Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   
Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


  PC MAGAZINE Octombrie 2003
[ Componente ]

TESTE COMPARATIVE

Glosar

AGP (Accelerated Graphics Port) - port de extensie standard al unui PC proiectat pentru a oferi o mai mare viteză de interconectare adaptoarelor video cu magistrala sistem, decât porturile PCI. Versiunile actuale sunt AGP 4x și AGP 8X, primul dintre ele rulând la o frecvență de 266 MHz (spre deosebire ce "clasicul" PCI de 33 MHz), iar cel de-al doilea la 533 MHz.

Anisotropic filtering - procedeu de filtrare care, spre deosebire de filtrarea trilinară, ține cont în interpolarea unui pixel anume de toți cei din jurul său care se conformează figurii geometrice 3D originale. Prețul unui astfel de procedeu este destul de mare în ceea ce privește puterea de prelucrare a acceleratorului.

Bilinear filtering - modalitate de filtrare ce permite "înmuierea" contururilor prin interpolarea culorii a câte patru pixeli (texeli) aflați împrejur. Marele dezavantaj al acestei metode este pierderea efectului de adâncime, de consistență a texturii aplicate.

DirectX - standard ce include API-urile Direct3D, DirectSound, DirectDraw, DirectVideo, DirectPlay, și DirectInput. Ultima versiune este numărul 9.

Driver - software dedicat în exclusivitate comunicației cu un anume echipament hardware. Fără drivere care să le controleze, toate subansamblele dintr-un PC ar fi complet inutile. Driverele sunt încărcate și gestionate de sistemul de operare.

OpenGL (Open Graphics Language) - o altă interfață de programare proiectată și administrată de Silicon Graphics. În general, plăcile grafice uzuale sunt însoțite de un OpenGL ICD (installable client driver), fiind un driver ce are implementat un subset al primitivelor OpenGL, suficient însă pentru a rula jocurile dorite.

RAMDAC (Random Acces Memory Digital to Analog Converter) - unitate funcțională a unui procesor grafic care tranformă informația digitală stocată în zona tampon de memorie în informație analogică care se trimite spre monitor. Caracterizat de o viteză exprimată în MHz.

Vsync (Vertical Synchronization) - capacitatea unui adaptor video de a se sincroniza cu rata de reîmprospătare a monitorului, eliminându-se problemele de afișare. În general, această sincronizare poate fi eliminată, rezultatul fiind creșterea vitezei și apariția unor eventuale inconsistențe în afișare.

[ Teste comparative - Plăci video - Imagine accesibilă ]


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro