Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   
Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


PC MAGAZINE OCTOMBRIE 2002
[ Imprimare ]

Vedere generală

Caracteristici
Teste de performanță
PUNCTAJUL OBTINUT

Preț informativ: începând de la 23.000 EUR (fără TVA), în funcție de accesoriile oferite.
Garanție: 1 an.
Distribuitor Xerox România,
tel.: 021-303.35.00

4 tăvi și încă una

Alimentatorul automat de documente și panoul de control

AVANPREMIERĂ
Culoare pentru business - Xerox DocuColor 2240

Șerban Păduroiu

Atunci când auziți pe cineva spunând "și fac o copie la Xerox" trebuie să fiți conștient de două lucruri: primul este că acea persoană vrea să facă ajungă la un copiator și al doilea că în branșa copiatoarelor firma Xerox are o îndelungată tradiție și mai ales un renume foarte bun. Un renume bun se obține prin realizarea constantă a unor produse de calitate așa cum este și copiatorul digital color DocuColor 2240, pe care am avut ocazia să-l utilizăm câteva zile.

Denumirea copiator este improprie acestui echipament deoarece sugerează mult mai puține decât este el în stare să facă.

DocuColor 240 a fost construit pentru a face față tuturor cerințelor unui birou sau mai bine a unui complex de birouri. Dimensiunea destul de mare, comparabilă însă cu a altor echipamente similare, impune plasarea sa într-un loc special (2 mp). În preț este inclusă instalarea echipamentului, ca și instruirea a două persoane. Fără a avea cerințe speciale în privința alimentării cu energie electrică, conectarea la calculator se poate face prin intermediul portului UTP 10/100 sau, în cazul extrem când nu există o rețea, prin portul paralel (transferul datelor realizându-se în acest caz mai lent).

DocuColor 240 poate funcționa ca imprimantă color, scaner color și, funcția de bază, copiator, evident color. Realizarea sa îmbină elemente vechi, care asigură o asimilare ușoară a produsului, cu elemente noi care asigură o performanță ridicată.

Scanarea se poate face fie în mod tradițional prin plasarea documentelor cu partea scanată în jos pe fereastra specifică oricărui copiator sau scaner, fie se poate folosi alimentatorul automat de originale. În afara unor cazuri speciale, în care doriți să realizați colaje sau dacă utilizați originale de format nestandard, care nu sunt recunoscute corect de către aparat, este mult mai comodă folosirea alimentatorului, care permite citirea ambelor fețe ale originalului. În aceste condiții scanarea sau copierea unui document voluminos (capacitatea este de 50 de coli) este chiar plăcută. Deși ordinea pe care o stabilisem impunea discuția unității de finisare în ultimul rând, merită pomenit că documentele copiate sau tipărite pot fi aranjate cu elemente de separare între ele (folii sau hârtii de o culoare diferită). Unitatea de finisare dispune și de un capsator, care poate plasa două capse în linie pe oricare dintre laturile documentului sau o capsă în unul dintre colțurile lui. Scanarea se poate realiza la o rezoluție optică de 600x600 dpi, mai mult decât suficientă pentru orice document utilizat în cadrul unui birou.

Pentru tipărire este necesară instalarea driverelor PostScript sau PCL pe calculatorul propriu, în cazul extrem de probabil al utilizării rețelei fiind necesară introducerea adresei IP.

Configurarea calculatorului pentru lucrul cu copiatorul impune stabilirea unui profil al utilizatorului cu posibilitatea creării unui spațiu dedicat pe discul hard din interiorul copiatorului (dimensiunea sa este de 10 GB, ceea ce este suficient pentru crearea a maxim 200 de conturi utilizator). Acest spațiu poate fi folosit pentru a stoca imaginile scanate sau documentele trimise spre copiator, atunci când conținutul lor impune rațiuni de securitate care cer ca numai anumiți ochi să vadă conținutul. Oricum administrarea și accesul pe spațiul atribuit pe discul hard al copiatorului se poate proteja cu parolă. Mai mult, în cazul în care doriți o urmărire strictă a documentelor scanate, tipărite sau copiate, se poate cere un raport care menționează amănunte semnificative ale fiecărei operații (cine a făcut, ce, când și eventual pentru cine!). Rezoluția maximă de tipărire de 1200x1200 dpi este prea mult pentru nevoile unui birou și din această cauză aveți posibilitatea să optați pentru rezoluții mai mici.

Tipărirea se face utilizând formarea imagini din puncte (raster) și din linii, ca la imprimantele laser tradiționale. Realizarea rasterului se obține la scanare, tipărire și copiere prin utilizarea unui procesor PowerPC 750, care funcționează la 400 MHz.

Facilitățile de copiere includ posibilități care sunt inaccesibile copiatorelor tradiționale: copierea unei singure fețe a originalului, a ambelor fețe, copierea ambelor fețe a originalului pe o singură față a colii, eliminarea umbrei cotorului atunci când scanați o carte etc. Totul capsat și aranjat face pregătirea unei prezentări, a unui raport sau orice altă sarcină cotidiană și consumatoare de timp un eveniment de neglijat.

O mașină cu asemenea facilități permite o utilizare intensă, în acest caz capacitatea celor 4 sertare de a stoca 3040 de coli nefiind o exagerare, fără a vorbi de tava de alimentare manuală care poate stoca și ea 100 de coli. Se poate seta pentru oricare dintre procese care este locul din care se face alimentarea, plasarea de transparențe, hârtii de culori diferite în sertare sau plasarea de medii de tipărire de formate mai mari sau de greutate mai mare în tava de alimentare manuală, creând posibilitatea realizării unor sarcini mai complexe și mai puțin uzuale.

Calea de ieșire a documentelor poate fi fie unitatea de finisare, fie un spațiu plasat sub scaner și deasupra unității de tipărire, ceea ce contribuie la o urmă de dimensiuni mici (spațiul ocupat de echipament).

Momentul în care apare o blocare a hârtiei în interior este critic pentru orice tip de echipament de acest fel. Deși accesul se face cu ușurință, toate etapele deblocării se constituie într-un ritual a cărui repetare este obositoare.

Calitatea imprimării este foarte bună la acest rezultat contribuind mai mulți factori. În primul rând, este posibilitatea echipamentului de a realiza calibrarea automată, proces ce permite obținerea unor rezultate constante în timp. În al doilea rând, în procesul de tipărire imprimarea celor 4 culori de bază se face în aceeași trecere, utilizându-se tehnologia bazată pe curea intermediară de transfer. Tonerul folosit este de o calitate deosebită, una dintre componentele sale eliminând necesitatea unui subansamblu de ungere. Imaginea rezultată este mată, fără a pierde din strălucire. În același timp, apare posibilitatea de a realiza adnotări imediat după imprimare. Calitatea ridicată permite acum realizarea imaginii cu o cantitate mai mică de toner, ceea ce se traduce în tipărirea unui număr mai mare de pagini cu același cartuș, obținându-se un preț pe pagină extrem de competitiv (app.10 cenți pe pagină).

Așa cum mă așteptam la un echipament din această clasă este posibilă realizarea în paralel a operațiilor de scanare și tipărire.

Controlul se poate realiza de pe panoul frontal prin intermediul tradiționalelor butoane și a touchscreen-ului LCD, tradițional și el pentru produsele Xerox din această clasă. Se pot configura atât conturile de utilizator cât și parametrii operațiilor de scanare și copiere. Pentru o administrare comodă se oferă o interfață web (necesită un navigator web cum ar fi Internet Explorer) care permite configurarea și monitorizarea de la distanță. Sunt disponibile informații asupra consumabilelor și a stării generale a echipamentului.

Deși este extrem de bogat în facilități utilizarea se realizează ușor, caracterul intuitiv al touchscreen-ului facilitând procesul de învățare. Fiind un echipament destinat în special lucrului într-o rețea, se presupune existența unui administrator, care poate realiza aspectele mai complicate ale utilizării (configurări de conturi, atribuiri de drepturi, rapoarte etc.).

Toate aceste facilități apropie momentul în care se va putea trece de la copiatoarele alb-negru la cele color fără un efort financiar deosebit, dar, până atunci, DocuColor 2240 rămâne o mașină performantă, care se adresează celor care au nevoie de ea, celor care au afaceri de succes, celor care au nevoie de culoare.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro