Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   

Clic aici
PC Magazine

PC MAGAZINE MARTIE 2002
[ Componente ]


În curând vor fi disponibile și alte culori, în afara celei argintii
Este oferită o varietate mare de măști frontale (stânga și centru din plastic, dreapta din aluminiu).
Modelele dotate cu ventilatoare suplimentare și cu sistem de fixare a plăcilor  de extensie vor fi disponibile în curând
În afara finisajului deosebit un element inedit este sistemul   suplimentar de   ventilație a procesorului


Caracteristici
Teste de performanță PUNCTAJUL OBTINUT
Informații

Preț (fără TVA):80-100$
Garanție: 1 an
În România prin NOAA Computers
Tel: 01-242.86.75

Carcasele din aluminiu

Șerban Păduroiu

La achiziția oricărui calculator, carcasa este ultima luată în considerare, decizia de achiziție fiind luată în grabă și ținând cont numai de dimensiunea exterioară și puterea sursei de tensiune. Rar se întâmplă să se ia în calcul și alte caracteristici extrem de importante pentru funcționarea sistemului în parametrii optimi.

Aluminiul, ca material de construcție al carcaselor are trei mari avantaje. În primul rând, aliajele de aluminiu sunt la fel de rezistente, dar cu o greutate cu mult mai mică decât materialele metalice similare folosite în construcția carcaselor. De aici provine și impresia de fragilitate pe care o ai atunci când ridici o astfel de carcasă. Carcasele tradiționale de dimensiuni similare sunt cu cel puțin 2 kilograme mai grele.

În al doilea rând, aluminiul este un material cu parametrii de transfer termic superiori. Totul în interiorul unității centrale generează căldură și, în același timp, regimul de funcționare al tuturor componentelor este influențat de temperatura mediului de lucru. Creșterea excesivă a temperaturii duce nu numai la o funcționare sub parametrii standard, dar și la apariția de erori și în caz extrem la deteriorarea componentei respective. Carcasele din aluminiu permit un transfer termic mai bun, dând posibilitatea egalizării temperaturii din interiorul carcasei cu cea din exteriorul ei, într-un cuvânt o ventilație mai bună.

Trebuie luat în considerare că acest avantaj este obținut în mod pasiv, fără a fi implicat un ventilator suplimentar.

Finisarea carcaselor de aluminiu este deosebită și acest lucru se poate explica în două moduri: în primul rând este mai ușor de realizat, aluminiul fiind mult mai ușor de prelucrat. În al doilea rând, prețul aluminiului ca material este mai mare, costul suplimentar al unei prelucrării superioare fiind, procentual vorbind, mult mai mic.

Pentru a se evita problemele legate de "mâncarea" filetului din aluminiu, în carcasă filetele sunt realizate prin inserarea unor cămăși de oțel care permit un număr mare de utilizări. Fețele frontale sunt realizate fie din plastic, fie din aluminiu. Deși fețele din plastic sunt mai puțin eficiente din punctul de vedere al transferului termic, ele reușesc să puncteze la capitolul aspect estetic. Sunt disponibile modele care au masca unității de dischetă vizibilă sau ascunsă și modele care permit ascunderea măștilor de 5,25" cu o ușiță.

Arhitectura internă a acestor carcase oferă un număr de patru sloturi de 5,25" și trei sloturi de 3,5", suficient pentru necesitățile majorității sistemelor. Sursa este plasată orizontal, în partea superioară permițând o ventilație corectă. Similar cu arhitectura folosită în sistemele provenite de la integratori de renume (Dell, IBM etc.) există un ventilator care preia aerul cald de deasupra procesorului evacuându-l spre exterior, în spatele carcasei. Deși nu sunt disponibile deocamdată în stoc, am avut acces la un model dotat cu un dispozitiv de rigidizare a plăcilor de extensie și cu posibilitatea introducerii unui ventilator suplimentar, paralel cu ventilatorul sursei, dar poziționat central în carcasă.

Deși până la ora actuală nu am văzut nici un sistem provenit de la un integrator local într-o asemenea carcasă, ele sunt folosite în majoritatea sistemelor produse de marile firme. Această primă impresie nu ar fi completă dacă nu aș menționa că toate aceste avantaje sunt plătite scump. Dar cum la obținerea lor nu există alternativă, cei care doresc vor trebui să plătească prețul.

 


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2004 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro