Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   
Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


PC MAGAZINE SEPTEMBRIE 2002
[ Componente ]


Caracteristici
Teste de performanță
PUNCTAJUL OBTINUT

Preț informativ: aprox. 90 $
(fără TVA).
Garanție: 2 ani.
Distribuitor
Flamingo Computers
,
tel.: 021-222.50.41

Sys ieftin și performant - MSI 745Ultra

Șerban Păduroiu

Plăcile de bază realizate în jurul cipseturilor produse de către SIS se adresează, în majoritatea cazurilor, segmentului de piață cu un buget redus. Destul de cunoscute sunt soluțiile integrate, arhitectura promovată de această firmă stând în mod deliberat la realizarea unor produse cu un cost redus.

În mod normal, atunci când vorbesc despre prețuri mici mă gândesc și la performanțe și facilități modeste. În cazul modelului MS-6561 produs de către firma MSI - și care are la bază noul cipset SIS 745. În acest caz lucrurile stau cu totul altfel. Integrarea tuturor funcțiilor în același cipset nu necesită utilizarea unui cipset sud, ceea ce duce la o simplificare a arhitecturii, respectiv scăderea costurilor de producție. Noul cipset beneficiază de o arhitectură proprietară MuTIOL care îi permite obținerea unei lățimi de bandă de 1,2 GB/s. Dacă memoria utilizată poate fi DDR333, în privința controlerului IDE acesta suportă numai standardul Ultra DMA 100. Mai trebuie menționat că în slotul AGP pot fi introduse numai plăci video care funcționează la 1,5 V (AGP 4x), în caz contrar riscând deteriorarea atât a plăcii de bază cât și a celei video.

Arhitectura este comună plăcilor de bază MSI. Socketul 462 este poziționat în partea superioară (privind placa de bază așa cum este ea asamblată într-o carcasă tower) ceea ce nu permite montarea sistemului de răcire al procesorului decât atunci când placa este în afara carcasei (în caz contrar, nu veți putea avea spațiu de manevră din cauza sursei sau a părții superioare a carcasei). Mai mult, la montare este necesară o atenție sporită deoarece în zona de prindere a clemelor radiatorului, imediat sub elementele de ancorare ale socketului, există trasee electrice neprotejate, o eventuală alunecare a mâinii având consecințe dezastruoase. În această situație, alegerea sistemului de răcire pentru procesor trebuie făcută cu multă grijă, ținând seama și de restricțiile create de elementele înalte din jurul procesorului. Conectarea cablurilor IDE trebuie făcută după instalarea plăcii video, distanța mică dintre slotul AGP și slotul IDE1 împiedicând accesul la mecanismul de blocare al slotului AGP.

În cutie găsiți tot ceea ce este necesar instalării rapide și fără probleme. Manualul oferă informații detaliate și facil structurate atât în ceea ce privește placa de bază și instalarea ei cât și pentru partea de configurare a BIOS-ului. Am putea spune că dotarea este standard pentru o placă de bază MSI dacă în BIOS nu ar exista setări care sugerează posibilitatea împingerii parametrilor de funcționare peste limitele standard. Cablul de conectare a celor două porturi suplimentare USB (doar 1.1) permite și conectarea sistemului de 4 leduri de autodiagnoză, în cazul în care sistemul nu bootează acesta fiind de un real ajutor. Mai există un cablu care permite conectarea a două dispozitive Firewire (unul dintre porturi este mini).

Odată montarea terminată și sistemul de operare instalat vă puteți bucura de utilitarele oferite ca bonus, dar și mai mult decât atât vă puteți bucura de performanțele deosebite pe care această placă de bază le oferă. Rezultatele obținute, mai ales pe partea de grafică, au reprezentat o surpriză neașteptată. Restul valorilor obținute în teste se clasează în zona standard, medie aș putea spune.

Una peste alta, această placă de bază, deși nu este dotată cu un sistem de sunet multicanal sau cu facilități RAID, este un produs excelent cu performanțe deosebite. Ținând cont de aceasta ca și de faptul că în timpul testării nu au apărut nici un fel de erori, vă pot recomanda cu inima împăcată achiziția ei.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro