Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   

Clic aici
PC Magazine

PC MAGAZINE APRILIE 2002
Software
Caracteristici
Teste de performanță PUNCTAJUL OBTINUT
Informații

Producător: REALVIZ
În România prin: Romsym Data,
Preț: preț: 995$

REALVIZ Stitcher 3.1

Ionuț Ghionea

Lansat la începutul acestui an, Stitcher 3.1 este cel mai nou produs al companiei franceze REALVIZ. El permite construirea de imagini panoramice, la unghiuri aproape imposibile pentru aparatul de fotografiat.

Stitcher 3.1 este surprinzător de ușor de folosit. În linii mari, programul preia o serie de imagini statice făcute cu o cameră digitală, le aliniază, le combină, le suprapune părțile comune și apoi le "lipește", obținând o imagine panoramică perfectă. Întregul proces de alipire a imaginilor este destul de simplu și durează în funcție de numărul și complexitatea imaginilor.

Primul pas în folosirea programului este strâns legat de capturarea corectă a imaginilor, fiind necesar un trepied și o cameră digitală. Nu este recomandată realizarea fotografiilor fără fixarea camerei în același punct din spațiu. Se evită, astfel, efectul de paralaxă, care aduce prea multe erori în imagini pentru ca Stitcher 3.1 să le poată corecta.

Înainte de a începe procesul de fotografiere, utilizatorul trebuie să-și planifice numărul de imagini pe care dorește să le realizeze. Dacă imaginea finală, panoramică, va avea o deschidere de 360°x180°, numărul fotografiilor trebuie să fie suficient de mare pentru a se asigura o suprapunere eficientă a câte două imagini succesive. Manualul programului sugerează un procent de 15% de suprapunere a imaginilor, dar se pot utiliza și valori cuprinse între 25%-30%, rezultatele fiind foarte bune.

Camera digitală cu care se vor realiza fotografiile trebuie să fie de calitate cât mai bună, de preferință una digitală și cu aceeași distanță focală pe toată durata procesului de captură a imaginilor. În mod explicabil, Stitcher 3.1 nu va putea trata corect imagini consecutive luate folosind distanțe focale diferite sau cu erori de paralaxă.

Înainte de a lucra cu aparatul de fotografiat și apoi cu programul este recomandabilă citirea manualului și/sau a fișierelor help pentru a vă familiariza cu toate conceptele folosite, sfaturile producătorilor și interfața programului.

Stitcher 3.1 este mult mai complex decât alte produse software similare existente pe piață, care combină automat și fără prea multe opțiuni, imaginile încărcate. Luând în considerare operațiile complicate de procesare a imaginilor, programul este rapid, descurcându-se fără probleme chiar și cu fotografii foarte mari. Această viteză este explicabilă datorită optimizărilor aduse în versiunile 3.0 și 3.1 pentru a necesita mai puțină memorie, Stitcher fiind acum accesibil și utilizatorilor ce dețin computere mai puțin performante. De asemenea, încă de la versiunea 3 au fost îmbunătățite opțiunile de renderizare pentru a permite exportul fișierelor în format Quick Time VR 5 (cubic) și QTVR (cilindric).

Suportul pentru Quick Time din versiunea 3.1 oferă utilizatorului aproape orice acesta își poate dori: opțiuni de preview, deplasare prin setul de imagini, stabilirea dimensiunilor ferestrei de afișare etc. Mai mult, Stitcher 3.1 oferă o metodă interesantă de salvare a imaginii panoramice create, exportul și editarea acesteia în alt program de grafică. Spre exemplu, este posibilă conversia unei imagini panoramice sferice astfel încât să poată fi editată de Adobe PhotoShop.

Un element foarte important al programului este interfața sa, pe cât de intuitivă, pe atât de completă și mereu la îndemâna utilizatorului. Interfața este compusă din două zone principale: Image Strip și Stitching Window (Figura 1). Toate comenzile programului sunt ușor de accesat din meniurile sale.

Prima etapă este, bineînțeles, realizarea fotografiilor, cu un procent de suprapunere între 15%-30%, dar având grijă să fie păstrate condițiile în care acestea sunt făcute (balansul culorilor, timp de expunere, distanță focală, rezoluție etc).


Spre exemplu, o imagine panoramică poate consta din trei seturi de imagini. Fiecare set este format din 12 fotografii. Imaginile din fiecare set sunt realizate cu increment de 30°:

  • setul de sus este obținut cu camera îndreptată în sus la 45 de grade;
  • setul de la mijloc se obține cu camera în poziție orizontală, la un unghi de 0°;
  • setul de jos se obține cu camera îndreptată în jos la 45°.

În acest fel se realizează 36 de imagini. În Figura 3 este prezentată schematic tehnica seturilor de imagini.

În cele mai multe cazuri este necesar să se realizeze încă două fotografii, una cu vedere drept în jos, alta în sus (Figura 3). Prin imaginea luata de sus, utilizatorul se asigură că în imaginea panoramică finală nu va apare o zonă neagră la zenit și că toate imaginile din acest set se compun perfect. Și imaginea luată de jos va fi adăugată în imaginea finală, pentru a întregi panorama.

