Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   

Clic aici
PC Magazine

PC MAGAZINE MARTIE 2002
[ Comunicații ]


Barricade Broadband Router SMC7008BR

Rețea de tip stea

Caracteristici
Informații

SMC 7008BR
Preț (fără TVA): 199EUR
Garanție: durata de viață a produsului
PUNCTAJUL OBTINUT
SMC 7208SBR
Preț (fără TVA): 936EUR
Garanție: durata de viață a produsului
PUNCTAJUL OBTINUT
În România prin Omnilogic
Tel: 01-303.31.00

Soluții pentru rețele de calculatoare SOHO

Alexandru Voiculescu

SOHO (prescurtarea de la Small Office/Home Office) se referă la piața soluțiilor destinate grupurilor de lucru mici și medii (în cazul particular al țării noastre). O rețea de calculatoare SOHO, în acest caz, poate fi o rețea realizată împreună cu vecinii din bloc sau colegii de la firmă. Configurarea și conectarea la internet cu costuri minime nu necesită în mod obligatoriu intervenția unui specialist.

În rețelele de dimensiuni mici și mijlocii cele mai folosite metode de conectare a calculatoarelor sunt prin cablu coaxial subțire (un singur fir acesta va trece pe la fiecare calculator și se obține o rețea de tip magistrala) sau prin cablu UTP (cablu torsadat neecranat, fiecare calculator fiind conectat printr-un astfel de cablu la un dispozitiv numit concentrator, rețeaua formată fiind de tip stea).

Dezavantajele unei rețele de tip magistrală pe cablu coaxial (cu impedanță 50 Ohm, spre deosebire de cel folosit în televiziune care este de 75 Ohm) sunt viteza de transfer (nu poate depăși cumulat 10 Mbps) și faptul că orice întrerupere va duce la nefuncționarea întregii rețele. În varianta de tip stea se elimină exact aceste probleme, fiecare calculator fiind conectat la concentrator prin propriul său fir care suportă viteze de transfer de până la 100 Mbps. Există două tipuri larg răspândite de concentratoare, hub-ul și switch-ul, pentru utilizator diferența esențială constând în viteza de transfer. În cazul unui hub, nu se pot atinge viteze mai mari de 100 Mbps între toate calculatoarele, spre deosebire de un switch, care ne oferă 100 Mbps între oricare două sisteme de calcul, atât pentru recepție de date, cât și pentru transmisie (numită comunicație full-duplex).

Indiferent de cum am realizat rețeaua locală, pentru a o putea conecta la internet avem nevoie de un ruter. Acesta este un dispozitiv care se conectează atât la rețeaua locală, cât și la rețeaua furnizorului de servicii internet (Internet Service Provider sau pe scurt ISP), de obicei, prin intermediul unui modem.

Un ruter poate fi înlocuit cu un calculator ce va realiza comunicația între cele două rețele cu ajutorul unor aplicații software speciale, de tip gateway sau proxy.

O soluție elegantă, simplă și eficientă de realizare a rețelei locale și a conexiunii acesteia la internet este să folosim echipamente special realizate pentru astfel de situații. Ele sunt o soluție integrată de ruter-switch cu posibilități de conectare la aproape orice tip de modem.

Barricade Broadband Router SMC7008BR produs de firma SMC Networks este un astfel de echipament cu 7 porturi 10/100 Mbps pentru conectarea calculatoarelor (porturile negociază automat viteza de transfer) și un port de WAN (pentru legătura la ISP) pentru conectarea la un modem de cablu, de xDSL sau la un alt ruter sau switch printr-o legătură maximă de 10 Mbps. În situația conectării la un modem analog sau ISDN se folosește portul serial de 9 pini. Echipamentul poate juca și rol de server de imprimantă, aceasta putând fi conectată prin intermediul portului paralel inclus.

După ce am conectat calculatoarele la echipamentul SMC și pe acesta la modemul ISP-ului, putem accesa ruterul în vederea configurării (există predefinit contul admin cu drepturi depline) prin intermediul oricărui navigator de web (Internet Explorer, Netscape, Opera etc.) la adresa http://192.168.123.254. Datorită faptului că echipamentul are inclus un server de DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol) el oferă automat fiecărui calculator din rețea o adresă de IP (Internet Protocol) eliminând necesitatea configurării manuale a rețelei și permițându-ne să navigăm pe internet în câteva minute. Tehnica prin care toate calculatoarele (maxim 253) pot fi conectate la internet folosind un singur modem, care are o adresă unică de IP, se numește IP Sharing (partajarea unei adrese IP), iar tehnologia folosită este Network Address Translation (pe scurt NAT), cunoscută și sub denumirea de Masquerading. Din exterior nu vor fi vizibile calculatoarele (deci nici accesibile direct), ci numai echipamentul SMC, obținându-se automat o protecție a acestora. Există o opțiune specială de Server Virtual (Virtual Server) prin care se poate permite accesul la cel mult 10 servere (care se află pe calculatoarele din rețeaua pe care tocmai am creat-o), cum ar fi AUTH, DNS, FTP, POP3, PPTP, SMTP, TELNET, WEB și maxim patru aplicații speciale la alegere (Battle.net, Dialpad, ICU II, PC-to-Phone, MSN Gaming Zone). O altă opțiune utilă este DMZ (activarea zonei demilitarizate - aceasta reprezintă acea parte a rețelei care cuprinde calculatoarele pe care sunt instalate diferite servere) prin care, în acest caz, putem "expune" un calculator pe Internet. Acesta va fi accesibil din exteriorul rețelei și el va "vedea" conexiunea la internet ca și cum ar fi conectat direct la ISP. Acest lucru este posibil datorită acestei setări speciale din echipamentul SMC, pe calculator nefiind necesară decât alocarea statică, manuală a unei adrese de IP.

Barricade Broadband Router și Server SMC 7208 SBR funcționează similar oferindu-ne în plus servicii de stocare de fișiere pe un disc hard intern de 20 GB (produs de firma Maxtor). Pentru accesul la fișiere se pot defini utilizatori (și chiar grupuri) cu diferite drepturi de acces (citire, scriere). Totodată accesul la internet poate fi controlat mai amănunțit (interzicerea accesului pe anumite adrese de web sau pe paginile de web care conțin diferite cuvinte), prin opțiunea filtrare de conținut (Content Filtering), specifică serverelor de proxy. De altfel acesta conține un astfel de server ce poate fi accesat prin portul 3128 la adresa http:// 192.168.123.254. Remarcăm prezența portului de "uplink" care permite conectarea la un alt concentrator (hub, switch) folosind cablu UTP normal (în cazul echipamentelor care nu au un astfel de port conectarea se face cu cablu mufat "cross"). Remarcăm prezența a cinci LED-uri de avertizare, care ne indică buna funcționare a echipamentului, a legăturii la internet, dacă este accesat discul hard intern și dacă acesta este ocupat în totalitate. De asemenea acest ruter este prevăzut cu un buton de reset, situat în partea din spate, care este util dacă dorim aducerea echipamentului la starea în care l-am cumpărat. Printr-o astfel de reinițializare se pierd toate modificările dumneavostră, inclusiv parola contului de administrare. O altă opțiune extrem de interesantă o reprezintă posibilitate modificării, după dorință, a adresei de MAC pentru conexiunea de WAN.

Echipamentele sunt ușor și intuitiv de utilizat, iar pentru orice nelămuriri puteți consulta atât descrierile prezente la fiecare opțiune a meniurilor de configurare, precum și manualele tipărite sau documentația prezentă pe CD.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2004 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro