Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   
Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


PC MAGAZINE OCTOMBRIE 2002
[ Imagine ]


Caracteristici
Teste de performanță
PUNCTAJUL OBTINUT

Preț informativ (fără TVA): 2000 EUR Smart Board 560 și 2600 EUR Smart Board 580.
Garanție: 2 ani.
Distribuitor Avitech,
tel.: 021-320.73.31.

Tableta interactivă - Smart Board, SynchronEyes

Cristian Lăcraru

Monitoarele, comparativ cu acest spectaculos echipament, devin ceva mic, mic de tot și asta nu din cauza dimensiunii. Smart Board este o tabletă grafică interactivă ce funcționează pe principiu rezistiv. Pentru a putea beneficia complet de puterea acestei tablete este nevoie de un calculator și de un proiector. Acesta din urmă are rolul de a ajuta orientarea utilizatorului pe tabletă. În principiu este vorba despre un digitizor de dimensiuni ceva mai mari care, conectat la calculator prin intermediul unei legături USB, înlocuiește clasicul monitor și aduce funcții deosebit de folositoare în diverse utilizări. Principala țintă a specialiștilor de la Smart Technologies este realizarea unui echipament destinat prezentărilor interactive în cadrul unor întâlniri sau în cadrul sistemului de învățământ. Pentru a se adapta perfect la aceste cerințe, tableta sosește cu patru instrumente de scris (markere), un burete electronic și câteva butoane absolut necesare pe parcursul utilizării. Fiecare marker este de fapt o unealtă virtuală. Desenarea pe tablă este interpretată de către procesor în felul următor: odată ridicat un marker, este sesizată locația acestuia în bara special amenajată, și astfel, indiferent dacă se folosește într-adevăr acest marker, un pix sau chiar mâna, atâta timp cât de exemplu markerul verde este ridicat, pe ecran se desenează cu această culoare. Culoarea fiecărui marker poate fi modificată la fel ca și utilizarea oricărui instrument de scris, în Paintbrush de exemplu. Guma de șters funcționează după același principiu mai sus relatat.

Pentru că utilizarea acestei table implică lipsa unei tastaturi și a unui mouse (se presupune că acestea sunt undeva mai departe), sunt prezente două butoane dedicate acestor funcții. Unul dintre acestea are rol de buton dreapta al mouse-ului, iar celălalt aduce pe ecran o tastatură virtuală, pe care se poate lucra la fel ca și pe una normală, dar este funcțional și un mod graffiti cu importare ulterioară a textului prin OCR în aplicația activă unde se dorește scrierea.

Iată cele mai interesante funcții pe care le-am experimentat de-a lungul perioadei de testare. În orice document se poate desena pe ecran cu cele patru culori alese de utilizator, șterge porțiuni desenate, lucra în modul graffitti, pentru ca mai apoi acest text să fie recunoscut OCR sau pur și simplu importat în documentul dorit. Aplicația de OCR merită lăudată, pentru că a funcționat excelent chiar și în cazul scrisului de mână cursiv. Dar nu o lăudăm prea mult pentru că în cazul diacriticelor este cu adevărat distractivă, în sensul că noi chiar ne-am destins cu semnele recunoscute de tabletă în aceste cazuri. Pe parcursul utilizării există posibilitatea de a "poza" ecrane în curs sau porțiuni din acestea cu posibilitate de salvare, dar și de a înregistra secvențe AVI pentru a putea fi urmărite sau predate ulterior. În timpul acestei din urmă operațiuni au apărut însă unele mici dar deranjante probleme, nu toate semnele desenate ieșind întocmai cum s-a dorit și cum au fost desenate. Astfel, de exemplu, trecerea de la un cuvânt la altul, care se face cu ridicarea stiloului de pe suprafața de scris, aici, deși se îndeplinește această condiție, unele cuvinte sunt automat legate de o linie dreaptă, ca și cum utilizatorul ar fi desenat această linie. Această problemă apare din cauza rapidității mișcării marker-ului pe tablă, aceasta nereușind datorită inerției să țină pasul, interpretând și mișcări care de fapt nu există. În cazul în care operația de scris decurge normal din punct de vedere al vitezei de scriere, nu apar probleme.

Smart Board se poate găsi și în variante medii și mari, cea prezentată aici fiind mezina familiei. Modalitățile de prindere a tablei sunt multiple: există posibilitatea prinderii pe perete, susținerii prin intermediul unor picioare sau prin intermediul unor stative de masă sau de birou. Există modele în cazul cărora proiecția se poate face din fața sau din spatele tabletei grafice.

Smart Board reprezintă un instrument de lucru deosebit de intresant, folositor și plăcut de utilizat. Locurile ideale unde aceasta poate fi folosită sunt conferințele, prezentările interactive, dar cel mai interesant domeniu cred că este cel al învățământului. Nu numai că profesorul poate prezenta interactiv o lucrare, dar își poate pregăti de acasă întreg cursul, în sală nerămânându-i decât rularea acestuia și explicarea sa, această metodă fiind una deosebit de utilă pentru elev. Echipamentul este disponibil în două variante: Smart Board 560 cu diagonala de 1,53 m și Smart Board 580 cu diagonala de 1,83 m.


Caracteristici

Preț informativ (fără TVA): 1300 EUR (licență pentru 80 de utilizatori).
Distribuitor Avitech,
tel.: 021-320.73.31.

SynchronEyes
Smart Board sosește cu varianta de evaluare de 30 de zile a unui soft special, creat de aceiași "părinți", soft ce are ca țintă aplicațiile tip predare electronică interactivă. Prin intermediul acestuia se pot executa operațiuni de monitorizare, răspuns sau control de la desktop-ul profesorului către desktop-urile studenților. Astfel, profesorul poate vizualiza ecranele studenților, poate primi sau răspunde la întrebări, poate prelua controlul asupra mouse-ului sau tastaturii unui student. Acestea sunt doar câteva din extraordinarele funcții regăsite în SynchronEyes, softul sosit cu tableta SmartBoard, soft care, după părerea mea, este extraordinar de interesant și ar trebui neapărat cunoscut de către profesorii ce lucrează în acest domeniu al predării electronice interactive.PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro