Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   
Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


  PC MAGAZINE Septembrie 2003
[ Stocare ]

TESTE COMPARATIVE
[ Modele Paralel ATA - sumarul caracteristicilor , teste de performanță ]
[ Modele Serial ATA - sumarul caracteristicilor , teste de performanță ]

Alegerea redacției

În cazul testelor de hard disk-uri, decizia de acordare a alegerii redacției este destul de simplă. Spre deosebire de alte teste, unde pot exista și aspecte subiective, cum ar fi impresia lăsată de un anumit echipament asupra celui care realizează testul, aici aspectele subiective dispar. Așa cum era normal, ne-a interesat foarte mult raportul dintre prețul de achiziție și capacitatea oferită de fiecare hard disk, banii reprezentând în marea majoritate a cazurilor argumentul principal în decizia de achiziție. Pentru a putea să ne creăm o imagine completă însă asupra unităților prezente în test, am combinat raportul preț/capacitate cu rezultatele din testele de performanță. În acest sens, am folosit drept referință testul High-End Disk Winmark 99, acesta simulând cel mai aproape de adevăr comportarea hard disk-ului în condiții de utilizare intensivă.

La categoria hard disk-urilor cu interfață Paralel ATA, cele două modele Maxtor au reușit să cucerească ambele distincții. Modelul DiamondMax Plus 9 de 200 GB s-a dovedit a fi cel mai performant, câștigând în cele din urmă o luptă foarte strânsă cu puternicul său contracandidat, Western Digital Caviar WD2500JB. Cu performanțe nu tot atât de ridicate, dar cu un raport preț/capacitate mai bun, modelul Maxtor DiamondMax Plus 9 de 120 GB a reușit să se plaseze cel mai aproape de punctul în care combinația dintre preț, capacitate și performanță atinge punctul optim. O mențiune specială se cuvine și în cazul lui Hitachi DeskStar 180GXP, care s-a situat nu cu foarte mult în urma câștigătorului categoriei.

Categoria hard disk-urilor cu interfață Serial ATA a adus și o surpriză, pe cât de neașteptată, pe atât de plăcută. Modelul Samsung SpinPoint P80 de 160 GB a reușit să obțină cele mai bune rezultate la șase din cele opt teste rulate, raportul preț/capacitate fiind de asemenea excelent. În consecință, echipamentul a reușit să câștige ambele distincții ale categoriei, devansând astfel modelele concurente de la Seagate și Western Digital.

Cum am testat

Configurația folosită pentru test a fost următoarea: placă de bază cu cipset Intel 875P, controler ATA/133 și Serial ATA/150, procesor Intel Pentium 4 la 3 GHz, 2x256 MB DDR PC3200 dual-channel, video GeForce FX5600 256 MB DDR. Astfel ne-am asigurat că singurele diferențe între rezultatele obținute în teste vor proveni din diferențele de performanță dintre discuri și nu din surse adiacente.

Fiecare hard disk a fost instalat ca master pe primul canal al controlerului. Pe fiecare disc în parte a fost instalat sistemul de operare Windows XP Professional cu SP1, pentru aceasta folosindu-ne de o partiție FAT32 de 6 GB. Sistemul de operare a fost configurat identic pe toate discurile, fiind instalate toate driverele plăcii de bază și ale celorlalte componente. Înainte de rularea fiecărui test s-a efectuat o defragmentare a spațiului de pe disc.

Pentru obținerea rezultatelor fiecare test a fost rulat de câte cinci ori, păstrându-se rezultatul cel mai bun. Acolo unde au existat variații mai mari de 3% între diferitele rulări, testele s-au repetat.

Testele folosite au fost: Winbench 99 v2.0, Business Winstone 2002, Content Creation 2002 și PCMark 2002.

WinBench 99 este un test orientat hardware ce testează principalele componente ale unui sistem: procesor, hard disk și placă grafică. Pentru acest test am folosit modului Disk WinMark 99, acesta fiind divizat în două secțiuni, una Business și una High-End. Ambele teste execută simulări de aplicații înregistrându-se performanța subsistemului de stocare.

Business Winstone 2002 este un test orientat către aplicații ce testează viteza de execuție a software-ului scris pe 32 de biți și se concentrează doar pe pachete software de birou (Microsoft Office, Lotus Notes, Microsoft Project, Norton AntiVirus, Netscape Communicator).

Content Creation Winstone 2002 este un test de aplicații intensive, rulat la nivel de sistem, care măsoară performanțele globale ale unui sistem PC. Testul folosește fragmente din aplicațiile uzuale de manipulare a conținutului. Aplicațiile sunt rulate prin intermediul unor scripturi, iar benchmark-ul folosește timpul necesar unui sistem pentru a duce la îndeplinire diferite acțiuni, pentru a realiza o apreciere globală asupra performanțelor acestuia. Aplicațiile folosite de Content Creation Winstone 2002 sunt: Adobe Photoshop 6.0.1, Adobe Premiere 6.0, Macromedia Director 8.5, Macromedia Dreamweaver UltraDev 4, Microsoft Windows Media Encoder 7.01.00.3055, Netscape Navigator 6/6.01, Sonic Foundry Sound Forge 5.0c (build 184).

PCMark 2002 reprezintă o suită de teste destinate diferitelor subansamble ale sistemului, rezultatele oferindu-ne o imagine mai bună în legătură cu comportarea disk-urilor în condiții de utilizare casnică. Pentru acest test am folosit doar componenta de test dedicată hard disk-urilor.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro