Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   





Clic aici
PC Magazine





  PC MAGAZINE Septembrie 2004
[ Sisteme ]

TESTE COMPARATIVE

Din nou la drum - sisteme portabile

Cristian Lăcraru, Ștefan Iliescu

Evaluare pe scurt
Sumarul caracteristicilor

18 Sisteme portabile
  Acer TravelMate 8003LMi
  Dell Latitude D505
  Dell Latitude D600
  Dell Latitude X300
  Elsaco CL51-15
  Elsaco CL56-15
  Flamingo Navigator 8050
  Fujitsu-Siemens Amilo Pro V1000
  Fujitsu-Siemens Lifebook E4010
  Fujitsu-Siemens Lifebook S7010
  Gigabyte G-Max N501
  HP compaq nc6000
  HP compaq nx5000
  IBM ThinkPad T41
  IBM ThinkPad X40
  PackardBell EasyNote E3265
  Prestigio Nobile 156
  Prestigio Nobile 157
  Sistec SCS Green 553

Spre deosebire de anii trecuți, anul acesta am încercat o abordare un pic diferită a testului comparativ de sisteme portabile. În primul rând am decis ca modelele testate să fie echipate exclusiv cu procesoare mobile dedicate, eliminând versiunile hibrid, care conțin procesoare de desktop. Motivul acestei decizii constă în imposibilitatea de a verifica comportarea în timp a acestor soluții. În al doilea rând, am abandonat gruparea echipamentelor pe categorii, funcție de gradul de portabilitate și am stabilit o limită de preț maximală de 2.000€. Prin această abordare am încercat să ne punem în pielea unui utilizator, care dispune de suma menționată și dorește să afle care sunt variantele de achiziție ale unui notebook. Criteriile de evaluare folosite sunt cele pe care noi le-am considerat importante, fiecare cititor putând avea propriiile criterii de evaluare.

Din cele 20 de modele prezente în cadrul testului nostru, am semnalat ceva tendințe demne de luat în seamă. În primul rând trebuie semnalat faptul că floppy disk-ul nu prea își mai găsește locul sub acoperișul unui notebook. Deși putem vedea foarte clar că în cazul sistemelor tip desktop lucrurile nu stau deloc așa, floppy disk-ul fiind omniprezent. Un singur model din test a vut un astfel de dispozitiv, dar extern, cu conectare pe USB. În al doilea rând se observă o tendință clară a producătorilor de a introduce cititoare de carduri, fapt cu care suntem perfect de acord. Camerele foto, camerele video sau telefoanele sunt echipamente unde cardul de memorie este aproape nelipsit. Deocamdată se pare că cel mai agreat model de card este cel SecureDigital. Cu siguranță că alegerea a fost făcută în funcție de cel mai răspândit model. O altă observație poate fi făcută pe seama unității optice. În nici un caz nu mai apare în discuție CD-ROM-ul sau CD-RW-ul. Cea mai simplă unitate optică pe care am găsit-o a fost DVD-ul combo. Chiar dacă unii nu acceptă încă acest fapt este aproape sigur că DVD-ul va înlocui nu foarte bătrânul CD. Asta și pentru că acesta din urmă nu a mai venit cu nimic nou, și în plus prețurile mediilor DVD se încadrează în limite din ce în ce mai acceptabile. Unele modele au adoptat chiar ideea de a introduce unitățile de stocare optice în format extern pentru scăderea greutății și micșorarea dimensiunilor. Rămâne însă de văzut dacă utilizatorii vor fi mulțumiți ținând cont de faptul că CD-ul și DVD-ul reprezintă acum majoritatea în cazul suportului de soft.

Au dispărut și au apărut. Unele vechi și altele noi. Destul de multe modele mai au încă implementat portul paralel și portul serial. Operațiunile de management al unor device-uri rămân actuale. Nu credem însă că portul paralel mai trebuie neapărat utilizat pentru tipărirea la o imprimantă ce nu prezintă USB. Cel puțin nu pentru cel care are bani și achiziționează un notebook. Să vorbim puțin și despre Ir. Pe majoritatea modelelor continuă să fie prezent. Și după părerea noastră va continua mult timp de acum încolo, dat fiind faptul că bluetooth-ul nu are încă o răspândire destul de mare în țara noastră. Acest din urmă tip de conectare(bluetooth) a fost regăsit pe destul de multe modele din test, semn că se încearcă intens totuși introducerea acestui standard de comunicare, mai ales în mediul business.

Cum am notat

Pentru evaluarea cât mai corectă a fiecărui model în parte, apelăm la o schemă de punctare bazată pe trei stâlpi de susținere: performanță, dotări și preț. Aprecierea de performanță a inclus testele rulate, fiecare rezultat contribuind la scorul final, conform ponderilor din schema alăturată. Dotările s-au referit la psecificații precum dimensiunea ecranului, capacitatea memoriei, a hard disk-ului și altele. Importanța prețului este evidentă și nu mai are nevoie de alte comentarii.

Cum am testat

Testarea a fost făcută în configurația primită de la firma ofertantă, fără a efectua intervenții asupra parametrilor de funcționare din BIOS. În cazul sistemelor cu Windows XP, înainte de începerea testării s-au operat următoarele modificări: am dezactivat funcțiile System Restore și Automatic Update, am ales interfața Windows Classic și am dezactivat screen saverul. Au fost eliminate din rulare procesele suplimentare celor necesare controlului plăcii video, iar desktop-ul a fost setat la rezoluția de 1024x768 la o adâncime de culoare de 32 de biți. După instalarea testelor s-a efectuat o defragmentare a partiției primare.

A fost eliminată proprietatea "Always on top" a taskbar-ului. Pentru test au fost folosite suitele WinBench 99 2.0, PC Magazine Business Winstone 2004, PC Magazine Content Creation Winstone 2002, 3DMark 2001SE și Business Winstone BatteryMark 2001. Fiecare test a fost rulat de câte cinci ori pentru eliminarea situațiilor extreme de funcționare anormală.

WinBench 99 este un test orientat hardware ce testează principalele componente ale unui sistem: procesor, disk hard și placă grafică. Testele Graphics WinMark99 și Disk WinMark 99 sunt divizate și ele în câte două secțiuni, una Business și una High-End. Ambele teste execută simulări de aplicații înregistrându-se performanța subsistemului de stocare (hard disk), respectiv grafic 2D (GDI). Testele High-End Graphics WinMark 99 conțin și o serie de operații 3D OpenGL.

PC Magazine Business Winstone 2004 este un test orientat către aplicații ce testează viteza de execuție a software-ului scris pe 32 de biți și se concentrează doar pe pachete software de birou (Microsoft Office, Lotus Notes, Microsoft Project, Norton AntiVirus, Netscape Communicator).

PC Magazine Content Creation Winstone 2002 este un test de aplicații intensive, rulat la nivel de sistem, care măsoară performanțele globale ale unui sistem PC. Testul folosește fragmente din aplicațiile uzuale de manipulare a conținutului. Aplicațiile sunt rulate prin intermediul unor scripturi, iar benchmark-ul folosește timpul necesar unui sistem pentru a duce la îndeplinire diferite acțiuni, pentru a realiza o apreciere globală asupra performanțelor acestuia. Aplicațiile folosite de noul Content Creation Winstone 2002 sunt: Adobe Photoshop 7.0, Adobe Premiere 6.0, Macromedia Director 8.5.1, Macromedia Dreamweaver 4, Microsoft Windows Media Encoder 7.01.00.3055, Netscape Navigator 6.2.3, Sonic Foundry Sound Forge 6.0 și NewTek´s LightWave 7.5.

Business Winstone BatteryMark 2001 este un test destinat exclusiv notebook-urilor ce realizează o estimare a duratei de funcționare pe baza acumulatorilor. Testul rulează în mod repetat, cu intervenție minimă din partea utilizatorului, acumulatorii fiind trecuți mai întâi prin câteva cicluri de formare urmând ca apoi, prin simularea unor activități curente, să se producă descărcarea completă a lor. Fiecare sistem a fost echipat conform dotării standard, luminozitatea ecranului fiind setată la minimul permis de echipament.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2004 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

deltafri

Concurs de Grafica Digitala si Web Design

www.agora.ro

www.agora.ro