Agora
Media
www.agora.ro
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   
Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


PC MAGAZINE SEPTEMBRIE 2002
[ Componente ]


Caracteristici
Teste de performanță
PUNCTAJUL OBTINUT

Preț informativ: 35 $ (fără TVA).
Garanție: 1 an.
Distribuitor
Flamingo Computers
,
tel.: 021-222.50.41

Meniul de configurare al mișcării

Comanda mâinii stângi - Microsoft SideWinder Strategic Commander

Șerban Păduroiu

Cândva, demult, pentru a învinge într-o luptă era suficient să fii puternic. Ulterior pe lista calităților care garantau victoria au apărut rapiditatea și mai ales inteligența. Odată cu dezvoltarea creierului s-a putut comunica, dacă s-a comunicat a apărut cooperarea, dacă s-a cooperat au apărut unități de luptă organizate, capabile să îndeplinească sarcini complexe. În acest moment, existența unui plan de luptă și execuția lui au devenit esențiale, execuția fiind condiționată în primul rând de rapiditatea și corectitudinea cu care unitățile de luptă primeau ordinele.

Majoritatea jocurilor actuale presupun utilizarea atât a mouse-ului cât și a combinațiilor de taste. Mouse-ul este utilizat cu mâna dreaptă de către dreptaci și stânga de către stângaci, combinațiile de taste rămânând astfel în sarcina celeilalte mâini. Dacă mouse-ul a cunoscut o evoluție permanentă, forma sa modificându-se continuu și apărând mereu noi butoane și rotițe cu diverse funcții, evoluția tastaturii a fost destul de limitată.

Microsoft SideWinder Strategic Commander este un dispozitiv pentru mâna stângă (nu știu dacă există variantă pentru mâna dreaptă în cazul stângacilor) care înlocuiește utilizarea tastaturii pentru realizarea deplasării în zona de acțiune și pentru lansarea de comenzi. În pachet, alături de dispozitiv, veți găsi un manual și un CD cu drivere, profile predefinite pentru diverse jocuri, manualul în format electronic etc. Conectarea se realizează prin intermediul portului USB. Dispozitivul cu o formă ce pare ergonomică este format din bază, fixată pe masă prin intermediul a 7 piciorușe din cauciuc și partea superioară, mobilă față de bază. Sunt posibile mișcări de translație sus-jos, stânga-dreapta, mișcări pe diagonale și rotații în plan orizontal. În partea superioară se găsesc două butoane cu funcție de zoom-in și zoom-out (pentru cine nu știe încă acționează ca o lupă, detaliind suprafața privită) și 6 butoane a căror funcție este programabilă (dispuse câte două pe 3 coloane, câte una pentru un deget). Lateral dreapta există trei butoane care se acționează cu degetul mare a căror funcție este de shift-uri (sunt destinate să lucreze în combinație cu butoanele programabile crescând numărul combinațiilor alocabile la 24). Baza este dotată în partea dreaptă cu un buton de înregistrare și un comutator cu 3 poziții ce permite schimbarea a trei profile diferite de comenzi pentru butoanele programabile (totalul combinațiilor posibile crește în acest mod la 72).

Instalarea nu ridică probleme, la finalul acesteia fiind disponibil chiar un filmuleț de prezentare a dispozitivului. Perioada de acomodare trebuie împărțită în două părți: prima destinată studiului funcțiilor dispozitivului și a modului de programare iar a doua parte programării în sine și acomodării cu dispozitivul. La o privire superficială, studiul funcțiilor durează cam 10 minute, dar pentru un utilizator serios care dorește exploatarea la maxim a tuturor facilităților sunt necesare cel puțin 30 de minute pentru a parcurge și asimila toată informația dorită. Programarea poate dura și ea încă 5 minute, acomodarea și crearea reflexelor încă 10 minute, dar după trei sferturi de oră puteți utiliza la maxim facilitățile oferite.

Funcția butoanelor de zoom este clară și nu necesită o descriere mai amănunțită, ele nefiind programabile. Mișcarea părții superioare față de bază este utilizată pentru deplasarea în cadrul câmpului de lucru (sau de luptă dacă preferați) și este configurabilă, fiind disponibile atât setări predefinite (cu 4 direcții, cu 8 direcții etc.) cât și posibilitatea de a realiza propria setare. În plus, cele două mișcări de rotație sunt și ele configurabile. Deși deplasarea în acest mod nu pare naturală, după acomodare nu veți crede posibilă existența unei alternative viabile.

Cele șase butoane din partea superioară se adresează în principal degetelor inelar, mijlociu și arătător (arătătorul mai este folosit și pentru butoanele de zoom). Dispunerea în pereche, unul sub altul, fără să existe o distanță pe verticală între ele, nu este cea mai reușită alegere. Suplimentar, poziționarea pe orizontală este destul de apropiată, fiind mai potrivită pentru o mână de dimensiuni mici (cei generoși fiind în mod clar dezavantajați). Toate acestea contribuie probabil la apariția durerilor în mușchii palmei după o perioadă mai îndelungată de lucru (la mine au apărut după 5 ore, dar trebuie ținut cont că și după utilizarea tastaturii un timp echivalent sau chiar mai scurt apăreau aceste dureri).

Posibilitățile de configurare reprezintă punctul forte al echipamentului. Cele 72 de funcții posibile se pot defini fie prin intermediul programului de configurare, fie cu ajutorul butonului de înregistrare, situație în care nu sunteți nevoit să părăsiți jocul (sau programul în care lucrați). Avantajul este o configurare dinamică care necesită mai puțin timp. Programarea dă posibilitatea ca la apăsarea unui buton să se execute o comandă sau o succesiune de comenzi, excepțională fiind situația în care puteți programa o comandă care în mod normal presupunea apăsarea pe tastatură a 3 butoane simultan.
Cu un total de 72 de comenzi (sau succesiuni de comenzi) grupabile în 3 categorii diferite, cu posibilități de mișcare complexă în cadrul câmpului de lucru și posibilități de detaliere, Strategic Commander vă dă un avantaj deosebit în fața adversarilor. Deși nu suplinește elementele de tactică și strategie, rapiditatea cu care puteți manevra, mai ales atunci când lucrați contra-cronometru este definitorie. Pe CD veți găsi mai multe profile predefinite, pentru jocuri de strategie în timp real fiind posibilă suplimentarea din internet. De bază rămâne totuși posibilitatea de a realiza propriile profile.

Deși a fost proiectată pentru jocurile de strategie în timp real (RTS - Real Time Strategy), Strategic Commander poate fi utilizat și pentru alte tipuri de jocuri și programe. Strategic Commander nu înlocuiește nici un dispozitiv existent la ora actuală, completând mai degrabă panoplia echipamentelor de comandă. Succes la lucru!


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

Concurs de Grafica Digitala si Web Design

www.agora.ro

www.agora.ro