Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   

Clic aici
PC Magazine

PC MAGAZINE APRILIE 2002
Componente


Caracteristici
Teste de performanță PUNCTAJUL OBTINUT
Informații

Producător: Aladdin Knowledge Systems Ltd.,
În România prin: Ro Interactive Technologies,
Garanție: 1 an.
Prețul diferă, în funcție de tipul de cheie, de la 25$ (HASP-4 Standard ) până la 165$ ( HASP-4 Net 100).

Protecția softului prin hard - HASP4

Ionuț Ghionea

HASP (Hardware Against Software Piracy) este un dispozitiv care protejează software-ul de pe un calculator sau dintr-o rețea împotriva utilizării și copierii ilegale. Protecția se realizează prin prevenirea accesului neautorizat la execuția programului protejat.

Toate sistemele HASP (cu excepția celor pentru portul USB) se bazează pe un model avansat de cip ASIC (Application Specific Integrated Circuit), proiectat de inginerii companiei Aladdin.

Acest cip previne toate metodele moderne de atac asupra fișierelor protejate ale unui program, sistemul HASP fiind, cel puțin teoretic, imposibil de spart. Modelele USB sunt unice prin aceea că incorporează un micro-controler de ultimă tehnologie, oferind un nivel înalt de securitate.

Facilitățile avansate de codare ale sistemelor HASP permit o mai bună integrare a componentelor hardware în programele ce vor fi protejate. Funcțiile inteligente prezente în cheia de protecție determină programul codat să devină dependent de prezența acesteia, în caz contrar, execuția sa fiind oprită. Cu alte cuvinte, la rularea aplicației protejate, aceasta cere sistemului HASP (cheia pentru portul paralel sau USB) autorizația de funcționare. Dacă algoritmul găsit este cel corect, aplicația se lansează în execuție. Dacă răspunsul primit de la HASP nu este valabil, aplicația poate refuza să ruleze sau să o facă în mod Demo, ori să-și limiteze din funcționalități.

Toate datele folosite de o aplicație pot fi codate și trimise către sistemul HASP pentru decodare și validare în orice moment, acest sistem de protecție însemnând mai mult decât simpla verificare a prezenței unui dispozitiv atașat computerului.

HASP 4 este ultima generație de sisteme de protecție hardware create de compania Aladdin, proiectate pentru a stabili noi standarde de performanță și siguranță. Aceste sisteme de protecție împotriva pirateriei și utilizării ilegale a programelor de calculator previn accesul neautorizat și execuția aplicațiilor protejate, oferind producătorului posibilitatea de a distribui versiuni demo, a controla cu precizie procesul de licențiere și chiar a câștiga piețe noi de desfacere, în paralel cu creșterea veniturilor.

Sistemele HASP 4 sunt disponibile în mai multe versiuni, cu memorie sau fără, pentru portul paralel sau USB, pentru utilizare în rețea sau pe un singur computer. HASP 4 are suport pentru diverse compilatoare ce rulează sub Windows 3.x/95/98/ME/ 2000/ NT/XP, DOS, Mac OS X și Linux.

Producătorul unei aplicații software își poate proteja proprietatea intelectuală prin două metode:

  • în codul sursă al programului se inserează porțiuni de cod HASP care verifică existența sistemului de protecție, oricând în timpul funcționării programului. După compilare, rezultă un executabil care nu rulează fără cheia HASP, sau, dacă o face, va fi în mod Demo sau cu limitări de timp, după cum hotărăște programatorul. Această metodă este foarte eficientă, protecția implementată în codul sursă și compilată odată cu acesta, fiind aproape imposibil de găsit și înlăturat.
  • prin folosirea utilitarului HASP Envelope care modifică executabilul aplicației, inserând codul necesar sistemului HASP, acționând ca un scut de protecție împotriva atacului hackerilor. Această a doua metodă nu necesită acces la codul sursă al aplicației, fiind, în același timp, și foarte rapidă, întregul proces de protejare durând câteva minute (Figura 2).

Ambele metode previn accesul neautorizat și spargerea programului protejat, oferind nivelul maxim de protecție posibil. Din momentul în care aplicația a fost modificată, ea mai poate rula doar dacă sistemul HASP, livrat împreună cu aceasta, este conectat computerului. Aplicația devine dependentă de acest sistem, toate comunicațiile între ea și sistemul de protecție sunt trimise aleatoriu, având ca rezultat imposibilitatea scrierii unei aplicații pirat care să emuleze cheia HASP.

Compania Aladdin a produs trei categorii de chei de protecție HASP 4 pentru diferite porturi:

  • HASP 4 pentru portul paralel, utilizat pentru a proteja aplicațiile ce rulează pe PC-uri
  • HASP 4 pentru portul USB, utilizat la protejarea aplicațiilor ce rulează pe platformele PC și Mac
  • HASP 4 PC-Cards, carduri avansate de protecție ce pot fi inserate în sloturile PCMCIA ale laptopurilor

Cele trei categorii de chei amintite sunt incluse în patru modele de chei: HASP 4 Standard, HASP 4 M1 și M4, HASP 4 Time și HASP 4 Net. Modelul Standard este cea mai ieftină soluție de protecție oferită, utilizează tehnologia sistemelor HASP și este singurul fără memorie, dar include un algoritm de protecție surprinzător de puternic comparativ cu prețul său. HASP 4 M1 și M4 sunt cele mai configurabile și sigure modele de protecție, care combină un nivel ridicat de criptare a datelor, 496 octeți de memorie și un număr de identificare unic pentru fiecare cheie Modelele permit distribuția produsului software ca demo, shareware, try-before-you-buy etc.

Modelul Time conține un ceas intern care indică cu precizie data și timpul până la care o aplicație va rula, fiind ideal pentru închirierea sau leasingul produselor software. El conține 512 octeți de memorie și un număr de identificare pentru fiecare cheie. HASP 4 Net oferă licențe de funcționare a produselor software în rețea. Se poate conecta o cheie HASP Net la o singură stație din rețea pentru a proteja aplicația și a limita numărul stațiilor care o folosesc simultan. În rest, acest model oferă toate caracteristicile modelelor HASP 4 M1 și M4.

Toate modelele HASP sunt produse pentru portul paralel standard (cu 25 de pini) și se pot conecta la acesta fără a afecta conectarea și utilizarea altor periferice (imprimantă, scanner). Pentru a satisface cererile tuturor clienților, compania Aladdin a produs și cele două variante speciale USB și PC-Card. Modelul USB poate fi conectat la orice port USB, având mărimea unui breloc și folosește un micro-controler cu 496 octeți de memorie internă.

Avantajele sistemului HASP includ o pregnantă flexibilitate pentru producătorul de software, o extraordinară ușurință în folosire pentru client (utilizator) și o avansată protecție împotriva piraților informatici.

Manualul de utilizare, multitudinea de pliante și CD-urile ce însoțesc produsul ne-au oferit toate informațiile necesare, fiind plăcut surprinși de calitatea și cantitatea explicațiilor găsite.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2004 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro