Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   

Clic aici
PC Magazine

  PC MAGAZINE Septembrie 2004
[ Software ]

 

Romanian Knoppix Live CD


 
PUNCTAJUL OBTINUT

Specificații: procesor Intel sau compatibil i486 cu minim 20 MB memorie RAM (în mod text), respectiv minim 96 MB RAM (mod grafic - KDE), o unitate CD-ROM setată ca prim dispozitiv de încărcare, o placă video compatibila SVGA.

Romanian Knoppix Live CD

Mircea Sabău

Un Linux Live CD nu este decât o distribuție a sistemului de operare Linux, care este instalată și rulează de pe CD. Cele mai multe distribuții de tipul Live CD par să aibă la bază aceeași distribuție și anume Knoppix Live CD. Majoritatea cunoscătorilor o consideră o distribuție ce excelează în privința detecției și configurării componentelor hardware. Pachetele software instalate și structura sistemului de operare au la bază distribuția GNU Debian Linux, caracterizată prin ușurința executării actualizărilor și instalării de pachete suplimentare.

Romanian Knoppix Live CD 3.4 este o versiune cu localizare românească, bazată pe Knoppix 3.4. Are o serie de pachete software suplimentare distribuției originale (vezi caseta "Software preinstalat") care sprijină folosirea în mai multe scenarii: platformă de învățare a sistemului de operare Linux (distribuția Debian), a suitelor de birotică, desktop publishing și grafică vectorială, soluție completă de acces Internet la domiciliu sau în firme mici, cu facilități pentru audituri de securitate, monitorizarea traficului, devirusare, soluție de salvare/recuperare a datelor sub diferite sisteme de operare, installer de distribuție Debian Linux, soluție de groupware pentru firme mici și mijlocii. Autorul (dr. Marius Mărușteri, UMF Tg. Mureș, [email protected]) acestei distribuții localizate vizează dezvoltarea a două distribuții românești de tip Linux Live CD bazate pe scheletul Knoppix: una de "uz general" și alta "specializată", care să furnizeze o soluție completă de realizare a unor modelări moleculare avansate în domeniul biomedical.

Knoppix în domeniul biomedical

Spre deosebire de distribuția de "uz general", versiunea românească "Romanian Knoppix Live CD for biomedical purposes" este gândită să permită rezolvarea facilă a unor probleme specifice domeniului asistării de către calculator a cercetării și practicii biomedicale. Soluția asigura suportul software - în întregime open source - necesar tuturor etapelor de realizare a unor modelări moleculare avansate sau a procesării digitale a imaginilor medicale. Pe scurt, este vorba despre documentarea medicală (online) - identificarea/parcurgerea materialului bibliografic necesar cunoașterii aprofundate a domeniului studiat (Bybliographic+Medline Query), salvarea referințelor bibliografice pentru regăsire ulterioară în formate specifice programelor de tip reference manager sau text, creșterea puterii de calcul necesare simulării prin instalarea/configurarea rapidă a unui cluster Linux utilizând suportul pentru High Performance Computing (OpenMosix Terminal Server), realizarea efectivă a simulării/modelării cu software-ul VMD/NAMD, vizualizarea datelor științifice cu programe specializate (Open Data Explorer, versiune open source derivată din IBM Data Xplorer), redactarea raportului de cercetare folosind suita de birou a distribuției, conectarea la Internet pentru transmiterea rezultatelor cercetării în format electronic și posibilitatea de a dezvolta programe C++ folosind un IDE vizual, QT Designer, produs de corporația TrollTech.

Distribuțiile Knoppix localizate sunt însoțite de întreaga documentație în format electronic.

Software preinstalat

Cantitativ, Knoppix Live CD conține peste 2 GB de software "comprimat" pe un CD de 700 MB. Calitativ, puteți regăsi aproape toate tipurile de software uzual:

  • suite de birou: OpenOffice.org sau KOffice;
  • aplicații de grafică: GIMP;
  • software multimedia: Audacity, Xine etc.;
  • unelte de administrare a sistemului: etherreal, tcpdump;
  • servere/servicii http, ftp, smtp, pop
  • acces la Internet: browsere Web (Mozilla 1.6, Konqueror, Lynx), irc (XChat), usenet, videoconferință (GnomeMeeting), poștă electronică (Kmail, Mozilla Mail), manager descărcare a fișierelor (KGet).

PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2004 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

deltafri

Concurs de Grafica Digitala si Web Design

www.agora.ro

www.agora.ro