Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Editorial PC Magazine Romania, Octombrie  2000

Show must go on

Trecerea de la 31 august la 1 septembrie aparent nu are nimic deosebit in ea si totusi... Cum a venit 1 septembrie, parca s-ar fi tras cortina si pe scena ar fi navalit o ceata zgomotoasa de actori gata de joc.
Probabil ca inceperea scolilor ne-a readus tuturor, indiferent de varsta, un plus de energie, un dram de speranta, un strop de optimism. Parca suntem mai dispusi sa observam mai atent si partea plina a paharului. Un motiv ni-l ofera Andrei Marga, ministrul Educatiei Nationale, care declara, cu putin inainte de sunetul primului clopotel, ca optiune a MEN pentru inceputul anului scolar 2000-2001 "este aplicarea a noi masuri de reforma", una dintre primele masuri referindu-se la "informatizarea scolilor si liceelor si dotarea cu material didactic prin: incheierea conectarii la internet a liceelor si grupurilor scolare...; elaborarea, de catre Directia de informatizare, a programului de informatizare a invatamantului din Romania in perspectiva programului european E-Learning... ".
Daca in loc de indicatii pretioase referitoare la posibilitatile de gasire a unui loc de munca in strainatate, pe situl Ministerului Muncii si Protectiei Sociale ar fi prezentate si oportunitati de afirmare pe plan local a specialistilor romani, lucrurile ar sta si mai bine.
Cat despre tinerii programatori, acestia continua sa-si dovedeasca aptitudinile in competitiile internationale. Olimpiada de Informatica a Europei Centrale (CEOI 2000), desfasurata la sfarsitul lunii august la Cluj, a aratat ca exista in continuare talente care ar trebui incurajate si valorificate de statul roman. O medalie de aur, patru de argint si doua de bronz reprezinta un palmares edificator.
Inceputul toamnei e intampinat cu incredere si de firme, care spera ca in ultimul trimestru al anului (asa cum se intampla de obicei) cifra de afaceri sa aiba un curs ascendent. Pentru aceasta insa trebuie analizate cerintele clientilor si este necesara o mai eficienta punere in valoare a ofertelor existente. Unii prefera manifestarile de grup, cum ar fi: CERF Dobrogea, CERF Banat, Info EX, IFABO, Scop@work; altii pe cele individuale.
Si pe plan international evenimentele abunda: HP World 2000 (9-14 septembrie), Oracle Open World 2000 (1-6 octombrie), Internet Commerce Expo (11-14 septembrie), ApacheCon Europe 2000 (23-25 octombrie). Si sa nu uitam de Bilisim (6-10 septembrie) - CeBIT-ul Balcanilor, inca relativ modest ca participare (265 firme turcesti; cate una din Bulgaria, Grecia, Italia, Olanda si Slovenia; cate 3 din Israel si Singapore; 5 din SUA si 12 din Taiwan), dar care ar putea castiga in interes in urmatorii ani.
Oricum, nu de informare ducem lipsa, maiestria fiecaruia va consta in a folosi cat mai eficient aceste oportunitati.
Interesanta mi se pare si tendinta marilor companii de a-si reuni fortele, facand abstractie de concurenta, pentru a realiza proiecte comune. Si nu ma refer aici numai la grupuri ce sprijina promovarea anumitor tehnologii, cum ar fi Bluetooth sau SIG, ci la o implicare mult mai profunda. Un exemplu, lansarea primului produs de stocare conform cu specificatiile publice open - Modular Storage Server - realizat de Compaq si IBM. Sau fondarea de catre Hewlett-Packard, Intel, IBM si NEC a primului laborator de dezvoltare non-profit pentru cei care adauga capabilitati de tip "enterprise" la aplicatiile Linux - Open Source Development Lab. Este, trebuie sa recunoastem, un alt fel de a-ti urmari interesele. O alternativa constructiva la capra vecinului.
Dar dincolo de tehnologii, aliante, politici si strategii, unul dintre cele mai interesante momente ale acestui inceput de toamna il reprezinta aniversarea a 25 de ani de existenta ai companiei Microsoft. Actul de nastere a fost semnat pe 5 septembrie 1975. Inceputul a fost deosebit de modest, cu doar trei angajati, care la sfarsitul primului an realizasera venituri de 16.005$. De aici pana la cei 39.904 angajati in intreaga lume si venituri de 22,96 mld.$, in prezent, a fost un drum nu lipsit de obstacole, care n-ar fi fost posibil fara o strategie inteligenta si un conducator de exceptie. "In 25 de ani, am realizat multe lucruri despre care oamenii spuneau ca sunt imposibile si am spulberat orice mit in ce priveste posibilitatile PC-ului. Si, asteptati putin, pentru ca ce e mai bun abia de acum vine. Sunt increzator ca vom avea mai multe lucruri impresionante pe care sa ni le amintim la a 50-a aniversare. Avem oamenii si aptitudinile necesare pentru a face aceste lucruri sa se intample si suntem pasionati de tehnologie la fel cum eram in 1975", declara Gatescu ocazia celebrarii evenimentului. In plina campanie electorala, astfel de vorbe li s-ar putea parea unora propaganda ieftina. Intre promisiunile politicienilor si declaratiile unui om de afaceri de real succes, nu exista insa nici un fel de apropiere.
Cu bunele si relele sale, spectacolul tehnologiei moderne si al impactului pe care il are aceasta in viata noastra va continua fara a putea fi oprit, oricare ar fi rolul nostru pe aceasta scena.

Mihaela Carstea


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

Concurs de Grafica Digitala si Web Design

www.agora.ro

www.agora.ro