Computer Press Agora
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   
Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


PC MAGAZINE MAI 2002
[ Sisteme ]


Tava unității DVD, care dispare fără urmă, și porturile instalate pe spatele carcasei asigură o înfățișare


Caracteristici
Teste de performanță
PUNCTAJUL OBTINUT
Informații

Preț informativ 2.616$ (fără TVA)
Garanție: 1 an.
În România prin Iris SA,
tel.: 01 - 231.57.51.

O nouă înfățișare - Apple iMac

Ștefan Iliescu

Dacă aglomerația din laboratorul nostru ar putea reprezenta un indicator, atunci cu siguranță noul iMac de la Apple ar fi pe locul întâi. Toți cei care au trecut pe lângă el, atâta timp cât s-a aflat în redacție, s-au oprit pentru a admira în primul rând design-ul inovativ. Folosirea albului în realizarea elementelor constructive asigură o notă de eleganță.

Brațul mobil de susținere a ecranului LCD, realizat din oțel inoxidabil, reprezintă marea atracție a lui iMac. Am fost impresionați de faptul că ecranul își păstrează unghiul de înclinare în momentul în care este ridicat, coborât, translatat spre stânga sau spre dreapta. Toate aceste mișcări pot fi făcute cu ajutorul unui simplu deget.
Ecranul TFT cu matrice activă, are diagonala de 15". Chiar dacă nu am aflat exact toate caracteristicile sale tehnice, fiind imposibil să îl comparăm cu ecranele LCD care au mai trecut prin laborator, a fost evident faptul că unghiul de expunere se numără printre cele mai bune.
Unitatea centrală este amplasată în interiorul carcasei aproape semisferice, care se află la baza brațului de susținere. De moment ce totul este integrat, instalarea sistemului este extrem de simplă. După scoaterea din cutie, se conectează alimentarea, tastatura, mouse-ul, cablul de rețea și sistemul poate fi pornit. Forma carcasei a permis amplasarea unor orificii de aerisire chiar în jurul punctului de susținere a brațului pentru ecran. Mare parte din căldura internă evacuându-se astfel în mod natural, nu a mai fost nevoie decât de amplasarea unui ventilator de dimensiuni reduse și foarte silențios.

Un neajuns notabil este situarea butonului de alimentare pe partea din spate a carcasei, alături de porturile de extensie, fiind nevoie să vă aplecați la fiecare pornire și să îl căutați orbește. Un alt punct mai puțin apreciat este reprezentat de ansamblul tastatură și mouse. Tastatura pare foarte fragilă, la tastare creând senzația că a fost folosită intensiv anterior. Dotat cu senzor optic, mouse-ul rămâne la design-ul cu un singur buton, chiar dacă Mac OS X suportă folosirea a două butoane și mai ales a rotiței de scroll.

La fel ca și în cazul altor arhitecturi integrate, posibilitățile de expandare sunt limitate. Puteți adăuga până la 1 GB de memorie RAM sau un card de extensie AirPort pentru conectarea în rețele fără fir. Desigur, cu patru porturi USB și două Firewire, extinderea configurației interne nu este foarte necesară. Atât Apple, cât și alți producători oferă discuri hard, unități optice și alte periferice cu conectare externă. Marele dezavantaj îl reprezintă totuși imposibilitatea de a înlocui placa video, în evenualitatea în care veți dori acest lucru mai târziu.

Pentru cei care doresc să deschidă unitatea centrală, accesul în interior se realizează destul de simplu. Se întoarce unitatea centrală cu fundul în sus (o manevră destul de ciudată, tinând cont că ecranul LCD nu este detașabil), și se înlătură cele patru șuruburi. După înlăturarea capacului veți întâlni sloturile de memorie și portul pentru cardul AirPort.

iMac este disponibil în trei variante de configurație, începând cu cea cu procesor G4 la 700 MHz, 128 MB RAM, disc hard de 40 GB și unitate CD-RW 24/10/32x. Vârful gamei este constituit de configurația cu procesor G4 la 800 MHz, 256 MB RAM, disc hard de 60 GB și unitate DVD-R, capabilă să citească și să scrie atât medii CD-ROM cât și DVD-ROM. Prețurile de achiziție sunt comparabile cu cele de pe piața sistemelor compatibile PC, la configurații asemămnătoare, însă cu un plus pentru PC-uri la capitolul procesor. Toate versiunile dispun de modem de 56 kbps, iar cele două configurații superioare beneficiază și de speakere incluse. Cele două sfere transparente din plastic asigură un plus la capitolul design și compensează cu succes difuzorul intern al lui iMac.

Poate mai mult decât aspectul exterior, iMac va fi apreciat pentru suita de aplicații software cu care este preinstalat. Există iTunes pentru organizarea și rularea fișierelor muzicale, iPhoto pentru lucrul cu fotografii digitale, iMovie pentru editarea fișierelor video și iDVD pentru arderea filmului tocmai prelucrat pe un DVD.

Chiar dacă aceste aplicații nu oferă maximum de facilități de pe piață, sunt totuși mai mult decât suficiente în cazul utilizatorilor obișnuiți.

Alte aplicații destinate utilizatorilor individuali, cu care este preinstalat iMac, sunt Apple Works 6, Pcalc 2 (calculator de nivel înalt) sau World Book.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2001 Computer Press Agora.

[email protected]; ISP: NetSoft Tg. Mures.
LG - LifeŽs Good

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro