Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   





Clic aici
PC Magazine





PC MAGAZINE APRILIE 2002
Comunicații


Carcasa permite înlocuirea sursei originale cu un sistem de surse redundante. Capacul lateral se poate încuia. În interior cablurile sunt solidarizate prin spirale de plastic

Caracteristici
Teste de performanță PUNCTAJUL OBTINUT
Informații

Garanție: 1 an
În România prin distribuitorii autorizați Nokia.

Ciudat dar adevărat - Nokia 9210 Communicator

Cristian Lăcraru

Era telefoanelor mobile este în continuă desfășurare. Tot mai des vedem în magazine modele noi, modele care la prima vedere depășesc limita clasică a unui telefon. Un telefon care face parte din această categorie este și Nokia 9210 Communicator, model pe care l-am testat și pe care vi-l prezentăm în rândurile de mai jos. Este clar că modelul 9210, luând în calcul funcțiile și prețul său, este destinat unui segment de piață mai special, și anume segmentul de business. Am fost foarte nerăbdător să văd ce poate face această "mașinărie" și nu am fost deloc dezamăgit.

Comunicare. Cuvântul cel mai potrivit pentru acest model de telefon mobil. Mare și ciudat. Cam așa apare Nokia 9210 Communicator la prima întâlnire. Nu este un model orientat spre tendința de minimizare, ci este un telefon orientat spre nevoile din ce în ce mai pretențioase pe care le are omul la ora actuală. Este conceput cu scopul de a răspunde la cât mai multe, mai noi și mai complexe necesități de comunicare. Pentru început, ecranul și tastatura (exterioare) telefonului nu dau o notă prea promițătoare, dar acestea nu reprezintă telefonul în totalitate. Poate părea puțin ciudat și chiar incomod faptul că pe o față se tastează numărul, iar pe cealaltă se realizează convorbirea. Nokia 9210 ar putea fi asemănat foarte ușor cu un mini-laptop, datorită ecranului și tastaturii (interne) special create în acest scop. În poziția de lucru, ecranul interior îl înlocuiește în totalitate pe cel exterior. Orice apel preluat sau efectuat poate fi manipulat de aici, dispozitivul de "mâini libere" intern făcând o treabă excelentă.

De notat este prezența pe acest telefon a unei memorii proprii, cu posibilitate de schimbare a acesteia, reprezentate printr-un card, aici de o capacitate de 16 MB. Această memorie este "simțită" de calculator la fel ca și un disc hard, fiind deja împărțită în două partiții. Accesul la memorie se face prin cablul serial al telefonului și după instalarea softului de pe CD. Practic ceea ce puteți face depinde destul de mult de acestă memorie, dar trebuie luat în calcul și faptul că pe piață există la acest moment carduri de capacități și mai mari.

Interfața grafică este deosebită, la acest lucru ajutând foarte mult faptul că ecranul este color și existența unui sistem de operare asemănător Windows-ului. Nu vă speriați dacă în urma efectuării unei setări vi se afișează un mesaj în urma căruia este nevoie să resetați telefonul (acest lucru echivalează prin scoaterea și repunerea bateriei). Încă de la început sunteți întâmpinați de desktop, locul de unde se începe practic orice operație. Se poate spune că prin meniuri se poate naviga la fel de ușor ca și într-un calculator obișnuit (cu siguranță sunteți familiarizați cu iconuri precum: control panel, imaging, regional settings, file manager, inbox sau internet startup). Manualul deosebit de consistent (276 pagini) vă prezintă detaliat toate "secretele" pentru a putea stăpâni acest tetefon. Vă asigur însă că manualul va reprezenta doar o lectură plăcută, pentru că funcțiile echipamentului sunt aproape identice cu cele folosite de noi pe calculatoaree personale, și de aceea nu vor apărea multe probleme în folosirea acestora.

Vom face o scurtă trecere în revistă a câtorva dintre funcțiile deținute de Nokia 9210: editor de texte, program pentru calcul tabelar, program de vizualizare a imaginilor (jpeg, tiff, gif, bmp, mbm, wbmp), player de filme (citite doar în format NIM, format propriu Nokia, dar există posibilitatea de a converti alte formate, cum ar fi AVI, în formatul NIM pentru a putea fi ulterior citit), posibilități de instalare/dezinstalare software, lucru cu directoare, subdirectoare și fișiere, trimitere documente (fax, mail, sms, infra-roșu), creare de scurtături pe desktop pentru lansarea unor aplicații, alegerea unei imagini de fundal, posibilitatea creării unor baze de date, liste de contact, programări pe o perioadă îndelungată folosind calendarul, WAP, acces internet.

Acestea sunt doar câteva din funcțiile deținute de acest extraordinar telefon. În pachetul sosit se mai găsește un cablu serial (pentru comunicarea cu calculatorul), un alimentator, manuale și CD cu softul necesar conectării telefonului la calculator.

Multe dintre funcțiile de mai sus sunt întâlnite și la alte modele de telefoane, dar nicăieri nu se prezintă ca aici. Totul este simplu, plăcut, ușor de manipulat și implementat. Ecranul color de dimensiune mare și tastatura cu nu mai puțin de 61 de taste, memoria schimbabilă, software-ul prezent aici și alte câteva astfel de funcții fac din acest telefon o adevărată bijuterie electronică demnă de lăudat. Într-adevăr, Nokia 9210 Communicator reprezintă un vârf tehnologic, reprezintă un prag, un pas mare în evoluția echipamentelor de comunicație de ultimă generație.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2004 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro