Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   

Clic aici
PC Magazine

PC MAGAZINE MARTIE 2002
[ Componente ]

Abit Siluro GF3


Caracteristici
Teste de performanță PUNCTAJUL OBTINUT
Informații

Preț (fără TVA):331$
Garanție: 1 an
În România prin Tape Computers
Tel.: 01-222.50.41

MSI G3 Ti200 Pro-VT (MS -8851)


Caracteristici
Teste de performanță PUNCTAJUL OBTINUT
Informații

Preț (fără TVA):219$
Garanție: 3 ani
În România prin Flamingo Computers
Tel.: 01-222.50.41

Inno3D Tornado GeForce3 Ti500

Caracteristici
Teste de performanță PUNCTAJUL OBTINUT
Informații

Preț (fără TVA):336$
Garanție: 1 an
În România prin ICG-ROMSOFT

Asus V8200 T5
DeLuxe


Caracteristici
Teste de performanță PUNCTAJUL OBTINUT
Informații

Preț (fără TVA):447$
Garanție: 3 ani
În România prin ICG-Romsoft
Tel.: 01-224.03.33

PowerMagic Radeon 8500


Caracteristici
Teste de performanță PUNCTAJUL OBTINUT
Informații

Preț (fără TVA):230$
Garanție: 1 an
În România prin Depozitul de calculatoare
Tel.: 01-221.73.77

În absența lui GeForce4

Șerban Păduroiu

Mai tot ceea ce ține de calculatoare evoluează într-un ritm foarte alert. Extremul totuși pare a fi atins de ritmul în care evoluează procesoarele grafice și implicit plăcile video în care acestea sunt înglobate. În acest moment a fost lansată deja noua familie de procesoare grafice GeForce4 de la nVidia. Sperând că plăcile video echipate cu aceste procesoare grafice vor sosi în curând la redacția noastră, dorim să vă prezentăm o parte din piața existentă la ora actuală la noi în țară, prin intermediul celor 5 plăci video prezente în redacție.

În testul nostru, patru din cele cinci produse prezentate sunt dotate cu procesoare grafice de la nVidia. Dominația din ultima perioadă a procesoarelor grafice de la nVidia a fost obținută prin apariția pe piață a unui procesor grafic puternic, la scurt timp fiind disponibile și versiuni cu performanțe mai slabe, dar și cu prețuri mai accesibile. Conform acestui scenariu, procesorul grafic GeForce3 a fost secondat de o versiune mai ieftină, GeForce3 Ti200.

Acceleratorul grafic MS-8850 versiunea 1 produs de firma MSI este dotat cu procesorul grafic GeForce3 Ti200 (funcționează la 175 MHz) și 64 MB memorie DDR. Produsul se adresează celor care visează la cele mai performante echipamente, dar nu se îndură să plătească prețul cerut pentru acestea. Dotat cu un conector analogic pentru monitor, cu intrare și ieșiri video, acest produs permite obținerea de performanțe ridicate în jocuri, cât și posibilitatea conectării cu alte echipamente video în vederea prelucrării sau vizionării. Performanțele obținute în aplicațiile de birou sunt mai mult decât suficiente, similar și celorlalte echipamente prezentate.

Modelul Siluro GF3 produs de Abit se ridică la înălțimea așteptărilor, deși procesorul grafic este mai bătrân rezultatele obținute în teste servind ca reper pentru evaluarea performanțelor noilor procesoare grafice (la ora actuală există modele dotate cu GeForce3 Ti200 și Ti500). Alături de ieșirea analogică există și o ieșire digitală care permite conectarea dispozitivelor care au astfel de intrări.

Produs de firma Asus, modelul V8200 este într-adevăr "de lux". Dotat cu procesorul grafic GeForce3 Ti500, el este cel care ține piept competitorului lansat în luptă de către firma ATI, procesorul Radeon 8500, existent și el în această prezentare în placa video produsă de către PowerMagic. Rezultatele obținute sunt excelente (mai ales atunci când se activează anti-aliasing-ul). În plus, cu excepția ieșirii digitale, această placă video satisface orice pretenții. Ochelarii 3D sunt o extravaganță în condițiile în care o calitate acceptabilă a imaginii se obține la o rată de refresh de cel puțin 100 Hz (aveți nevoie de un monitor foarte bun și chiar și rezoluția va fi mică). Programul SmartDoctor vă permite monitorizarea parametrilor de funcționare. Bogăția posibilităților de conexiune, cabluri și software, toate contribuie la susținerea afirmației de "lux". Ca orice lux și acesta se plătește.

Pentru o sută de dolari mai puțin, luxul dispare, rămânând modelul produs de către firma Inno3D, dotat și el cu un procesor grafic GeForce3 Ti500. Dotarea software este modestă în comparație cu cea a plăcii de la Asus, în rest ea satisfăcând orice pretenții. În plus rezultatele obținute în teste sunt tot atât de bune dacă nu, în unele cazuri, mai bune. Demnă de remarcat este absența radiatoarelor de pe memorii, în condițiile în care parametrii de funcționare sunt standard pentru acest tip de procesor grafic și memoriile folosite.

Placa video produsă de către PowerMagic și denumită Radeon 8500 (ca și cea produsă de către ATI) este singura care, fără a avea un procesor grafic nVidia, se ridică la performanțe comparabile. Calitatea obținută este similară dacă nu superioară celei obținută cu nVidia, datorită tehnologiilor proprietare ATI și construcției deosebite a cipului. La activarea opțiunii de anti-aliasing se observă însă o scădere dramatică a performanțelor. Sunt oferite trei ieșiri, prin care imaginea se poate afișa pe trei dispozitive.

Până la apariția în magazine a acceleratoarelor grafice echipate cu procesoare grafice din familia GeForce4 sper ca această prezentare să vă ajute în luarea unei decizii. 


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2004 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro