Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   
Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


PC MAGAZINE OCTOMBRIE 2002
[ Stocare ]


Caracteristici
Teste de performanță
PUNCTAJUL OBTINUT

Preț informativ: 499 EUR (fără TVA).
Garanție: 1 an.
Distribuitor
MGT Educational
,
tel.: 01-232.88.94.

Omnia Verbatim

Șerban Păduroiu

Firma Verbatim este cunoscută pe piața românească mai ales ca producător al mediilor magnetice și optice de bună calitate. Omnia este un pas mai departe în oferirea unei soluții complete, reprezentând unitatea care permite scrierea mediilor inscriptibile și reinscriptibile CD și DVD.

Plecând probabil de la premisa că atunci când există un produs bun efortul de a-l produce este mai mare decât cel de a-l asimila, firma Verbatim personalizează modelul RW5125A produs de către firma Ricoh, oferindu-i o nouă prezentare și un pachet de programe mai bogat.

Ce aduce nou Omnia? Cel puțin pentru mine este prima unitate, capabilă să inscripționeze medii DVD+R, pe care o văd. Avantajul constă în prețul mai mic față de mediile DVD+RW, ceea ce se traduce prin accesibilitate, lucru esențial pentru o piață sensibilă la preț, așa cum este România.

Instalarea decurge fără probleme, în cutie existând tot ceea ce este necesar montării. Pentru scriere este oferit programul Nero, iar pentru pregătirea materialelor în vederea scrierii (prelucrare video, audio etc.) programele WinDVD, WinProducer și NeoDVD standard. Unitatea este dotată cu firmware-ul 1.06 dar, pentru cei care fac efortul să se înregistreze pe site-ul din Germania sau Asia, este disponibilă versiunea 1.27.

Unitatea beneficiază de tehnnologia JustLink care monitorizează transferul de date, oprind inscripționarea CD-urilor când viteza de transfer a datelor este prea mică, cu memorarea exactă a locului de oprire în vederea reluării operației. Similar, dar pentru DVD-uri, există tehnologia Loss Less Link. Tehnologia JustSpeed determină calitatea mediului înaintea inscripționării și stabilește o schemă de ardere optimă.

Pentru a vedea performanțele unității am folosit mediile (tot Verbatim) oferite de către distribuitor, programul Nero existent în pachet, programul Ziff Davis CDWinBench99 versiunea 1.1 și un DVD matrițat care conținea date (2,99 GB distribuite în 30.595 fișiere). Mai întâi am inscripționat mediile, apoi am utilizat programele de test pentru a determina performanțele obținute cu acele medii.

Arderea și citirea mediilor CD-R și CD-RW nu aduce nici un fel de surpriză performanțele obținute fiind cele așteptate. În schimb, citirea mediului DVD matrițat și a celui re-inscriptibil se realizează mai bine decât citirea mediului DVD+R. Se observă că, deși condițiile sunt identice și viteza declarată pentru medii DVD+R este identică cu cea pentru DVD+RW, timpul de ardere diferă cu mai mult de un minut. În ambele cazuri ocuparea procesorului este mult mai mică decât cea realizată cu modelul precedent produs de către Ricoh (RW5120A).

Mai trebuie remarcat că această unitate sparge timid, pentru inscriptoarele DVD, bariera prețului de 500 de euro. Coroborat cu prețul mai mic pentru mediile DVD+R, cu diferența destul de mică între cele 3 minute obținute de o unitate inscriptibilă CD cu viteză 40x sau mai mare și cele aproximativ 6 minute obținute de Omnia la arderea CD-urilor aveți la ce vă gândi. În condițiile în care playerele MP3 sunt în mare vogă, o limitare considerabilă este imposibilitatea de a inscripționa CD-uri mici (de 8 cm).

Una peste alta, cu bune și rele, Omnia este o achiziție care merită luată în considerare cu multă seriozitate, nu numai de studiourile audio și video care sunt interesate de posibilitatea inscripționării unui volum mare de date, ci și de utilizatorul final mai înstărit, care poate beneficia de garanția celor 100 de ani (durată de viață estimată pentru mediile DVD+R produse de Verbatim).


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro