Computer Press Agora
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   
Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


PC MAGAZINE MAI 2002
[ Comunicații ]Caracteristici
Teste de performanță
PUNCTAJUL OBTINUT
Informații

Preț: 223 EUR
Garanție: 1 an.
În România prin MGT Educational
Tel.: 01-232.88.94

Internet Sharing Hub - Umax UGATE-II

Alexandru Voiculescu

Astăzi pare aproape de neconceput ca un calculator să nu fie conectat la internet.

Pentru firmele mici și mijlocii legăturile cu ISP-ul prin liniile de cupru sunt cea mai bună alegere în vederea obținerii unui trafic satisfăcător la un preț acceptabil. Se poate opta pentru linii închiriate sau pentru clasicele și omniprezentele linii de telefonie fixă, în funcție de lățimea de bandă dorită și suma de care se dispune lunar în acest scop.

În cazul în care nu dorim să asigurăm un calculator pentru realizarea legăturii dintre rețeaua firmei și ISP, putem achiziționa un echipament dedicat de tip gateway, care costă mai puțin și este mai ușor de gestionat.

Umax UGATE-II este o soluție intregrată de acest gen care include un hub de 4 porturi Ethernet (un port poate fi utilizat pentru up-link) și 2 porturi seriale pentru conectarea la modemuri externe de dial-up sau adaptoare de terminal ISDN (sunt suportate peste 130 de modele, existând și posibilitatea setării Dial String-ului).

Pentru conectarea la ISP se folosește protocolul PPP (point-to-point protocol) și ca metodă de autentificare PAP, CHAP, MS-CHAP sau niciuna. În cazul defectării primei legături se poate comuta automat pe cealaltă linie (Dial-on-Demand). În plus, cea de-a doua linie se poate folosi atât simultan cu prima pentru acces la internet, cât și pentru dial-in, în vederea accesării rețelei (pe baza unor conturi definite) din exterior acționând astfel similar unui ISP. Dial-in permite și call-back, mai exact fiind vorba de reapelarea automată a solicitantului de către echipamentul Umax. Utilizatorul care a apelat din exterior poate fi deconectat automat după o perioadă de timp stabilită în prealabil.

Prin intermediul unui browser de web putem accesa echipamentul și configura controlul accesului din și către Internet. Se pot defini patru grupuri de utilizatori și reguli diferite pentru fiecare. Filtrarea se realizează la nivel de protocol (TCP, UDP) și port, iar lista implicită cu servicii (dns, ftp, e-mail, www, telnet) poate fi completată prin definirea unor reguli speciale pentru blocarea conexiunii către orice tip de server.

Echipamentul UMAX are inclus un server de DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol) care atribuie automat adrese de IP (Internet Protocol) fiecărei stații din rețeaua locală (până la 253 de stații). Pe baza adresei fizice a plăcii de rețea (MAC) fiecare calculator poate primi o anumită adresă privată de IP și va fi trecut într-unul dintre cele patru grupuri de acces. Adresele calculatoarelor din rețeaua locală nu vor fi publice, pentru realizarea conexiunii la Internet folosindu-se o tehnică specială, cunoscută sub denumirea de NAT (Network Address Translation). Dacă pe calculatoarele din rețea funcționează servere de aplicații (DNS, FTP, e-mail, web etc.) și se dorește ca ele să fie vizibile din exterior atunci trebuiesc definite în Virtual Servers. În plus, din internet se poate accesa un singur calculator ca și cum ar fi direct conectat la modem, acest lucru realizându-se prin opțiunea Exposed Computer. Pentru a nu fi modificate configurările de către persoanele neautorizate, se poate stabili o parolă de acces.

Dacă firma nu are un server de e-mail se poate folosi unul extern simultan de pe mai multe calculatoare. Tehnica este de partajare a contului de poștă și stațiile nu se mai conectează direct la server pentru recepția mesajelor, ci la serviciul de POP3 al hub-ului. În prealabil se configurează pe acesta adresa serverului real de POP3, contul și parola necesară.

În cadrul meniului de configurare Device, există submeniul Routing, prin intermediul căruia putem forța realizarea conexiunilor către anumite situri pe o anumită legătură externă.

Documentația echipamentului este cuprinzătoare, manualul tipărit explicând în detaliu fiecare opțiune. De asemenea, în cadrul tuturor meniurilor de configurare este prezent un link către documentația în format electronic. Paginile web cu informații sunt organizate conform submeniurilor de configurare, astfel că la realizarea unei cereri ni se vor afișa exact informațiile referitoare la opțiunile care ne sunt afișate în acel moment. Dispozitivul poate fi adus în starea în care a fost cumpărat prin acționarea comutatoarelor din spate conform pașilor descriși în manual.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2001 Computer Press Agora.

[email protected]; ISP: NetSoft Tg. Mures.
LG - LifeŽs Good

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro