Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   





Clic aici
PC Magazine





  PC MAGAZINE Noiembrie 2004
[ Stocare ]

TESTE COMPARATIVE

DVD-ul ca standard

Cristian Lăcraru, Ștefan Iliescu

Evaluare pe scurt

Sumarul caracteristicilor
   Asus DRW-0804P-D
   Benq DW822A
   Gigabyte GO-W0808A
   LG GSA-4120B
   LG GSA-5120D
   NEC ND-2510A
   Pioneer DVR-A08XLA
   Pioneer DVR-108
   Plextor PX-712A
   Samsung SH-W08
   Samsung TS-H542
   Teac DV-W512G
   Teac DV-W516GK
   Toshiba SD-R5272

Dacă acum doi ani vorbeam despre DVD ca despre o mare speranță, iar mulți îl priveau (ca și pe CD la timpul său) ca pe un lux, astăzi am ajuns să vedem cum majoritatea sistemelor noi sunt echipate cu unități capabile de a citi medii DVD. În această situație, unitățile de inscripționat medii DVD tind să devină o dotare standard.

Față de aceeași perioadă a anului trecut, pe piața unităților de inscripționat DVD-uri se remarcă două evenimente importante. Primul este legat de unificarea celor două standarde + și -, majoritatea producătorilor adoptând ambele formate. Cel de-al doilea se referă la apariția formatului dual layer, care permite inscripționarea a până la 8,5GB de date pe un singur mediu DVD. Câteva unități din testul nostru suportă deja acest format, altele fiind capabile să îl suporte prin intermendiul unui update de firmware. Atenție însă! Nu confundați Dual Layer cu Dual Format. Există modele de unități pe care scrie cu litere de-o șchioapă "Dual", dar acesta se referă la capabilitatea de a inscripționa atât medii +, cât și -, nu la suportul dual layer.

Cum am testat

Toate testele au fost desfășurate în laboratorul PC Magazine România folosindu-se același sistem de test. Configurația sa a fost după cum urmează: placă de bază cu cipset Intel 875P, procesor Intel Pentium4 (Prescott) 3,2 GHz, 2x512 MB DDR-RAM PC3200, hard disk Seagate Barracuda ATAV (SerialATA/150, 7.200 rpm, 60GB), video Ati Radeon X800 Pro 256MB, Windows XP Professional cu Service Pack 2. Toate unitățile interne au fost setate ca master pe cel de-al doilea controller IDE.

Unitățile au fost testate în condiții identice, verificându-se consistența rezultatelor și integritatea mediilor de test.

Nero CD Speed și DVD Speed sunt două teste care permit măsurarea performanțelor reale ale diferiților parametrii, cum ar fi: rata de transfer, timpul de căutare, rata de utilizare a procesorului. Pentru acest test am folosit omponentele dedicate ratelor de transfer la începutul și la finalul disk-ului, atât pentru medii CD cât și DVD.

Pentru testul de scriere pe medii CD-R s-a folosit o structură arborescentă de 4.676 de fișiere, în 38 de foldere, totalizând 640 MB, iar pentru testul de scriere CD-RW a fost folosită o structură de 2606 fișiere, în 23 de foldere, însumând 350MB.

Pentru testul de scriere pe medii DVD±R/±RW s-a folosit o structură arborescentă de 5.708 de fișiere, în 463 de foldere, totalizând 4,34GB.

Pentru toate unitățile am folosit aplicația Nero Burning Rom 6.3 și medii de scriere certificate. Până la momentul testului nu am putut intra în posesia mediilor DVD+R dual layer. Timpul de scriere a fost măsurat din momentul comenzii de scriere și până în momentul finalizării procesului. Viteza de scriere aleasă a fost viteza maximă a unității.

GLOSAR
CAV - Constant Angular Velocity; metodă folosită de unitățile CD-ROM prin care disk-ul este rotit la o viteză constantă, având ca urmare o rată mai mare de citire a datelor aflate pe zonele exterioare.
CD-DA - Compact Disc - Digital Audio; standard dezvoltat de Philips împreună cu Sony pentru înregistrarea și redarea digitală a fragmentelor audio. Prima încarnare a CD-ului se supune standardelor cuprinse în Red Book.
CD-ROM XA - CD-ROM eXtended Architecture; format hibrid promovat de Sony și Microsoft ce combină facilitățile CD-ROM cu cele CD-i. Formatul permite existența unui secvențe audio digitale ce poate fi redată prin întrețesere cu secvențe video. Este formatul folosit de Kodak Photo-CD.
CLV - Constant Linear Velocity; metoda tradițională utilizată în unitățile CD-ROM, prin care viteza motorului este sincronizată în așa fel încât viteza liniară de deasupra capului de citire să fie constantă.
DVD-Video - Format DVD conceput pentru a oferi secvențe video pentru playere-le specializate. Spre deosebire de DVD-ROM, formatul Digital-Video include un sistem CSS (Content Scrambling System) pentru prevenirea copierii informației.
Packet Writing - Scrierea de tip Track at Once este o formă de scriere incrementală ce impune o lungime minimă a track-ului și un număr maxim de track-uri pe disc. Un track scris "at once" va avea 150 de blocuri de overhead ce compun zonele run-in, run-out, pre-gap și linking. Scrierea de "pachete" permite însă existența mai multor evenimente de scriere în interiorul unui track, în acest fel reducându-se overhead-ul. Aceste pachete sunt însoțite de 7 blocuri, patru pentru run-in, două pentru run-out și unul pentru link. Pachetele pot fi de dimensiune fixă sau variabilă.
X - în exprimarea ratei maxime de transfer de care este capabilă o unitate optică, CD-ROM sau DVD-ROM, X este un multiplicator al vitezei originale de citire/scriere. În cazul unităților CD-ROM, X este echivalent cu o rată maximă de transfer de 150kBps, ceea ce înseamnă că un CD-ROM 40x poate atinge o rată maximă de transfer a datelor de 40x150=6MBps. În cazul unităților DVD-ROM, X reprezintă 1,25 MBps, de aici rezultând că un DVD-ROM 8x poate atinge o rată maximă de transfer de 8x1,25= 10 MBps.
Lead-In - Zona de la inceputul fiecărei sesiuni de pe un CD înregistrabil, ce este lăsată liberă pentru scrierea TOC (Table Of Contents - numărul pistei și pozițiile de start). Lead-in-ul este scris atunci când sesiunea este închisă și ocupă până la 4.500 de sectoare pe disk (un minut sau aproximativ 9MB). Lead-in-ul semnifică de asemenea dacă disk-ul este de tip multi-sesiune, iar în cazul în care nu a fost închis, care este următoarea adresă inscripționabilă.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2004 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro