Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   
Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


PC MAGAZINE NOIEMBRIE 2002
[ Stocare ]


Caracteristici
Teste de performanță
PUNCTAJUL OBTINUT

Preț informativ: 181 $ (fără TVA).
Garanție: 2 ani.
Distribuitor Flamingo Computers,
tel.: 021-222.50.41.

Se pot imprima imagini sau litere

Și totuși nou... - Yamaha CRW-F1

Șerban Păduroiu

Într-o ofertă în care prețurile unităților inscriptoare de CD-uri se remarcă prin scădere și la un moment în care spectrul concurenței unităților DVD este din ce în ce mai amenințător, producătorul japonez Yamaha vine cu o unitate care, la prima vedere, este excesiv de scumpă. În realitate, pentru cunoscători, Yamaha a fost întotdeauna creatoarea unor unități care înglobează tehnologii de ultimă oră, modelul CRW-F1 fiind un exponent remarcabil.

Așa cum ne așteptam, există o tehnologie buffer-underrun, numită Safe Burn, care supraveghează fluxul de date de la sistem la unitatea inscriptoare, întrerupând procesul de scriere până când viteza de transfer a datelor revine la normal. De menționat că tehnologii similare sunt prezente la ora actuală în toate unitățile inscriptoare, mai puțin întâlnită fiind însă o memorie internă de 8 MB, cantitate care ridică prețul de producție al unității și asigură arderea în siguranță.

Înainte de a explica modul în care se asigură calitatea arderii, voi prezenta un aspect unic al acestei unități, tehnologia Disc [email protected] (se citește T-at-tu) care permite tatuarea (inscripționarea) spațiului rămas liber pe un CD cu grafică sau text. Toți cei care privesc în lumină suprafața inscriptibilă a unui mediu CD, după ardere pot observa cu ușurință, datorită aspectului mai mat, locul în care arderea a fost efectuată și spațiul rămas liber. După ardere, unitățile beneficiind de tehnologia [email protected] pot realiza o a doua sesiune de ardere, care permite realizarea unei imagini monocrome cu rezoluție de 250 dpi și cu maxim 128 de nivele de gri. Deși nu pare un avantaj major, aspectul comercial dobândit de mediul proaspăt inscripționat și personalizat este covârșitor.

Pentru a putea realiza acest proces, este necesară o mecanică internă de mare precizie, coordonată cu finețe de un cipset proprietar. Acesta preia imaginea și o transformă în coordonate care permit realizarea procesului de ardere al imaginii.

Pentru a putea realiza cele 128 de nivele de gri, se utilizează avantajul dat de tehnologia Pure Phase Laser System, care permite controlul razei laser inscriptoare, stabilizând fluctuațiile de putere și eliminând efectele optice nedorite.

Trecând de tehnologia [email protected], în timpul procesului de ardere a datelor, atât controlul mecanic, cât și controlul fin al parametrilor razei laser, permit obținerea unei calități deosebite, garanția compatibilității cu orice unitate cititoare de CD-uri, cu o viteză optimă.

În plus, de parcă nu era de ajuns, dezvoltată pentru inscripționarea de CD-uri audio dar funcționând și pentru CD-urile cu alt tip de date, tehnologia Advanced Audio Master Quality Rec crește calitatea suprafeței scrise și scade probabilitatea apariției erorilor la citire. În esență, informația este stocată sub formă de 0 și 1, suprafețele de pe CD care simbolizează cele 2 valori având o reflexie diferită.

Această tehnologie permite citirea mai sigură a acestor valori, prin mărirea zonei inscripționate pentru o valoare, în acest mod scăzând șansele apariției unei erori. Dezavantajele sunt legate de scăderea cantității de date care pot fi inscripționate pe un mediu (numărul de minute scade la un CD de 74 la 63, iar la un CD de 80 la 68).

Deși nu are cea mai mare viteză de inscripționare sau citire, viteza de scriere a CD-urilor reinscriptibile este neegalată, 24x fiind cu mai puțin de un an în urmă standardul pentru CD-urile inscriptibile. Așa cum se vede și din rezultatele obținute în teste, scrierea la această viteză nu influențează negativ performanțele la citire. Rezultatele la inscripționarea normală sunt, inexplicabil, puțin sub așteptări.

În concluzie, chiar dacă prețul poate părea un pic mai mare la început, avantajele tehnologice traduse prin calitate și aspect comercial, totul garantat timp de 2 ani de zile justifică fiecare bănuț din preț.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

Concurs de Grafica Digitala si Web Design

www.agora.ro

www.agora.ro