Computer Press Agora
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   
Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


PC MAGAZINE MAI 2002
[ Software ]


Caracteristici
Teste de performanță
PUNCTAJUL OBTINUT
Informații

Preț informativ: 234$
În România prin Romsym Data
tel.: 01-323.14.31

Mai mult decât un sistem de operare - RedHat Professional 7.2

Alexandru Voiculescu

Distribuția de Linux cea mai cunoscută la noi este realizată de RedHat, unul dintre liderii mondiali în dezvoltarea de tehnologii pe această platformă. Fondată în 1994, compania s-a impus datorită calității produselor sale și are un merit deosebit în aducerea la un nivel înalt a soluțiilor open-source. Acestea nu se limitează numai la distribuția de Linux: tehnologii de dezvoltare de aplicații și de tip embedded, suport tehnic, cursuri și servicii de gestiune a sistemelor.

Versiunea de RedHat Linux 7.2 Professional ne oferă, în afara sistemului de operare propriu-zis și toate pachetele necesare unui server, peste 2200 de aplicații din toate domeniile (office, grafică, jocuri, multimedia, dezvoltare programe), documentația aferentă (peste 1000 de pagini tipărite și un CD pe care găsim documentație în limba română), suport tehnic prin telefon și pe web timp de 60 de zile, precum și subscriere pentru 180 de zile la serviciile de actualizare a sistemului de operare prin RedHat Network Software Manager. În afară de cele două CD-uri cu sistemul de operare (care pot fi descărcate gratuit de pe situri publice) și cele 2 cu sursele aferente, distribuția ne pune la dispoziție un CD cu versiunea completă de StarOffice 5.2, un CD cu aplicații specifice serverelor de web (Sun Forte for Java de la Sun Microsystems, Macromedia ColdFusion Studio, Macromedia JRun, RedHat Interchange) și încă două CD-uri cu cele mai populare programe de Linux (încluzând Adobe Acrobat complet și o versiune specială de Yahoo! Messenger). În scopuri administrative poate fi folosit CD-ul SysAdmin (de dimensiunile unei cărți de vizită), cu ajutorul căruia se inițializează sistemul și apoi se corectează erorile și/sau greșelile de configurare. Pachetul mai include un DVD care conține toate celelalte CD-uri.

Documentația scrisă este grupată în trei manuale: un ghid de instalare a sistemului (Installation Guide), unul de inițiere (Getting Started Guide) și unul configurare (Customization Guide). Ghidul resurselor (Resource Guide) descrie sumar, în cinci limbi de circulație internațională, produsele RedHat și serviciile oferite de această companie.

Partea de instalare/actualizare nu a suferit modificări majore, păstrând opțiunile deja clasice Stație (pentru utilizare acasă sau la birou), Server (sunt instalate pachetele serviciilor necesare funcționării ca server, fără interfața grafică), Laptop (include toate opțiunile prezente la Stație plus suportul PCMCIA) și Custom (permițând alegerea manuală a pachetelor și grupurilor de aplicații care vor fi instalate). Partiționarea discului hard se poate face automat sau manual cu DiskDruid sau fdisk. Sistemul de fișiere recomandat este ext3 permițând și convertirea fără pierderi de date a vechiului ext2, în cazul unui upgrade. Managerul de boot este implicit GRUB (GRand Unified Bootloader), fiind prezent și clasicul LILO (LInux LOader). Apoi se configurează legătura la rețea, nivelul de securitate al firewall-ului (ridicat, mediu, deloc), zona geografică, parola de root, tipul de autentificare (NIS, LDAP, Kerberos, SMB) și metoda de stocare a parolelor (MD5, shadow). După selecția pachetelor care vor fi instalate, se verifică dependințele și se fac ultimele setări: placa video, monitorul, managerul grafic implicit. Crearea dischetei de inițializare a sistemului nu este obligatorie, opțiune utilă în cazul calculatoarelor fără unitate de floppy disc, unde va putea fi folosit CD-ul SysAdmin.

RedHat 7.2 este construit în jurul kernelului 2.4.7-10, cu gcc 2.96RH (dar este prezentă și versiunea 3.0.1) și glibc 2.2.4. Dintre pachetele mai des utilizate amintim Gnome 1.4, Mozilla 0.9.2, KDE 2.2, XFree86 4.1.0 și Apache 1.3.20.

Este o distribuție care acoperă toate aspectele acestei platforme putând fi utilizat pentru realizarea oricărui tip de sistem: server (web, ftp, dns, e-mail, baze de date, fișiere și printare), stație de birou, multimedia, grafică sau mobilă.

Este remarcabilă bogăția de unelte grafice care elimină complet necesitatea editării manuale a fișierelor de configurare. Versiunea 7.2 este apreciată atât de specialiști, cât și începători datorită robusteții sistemului și ușurinței cu care se configurează.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2001 Computer Press Agora.

[email protected]; ISP: NetSoft Tg. Mures.
LG - LifeŽs Good

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro