Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   
Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


  PC MAGAZINE Martie 2004
[ Comunicatii ]

TESTE COMPARATIVE

PDA-uri în teste - Echipamente Palm OS

Palm Zire 21
Punctaj general: 51,15
Punctaj performanță: 16,51
Frecvență procesor : 126 MHz;
Capacitate memorie: 8 MB;
Greutate: 107 g;
Preț (fără TVA): 139€.

Imaginea mărită

Zire 21 are ca țintă mai degrabă sectorul celor care își doresc neapărat un PDA, dar nu au foarte mulți bani. Această "accesibilitate" vine însă și cu ceva minusuri, unul dintre acestea referindu-se la iluminarea ecranului. Acesta din urmă are o rezoluție ceva mai mică, 120x120, iar procesorul lucrează la 126 MHz, aceeași valoare ca și modelul Tungsten E. Nu există cradle, echipamentul prezentând priza USB cu conectare direct la calculator (și alimentarea se face tot în mod direct). Partea bună este că aveți mai puține lucruri de cărat după voi și nu mai trebuie să faceți loc și unui cradle. Pe lângă conexiunea USB mai aveți la dispoziție și metoda Ir, foarte utilă în cazul în care doriți un schimb de date cu un alt Palm. Existența unui ecran neiluminat, alb negru, și a unui procesor nu foarte puternic au dus la un timp de viață al bateriei imbatabil în acest test.

Palm Zire 71
Punctaj general: 45,85
Punctaj performanță: 12,61
Frecvență procesor : 144 MHz;
Capacitate memorie: 16 MB;
Greutate: 150g;
Preț (fără TVA): 335€.

Imaginea mărită

Zire 71 este ruda mai bogată a lui Zire 21. Deși au plecat din același loc (laboratoarele Palm) se pare că primul enumerat s-a descurcat mai bine. Și-a schimbat în primul rând ecranul, reușind performanța a 320x320 pixeli. Dar mai mult decât atât, ecranul este color. Există și un motiv pentru care Zire 71 a adus aceste modificări asupra look-ului său J. Camera foto integrată, 640x480, cu care a putut spiona în jur alți camarazi mai evoluați. Prin aceste shimbări Zire 71 a depăși sectorul lui Zire 21, intrând încet dar sigur în "lumea celor buni". Pentru manevrarea acestui dispozitiv, pe lângă creionul nelipsit de la un astfel de echipament, frontal mai sunt dispuse alte cinci butoane, unul dintre acestea având rol de joystick, cu activare pe trei axe. La bordul lui Zire 71 se regăsesc 16 MB RAM. Dacă doriți să măriți capacitatea de stocare a acestuia aveți la dispoziție un slot pentru carduri SD/MMC.

Palm Tungsten C
Punctaj general: 93,15
Punctaj performanță: 64,65
Frecvență procesor : 400 MHz;
Capacitate memorie: 64 MB;
Greutate: 178g;
Preț (fără TVA): 539€.

Imaginea mărită

Peste Zire 21 și peste Zire 71, Tungsten C face parte din altă familie. Familia Tungsten. Deja de aici încolo putem vorbi de sectorul profesional. Tungsten C face fără nici un fel de discuție parte din acesta. Cea mai evidentă dovadă este procesorul, acesta lucrând la nici mai mult nici mai puțin de 400 MHz. Datorită acestei piese principale, comportarea în teste a fost excelentă existând diferențe evidente față de ceilalți participanți. Intrarea în clasa profesionistă nu se face doar prin schimbarea procesorului. Așa că Tungsten C mai are cu siguranță și alte puncte forte nedezvăluite. Prima diferență vizibilă este tastatura "hardware" inclusă. Ecranul a rămas la o valoare de 320x320 pixeli. În plus există și un slot de extensie, locul unde puteți atașa de exemplu o cameră foto. Pe lângă acesta mai există și un slot universal pentru o baterie suplimentară sau o tastatură portabilă, mai simplu și mai rapid de utilizat. În afară de portul Ir Tungsten C este compatibil și cu standardul WI-FI Intersil Prism 3-0 802.11b radio.

Palm Tungsten E
Punctaj general: 50,99
Punctaj performanță: 9,99
Frecvență procesor : 126 MHz;
Capacitate memorie: 32 MB;
Greutate: 130g;
Preț (fără TVA): 249€.

Imaginea mărită

Așa cum am spus, Tungsten E folosește un procesor cu aceeași frecvență ca și Zire 21, doar că aici producătorul este Texas Instruments. Deși acest lucru este cât se poate de clar, unele teste comparative relevă un punctaj superior din partea modelului Zire 21. Dacă ar fi însă să ne luăm după pretențiile date de design, Tungsten E este de departe mai reușit. Foarte subțire, cu o carcasă metalică bine integrată în nota generală impusă, Tungsten E se aliniză astfel destul de bine în sectorul business. Însă dacă mergem spre performanțe, Tungsten E nu a excelat. Chiar și memoria este de 32 de MB (la Zire 21 nu aveam decât 8 MB). Design-ul este foarte bine pus la punct, dând impresia de robustețe și stabilitate. Nu are nevoie de cradle, toate conexiunile efectuându-se în mod direct pe echipament. Bateria a cam dezamăgit, timpul său de viață înregistrat fiind puțin peste 5 ore, timp obținut și în urma repetării testului.

Tungsten T3
Punctaj general: 71,64
Punctaj performanță: 27,69
Frecvență procesor : 400 MHz;
Capacitate memorie: 64 MB;
Greutate: 155g;
Preț (fără TVA): 479€.

Imaginea mărită

Procesorul rulează la 400 MHz, deși testele l-au "descoperit" pe undeva în jurul valorii de 300 MHz. În rest toate rezultatele au fost sub Tungsten C, dar net peste toți ceilalți participanți la clasa Palm. Memoria internă este de 64 MB, accesoriu clar de ajutor în cazul testelor.

Modelul T3 are ceva cu care se mândrește. Ecranul este expandabil în urma "rabatării" dispozitivului. Astfel, se ajunge la 320x480, cea mai mare valoare înregistrată în clasa Palm. Și dacă tot au mărit aria de vizibilitate producătorii au oferit și posibilitatea lucrului cu ecranul atât în mod portret cât și în mod panoramic (pe lat). Ca un accesoriu de divertisment, dar extrem de folositor, am remarcat creionul reglabil. Această facilitate a apărut pe de o parte datorită noului mod de scoatere a creionului din "locul său de odihnă", dar și ca un ajutor pentru cei care au mâinile ceva mai mari și unde un creion obișnuit ar fi puțin cam incomod.

[ Teste comparative - PDA-uri în teste ]


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2004 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro