei Ericsson Telecommunications Romania.

PC Magazine: Puteti sa ne dati cateva amanunte despre prezenta companiei Ericsson in Romania?
Radu Ionescu: Telefoanele companiei suedeze Ericsson erau folosite pe scara larga in Romania in perioada interbelica. A urmat apoi o perioada de pauza de aproape 50 de ani, afacerile companiei in tara noastra fiind reluate in 1992, ca urmare a contractelor de colaborare semnate cu Telefonica Romania.
Ca urmare a dezvoltarii activitatii si a preconizatei lansari a comunicatiilor mobile in sistem GSM, Ericsson si-a deschis o reprezentanta la Bucuresti in 1994, urmata de infiintarea la sfarsitul aceluiasi an a companiei Ericsson Telecommunications Romania SRL. Avem in prezent colaborari cu toti operatorii GSM, atat pentru infrastructura cat si pentru telefoane mobile, precum si cu parteneri independenti. Am livrat peste 80% din infrastructura Connex-ului, aproape toata infrastructura Telemobil-ului, facem parte din uniunea de furnizori pentru Cosmorom, am castigat un contract cu RomTelecom-ul pentru mai multe switch-uri. Estimez ca avem o cota totala de piata de peste 50% in ceea ce priveste infrastructura si telefonia mobila.
PC Magazine: Dar numai in privinta telefoanelor mobile?
Radu Ionescu: Conform companiei GfK, anul trecut utilizatorii de telefoane Ericsson depaseau 24% din totalul utilizatorilor din Romania. Anul acesta vanzarile au crescut, dar nu vreau sa ma hazardez sa fac nici un fel de aprecieri. Astept rezultatele studiului de la sfarsitul anului.
PC Magazine: Ce credeti ca-l determina pe consumatorul roman sa achizitioneze un anumit model de telefon mobil?
Radu Ionescu: Evident ca pretul este un element important. Cu toate acestea, datorita faptului ca ceilalti furnizori de telefoane mobile au preturi similare pentru aceleasi nivele de telefoane, achizitia e influentata si de alti factori, cum ar fi capabilitatile telefonului, raportul dintre pret si performantele pe care le ofera, designul.
PC Magazine: Poate ca ne vom da seama mai bine de cerintele consumatorului, daca vom analiza modelul de telefon Ericsson care se vinde cel mai bine. Care este acesta?
Radu Ionescu: Ca numar de unitati vandute, cel mai mare succes l-a avut modelul A1018, care este intr-adevar un model ieftin, dar care are si multe capabilitati. As putea spune ca este cea mai buna afacere la un pret scazut.
PC Magazine: Ericsson a lansat primul telefon WAP pe piata romaneasca - R320. Carui tip de utilizator i se adreseaza? Credeti ca Romania reprezinta o piata reala pentru telefoanele WAP?
Radu Ionescu: Modelul lansat, ce dispune si de port in infrarosu, modem si o serie variata de servicii, nu se adreseaza utilizatorului de rand, ci persoanelor care sunt in miscare tot timpul si au nevoie de acces rapid si permanent la informatie. Totusi, intr-un viitor foarte apropiat, urmeaza sa fie lansat inlocuitorul lui A1018, un telefon foarte ieftin care va avea si facilitatea de WAP. Nu peste mult timp, telefoanele WAP vor fi accesibile tuturor.
PC Magazine: Ce va urma?
Radu Ionescu: WAP-ul este primul pas catre generatia a treia de retele si de telefoane mobile. Vor exista dispozitive mobile care nu vor fi numai telefoane. De curand, au fost prezentate pe piata mondiala doua modele ce urmeaza sa fie lansate la sfarsitul acestui an si la inceputul celui viitor, cu facilitati importante legate in special de viteza de transmisie a datelor. Ele se bazeaza pe doua sisteme: high speed - care asigura o anumita viteza de transfer, fiind tot timpul online si ocupand in continuu linia de voce - si GPRS-ul - care nu blocheaza tot timpul linia de voce si ocupa mai putine time slot-uri; e ca si cand ai avea o linie inchiriata pe mobil. In momentul acela, utilizatorul de telefon mobil va avea acces in timp real la internet. Acesta este viitorul pe termen scurt, pe termen mediu si lung lucrurile pot sa aiba o evolutie care este greu de imaginat in acest moment. Probabil ca vor aparea retele de UMTS-uri, care vor asigura viteze de transmisie foarte mari, comparabile sau superioare celor de pe reteaua fixa.
PC Magazine: Ce se ascunde in interiorul unui telefon mobil?
Radu Ionescu: La inceputul lui '99, un telefon mobil Ericsson continea aproximativ 350 de componente, la T28 erau sub 300, iar la telefoanele ce vor fi lansate in aceasta toamna vor scadea sub 250.
PC Magazine: Oricum, dimensiunile telefoanelor mobile scad vizibil.
Radu Ionescu: Mai degraba scade greutatea decat dimensiunea. Daca vom compara doua telefoane cu aceleasi dimensiuni, produse in 1998 si in 2000, vom observa ca ultimul are o treime din greutatea primului si aceasta din cauza componentelor. De exemplu, la baterii s-a trecut de la cele cu nichel metal la litiu polimer, material care-ti permite sa-i dai bateriei orice forma, adaptand-o la designul telefonului. In plus, aceste baterii tin si mult mai mult, au o viata mai indelungata, pentru ca nu mai au memoria remanenta existenta la vechile tipuri.
PC Magazine: Ce ne puteti spune despre implicarea Ericsson in tehnologia Bluetooth?
Radu Ionescu: Suntem promotorii acestei tehnologii. Orice echipament Bluetooth contine un cip pe care scrie Ericsson. Perspectivele acestei tehnologii sunt extraordinare, permitand conectarea prin radio a oricarui tip de dispozitiv.
In trimestrul IV se vor lansa, inclusiv in Romania, un echipament ,,maini libere" (hand set) si un card PC, care vor comunica prin Bluetooth cu telefonul.
PC Magazine: Ce i-ati sfatui pe cei care intentioneaza sa achizitioneze un telefon Ericsson?
Radu Ionescu: Este important sa verifice existenta in interiorul carcasei a unei holograme specifice (in cinci straturi), obligatorie la toate telefoanele ce se vand prin intermediul partenerilor Ericsson. Compania are intelegeri speciale cu furnizorii de telefoane si operatorii din fiecare tara, care prevad livrarea de telefoane blocate pe retea, in scopul protejarii de fuga din retea a posesorilor de telefoane subventionate. Aceste aparate trebuie sa functioneze numai cu cartela cu care au fost achizitionate.
Deblocarea neautorizata de catre producator a telefoanelor obtinute printr-o alta filiera decat cea legala, realizata nu prin procedura de deblocare livrata de companie, ci prin interventii in softul sau hardul telefonului, modifica automat si caracteristicile acesteia.
Astfel, consumatorul poate constata dupa un timp ca telefonul nu mai functioneaza deloc sau nu in parametrii specificati.
Trebuie acordata atentie si certificatelor de garantie, care trebuie sa contina pe prima pagina descrierea hologramei. Imitarea acesteia este dificila si foarte costisitoare.
Ericsson este singurul producator de telefoane mobile care foloseste in prezent astfel de masuri de protectie.

A consemnat Mihaela Carstea


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

Concurs de Grafica Digitala si Web Design

www.agora.ro

www.agora.ro