Este posibil, ca la realizarea fotografiilor, utilizatorul să nu aibă la îndemână trepiedul sau alte dispozitive speciale care să garanteze poziționarea precisă a camerei și, implicit, stabilirea unghiurilor din care se vor prelua imaginile. În acest caz se vor folosi lentile cu unghiuri largi, se vor realiza suficiente fotografii, chiar dacă unele zone se suprapun și se va evita paralaxa. În momentul realizării fotografiilor, poziția camerei trebuie să rămână aceeași, utilizatorul rotindu-se în jurul acesteia (Figura 4).

A doua etapă este inserarea imaginilor în program, de preferință în ordinea lor firească. Imaginile vor fi asimilate în zona Image Strip. Odată încărcate, există posibilitatea de a le seta rezoluția, de a egaliza balansul culorilor și al iluminării sau de a elimina unele distorsiuni apărute).

Stitcher are posibilitatea de a importa multe imagini în format Cineon, Maya, JPG, PNG, Portable Pixelmap, SGI, SoftImage, TIFF, TGA sau BMP. Odată ce toate imaginile au fost importate, începe alipirea acestora. Procesul este surprinzător de rapid și precis, fiecare nouă imagine de procesat fiind adusă în Stitching Window. Aici, imaginea este poziționată lângă sau parțial suprapusă peste altă imagine. Programul va analiza cele două imagini la nivel de pixel pentru o poziționare precisă a imaginii în locul ce îi este rezervat. Procedura se repetă continuu până când se combină toate imaginile (Figura 5).

Ultima etapă implică renderizarea întregului set de imagini combinate în formatul dorit. Ca fișiere de ieșire, Stitcher 3.1 suportă proiecția plană, cilindrică, cubică și sferică, dar și proiecție în format Shockwave 3D.

În timpul procesului de renderizare, programul îmbină imaginile și elimină diferențele între două imagini adiacente. Apariția erorilor este, totuși, posibilă, cele mai frecvente fiind eroarea de paralaxă și ghosting (două imagini suprapuse nu se îmbină perfect, iar obiectele uneia apar șters în fundalul celeilalte). Cele două erori se pot evita în majoritatea cazurilor dacă se ține seama de recomandările producătorilor, prezente în manual.

Pentru utilizatorii care folosesc același procedeu de capturare a imaginilor (număr de fotografii constant, aceleași setări ale camerei digitale etc), REALVIZ a implementat un sistem unic de tip Template. Folosindu-l, utilizatorul își va crea automat imaginile panoramice. Tot în versiunea 3.1 apare și posibilitatea rulării programului din linia de comandă, în mod text, permițând, astfel, prelucrarea mai multor proiecte simultan. Cele două noi facilități se folosesc împreună, economisind timp și resurse.

Având o mulțime de atuuri, bazându-se pe o idee excelentă, REALVIZ Stitcher este ideal pentru Web Design, animație, editare video sau, pur și simplu, pentru divertisment, fiind, cu siguranță, unul dintre cele mai bune programe de acest tip de pe piață. Ușor de utilizat, cu interfață intuitivă, având posibilitatea de a importa sau exporta un număr relativ mare de formate de fișiere, Stitcher 3.1 merită o recomandare "Must Buy". Cea mai recentă versiune aduce câteva îmbunătățiri și opțiuni noi care duc la creșterea productivității, permițând utilizatorului să petreacă mai mult timp realizând fotografii și mai puțin în procesul de combinare și renderizare.

Alte programe REALVIZ
ImageModeler este folosit de o mare varietate de profesioniști precum arhitecți, graficieni, ingineri, web designeri pentru a crea modele 3D foto-realiste în mult mai puțin timp decât utilizând programe convenționale de grafică 3D. Programul permite crearea de modele 3D având la bază fotografii și imagini video. ImageModeler procesează aceste imagini și le interpretează pentru a defini geometria unui model 3D. Odată creat, modelul este mapat cu textura originală din imaginea sursă, rezultatul fiind foarte precis și apropiat de realitate.

ReTimer se utilizează pentru a crește sau micșora viteza de redare a secvențelor animate. Aplicația folosește o metodă cu totul inovatoare pentru a crea și insera cadre noi între cadrele secvenței animate inițiale. Folosind această tehnică se pot obține secvențe video cu viteze diferite față de cele inițiale, dar la aceeași calitate. Mai mult, ReTimer permite graficienilor să îmbunătățească substanțial animația secvențelor succesive desenate de mână.

MatchMover este unul din cele mai puternice sisteme de tip "3D Camera Tracker" existent la ora actuală pe piață și singurul care rulează sub ambele sisteme de operare, Windows și UNIX. După cum spun producătorii, aplicația este poarta între lumea 2D a filmului și lumea 3D a animației. MatchMover extrage toți parametrii camerei din informația conținută într-o secvență de film, apoi calculează coordonatele 3D ale obiectelor 2D prezente. Rezultatul este exportat către un program de modelare 3D (Maya, SoftImage, Lightwave 3D, Cinema 4D sau 3D Studio Max). Se pot insera și mixa obiecte 3D cu imagini 2D, rezultând secvențe animate complet noi.

Toate cele patru programe (Stitcher, ImageModeler, ReTimer și MatchMover) lucrează perfect împreună, completându-se reciproc. Singura limită în crearea efectelor speciale pare a fi doar imaginația graficianului care le utilizează.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2004 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro